Uskutočnil sa pohreb za budúcnosť

20.09.2019 21:24 | Tlačové správy |

V piatok 20.9.2019 členovia hnutia Extinction Rebellion Slovakia symbolicky pochovali našu budúcnosť. Akcia sa uskutočnila počas pochodu v rámci Klimaštrajku, ktorý organizovali študenti z hnutia Fridays for Future Slovensko. Hnutie Extinction Rebellion Slovakia chcelo týmto aktom poukázať na mimoriadnu závažnosť klimatickej krízy a zároveň na scenár, ktorý nás čaká, ak nezačneme okamžite konať a nepodnikneme kroky smerujúce k systémovým zmenám. „Pohrebný sprievod“, ktorý tvorili aj členovia hnutia Extinction Rebellion Slovakia, zložil truhlu pred Parlamentom Slovenskej Republiky, kde účastníci štrajku napísali na symbolický „náhrobný kameň“ svoje sny, ktoré pochovali spolu so svojou budúcnosťou. „Pochovávame pravdu, ktorá mnohokrát umrela a nahradili ju lživé presvedčenia a dojmy. Pochovávame prirodzené cykly Zeme, ktoré sme vystrelili na dráhu exponenciálneho nárastu CO2 a teploty v našej atmosfére. Pochovávame výkriky vedcov do tmy a alarmujúce čísla, hrozivé fakty, ktoré nedostávajú náležitú pozornosť. Pochovávame zdravý rozum, ktorý nás opustil v momente, keď sme začali míňať, čo nám nepatrí, bez lásky linčovať, vytvárať dlh, ktorý nedokážeme splatiť. Pochovávame tiež naše sny, pretože na mŕtvej Zemi pre nich nie je miesto“, vyjadrila sa koordinátorka hnutia Karolína Gelatičová.

Extinction Rebellion je medzinárodné hnutie, ktoré vzniklo minulý rok v októbri vo Veľkej Británii. Toto hnutie si uvedomuje potrebu vynaloženia vyššej snahy oproti minulosti, pretože štandardné spôsoby protestov zlyhali. Aby došlo ku katalizácii najdôležitejších procesov, ktoré nás čakajú v najbližších rokoch, je potrebné vynaložiť viac úsilia, preto hnutie využíva svoje právo na občiansku neposlušnosť, a to formou priamych akcií, ktoré majú disruptívny charakter na chod spoločnosti. Hlavnými princípmi, na ktorých hnutie stavia svoju činnosť, sú nenásilie, slušnosť, tolerancia a vytvorenie priestoru pre ľudí s inými názormi. „Na to, aby sme dokázali urobiť systémové zmeny, potrebujeme opustiť svoju bublinu, počúvať aj iných a snažiť sa pochopiť ich pozíciu. Potrebujeme čo najviac ľudí, ktorí sa pridajú, lebo v klimatických zmenách sme v tom všetci spoločne. Vedci z celého sveta sa ozývajú s prosbou, aby sa občania vyjadrili, pretože len tak sa môže stať ich výskum relevantný,“ doplnila hlavná koordinátorka.

Začiatkom leta nadviazalo hnutie Extinction Rebellion Slovakia spoluprácu s ďalšími hnutiami, ktoré bojujú za lepšiu budúcnosť v kontexte klimatickej krízy. Medzi tieto hnutia patria Fridays for Future Slovensko (iniciátorkou svetového hnutia je Greta Thunberg), Znepokojené matky, Bod obratu, Cyklo Kuchyňa, Climate Save Slovakia, Kruh Zeme a Nestrácajme čas. Hnutie Extinction Rebellion Slovakia prijalo všetkých 11 požiadaviek Klimatickej koalície, okrem požiadavky týkajúcej sa uhlíkovej neutrality do roku 2040. Tú hnutie medzinárodne požaduje naplniť do roku 2025. Ďalšími dvoma požiadavkami hnutia sú: 1. Požiadavka na vládu, aby hovorila pravdu o vážnosti situácie a zmenila tú legislatívu, ktorá nie je v súlade so súčasnou situáciou a aby spoločne s médiami komunikovala naliehavosť systémovej zmeny. 2. Požiadavka na to, aby sa politika stala nadstraníckou. Hnutie teda požaduje vytvorenie Zhromaždenia občanov (citizens' assembly), ktoré by dohliadalo na požadované zmeny, aby tak bol v súčasnej núdzovej situácii vytvorený účelný demokratický nástroj.

