Na festivale pre deti a mládež v Zlíne sa predstavia českí herci v slovenských filmoch

Na 53. ročníku Medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež Zlín bude mať slovenská kinematografia zaujímavé zastúpenie. V jeho programe bude uvedená prehliadka slovenských filmov s českými hercami pod názvom Na spoločnej ceste.

Okrem nej sú dva slovenské filmy zaradené do dvoch súťažných sekcií festivalu. Tohtoročný MF filmov pre deti a mládež Zlín sa uskutoční v termíne od 27. mája do 1. júna 2013.

Prehliadka Na spoločnej ceste predstaví festivalovým divákom osem slovenských filmov, v ktorých niektorú z hlavných úloh hrali českí herci a herečky. Táto kolekcia zároveň poskytne prierez slovenskou kinematografiou naprieč desaťročiami, pričom najviac diel pochádza z 80. rokov. Z obdobia šesťdesiatych rokov budú na festivale uvedené dve snímky Drak sa vracia Eduarda Grečnera, kde hlavnú postavu uzavretého a neprístupného hrnčiara vynikajúco stvárnil Radovan Lukavský, a Panna zázračnica Štefana Uhra s Ladislavom Mrkvičkom v úlohe jedného zo skupiny slobodomyseľných umelcov. Hlavnú mužskú postavu si vo výbere filmov zahral aj Jiří Bartoška, ktorého diváci na festivale uvidia po boku Magdy Vášáryovej vo filme Stanislava Párnického Južná pošta.

Prehliadka predstaví aj filmy, kde hlavné postavy hrali české herečky. Hlavnú ženskú úlohu v komédii o priateľstve slovenskej a gruzínskej vinárskej oblasti rovnakého mena Rača, láska moja si zahrala mladá Andrea Čunderlíková, vo filme Dušana Hanáka Ja milujem, ty miluješ o obyčajných životoch ľudí z periférie sa predstavila Iva Janžurová. Diváci uvidia aj dva filmy Dušana Rapoša, a to Fontána pre Zuzanu, v ktorom debutovala Eva Vejmělková, a Utekajme, už ide! so Zuzanou Bydžovskou. Kolekciu slovenských filmov uzatvára snímka Juraja Jakubiska Sedím na konári a je mi dobre s Markétou Hrubešovou v úlohe židovského dievčaťa, ktoré tesne po konci druhej svetovej vojny vstúpi do života dvoch rozdielnych priateľov, pokúšajúcich sa naplniť si svoju predstavu o šťastí.

Okrem prehliadky Na spoločnej ceste bude mať Slovensko svoje zastúpenie v Medzinárodnej súťaži animovaných filmov pre deti, kde sa o priazeň poroty bude uchádzať režisérka Katarína Kerekesová s filmom Mimi a Líza – Tety z pexesa. Do Medzinárodnej súťaže filmov pre deti je zaradená zasa koprodukčná česko-slovenská rozprávka Pavla Göbla Kovář z Podlesí. Osobne sa festivalu zúčastnia režisér filmu Drak sa vracia Eduard Grečner, režisér filmu Južná pošta Stanislav Párnický a jeho kameraman Laco Kraus, herci Markéta Hrubešová a Ondřej Pavelka z filmu Sedím na konári a je mi dobre a napokon Andy Hryc z filmu Utekajme, už ide!. Súčasťou festivalu bude aj tlačová beseda pri príležitosti 50. výročia Slovenského filmového ústavu (SFÚ) na tému Digitálna éra v SFÚ.

Prehliadka Na spoločnej ceste na 53. MF pre deti a mládež Zlín 2013 sa uskutoční pri príležitosti tohtoročného 50. výročia vzniku SFÚ. Viac informácií nájdete na www.zlinfest.cz.