Prehliadka digitálne reštaurovaných filmov prinesie na plátno vzácnosti aj kuriozity

22.09.2019 22:05 | Tlačové správy |

V pondelok 23. septembra 2019 sa vo Filmotéke  Kina Lumière začne dlhodobá prehliadka digitálne reštaurovaných filmov Digitálne kino 1955 – 1975, ktorá prinesie na plátno pozoruhodné krátke filmy i mnohé rarity z archívnych zbierok Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Jej zámerom je predstaviť diela v ich digitálne reštaurovanej podobe, pričom viaceré z nich takto uvidí verejnosť v kine vôbec po prvý raz. Prvé pásmo uvedie filmy z rokov 1955 – 1958, projekcia sa začne o 18.15 hod.

V ére digitálneho kina sa pre inštitúcie filmového dedičstva stala digitalizácia kinematografických diel nevyhnutnosťou. Na túto požiadavku doby zareagoval aj Slovenský filmový ústav, ktorý v roku 2014 vďaka národnému projektu Digitálna audiovízia, spolufinancovaného z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja, vybudoval a sprevádzkoval pracovisko na digitalizáciu audiovizuálnych diel z ich 35 mm a 16 mm filmových pásov. Odvtedy v ňom digitalizuje a digitálne reštauruje slovenské audiovizuálne dedičstvo. Prehliadka Digitálne kino 1955 – 1975 vo Filmotéke Kina Lumière, ktoré v súčasnosti ako jediné kino na Slovensku cieľavedome uvádza filmy z ich pôvodných 35 mm nosičov, má za cieľ upozorniť na potrebu digitalizovania filmov a predstaviť vybrané krátke diela, ktoré prešli týmto procesom.

„Takúto rozsiahlejšiu prehliadku pripravil Slovenský filmový ústav po prvýkrát a jej zámerom je predstaviť kinematografické diela v ich digitálne reštaurovanej podobe, pričom viaceré z nich budú takto uvádzané v kine na verejnosti vôbec po prvý raz,“ hovorí zostavovateľ prehliadky Marián Hausner, riaditeľ Národného filmového archívu SFÚ. „Z digitálnych kópií bude uvedených spolu 65 filmov v desiatich chronologicky komponovaných programoch. Treba však zdôrazniť, že digitálne kópie kinematografických diel nenahrádzajú ich pôvodné filmové nosiče, len rozširujú možnosti sprístupňovania filmového dedičstva,“ vysvetľuje.

Jednotlivé pásma sú do programu zaradené raz mesačne, radené sú podľa rokov ich vzniku a tvoria ich najmä dokumentárne, ale aj animované a reklamné filmy, pod mnohými z nich sú podpísaní významní slovenskí tvorcovia. „Pri ich zostavovaní išlo o čo najväčšiu rôznorodosť, a to v každom smere. V rámci prehliadky bude možné vidieť špičkové diela, napríklad Poznačení tmou Štefana Uhra, Fotografovanie obyvateľov domu Dušana Trančíka alebo Majstrovstvá sveta Milana Černáka, ale aj tie, čo by sa mohli označiť za kuriozity, ako sú filmové reklamy alebo dobové upútavky na hrané filmy,“ hovorí Hausner a dopĺňa, že „napríklad hneď v prvom programe diváci uvidia aj tri filmové reklamy, ktoré propagujú nákup elektrospotrebičov.“ V prvom pásme z rokov 1955 – 1958 sa premietne osem filmov, a to Jablko poznania Vlastimila Herolda, Prvá brázda Štefana Uhra, Trať voľná Petra Solana, Myjavský muzikant Ladislava Kudelku, Čo povie matka Petra Schulhoffa, Tatranský národný park Karola Skřipského, Horské slnko Dimitrija Plichtu a Ľudia na vode Martina Hollého.

„Výstavným priestorom pre filmový archív je kinosála. Premietanie filmov z ich tradičných filmových nosičov sa v súčasnosti udržiava iba na niektorých prestížnych filmových festivaloch a v inštitúciách, ktoré sa zaoberajú filmovým dedičstvom,“ hovorí Marián Hausner, ktorý upozorňuje aj na dôležitosť procesu digitalizácie. „Predmetom digitalizácie a digitálneho reštaurovania sú kinematografické diela a nie samotné filmové pásy, prípadne magnetické zvukové pásy, ktoré do digitalizačného procesu vstupujú. Avšak iba ich uchovávanie a filmová obnova umožňujú pokračovať vo filmových premietaniach a sú aj predpokladom digitalizácie kinematografických diel a ich projekcií v súčasných digitálnych kinách,“ uzatvára.

Ale bolo to na internete! Príručka na ochranu pred internetovými hoaxami a klamstvami

Vďaka internetu sú dnes informácie dostupné rýchlejšie, než kedykoľvek predtým. To je určite dobrá vec, no správ môže byť niekedy až priveľa.

Expres odvysiela Radio Rave - exkluzívny live set najúspešnejších svetových dídžejov

Rádio Expres exkluzívne odvysiela najväčšiu európsku house párty Radio Rave s najúspešnejšími svetovými dídžejmi súčasnosti.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

Festival Atmosféra bude - ale až v roku 2021. Čo so zakúpenou vstupenkou?

Organizátori sa rozhodli presunúť deviaty ročník festivalu na leto 2021.

Deti zabitého novinára odpustili otcovým vrahom

Deti saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího zavraždeného v roku 2018 dnes oznámili, že otcovým vrahom odpustili. Novinár, ktorý kritizoval saudskoarabských predstaviteľov, bol zabitý na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule a jeho telo sa nenašlo.

Cenzúra v Poľsku: Populárnu pieseň o známom politikovi stiahli z vysielania (VIDEO)

Pesnička populárneho poľského speváka o privilégiách šéfa vládnej strany Jaroslawa Kaczyńského sa dostala až na vrchol hitparády populárnej stanice verejnoprávneho poľského rozhlasu Trojka, ale potom náhle zmizla. Rozhlas obviňujú z cenzúry, hrozia odchody novinárov aj bojkot časti umelcov. Pesnička sa stala hitom, na internete má seďem miliónov zhliadnutí.