Od statusov Ľuboša Blahu sa dištancuje aj Akadémia Policajného zboru

Akadémia Policajného zboru v Bratislave sa vo vyhlásení dištancuje od nenávistných statusov poslanca Ľuboša Blahu, ktorý je vedený na akadémii ako vyučujúci.

Čo predchádzalo vojne, v ktorej zahynuli milióny ľudí?

Zneli mierové zvony a Európa ich počúvala s nádejou. Zdalo sa, že svetová vojna, vražedný konflikt veľmocí, je navždy zažehnaný. Vďaka bezpríkladnému priemyselnému rozvoju silneli vo všetkých krajinách myšlienky socializmu, ktorého prvoradým cieľom bolo ukončenie nepriateľstva medzi národmi.

Pozor na podvodné ponuky smartfónov na akoby serióznych stránkach médií

Spoločnosť Samsung varuje pred podvodnými ponukami na internete.

Ukrajinská polícia zadržala podozrivých z vraždy novinára, ktorého ubili na smrť

Ukrajinská polícia zadržala a obvinila podozrivých z vraždy novinára Pavla Seremeta. Toho pred tromi rokmi zabil v centre Kyjeva výbuch bomby nastraženej v aute. Zadržanie podozrivých dnes oznámil minister vnútra Arsen Avakov.
Seremet v minulosti pracoval ako novinár aj v Bielorusku a v Rusku.

Greta Thunbergová sa stala osobnosťou roka časopisu Time (VIDEO)

Osobnosťou roka, ktorú každoročne vyberá časopis Time, sa tento rok stala švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Informoval o tom tento americký týždenník.

Podpredseda OKS podal na Blahu trestné oznámenie za fotku na facebooku

Podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Juraj Petrovič podal trestné oznámenie na poslanca Smeru Ľuboša Blahu za status s fotkou Roboerta Fica, na ktorej drží Blaha v ruke hviezdu s kosákom a kladivom, ktorú dostal k 40tke od Fica.

PR projekty je už možné prihlasovať do súťaže PROKOP

Asociácia Public Relations na Slovensku (APRSR) vyhlásila nový, v poradí už 10 ročník súťaže  najlepších PR projektov na Slovensku – PROKOP 2019.

Vedenie SAV sa striktne dištancuje od statusov Blahu a vyzýva ho na odchod

Primitívne, dehonestujúce a klamlivé statusy poslanca Smeru Ľuboša Blahu na facebooku už nahnevali aj vedenie Slovenskej akadémie vied, kde je Blaha stále zamestnancom. A keďže s ním nemôžu podľa zákona rozviazať pracovný pomer, vyzývajú ho nepriamo na odchod, lebo „inštitúciu vážne poškodzuje.“

Američania mimoriadne zasiahli voči Kočnerovi a zmrazili mu všetky financie

Ministerstvo financií Spojených štátov amerických dalo Mariana Kočnera a šesť jeho firiem na Magnitského sankčný zoznam. Znamená to, že v Amerike a zrejme ani v Európe už nebude môcť obchodovať. Ak tam má peniaze, o všetky príde.

Medzinárodný tlačový inštitút odsúdil primitívne útoky Blahu na Moniku Tódovú a Zuzanu Kovačič Hanzelovú

Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) dnes odsúdil sériu online útokov poslanca Smeru Ľuboša Blahu na novinárky Moniku Tódovú a Zuzanu Kovačič Hanzelovú, ktoré zverejňuje na svojom facebooku.