Na dovolenku od Thomas Cook do konca septembra neleťte

23.09.2019 19:37 | Tlačové správy | TS Pelikán

Cestovná kancelária Pelikán radí, ako postupovať.

Krach Thomas Cook Group ovplyvní aj stovky až tisíce slovenských dovolenkárov.

Samotný cestovateľský gigant ani cestovná kancelária Pelikán, najväčší predajca leteniek na Slovensku, dotknutým klientom do konca mesiaca vycestovať neodporúča.

Čo majú robiť dovolenkári?

Keďže gigant Thomas Cook Group vlastní väčší či menší podiel vo viacerých cestovných kanceláriách a agentúrach, ktoré pôsobia aj na slovenskom trhu, odhadnúť počet slovenských dovolenkárov, ktorých sa situácia ohľadom jeho krachu týka, je veľmi ťažké.

Thomas Cook Group, buď priamo, alebo prostredníctvom ďalších dcérskych firiem, okrem iného z väčšej časti vlastní aj Neckermann Reisen, AirMarin, Oeger Tours a Bucher Reisen.

„V Pelikánovi evidujeme objednávky zájazdov a pobytov, ktoré boli, alebo môžu byť ovplyvnené krachom Thomas Cook Group. Všetkých klientov, ktorí sú v zahraničí, alebo by mali vycestovať do konca septembra, sme kontaktovali a poskytli im potrebnú pomoc či informácie,“ hovorí Jozef Rybár, manažér Pelikána pre vzťahy s verejnosťou.

Thomas Cook Group vydala oficiálne stanovisko pre svojich partnerov a zákazníkov, v ktorom im v prípade zájazdov s termínom odletu do pondelka 30. septembra (vrátane), vycestovať neodporúča.

Namiesto toho by mali doktnutí klienti so zakúpenými zájazdmi, na ktoré sa vzťahuje poistenie proti insolvencii, kontaktovať poistného likvidátora. Tým je rakúska pobočka poisťovne Allianz.

PELIKÁN RADÍ: Kontaktujte predajcu a následne poisťovňu

Pokiaľ ste si zakúpili kompletný dovolenkový balík priamo cez Thomas Cook Group s odletom do 30. septembra, určite čím skôr kontaktujte poistného likvidátora na špeciálnej linke 00431 525 03 6853 alebo emaile Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Pokiaľ ste si zakúpili kompletný dovolenkový balík cez sprostredkovateľa, ktorým je napríklad aj cestovná kancelária Pelikán, najprv kontaktujte jeho a poraďte sa s ním, ako bude vyzerať váš ďalší postup. Ak ste si zakúpili len samostatné ubytovanie, letenky alebo iný cestovateľský produkt priamo cez Thomas Cook Group či jeho sprostredkovateľa, poistenie insolventnosti sa na váš prípad s najväčšou pravdepodobnosťou, žiaľ, nevzťahuje. Ak ste si zakúpili dovolenkový balík s produktami Thomas Cook Group (ubytovanie, letenky, doplnkové služby) od inej cestovnej kancelárie, určite čím skôr kontaktujte ju.

Rovnako momentálne postupuje aj cestovná kancelária Pelikán, ktorá bude dotknutých zákazníkov s neskoršími dátumami odletu kontaktovať postupne, akonáhle sa sama dozvie viac informácií.

„Čo sa týka našich vlastných pobytových balíčkov a zájazdov, v ktorých kombinujeme aj produkty Thomas Cook Group, od ubytovania, cez letenky až po doplnkové služby, platí, že o svojich klientov sa určite postaráme tak, aby ich vzniknutá situácia poznačila buď vôbec, alebo len veľmi sporadicky,” garantuje Rybár.

Dodáva, že podľa ich odhadov sa slovenského dovolenkového trhu najviac dotkne situácia ohľadom Thomas Cook Austria AG, ktorá zastrešuje predaj dovoleniek na Slovensku.

Rakúska pobočka najstaršej svetovej cestovnej kancelárie sveta zatiaľ oficiálne bankrot neohlásila, v niektorých krajinách ale preventívne stopla predaj zájazdov. Okrem Rakúska a Slovenska pôsobí aj v susednom Česku alebo Maďarsku.

„Náš rakúsky partner pokračuje v obmedzenej prevádzke. Aj my preto musíme počkať na ďalšie informácie, ktoré očakávame v najbližších dňoch,“ opisuje Rybár s tým, že všetky nové informácie budú svojim klientom obratom komunikovať.

Zároveň odhaduje, že celkovo môžu byť touto situáciou ovplyvnené stovky slovenských dovolenkárov, ktorí sú už v zahraničí a až tisícky ďalších klientov, ktorí ešte len mali vycestovať.

PELIKÁN RADÍ: Buď náhradné riešenie, alebo poisťovňa

Ak sa Thomas Cook Austria AG, prípadne jej dcérske firmy vyhnú bankrotu, slovenskí dovolenkári by mali počkať, kým sa im ozvú ich zástupcovia a dohodnú sa s nimi na ďalšom postupe. Tým môže byť napríklad iný termín dovolenky, iné lety či ubytovanie, vrátenie peňazí, ale aj vycestovanie podľa pôvodných plánov. Ak skrachuje aj spoločnosť Thomas Cook Austria AG, komplexné zájazdy a pobyty zakúpené priamo či cez jej sprostredkovateľov by mala kryť, aspoň z časti poisťovňa, u ktorej má cestovná kancelária poistenie proti insolventnosti. Pelikán komunikuje aj priamo s týmito poisťovňami a ich stanovisko zatiaľ znie, že treba počkať pár dní, kým sa ukáže, ako sa situácia rakúskej dcéry Thomas Cook Group a jej partnerských kancelárií a agentúr vyvinie.

