Elektronický občiansky preukaz bude čoskoro možné využívať pri elektronických službách viacerých štátov EÚ

08.10.2019 10:15 | Tlačové správy | MV SR

Európska komisia schválila notifikáciu slovenskej schémy elektronickej identifikácie v najvyššej úrovni zabezpečenia, čo znamená, že všetky členské štáty EÚ budú povinné uznávať naše elektronické občianske preukazy a elektronické povolenia na pobyt cudzinca. Komisia bude publikovať uvedené rozhodnutie vo svojom úradnom vestníku.

"Občania SR a cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku budú môcť vybavovať agendu v zahraničí z pohodlia domova cez internet. Elektronický občiansky preukaz /eID karta/ a povolenie na pobyt cudzinca /eDoPP karta/ sú teda uznanými prostriedkami bezpečnej elektronickej komunikácie aj pre verejné e-služby iných štátov," povedala ministerka vnútra Denisa Saková. Slovenská republika sa tak stala 12-tym štátom EÚ, ktorý úspešne absolvoval notifikačný proces. Do tejto skupiny dnes patria Nemecko, Taliansko, Chorvátsko, Estónsko, Španielsko, Luxembursko, Belgicko, Portugalsko, Veľká Británia, Česká republika a Holandsko. Zároveň pripravujeme prostredie nášho e-Governmentu na to, aby cudzinci mohli používať slovenské elektronické služby.

Vzájomné využívanie verejných e-služieb odstraňovaním prekážok pri cezhraničnom využívaní prostriedkov elektronickej komunikácie vyplýva z Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 910/2014 o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre e-transakcie na vnútornom trhu /eIDAS/. Nariadenie eIDAS stanovuje podmienky, za akých sa majú prostriedky elektronickej idenfitikácie uznávať a tiež spôsoby, akým si štáty vzájomne oznamujú schémy elektronickej identifikácie.

Slovenská republika začala tento proces v apríli tohto roku – zástupcovia ministerstva vnútra a úradu vicepremiéra pre investície a informatizáciu sprístupnili ostatným členským štátom potrebnú dokumentáciu. V júni Slovenská republika odprezentovala našu schému elektronickej idenfifikácie a dohodli sa organizačné detaily jej hodnotenia, ktoré skončilo v septembri.

"Hodnotenie koordinovalo Dánsko a aktívne sa doň zapojili experti z Francúzska, Nemecka, Talianska, Slovinska a Maďarska. Zaujímali sa o postupy pri prijímaní a vydávaní našich elektronických dokladov, o ich bezpečnostné prvky, kryptografické algorizmy či samotný mechanizmus prihlasovania," doplnila ministerka Denisa Saková. Na základe záverečnej správy z hodnotenia všetky členské štáty EÚ odsúhlasili našu identifikačnú schému na najvyššej úrovni zabezpečenia.

30 rokov od Nežnej revolúcie: Sú pre mladých ľudí dôležitejšie peniaze alebo sloboda?

Čo znamená pre mladých Slovákov sloboda? Vedia niečo o Nežnej revolúcii a živote pred rokom 1989? A aký je podľa nich vzťah medzi slobodou a peniazmi? Odpovede aj na tieto otázky dal exkluzívny prieskum, ktorý pre Slovenskú sporiteľňu pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pripravili spoločnosti Insight Diver a G82.

CNN: Trump osobne riadil kampaň proti Bidenovi na Ukrajine

Donald Trump sa vlani v decembri osobne stretol s dvomi podnikateľmi z bývalého ZSSR a poveril ich "tajnou misiou" na Ukrajine, ktorá mala poškodiť povesť prezidentovho volebného soka Joea Bidena.

SodaStream ďakuje za 30 rokov slobody emotívnym videom a špeciálnymi fľašami (VIDEO)

Výrobca prístrojov na domácu perlivú vodu SodaStream si 30. výročie Nežnej revolúcie pripomína limitovanou edíciou fliaš so symbolmi Novembra 1989 pripravenou špeciálne pre slovenský a český trh.

Aký skutočne bol Ernest Hemingway?

Pre mnohých ľudí predstavuje Ernest Hemingway skôr mýtus než človeka z mäsa a kostí. Vie sa o ňom, že bol vojakom, športovcom, vášnivým milencom, emigrantom s, samozrejme, vynikajúcim spisovateľom.

Zomrel režisér trezorového filmu Všetci dobrí rodáci (VIDEO)

Vo veku 93 rokov zomrel režisér, scenárista i odbojár Vojtěch Jasný, autor trezorového filmu Všetci dobrí rodáci. ČTK to z poverenia rodiny oznámil Vítězslav Tichý. Potvrdil to tiež hovorca Slováckeho divadla Josef Kubáník. Uherskohradišťske divadlo to tiež uviedlo na svojom facebooku.

České televízie pripravujú k 30. výročiu revolúcie špeciálne relácie (VIDEO)

České televizní stanice připravují na neděli k 30. výročí začátku sametové revoluce speciální vysílání nebo pořady. Česká televize bude mít několik venkovních studií v centru Prahy.

Magio TV prináša viacero noviniek

Telekom vylepšuje svoju televíznu ponuku: prináša nové kanály v Magio TV, aj filmové a seriálové novinky vo videopožičovni Magio Kino. Zároveň vylepšuje aplikáciu Magio GO, ktorá je dostupná už aj pre Smart TV a prináša nové zaradenie Magio GO TV Box.

Po protestoch Poľska zmení Netflix film o strážcovi v tábore smrti (VIDEO)

Americká spoločnosť Netflix po protestoch Poľska zmení v dokumentárnom filme Diabol od vedľa mapy, v ktorých boli nacistické vyhladzovacie tábory zakreslené na súčasných poľských hraniciach.

Rádio Expres si Nežnú revolúciu pripomenie sériou špeciálnych rozhovorov

V nedeľu 17.novembra dopoludnia odvysiela Expres sedem jedinečných rozhovorov, ktoré pripravili redaktori spravodajstva s priamymi účastníkmi revolúcie, športovcami, hercami a pamätníkmi.

Markíza bude mať špeciálne Na telo aj dokument k 17. novembru (VIDEO)

Televízia Markíza nakrútila pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pôvodný dokument s názvom NEŽNÁ 30 - CESTA K SLOBODE. Odvysiela ho v nedeľu, 17. novembra 2019, so začiatkom o 20:30.