Robert Fico sa v nahrávke usvedčil z preprania 250 miliónov

16.10.2019 18:45 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Zverejnená nahrávka Gorily obsahuje kľúčový dôkaz z čierneho financovania strany Smer. Podľa hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) sa predseda Smeru Robert Fico priznal k legalizácii príjmov z trestnej činnosti.

OĽANO objavilo v nahrávke kľúčový dôkaz, ktorý sa doteraz nenachádzal v zverejnených prepisoch nahrávky Gorila. Robert Fico v nahrávke hovorí Jaroslavovi Haščákovi, že „Fedor Flašík vybral 250 na stranu a 8 (alebo 80) si dodatočne nechal“. Podľa predsedu OĽANO Igora Matoviča hovorí Robert Fico o miliónoch korún, ktorými načierno financoval kampaň Smeru, keďže nikde v účtovníctve Smeru za roky 2002 – 2006 tieto príjmy nie sú uverejnené. „Robert Fico sa v kľúčovej časti nahrávky priznal k tomu, že legalizoval príjmy z trestnej činnosti, skresľoval účtovníctvo a prepral 250 miliónov korún. Dnešným dňom by mal byť vo väzbe a mal by zhniť v base. Je to explicitný dôkaz, že Smer je zločinecká skupina s jediným cieľom – rozkrádať peniaze, ktoré do štátneho rozpočtu platia daňoví poplatníci,“ uviedol Matovič.

Podľa Matoviča by mal premiér Peter Pellegrini trvať na tom, aby sa Robert Fico v nasledujúcich voľbách neocitol na kandidátke Smeru. „Namiesto toho, aby Pellegrini priznal, že je to vážny dôkaz a Fico by sa mal postaviť pred vyšetrovateľa, tvrdí, že Fico nespáchal nič, za čo by sa mal hanbiť a môže pokojne spávať, pretože podľa neho nespáchal žiadnu nekalú činnosť. Pellegrini teda zjavne nepokladá prepranie 250 miliónov korún za trestnú činnosť,“ povedal Matovič s tým, že očakáva od orgánov činných v trestnom konaní, že po zverejnených dôkazoch začnú konať, zaistia Roberta Fica a začnú vyšetrovať, akým spôsobom Smer prepral peniaze na svoju kampaň.

Igor Matovič zároveň kritizoval vyjadrenia a zavádzanie Miroslava Beblavého, dlhoročného člena SDKÚ-DS, ktorý tvrdí, že v čase prevalenia Gorily bojoval proti Anne Bubeníkovej a s Gorilou nemal nič spoločné. „Hrubým a nemorálnym spôsobom zavádza ľudí. Bubeníkovú odvolala vláda v januári, v marci boli voľby, a Beblavý „bojoval“ proti Bubeníkovej v septembri 2012, aj to iba preto, lebo ako šéf výboru pre nezlučiteľnosť funkcií dostal podnet na prešetrenie prípadu, ktorý ani nesúvisel s Gorilou,“ dodal Matovič s tým, že Beblavý mlčal práve vtedy, keď mal kričať.
Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽANO Eduarda Hegera nahrávka Gorily dokazuje, že niektoré politické strany a politici na Slovensku boli zapredaní. “Zapredali sa, aby Slovensko odovzdali mafii. Toto je potrebné zastaviť. V hnutí OĽANO urobíme všetko preto, aby sme Slovensko od takýchto politikov očistilii,” uzavrel Heger.

30 rokov od Nežnej revolúcie: Sú pre mladých ľudí dôležitejšie peniaze alebo sloboda?

Čo znamená pre mladých Slovákov sloboda? Vedia niečo o Nežnej revolúcii a živote pred rokom 1989? A aký je podľa nich vzťah medzi slobodou a peniazmi? Odpovede aj na tieto otázky dal exkluzívny prieskum, ktorý pre Slovenskú sporiteľňu pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pripravili spoločnosti Insight Diver a G82.

CNN: Trump osobne riadil kampaň proti Bidenovi na Ukrajine

Donald Trump sa vlani v decembri osobne stretol s dvomi podnikateľmi z bývalého ZSSR a poveril ich "tajnou misiou" na Ukrajine, ktorá mala poškodiť povesť prezidentovho volebného soka Joea Bidena.

SodaStream ďakuje za 30 rokov slobody emotívnym videom a špeciálnymi fľašami (VIDEO)

Výrobca prístrojov na domácu perlivú vodu SodaStream si 30. výročie Nežnej revolúcie pripomína limitovanou edíciou fliaš so symbolmi Novembra 1989 pripravenou špeciálne pre slovenský a český trh.

Aký skutočne bol Ernest Hemingway?

Pre mnohých ľudí predstavuje Ernest Hemingway skôr mýtus než človeka z mäsa a kostí. Vie sa o ňom, že bol vojakom, športovcom, vášnivým milencom, emigrantom s, samozrejme, vynikajúcim spisovateľom.

Zomrel režisér trezorového filmu Všetci dobrí rodáci (VIDEO)

Vo veku 93 rokov zomrel režisér, scenárista i odbojár Vojtěch Jasný, autor trezorového filmu Všetci dobrí rodáci. ČTK to z poverenia rodiny oznámil Vítězslav Tichý. Potvrdil to tiež hovorca Slováckeho divadla Josef Kubáník. Uherskohradišťske divadlo to tiež uviedlo na svojom facebooku.

České televízie pripravujú k 30. výročiu revolúcie špeciálne relácie (VIDEO)

České televizní stanice připravují na neděli k 30. výročí začátku sametové revoluce speciální vysílání nebo pořady. Česká televize bude mít několik venkovních studií v centru Prahy.

Magio TV prináša viacero noviniek

Telekom vylepšuje svoju televíznu ponuku: prináša nové kanály v Magio TV, aj filmové a seriálové novinky vo videopožičovni Magio Kino. Zároveň vylepšuje aplikáciu Magio GO, ktorá je dostupná už aj pre Smart TV a prináša nové zaradenie Magio GO TV Box.

Po protestoch Poľska zmení Netflix film o strážcovi v tábore smrti (VIDEO)

Americká spoločnosť Netflix po protestoch Poľska zmení v dokumentárnom filme Diabol od vedľa mapy, v ktorých boli nacistické vyhladzovacie tábory zakreslené na súčasných poľských hraniciach.

Rádio Expres si Nežnú revolúciu pripomenie sériou špeciálnych rozhovorov

V nedeľu 17.novembra dopoludnia odvysiela Expres sedem jedinečných rozhovorov, ktoré pripravili redaktori spravodajstva s priamymi účastníkmi revolúcie, športovcami, hercami a pamätníkmi.

Markíza bude mať špeciálne Na telo aj dokument k 17. novembru (VIDEO)

Televízia Markíza nakrútila pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pôvodný dokument s názvom NEŽNÁ 30 - CESTA K SLOBODE. Odvysiela ho v nedeľu, 17. novembra 2019, so začiatkom o 20:30.