Vláda o rozpočte pravidelne klame. Zvolávame mimoriadny finančný výbor

14.10.2019 19:02 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) zvoláva mimoriadne rokovanie finančného výboru k rozpočtu. Vláda v rozpočte klame a vydala sa na grécku cestu. OĽANO bude žiadať prepracovanie rozpočtu.

Na klamstvá v rozpočte OĽANO upozorňovalo v priebehu tohto roka už viackrát. „Vidíme to aj pri súčasnom predloženom návrhu. Vláda pokračuje vo svojich klamstvách. Rozpočet sa tajil do poslednej chvíle, napriek tomu, že vláda mala o ňom rokovať dnes,“ upozornil tieňový minister financií a hospodárstva za OĽANO Eduard Heger.

Minulý rok sa nás vláda snažila presvedčiť, že sa jej podarilo dosiahnuť deficit 0,7 %. „Dnes vidíme, že deficit je výrazne vyšší – 1,06%. Rozpočet hovorí, že vláda oklamala Eurostat v roku 2018 tým, že uviedla nižšie výdavky o vyše 200 miliónov eur,“povedal Heger.

Ďalšie klamstvo je tohtoročný deficit, kedy vláda trištvrte roka klamala verejnosť, že Slovensko bude mať vyrovnaný rozpočet. „Vláda klamala už vtedy, keď zostavovala tento rozpočet, pretože bol nereálny. Rozpočet klamlivo uvádza situáciu v tomto roku, kedy odhady sú výrazne nižšie ako odhad Národnej banky Slovenska alebo Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Klame sa opäť v nedaňových príjmoch a podhodnotených výdavkoch,“vyjadril sa E. Heger s tým, že rezort financií tvrdí, že očakáva deficit v tomto roku na úrovni 640 mil. eur. Odhad NBS je však 843 mil. eur a odhad RRZ takmer 1,2 mld. eur.

Tretím klamstvom je buducoročný deficit. Vláda si totiž do rozpočtu uviedla deficit 0,5%. Odhady NBS sú však 1,5%, čiže o miliardu viac. Vláda tak chce podľa Hegera opätovne oklamať NR SR.„Klame sa a pripravuje sa nereálny rozpocet, ktorý sa napĺňať nebude, pretože sa ani naplniť nedá. Toto nám pripomína grécky scenár, kde politici taktiež predtým, ako sa dostali na pokraj bankrotu, klamali o rozpočte,“povedal Heger a dodal: „Vláda trestuhodne nevyužila úrodné roky na vytvorenie rezervy na roky neúrodné. Kvalita rozpočtu dosiahla dno. Zvolávame mimoriadne rokovanie finančného výboru k rozpočtu a budeme žiadať jeho prepracovanie.“

Podpredseda poslaneckého klubu OĽANO Miroslav Sopko hovorí okrem klamstiev vlády o „hriešnom nedostatku odvahy“ urobiť zásadné zmeny. „Priamo na Úrade vlády pôsobí implementačná jednotka, ktorá posudzuje plnenie úloh útvaru hodnoty za peniaze, ktoré majú byť presadzované pri tvorbe rozpočtových pravidiel. Práve z ich záverov, ktoré sú prílohami rozpočtu, vidíme veľmi smutný obraz o tom, v akom stave sú verejné financie na Slovensku,“ povedal Sopko s tým, že pre súčasnú vládu ide o nelichotivé vysvedčenie. „Je to smutná ukážka toho, ako táto vláda premeškala príležitosť, ktorú mala, a všetky zásadné veci ako napríklad racionalizácia školskej siete alebo zlučovanie priamoriadených organizácií ministerstva školstva necháva na tú nasledujúcu. Je to len ukážka nemohúcnosti a dôkaz, že nemá kompetencie ďalej vládnuť.“

Nora Gubková bude vo vedení rozhlasového spravodajstva

Bývalá dlhoročná hovorkyňa Nora Gubková len pred pár dňami nastúpila do RTVS ako editorka a už mieri medzi šéfov spravodajstva.

Rezník zosadil vedenie televízneho spravodajstva RTVS

V RTVS v televíznej časti spravodajstva a publicistiky to posledné dni vrie. Medzi členmi vedenia spravodajstva sú nezhody. Až také, že ich riešila Rada RTVS.

Abstinujúci gambler prehovoril o svojej závislosti

„Nevenujem majiteľom ani prevádzkovateľom stávkových kancelárií.“ Píše v úvode knihy Gambler samotný autor. Aj on

Markíza bude mať špeciálny večer - Spolu pre Slovensko (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela v nedeľu, 7. júna 2020, so začiatkom o 20:30 charitatívny večer s názvom Spolu pre Slovensko. V spolupráci so Slovenskou sporiteľňou prinesie na obrazovky program, v rámci ktorého sa známe osobnosti predstavia spoločne s hrdinami z prvej línie v boji s COVID-19.

Moderátorka BBC skončila potom, čo premiéra kritizovala za poradcu

Moderátorka britskej vysielacej spoločnosti BBC dočasne skončila s účinkovaním vo svojej relácii potom, čo sa kriticky vyjadrila k súčasnej afére premiérovho poradcu Dominika Cummingsa.

Riaditeľ ČT: Časti poslancov vyhovuje stupňujúci sa tlak na ČT

Generálního ředitele České televize (ČT) Petra Dvořáka výsledek dnešní volby do Rady ČT nepřekvapil. Část poslanců se podle něj dlouhodobě netají tím, že jim vyhovuje, když se tlak na ČT a její nezávislost stupňuje. Dvořák to uvedl ve stanovisku zveřejněném na twitteru České televize. Sněmovna zvolila do Rady ČT ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý.

"Výsledek volby pro mě není překvapivý. Část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT," uvedl Dvořák.

O této skutečnosti podle něj svědčil nedávný dopis předsedy sněmovního volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO) o kandidátech do rady. Berkovec v e-mailu u kandidátů například analyzoval, zda případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat zájmy generálního ředitele.

"Nemohu tak nyní jako ředitel televize, kterou Rada ČT kontroluje, vyslovit nic jiného než víru v to, že přístup všech jejích členů k České televizi bude konstruktivní, objektivní a bude respektovat zákon a Kodex ČT," dodal Dvořák.

Většina opozice výsledek volby kritizuje. ODS jej považuje za ohrožení svobody a nezávislosti fungování veřejnoprávního média. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je volba výsledkem nedůstojného politického handlu. Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík považuje volbu za alarmující a za ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie. TOP 09 hovořila o černém dni pro svobodu českého mediálního prostředí a ČT jako takovou. Rozčarování dal najevo i poslanec koaliční ČSSD Roman Sklenák.

Rada ČT je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Online účet zadarmo cez Georgea propaguje známy herec (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa prichádza s novou kampaň, ktorou tvárou je herec Marián Mitáš.

4ka naďalej rozširuje svoje pokrytie, jej signál pribudol vo vyše troch desiatkach miest a obcí

Mobilný operátor 4ka má opäť dobré správy pre svojich klientov. V týchto týždňoch zvýšil svoje pokrytie na 80% populácie, pre ktorých je odteraz k dispozícii najmodernejšia LTE sieť.

RTVS odvysiela priamy prenos letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Na stredu 27. mája je naplánovaný štart misie Demo-2 do vesmíru. Od roku 2011, čo bol ukončený program letu raketoplánov do vesmíru, je to prvýkrát čo poletí americká posádka do vesmíru z americkej pôdy na americkom zariadení, ale aj prvýkrát, čo ľudí do vesmíru dopraví súkromná spoločnosť.

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze  (VIDEO)

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela dnes večer so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.