U dovolenkárov so zájazdmi, ktorí sa nachádzajú v zahraničí práve počas oznámenia krachu Thomas Coook Group, je situácia mierne odlišná.

„So všetkými našimi klientmi sme v kontakte. Okrem iného komunikujeme aj s hotelmi, ktoré od nich vo veľmi výnimočných prípadoch žiadajú napríklad opätovné zaplatenie zájazdu alebo jeho časti. To im, samozrejme, neodporúčame a žiadame ich, aby sa obrátili na nás čím skôr,“ vysvetľuje Rybár.

Podobných situácií môže podľa neho časom pribúdať, pretože skrachovaná Thomas Cook Group zvykla svoje záväzky voči hotelom zaplatiť až dodatočne, a to aj s niekoľko mesačným odstupom. Hotelieri sa teda logicky obávajú, že za svoje služby nedostanú peniaze.

Podľa informácií, ktorými Pelikán momentálne disponuje, by však mali byť spiatočné charterové lety dotknutých dovolenkárov bez zmeny, čiže ich návrat domov by mal byť zatiaľ zabezpečený.

„Akékoľvek otázky ohľadom informácií o aktuálnom stave letov, rezervácií ubytovania či ďalších požiadaviek v spojení s krachom Thomas Cook Group či prípadnými problémami jej partnerov našim klientom zodpovieme,“ zdôrazňuje Rybár s tým, že najlepšie je kontaktovať zákaznícky servis Pelikána, keďže situácia každého z nich sa môže líšiť od typu produktu aj procesu nákupu.

PELIKÁN RADÍ: Neplaťte, volajte. Ak zaplatíte, požadujte účtenku

Ak od vás hotel či iné ubytovanie požaduje kvôli krachu Thomas Cook Group opakovanú platbu alebo doplatok, kontaktujte svoju cestovnú kanceláriu či agentúru, ktorá sa môže s daným zariadením dohodnúť na inom riešení, prípadne vám poskytnúť náhradné ubytovanie. Ak takúto platbu vykonáte, určite si jej výšku predtým overte s vašou cestovnou kanceláriou či agentúrou a požadujte doklad o zaplatení. Neskôr môžete jeho preplatenie požadovať od touroperátora, s ktorým ste vycestovali a podpísali zmluvu o zájazde, alebo v prípade jeho krachu od správcu konkurznej podstaty.

Čo majú robiť ľudia s letenkami?
Letecká spoločnosť Condor síce patrí do portfólia cestovateľského giganta Thomas Cook Group, funguje však ako samostatná entita a v roku 2018 dosiahla rekordný obrat. Pelikán sa okamžite spojil so zástupcami leteckej spoločnosti a podľa aktuálnych informácií Condor pokračuje v prevádzke podľa pôvodných plánov.

Condor deklaruje, že má dostatok finančných prostriedkov na svoju prevádzku a nemeckú vládu letecká spoločnosť požiadala o úver len z dôvodu, aby mohla efektívne pokryť extra náklady spojené s náhradnou dopravou pre klientov cestovných kancelárií v portfóliu Thomas Cook Group.

„Condor zatiaľ nezrušil žiadne lety okrem charterových spojení v rámci dovolenkových balíčkov skrachovaných cestovných kancelárií na 23. a 24. septembra,“ dodáva Rybár s tým, že situáciu v segmente leteniek aj dovoleniek neustále sledujú.

Zrušiť charterové lety v rámci 48 hodín a iba pre skrachované cestovné kancelárie dáva podľa Rybára zmysel, pretože samotná letecká spoločnosť čaká na ďalšie informácie, na základe ktorých bude postupovať ďalej.

PELIKÁN RADÍ: Overujte a buďte pripravení na možnú zmenu plánov

Pred odletom si vždy skontrolujte jeho aktuálny stav, buď priamo na webstránke leteckej spoločnosti, letiska alebo prostredníctvom služby Správa objednávky na stránkach Pelikána. Ak vám letecká spoločnosť zmení alebo zruší let, vo viacerých prípadoch máte nárok na kompenzáciu. Na tieto situácie sa vzťahuje medzinárodné právo, ktoré musia dodržať všetky letecké spoločnosti. Ak však aerolinka skrachuje, jediný spôsob, ako sa dostať späť k vašim peniazom, je podanie oficiálnej žiadosti na správcu konkurzu. Pre viac informácií neváhajte napríklad kontaktovať poradenskú spoločnosť Apra na čísle +421 903 600 672 alebo emaile Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

„Vzhľadom k tomu, že Thomas Cook Group oficiálne skrachovala iba pred niekoľkými hodinami a situácia sa mení veľmi rýchlo, aktuálne pre našich dotknutých dovolenkárov hľadáme alternatívne riešenia a určite ich budeme opäť informovať. Leteniek sa to zatiaľ príliš netýka, keďže Condor operuje všetky pravidelné lety podľa plánu,“ uzavrel nateraz Rybár.

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka sa stal Lukáš Diko

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) sa od 13. júla stal Lukáš Diko, ktorý prevzal vedenie redakcie občianskeho združenia.

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.