Elektronický občiansky preukaz bude čoskoro možné využívať pri elektronických službách viacerých štátov EÚ

08.10.2019 10:15 | Tlačové správy | MV SR

Európska komisia schválila notifikáciu slovenskej schémy elektronickej identifikácie v najvyššej úrovni zabezpečenia, čo znamená, že všetky členské štáty EÚ budú povinné uznávať naše elektronické občianske preukazy a elektronické povolenia na pobyt cudzinca. Komisia bude publikovať uvedené rozhodnutie vo svojom úradnom vestníku.

"Občania SR a cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku budú môcť vybavovať agendu v zahraničí z pohodlia domova cez internet. Elektronický občiansky preukaz /eID karta/ a povolenie na pobyt cudzinca /eDoPP karta/ sú teda uznanými prostriedkami bezpečnej elektronickej komunikácie aj pre verejné e-služby iných štátov," povedala ministerka vnútra Denisa Saková. Slovenská republika sa tak stala 12-tym štátom EÚ, ktorý úspešne absolvoval notifikačný proces. Do tejto skupiny dnes patria Nemecko, Taliansko, Chorvátsko, Estónsko, Španielsko, Luxembursko, Belgicko, Portugalsko, Veľká Británia, Česká republika a Holandsko. Zároveň pripravujeme prostredie nášho e-Governmentu na to, aby cudzinci mohli používať slovenské elektronické služby.

Vzájomné využívanie verejných e-služieb odstraňovaním prekážok pri cezhraničnom využívaní prostriedkov elektronickej komunikácie vyplýva z Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 910/2014 o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre e-transakcie na vnútornom trhu /eIDAS/. Nariadenie eIDAS stanovuje podmienky, za akých sa majú prostriedky elektronickej idenfitikácie uznávať a tiež spôsoby, akým si štáty vzájomne oznamujú schémy elektronickej identifikácie.

Slovenská republika začala tento proces v apríli tohto roku – zástupcovia ministerstva vnútra a úradu vicepremiéra pre investície a informatizáciu sprístupnili ostatným členským štátom potrebnú dokumentáciu. V júni Slovenská republika odprezentovala našu schému elektronickej idenfifikácie a dohodli sa organizačné detaily jej hodnotenia, ktoré skončilo v septembri.

"Hodnotenie koordinovalo Dánsko a aktívne sa doň zapojili experti z Francúzska, Nemecka, Talianska, Slovinska a Maďarska. Zaujímali sa o postupy pri prijímaní a vydávaní našich elektronických dokladov, o ich bezpečnostné prvky, kryptografické algorizmy či samotný mechanizmus prihlasovania," doplnila ministerka Denisa Saková. Na základe záverečnej správy z hodnotenia všetky členské štáty EÚ odsúhlasili našu identifikačnú schému na najvyššej úrovni zabezpečenia.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

Festival Atmosféra bude - ale až v roku 2021. Čo so zakúpenou vstupenkou?

Organizátori sa rozhodli presunúť deviaty ročník festivalu na leto 2021.

Deti zabitého novinára odpustili otcovým vrahom

Deti saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího zavraždeného v roku 2018 dnes oznámili, že otcovým vrahom odpustili. Novinár, ktorý kritizoval saudskoarabských predstaviteľov, bol zabitý na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule a jeho telo sa nenašlo.

Cenzúra v Poľsku: Populárnu pieseň o známom politikovi stiahli z vysielania (VIDEO)

Pesnička populárneho poľského speváka o privilégiách šéfa vládnej strany Jaroslawa Kaczyńského sa dostala až na vrchol hitparády populárnej stanice verejnoprávneho poľského rozhlasu Trojka, ale potom náhle zmizla. Rozhlas obviňujú z cenzúry, hrozia odchody novinárov aj bojkot časti umelcov. Pesnička sa stala hitom, na internete má seďem miliónov zhliadnutí.

Novým hovorcom SaS je bývalý redaktor Parlamentných listov

Strana Sloboda a solidarita má nového hovorcu.

Výzva osobností parlamentu a vláde: Nedopustíme okliešťovanie ľudských práv a základných demokratických hodnôt

Mnohí verejní činitelia a činiteľky už roky dávajú najavo, že ľudské práva ani svoje zodpovednosti v tejto oblasti neberú vážne. Nedávno väčšina poslancov a poslankýň NR SR s jasne prejaveným dešpektom k ľudským právam odmietla zobrať na vedomie správu verejnej ochrankyne práv, v ktorej informovala o nedostatkoch a potrebe ich nápravy. Hoci „nezobratie na vedomie“ nemá zásadnejšiu právnu relevanciu, odhaľuje podstatnú skutočnosť: porušovanie ústavou garantovaných práv a slobôd pre väčšinu poslancov a poslankýň nič neznamená.