Vďaka programu EÚ dostanú školáci mlieko, ovocie a zeleninu

02.09.2019 15:53 | Tlačové správy |

So začiatkom nového školského roka sa v zapojených krajinách EÚ opäť rozbehne program EÚ na podporu konzumácie ovocia, zeleniny a mlieka v školách na obdobie 2019 – 2020.

Školský program EÚ sa zameriava na podporu zdravého a vyváženého stravovania, a to distribúciou ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov, no ponúka aj vzdelávacie programy o poľnohospodárstve a správnej výžive.

V školskom roku 2017/2018 využilo tento program viac ako 20 miliónov detí, čo predstavuje 20 % detí v celej Európskej únii.

Komisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan uviedol: „Osvojenie si zdravých stravovacích návykov už v útlom veku je dôležité. Vďaka školskému programu EÚ si naši mladí spoluobčania nielen vychutnajú kvalitné európske produkty, ale naučia sa aj niečo o výžive, poľnohospodárstve, výrobe potravín a ťažkej práci s tým spojenej.“

V každom školskom roku sa na tento program prideľuje celkovo 250 miliónov EUR. Na obdobie 2019 – 2020 sa na ovocie a zeleninu vyhradilo 145 miliónov EUR a na mlieko a iné mliečne výrobky 105 miliónov EUR. Hoci je účasť v programe dobrovoľná, zapojili sa doň všetky členské štáty EÚ, či už do celého programu alebo len do jeho časti. Európska komisia v marci 2019 schválila a prijala pridelenie finančných prostriedkov krajinám EÚ zapojeným do programu v tomto školskom roku. Krajiny môžu doplniť pomoc EÚ aj finančnými prostriedkami z vnútroštátnych zdrojov.

O konkrétnej podobe programu rozhodujú členské štáty. Môžu si zvoliť druh produktov, ktoré budú deti dostávať, alebo tému vzdelávacích opatrení. Výber distribuovaných produktov však musí zohľadňovať zdravotné a environmentálne aspekty, sezónnosť, dostupnosť a rozmanitosť.

50dni.sk: Predvolebný prieskum, ktorý si objednali ľudia, sa opäť šíri správami

Hoci najdôležitejšie obdobie z pohľadu rozhodovania voličov je obdobie 1-2 týždne pred voľbami, parlament schválil zákon, ktorým zakázal zverejňovanie prieskumov volebných preferencií 50 dní pred voľbami a občanom tým obmedzil ich právo na prístup k informáciám.

Fico začal predvolebnú debatu so Závodským kritikou rádia (VIDEO)

Rádio Expres dnes odvysielalo poslednú predvolebnú diskusiu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Bývalý premiér sa rozprával s moderátorom Braňom Závodským.

Finálna predvolebná debata priniesla Markíze rekord (VIDEO)

Záverečná zo série piatich predvolebných diskusií pod názvom Voľby 2020, ktorú vysielala v utorok Markíza, sa v utorok stala najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

365.bank posiela ľudí voliť (VIDEO)

Od štvrtku a počas najbližších troch dní 365.bank zásadne a netradične mení rétoriku. V komunikácii neprezentuje žiadne produkty, namiesto toho vyzýva ľudí, aby išli voliť. Ísť voliť je totiž podľa nej dôležitejšie, než riešiť výšku úrokových sadzieb na sporení či predbiehať sa s ostatnými bankami, ktorá je najlepšia.

Nominácie na slovenských Oscarov sú známe (VIDEO)

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Amnestie.

Aktivisti sa zamkli o bránu Úradu vlády (VIDEO)

Členovia a členky z hnutia Extinction Rebellion Slovakia sa zamkli o Úrad vlády, aby upozornili na naliehavosť klimatickej krízy.

Facebook zrušil Kulturblog a ďalších 6 stránok, ktoré propagovali kotlebovcov

Facebook v noci z utorka na stredu zrušil sedem facebookových stránok, ktoré boli napojené na Kotlebovu ĽSNS. Spoločnosť nespresnila, o ktoré stránky ide, no dnes ráno už nie je online napríklad stránka Kulturblog.

Mimovládky reagujú na útoky kotlebovcov a ďalších politikov v predvolebných debatách (VIDEO)

Zástupcovia viacerých významných mimovládnych organizácií napísali otvorený list, v ktorom reagujú na neustále útoky politikov a hlavne teraz v predvolebnom období.

Grendel k prípadu s Ruttkayovou: Kočner je v base, jeho opičky však stále makajú (VIDEO)

Prokurátorka Beáta Vítková z Krajskej prokuratúry v Bratislave podala návrh na obžalobu poslanca za hnutie OĽANO Gábora Grendela pre ohrozenie bankového tajomstva Mariána Kočnera. Urobila tak napriek tomu, že komunikácia z Kočnerovej Threemy dokazuje, že novinárka Martina Ruttkayová svedčila proti Grendelovi na objednávku Mariána Kočnera.

Pellgrini prerušil hospitalizáciu, aby mohol ísť do televíznych debát a do Ruska (VIDEO)

Predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý je od soboty hospitalizovaný v nemocnici v Bratislave, sa rozhodol hospitalizáciu prerušiť.