Uskutočnil sa pohreb za budúcnosť

20.09.2019 21:24 | Tlačové správy |

V piatok 20.9.2019 členovia hnutia Extinction Rebellion Slovakia symbolicky pochovali našu budúcnosť. Akcia sa uskutočnila počas pochodu v rámci Klimaštrajku, ktorý organizovali študenti z hnutia Fridays for Future Slovensko. Hnutie Extinction Rebellion Slovakia chcelo týmto aktom poukázať na mimoriadnu závažnosť klimatickej krízy a zároveň na scenár, ktorý nás čaká, ak nezačneme okamžite konať a nepodnikneme kroky smerujúce k systémovým zmenám. „Pohrebný sprievod“, ktorý tvorili aj členovia hnutia Extinction Rebellion Slovakia, zložil truhlu pred Parlamentom Slovenskej Republiky, kde účastníci štrajku napísali na symbolický „náhrobný kameň“ svoje sny, ktoré pochovali spolu so svojou budúcnosťou. „Pochovávame pravdu, ktorá mnohokrát umrela a nahradili ju lživé presvedčenia a dojmy. Pochovávame prirodzené cykly Zeme, ktoré sme vystrelili na dráhu exponenciálneho nárastu CO2 a teploty v našej atmosfére. Pochovávame výkriky vedcov do tmy a alarmujúce čísla, hrozivé fakty, ktoré nedostávajú náležitú pozornosť. Pochovávame zdravý rozum, ktorý nás opustil v momente, keď sme začali míňať, čo nám nepatrí, bez lásky linčovať, vytvárať dlh, ktorý nedokážeme splatiť. Pochovávame tiež naše sny, pretože na mŕtvej Zemi pre nich nie je miesto“, vyjadrila sa koordinátorka hnutia Karolína Gelatičová.

Extinction Rebellion je medzinárodné hnutie, ktoré vzniklo minulý rok v októbri vo Veľkej Británii. Toto hnutie si uvedomuje potrebu vynaloženia vyššej snahy oproti minulosti, pretože štandardné spôsoby protestov zlyhali. Aby došlo ku katalizácii najdôležitejších procesov, ktoré nás čakajú v najbližších rokoch, je potrebné vynaložiť viac úsilia, preto hnutie využíva svoje právo na občiansku neposlušnosť, a to formou priamych akcií, ktoré majú disruptívny charakter na chod spoločnosti. Hlavnými princípmi, na ktorých hnutie stavia svoju činnosť, sú nenásilie, slušnosť, tolerancia a vytvorenie priestoru pre ľudí s inými názormi. „Na to, aby sme dokázali urobiť systémové zmeny, potrebujeme opustiť svoju bublinu, počúvať aj iných a snažiť sa pochopiť ich pozíciu. Potrebujeme čo najviac ľudí, ktorí sa pridajú, lebo v klimatických zmenách sme v tom všetci spoločne. Vedci z celého sveta sa ozývajú s prosbou, aby sa občania vyjadrili, pretože len tak sa môže stať ich výskum relevantný,“ doplnila hlavná koordinátorka.

Začiatkom leta nadviazalo hnutie Extinction Rebellion Slovakia spoluprácu s ďalšími hnutiami, ktoré bojujú za lepšiu budúcnosť v kontexte klimatickej krízy. Medzi tieto hnutia patria Fridays for Future Slovensko (iniciátorkou svetového hnutia je Greta Thunberg), Znepokojené matky, Bod obratu, Cyklo Kuchyňa, Climate Save Slovakia, Kruh Zeme a Nestrácajme čas. Hnutie Extinction Rebellion Slovakia prijalo všetkých 11 požiadaviek Klimatickej koalície, okrem požiadavky týkajúcej sa uhlíkovej neutrality do roku 2040. Tú hnutie medzinárodne požaduje naplniť do roku 2025. Ďalšími dvoma požiadavkami hnutia sú: 1. Požiadavka na vládu, aby hovorila pravdu o vážnosti situácie a zmenila tú legislatívu, ktorá nie je v súlade so súčasnou situáciou a aby spoločne s médiami komunikovala naliehavosť systémovej zmeny. 2. Požiadavka na to, aby sa politika stala nadstraníckou. Hnutie teda požaduje vytvorenie Zhromaždenia občanov (citizens' assembly), ktoré by dohliadalo na požadované zmeny, aby tak bol v súčasnej núdzovej situácii vytvorený účelný demokratický nástroj.

Wanda Adamík Hrycová sa stala opäť prezidentkou filmovej a televíznej akadémie

Valné zhromaždenie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) si zvolilo nových členov prezídia. Tí následne jednohlasne potvrdili v pozícii prezidentky SFTA Wandu Adamík Hrycovú a zvolili dvojicu nových viceprezidentov Katarínu Krnáčovú a Tibora Búzu.

Křetinský a Tkáč vlastnia podiel v nemeckej ProSiebenSat.1

Skupina Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastní český podnikateľ Daniel Křetínský a má v nej podiel aj Patrik Tkáč, kúpila podiel zhruba 4,07 percenta v nemeckej televíznej a rozhlasovej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media.

Jeden z obvinených z vraždy Kuciaka sa dohodol na znížení trestu

Dohodu o vine a treste dnes s prokurátorom uzavrel Zoltán Andrusko, sprostredkovateľ minuloročnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Kočnerova Threema: Novinárka Ruttkayová si vypýtala od Kočnera na dovolenku. Z médií sa teraz sťahuje

Pokrivený imidž štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej mala na žiadosť Mariana Kočnera v médiách napravovať redaktorka Martina Ruttkayová. Od Kočnera si podľa komunikácie z Kočnerovej Threemy vypýtala peniaze na dovolenku za pomoc pri odchode ministerky Lucie Žitňanskej.

České médiá sú pod tlakom, uvádza Európska novinárska federácia

Česká média jsou pod tlakem veřejnosti a politiků, část mediálního trhu navíc stále nepřímo ovládá premiér Andrej Babiš, uvádí zpráva Evropské novinářské federace (EJF), na kterou upozornil zpravodajský server iRozhlas.

Kvôli škandalóznej stopke odvolali šéfa bulharského rádia

Odvolanie generálneho riaditeľa bulharského verejnoprávneho rozhlasu BNR Svetoslava Kostova dnes schválila bulharská Rada pre elektronické médiá (SEM).

Dano Dangl o novej Mall.tv: Vyrábame necenzurovaný obsah, nepozeráme sa na to, či sa niekto urazí (VIDEO)

Už mesiac na Slovensku vysiela nová internetová televízna platforma Mall.tv. Má veľké ambície, chce "dobyť slovenský trh".

Markíza kvôli násiliu nečakane vylúčila z Farmy jedného súťažiaceho (VIDEO)

Televízia Markíza dnes oznámila, že z reality šou Farma vylúčila jedného zo súťažiacich - Mateja Jurkoviča.

Marocký kráľ omilostil novinárku odsúdenú za interrupciu

Marocký kráľ včera omilostil novinárku Hadžáru Rajsúníovú, ktorá bola minulý mesiac odsúdená k ročnému väzenia za nemanželský sex a interrupciu spolu so svojím snúbencom, lekárom a dvoma jeho kolegami.

Kontroverznej piesni Elánu dali viaceré rádiá stopku, čo hovorí na kritiku skupina Elán? (VIDEO)

Najnovší počin skupiny Elán videoklip Bulvárne krysy vyvolal nielen medzi novinármi ale aj mnohými fanúšikmi skupiny pobúrenie a kritiku.