Vláda o rozpočte pravidelne klame. Zvolávame mimoriadny finančný výbor

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) zvoláva mimoriadne rokovanie finančného výboru k rozpočtu. Vláda v rozpočte klame a vydala sa na grécku cestu. OĽANO bude žiadať prepracovanie rozpočtu.

Na klamstvá v rozpočte OĽANO upozorňovalo v priebehu tohto roka už viackrát. „Vidíme to aj pri súčasnom predloženom návrhu. Vláda pokračuje vo svojich klamstvách. Rozpočet sa tajil do poslednej chvíle, napriek tomu, že vláda mala o ňom rokovať dnes,“ upozornil tieňový minister financií a hospodárstva za OĽANO Eduard Heger.

Minulý rok sa nás vláda snažila presvedčiť, že sa jej podarilo dosiahnuť deficit 0,7 %. „Dnes vidíme, že deficit je výrazne vyšší – 1,06%. Rozpočet hovorí, že vláda oklamala Eurostat v roku 2018 tým, že uviedla nižšie výdavky o vyše 200 miliónov eur,“povedal Heger.

Ďalšie klamstvo je tohtoročný deficit, kedy vláda trištvrte roka klamala verejnosť, že Slovensko bude mať vyrovnaný rozpočet. „Vláda klamala už vtedy, keď zostavovala tento rozpočet, pretože bol nereálny. Rozpočet klamlivo uvádza situáciu v tomto roku, kedy odhady sú výrazne nižšie ako odhad Národnej banky Slovenska alebo Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Klame sa opäť v nedaňových príjmoch a podhodnotených výdavkoch,“vyjadril sa E. Heger s tým, že rezort financií tvrdí, že očakáva deficit v tomto roku na úrovni 640 mil. eur. Odhad NBS je však 843 mil. eur a odhad RRZ takmer 1,2 mld. eur.

Tretím klamstvom je buducoročný deficit. Vláda si totiž do rozpočtu uviedla deficit 0,5%. Odhady NBS sú však 1,5%, čiže o miliardu viac. Vláda tak chce podľa Hegera opätovne oklamať NR SR.„Klame sa a pripravuje sa nereálny rozpocet, ktorý sa napĺňať nebude, pretože sa ani naplniť nedá. Toto nám pripomína grécky scenár, kde politici taktiež predtým, ako sa dostali na pokraj bankrotu, klamali o rozpočte,“povedal Heger a dodal: „Vláda trestuhodne nevyužila úrodné roky na vytvorenie rezervy na roky neúrodné. Kvalita rozpočtu dosiahla dno. Zvolávame mimoriadne rokovanie finančného výboru k rozpočtu a budeme žiadať jeho prepracovanie.“

Podpredseda poslaneckého klubu OĽANO Miroslav Sopko hovorí okrem klamstiev vlády o „hriešnom nedostatku odvahy“ urobiť zásadné zmeny. „Priamo na Úrade vlády pôsobí implementačná jednotka, ktorá posudzuje plnenie úloh útvaru hodnoty za peniaze, ktoré majú byť presadzované pri tvorbe rozpočtových pravidiel. Práve z ich záverov, ktoré sú prílohami rozpočtu, vidíme veľmi smutný obraz o tom, v akom stave sú verejné financie na Slovensku,“ povedal Sopko s tým, že pre súčasnú vládu ide o nelichotivé vysvedčenie. „Je to smutná ukážka toho, ako táto vláda premeškala príležitosť, ktorú mala, a všetky zásadné veci ako napríklad racionalizácia školskej siete alebo zlučovanie priamoriadených organizácií ministerstva školstva necháva na tú nasledujúcu. Je to len ukážka nemohúcnosti a dôkaz, že nemá kompetencie ďalej vládnuť.“