Ženu v plameňoch, teplé Filipíny aj nového Dolana prinesie 13. Filmový festival inakosti

30.09.2019 11:51 | Tlačové správy |

Namiesto klamstiev pravdu, namiesto predpojatosti a nenávisti lásku a prijatie – Filmový festival inakosti (FFi) sa aj tento rok pokúsi priniesť viac porozumenia do LGBTI témy.

Slovensko dlhodobo zaostáva v akceptácii občanov a občianok, ktorí nemajú väčšinovú sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu. Ich životy sa stali terčom politických hier, namiesto snahy o dialóg mnohí politici šíria klamstvá a rozdúchavajú vášne v snahe získať moc. Filmový festival inakosti je tu 13. raz, aby cez filmové príbehy spájal ľudí a dodával odvahu tým, ktorí hľadajú cestu k sebe.
.
Počas októbra a novembra uvidia snímky od FFi diváci a diváčky v šiestich mestách. Prvé festivalové projekcie sú naplánované v Bratislave, desiatky filmov uvedie Kino Lumière od 16. do 21. 10. Druhou zastávkou je Nitra, Kinoklub Tatra zaradil FFi do programu v týchto termínoch: 29. 10., 4. 11., 11. 11., 18. 11., 25. 11. Počas víkendu 2. a 3. novembra sa osudy LGBTI ľudí objavia na plátne v košickom Kine Úsmev a v banskobystrickej Záhrade. Štafetu preberie následne Stanica Žilina-Záriečie, ktorá bude hostiť festival 5. a 6. 11. Diera do sveta v Liptovskom Mikuláši bude dejiskom festivalu 21. až 23. 11.

Medzi ťaháky festivalu určite patrí novinka oceňovaného kanadského režiséra Xaviera Dolana, ktorý tentoraz prichádza s príbehom dvoch nerozlučných kamarátov Matthiasa a Maxima. Keď sa pri nakrúcaní študentského filmu pobozkajú, ako to od nich žiada scenár, spustí sa reťazec udalostí vedúci k množstvu otázok, spochybňovaniu vlastnej sexuality a prehodnocovaniu vzájomných citov. Mladý génius Xavier Dolan ubral z experimentu a zameral sa na vzájomné vzťahy, dolanovský rukopis sa však nezaprie ani v tomto jeho ďalšom režisérskom počine, v ktorom si opäť aj zahral.

Do programu sa podarilo získať aj Portrét ženy v plameňoch, ktorý sa môže pochváliť cenou za scenár a Queer Palm z tohoročného festivalu Cannes. Francúzsky film režisérky Céline Sciamma nás prenesie do Bretónska druhej polovice 18. storočia. Talentovaná maliarka Marianne prichádza na panstvo na bohom zabudnutom ostrove, aby namaľovala svadobný portrét Héloise – mladej ženy z bohatej rodiny, ktorú matka povolala domov z kláštora, aby sa vydala za nápadníka z Milána, a umožnila tak matke vrátiť sa po rokoch do rodného mesta. Héloise však odmieta dohodnuté manželstvo aj pózovanie na portrét, a tak sa Marianne musí tváriť ako jej spoločníčka a maľovať ju tajne spamäti. S každým jedným kradmým pohľadom sa prehlbuje vzájomná príťažlivosť dvoch mladých žien a čoraz bolestnejšie sa vynára otázka Héloisinej osobnej slobody...
Tento rok sa Filmový festival inakosti v sekcii Queer Ázia sústredí na filipínsku kinematografiu. „Voľba na Filipíny padla najmä z dôvodu, že filipínska kinematografia, ktorá tento rok slávi storočnicu, je bohatá na LGBTI filmy, v ktorých sexuálna orientácia či identita nie problém číslo jeden. Filmy, ktoré sebavedomo stoja za svojimi hrdinami a nad odsudzovaním zo strany „normo“ ľudí prevracajú očami alebo ho narovinu odsúdia, neignorujú denno-dennú realitu, no neprepadajú depresii,“ vysvetlila zostavovateľka sekcie Kristina Aschenbrennerová. FFi uvedie päť filmov z poslednej dekády: Chlapec (r. Auraeus Solito, 2009), Zomrieť krásna (r. Jun Lana Robles, 2016), Zrodená pre krásu (r. Perci Intalan, 2019), Billie a Emma (r. Samantha Lee, 2018) a Dlhovlasé noci (r. Gerardo Calagui, 2017).

