Vláda o rozpočte pravidelne klame. Zvolávame mimoriadny finančný výbor

14.10.2019 19:02 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) zvoláva mimoriadne rokovanie finančného výboru k rozpočtu. Vláda v rozpočte klame a vydala sa na grécku cestu. OĽANO bude žiadať prepracovanie rozpočtu.

Na klamstvá v rozpočte OĽANO upozorňovalo v priebehu tohto roka už viackrát. „Vidíme to aj pri súčasnom predloženom návrhu. Vláda pokračuje vo svojich klamstvách. Rozpočet sa tajil do poslednej chvíle, napriek tomu, že vláda mala o ňom rokovať dnes,“ upozornil tieňový minister financií a hospodárstva za OĽANO Eduard Heger.

Minulý rok sa nás vláda snažila presvedčiť, že sa jej podarilo dosiahnuť deficit 0,7 %. „Dnes vidíme, že deficit je výrazne vyšší – 1,06%. Rozpočet hovorí, že vláda oklamala Eurostat v roku 2018 tým, že uviedla nižšie výdavky o vyše 200 miliónov eur,“povedal Heger.

Ďalšie klamstvo je tohtoročný deficit, kedy vláda trištvrte roka klamala verejnosť, že Slovensko bude mať vyrovnaný rozpočet. „Vláda klamala už vtedy, keď zostavovala tento rozpočet, pretože bol nereálny. Rozpočet klamlivo uvádza situáciu v tomto roku, kedy odhady sú výrazne nižšie ako odhad Národnej banky Slovenska alebo Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Klame sa opäť v nedaňových príjmoch a podhodnotených výdavkoch,“vyjadril sa E. Heger s tým, že rezort financií tvrdí, že očakáva deficit v tomto roku na úrovni 640 mil. eur. Odhad NBS je však 843 mil. eur a odhad RRZ takmer 1,2 mld. eur.

Tretím klamstvom je buducoročný deficit. Vláda si totiž do rozpočtu uviedla deficit 0,5%. Odhady NBS sú však 1,5%, čiže o miliardu viac. Vláda tak chce podľa Hegera opätovne oklamať NR SR.„Klame sa a pripravuje sa nereálny rozpocet, ktorý sa napĺňať nebude, pretože sa ani naplniť nedá. Toto nám pripomína grécky scenár, kde politici taktiež predtým, ako sa dostali na pokraj bankrotu, klamali o rozpočte,“povedal Heger a dodal: „Vláda trestuhodne nevyužila úrodné roky na vytvorenie rezervy na roky neúrodné. Kvalita rozpočtu dosiahla dno. Zvolávame mimoriadne rokovanie finančného výboru k rozpočtu a budeme žiadať jeho prepracovanie.“

Podpredseda poslaneckého klubu OĽANO Miroslav Sopko hovorí okrem klamstiev vlády o „hriešnom nedostatku odvahy“ urobiť zásadné zmeny. „Priamo na Úrade vlády pôsobí implementačná jednotka, ktorá posudzuje plnenie úloh útvaru hodnoty za peniaze, ktoré majú byť presadzované pri tvorbe rozpočtových pravidiel. Práve z ich záverov, ktoré sú prílohami rozpočtu, vidíme veľmi smutný obraz o tom, v akom stave sú verejné financie na Slovensku,“ povedal Sopko s tým, že pre súčasnú vládu ide o nelichotivé vysvedčenie. „Je to smutná ukážka toho, ako táto vláda premeškala príležitosť, ktorú mala, a všetky zásadné veci ako napríklad racionalizácia školskej siete alebo zlučovanie priamoriadených organizácií ministerstva školstva necháva na tú nasledujúcu. Je to len ukážka nemohúcnosti a dôkaz, že nemá kompetencie ďalej vládnuť.“

30 rokov od Nežnej revolúcie: Sú pre mladých ľudí dôležitejšie peniaze alebo sloboda?

Čo znamená pre mladých Slovákov sloboda? Vedia niečo o Nežnej revolúcii a živote pred rokom 1989? A aký je podľa nich vzťah medzi slobodou a peniazmi? Odpovede aj na tieto otázky dal exkluzívny prieskum, ktorý pre Slovenskú sporiteľňu pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pripravili spoločnosti Insight Diver a G82.

CNN: Trump osobne riadil kampaň proti Bidenovi na Ukrajine

Donald Trump sa vlani v decembri osobne stretol s dvomi podnikateľmi z bývalého ZSSR a poveril ich "tajnou misiou" na Ukrajine, ktorá mala poškodiť povesť prezidentovho volebného soka Joea Bidena.

SodaStream ďakuje za 30 rokov slobody emotívnym videom a špeciálnymi fľašami (VIDEO)

Výrobca prístrojov na domácu perlivú vodu SodaStream si 30. výročie Nežnej revolúcie pripomína limitovanou edíciou fliaš so symbolmi Novembra 1989 pripravenou špeciálne pre slovenský a český trh.

Aký skutočne bol Ernest Hemingway?

Pre mnohých ľudí predstavuje Ernest Hemingway skôr mýtus než človeka z mäsa a kostí. Vie sa o ňom, že bol vojakom, športovcom, vášnivým milencom, emigrantom s, samozrejme, vynikajúcim spisovateľom.

Zomrel režisér trezorového filmu Všetci dobrí rodáci (VIDEO)

Vo veku 93 rokov zomrel režisér, scenárista i odbojár Vojtěch Jasný, autor trezorového filmu Všetci dobrí rodáci. ČTK to z poverenia rodiny oznámil Vítězslav Tichý. Potvrdil to tiež hovorca Slováckeho divadla Josef Kubáník. Uherskohradišťske divadlo to tiež uviedlo na svojom facebooku.

České televízie pripravujú k 30. výročiu revolúcie špeciálne relácie (VIDEO)

České televizní stanice připravují na neděli k 30. výročí začátku sametové revoluce speciální vysílání nebo pořady. Česká televize bude mít několik venkovních studií v centru Prahy.

Magio TV prináša viacero noviniek

Telekom vylepšuje svoju televíznu ponuku: prináša nové kanály v Magio TV, aj filmové a seriálové novinky vo videopožičovni Magio Kino. Zároveň vylepšuje aplikáciu Magio GO, ktorá je dostupná už aj pre Smart TV a prináša nové zaradenie Magio GO TV Box.

Po protestoch Poľska zmení Netflix film o strážcovi v tábore smrti (VIDEO)

Americká spoločnosť Netflix po protestoch Poľska zmení v dokumentárnom filme Diabol od vedľa mapy, v ktorých boli nacistické vyhladzovacie tábory zakreslené na súčasných poľských hraniciach.

Rádio Expres si Nežnú revolúciu pripomenie sériou špeciálnych rozhovorov

V nedeľu 17.novembra dopoludnia odvysiela Expres sedem jedinečných rozhovorov, ktoré pripravili redaktori spravodajstva s priamymi účastníkmi revolúcie, športovcami, hercami a pamätníkmi.

Markíza bude mať špeciálne Na telo aj dokument k 17. novembru (VIDEO)

Televízia Markíza nakrútila pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pôvodný dokument s názvom NEŽNÁ 30 - CESTA K SLOBODE. Odvysiela ho v nedeľu, 17. novembra 2019, so začiatkom o 20:30.