Podozrenia v súťaži na záchranky trvajú, urobíme poslanecký prieskum

10.09.2019 09:07 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Výberové konanie na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby uskutočnené Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nebolo podľa doteraz zistených skutočností a dostupných informácií transparentné. Zhodli sa na tom poslanci Výboru NR SR pre zdravotníctvo. Zároveň členovia výboru na návrh opozície schválili poslanecký prieskum na ÚDZS.

Dôvodom sú pretrvávajúce podozrenia z konfliktu záujmov členov výberovej komisie na tender za trištvrte miliardy eur. Podľa medializovaných informácií sú viacerí z nich prepojení s víťaznou firmou LSE. Na výbor dnes prišli tieto podozrenia vysvetľovať ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, a tiež predseda ÚDZS Tomáš Haško. ,,Žiaľ, aj po výbore zostalo nejasné, ako členovia komisie rozhodovali a podľa akého kľúča bodovali jednotlivých uchádzačov," uviedol po skončení mimoriadneho výboru jeho podpredseda a tieňový minister zdravotníctva za OĽANO Marek Krajčí. Podľa neho je nepochopiteľné, ako mohli niektoré nemocnice, ktoré sa do tendra prihlásili neuspieť, keď majú kompletné materiálno-technické zabezpečenie a personálne zabezpečenie záchranárov v zamestnaneckom pomere. A zároveň uspeli súťažiaci, ktorí tieto podmienky mohli splniť iba ak čestným vyhlásením. ,,Aj preto sme vyzvali predsedu ÚDZS Tomáša Haška, aby bezodkladne zbavil mlčanlivosti všetkých členov komisie pre výberové konanie na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby," zdôraznil Marek Krajčí.

Termín poslaneckého prieskumu bude známy zajtra dopoludnia. Poslanci chcú na ňom nahliadnuť do dokumentov o verejnom obstarávaní na prevádzkovanie ambulancie ZZS.

O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

1. O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

Operátor O2 má novú kampaň, v ktorej predstavuje nových maskotov – robotov Ludda a Moyu.

Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

2. Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok v Bielom dome stretol so šéfom spoločnosti Facebook Markom Zuckerbergom. Sám Trump to dnes oznámil na twitteri s tým, že stretnutie bolo "pekné". Firma Facebook schôdzku potvrdila, stretnutie vraj bolo "dobré a konštruktívne".

3. K piesni, ktorou pozývajú na Pochod za život, má výhrady Veronika Šikulová: Zneužili meno môjho otca aj jeho záhradu (VIDEO)

Spisovateľka Veronika Šikulová ostala zarazená, keď si pustila pieseň, ktorou organizátori Národného pochodu za život ( NPZŽ) pozývajú ľudí na sociálnych sieťach na nedeľný pochod.

Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

4. Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse, který spolu s českým podnikatelem Danielem Křetínským drží podíl ve společnosti Le Monde Libre, dnes podepsal upravenou verzi dohody zaručující vliv zaměstnanců, novinářů a čtenářů listu Le Monde na budoucí vlastnickou strukturu.

Krimi o zákulisí polície a mafie

5. Krimi o zákulisí polície a mafie

Novinka Mafiánska poprava vás zavedie do fiktívnej pohraničnej dediny Híd, kde sa odohráva príbeh, ktorý vychádza z reálnych udalostí. Oveľa významnejšie veci s dosahom aj na vyšetrovanie vraždy sa však odohrávajú v hlavnom meste, kde biele goliere rozhodujú o tom, či do správnych kresiel zasadnú správni šéfovia, ktorí pôjdu vrahom po krku. Zatiaľ čo iní sa stretávajú s mafiánmi na pumpách a berú od nich hotovosť.

Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

6. Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

Vydavatelství Economia zřídilo Radu pro redakční nezávislost. Tento orgán má hájit svobodnou žurnalistiku a čtenářům a veřejnosti zaručovat, že redaktoři Economie svoji práci vykonávají bez jakéhokoliv nevhodného vlivu i zásahů vlastníka společnosti.

Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

7. Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

Exminister zdravotníctva a vnútra dnes oficiálne predstavil tím svojej novej strany Dobrá voľba.

8. Zuzana Piussi: Ako dôverníčka som v súdnej sieni počúvala obvinenia a svedectvá Petra Tótha (VIDEO)

"Názov nového filmu Ukradnutý štát nie je prehnaný,“ hovorí Zuzana Piussi o svojom filme, ktorý sa pripravuje do kín.

Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

9. Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

Podnikateľ Jaroslav Haščák z Penty prišiel na výsluch do expozitúry Národnej kriminálnej agentúry v Nitre.

Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

10. Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

Polícia v niekoľkých európskych krajinách rozbila skupinu, ktorá organizovala podvody pri sledovaní obsahu platených televíznych kanálov.