Viac o festivale sa možno dozvedieť na www.ffi.sk, vstupenky a  festivalové permanentky sú v predaji na portáli www.cinepass.sk. Festival možno podporiť na www.zafarebnukulturu.sk.

Tisícky ľudí šírili podvod so sedačkami, polícia im posiela dôležitú radu

Ľudia na Slovensku opäť vo vidine, že niečo drahé získajú zadarmo, šírili hoax a zároveň poskytovali dôležité údaje, ktoré mohli následne podvodníci zneužiť.

Vatikán si chce získať mladých – prináša aplikáciu s elektronickým ružencom (VIDEO)

Vatikán chce získať sympatie mladých veriacich vďaka technologickej inovácii, ktorá ich má prepojiť s elektronickou aplikáciou, a pomôcť im tak pri tradičných ružencových modlitbách.

Do Na telo príde šéf vyšetrovacieho tímu Gorila (VIDEO)

Hostia a témy víkendových diskusii. Na verejnosť sa dostal zvukový záznam z Gorily, ktorý obsahuje nahrávky, ktoré naznačujú politickú korupciu.

Posledný videoklip Karla Gotta už má okolo 23 miliónov zhliadnutí (VIDEO)

Posledný klip Karla Gotta a jeho dcéry Charlotte Elly k piesni Srdcia nehasnú už má na YouTube okolo 23 miliónov zhliadnutí. Singel zložil frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo, ktorý ich tiež doprevádzal na akustickej gitare. Ide o prvú pieseň, ktorú Krajčo napísal pre niekoho iného než svoju kapelu. Finálnu podobu doladil s Petrom Harazinom z kapely Nebe.

Wanda Adamík Hrycová sa stala opäť prezidentkou filmovej a televíznej akadémie

Valné zhromaždenie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) si zvolilo nových členov prezídia. Tí následne jednohlasne potvrdili v pozícii prezidentky SFTA Wandu Adamík Hrycovú a zvolili dvojicu nových viceprezidentov Katarínu Krnáčovú a Tibora Búzu.

Křetinský a Tkáč vlastnia podiel v nemeckej ProSiebenSat.1

Skupina Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastní český podnikateľ Daniel Křetínský a má v nej podiel aj Patrik Tkáč, kúpila podiel zhruba 4,07 percenta v nemeckej televíznej a rozhlasovej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media.

Jeden z obvinených z vraždy Kuciaka sa dohodol na znížení trestu

Dohodu o vine a treste dnes s prokurátorom uzavrel Zoltán Andrusko, sprostredkovateľ minuloročnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Kočnerova Threema: Novinárka Ruttkayová si vypýtala od Kočnera na dovolenku. Z médií sa teraz sťahuje

Pokrivený imidž štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej mala na žiadosť Mariana Kočnera v médiách napravovať redaktorka Martina Ruttkayová. Od Kočnera si podľa komunikácie z Kočnerovej Threemy vypýtala peniaze na dovolenku za pomoc pri odchode ministerky Lucie Žitňanskej.

České médiá sú pod tlakom, uvádza Európska novinárska federácia

Česká média jsou pod tlakem veřejnosti a politiků, část mediálního trhu navíc stále nepřímo ovládá premiér Andrej Babiš, uvádí zpráva Evropské novinářské federace (EJF), na kterou upozornil zpravodajský server iRozhlas.

Kvôli škandalóznej stopke odvolali šéfa bulharského rádia

Odvolanie generálneho riaditeľa bulharského verejnoprávneho rozhlasu BNR Svetoslava Kostova dnes schválila bulharská Rada pre elektronické médiá (SEM).