Robert Fico sa v nahrávke usvedčil z preprania 250 miliónov

16.10.2019 18:45 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Zverejnená nahrávka Gorily obsahuje kľúčový dôkaz z čierneho financovania strany Smer. Podľa hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) sa predseda Smeru Robert Fico priznal k legalizácii príjmov z trestnej činnosti.

OĽANO objavilo v nahrávke kľúčový dôkaz, ktorý sa doteraz nenachádzal v zverejnených prepisoch nahrávky Gorila. Robert Fico v nahrávke hovorí Jaroslavovi Haščákovi, že „Fedor Flašík vybral 250 na stranu a 8 (alebo 80) si dodatočne nechal“. Podľa predsedu OĽANO Igora Matoviča hovorí Robert Fico o miliónoch korún, ktorými načierno financoval kampaň Smeru, keďže nikde v účtovníctve Smeru za roky 2002 – 2006 tieto príjmy nie sú uverejnené. „Robert Fico sa v kľúčovej časti nahrávky priznal k tomu, že legalizoval príjmy z trestnej činnosti, skresľoval účtovníctvo a prepral 250 miliónov korún. Dnešným dňom by mal byť vo väzbe a mal by zhniť v base. Je to explicitný dôkaz, že Smer je zločinecká skupina s jediným cieľom – rozkrádať peniaze, ktoré do štátneho rozpočtu platia daňoví poplatníci,“ uviedol Matovič.

Podľa Matoviča by mal premiér Peter Pellegrini trvať na tom, aby sa Robert Fico v nasledujúcich voľbách neocitol na kandidátke Smeru. „Namiesto toho, aby Pellegrini priznal, že je to vážny dôkaz a Fico by sa mal postaviť pred vyšetrovateľa, tvrdí, že Fico nespáchal nič, za čo by sa mal hanbiť a môže pokojne spávať, pretože podľa neho nespáchal žiadnu nekalú činnosť. Pellegrini teda zjavne nepokladá prepranie 250 miliónov korún za trestnú činnosť,“ povedal Matovič s tým, že očakáva od orgánov činných v trestnom konaní, že po zverejnených dôkazoch začnú konať, zaistia Roberta Fica a začnú vyšetrovať, akým spôsobom Smer prepral peniaze na svoju kampaň.

Igor Matovič zároveň kritizoval vyjadrenia a zavádzanie Miroslava Beblavého, dlhoročného člena SDKÚ-DS, ktorý tvrdí, že v čase prevalenia Gorily bojoval proti Anne Bubeníkovej a s Gorilou nemal nič spoločné. „Hrubým a nemorálnym spôsobom zavádza ľudí. Bubeníkovú odvolala vláda v januári, v marci boli voľby, a Beblavý „bojoval“ proti Bubeníkovej v septembri 2012, aj to iba preto, lebo ako šéf výboru pre nezlučiteľnosť funkcií dostal podnet na prešetrenie prípadu, ktorý ani nesúvisel s Gorilou,“ dodal Matovič s tým, že Beblavý mlčal práve vtedy, keď mal kričať.
Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽANO Eduarda Hegera nahrávka Gorily dokazuje, že niektoré politické strany a politici na Slovensku boli zapredaní. “Zapredali sa, aby Slovensko odovzdali mafii. Toto je potrebné zastaviť. V hnutí OĽANO urobíme všetko preto, aby sme Slovensko od takýchto politikov očistilii,” uzavrel Heger.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

Festival Atmosféra bude - ale až v roku 2021. Čo so zakúpenou vstupenkou?

Organizátori sa rozhodli presunúť deviaty ročník festivalu na leto 2021.

Deti zabitého novinára odpustili otcovým vrahom

Deti saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího zavraždeného v roku 2018 dnes oznámili, že otcovým vrahom odpustili. Novinár, ktorý kritizoval saudskoarabských predstaviteľov, bol zabitý na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule a jeho telo sa nenašlo.

Cenzúra v Poľsku: Populárnu pieseň o známom politikovi stiahli z vysielania (VIDEO)

Pesnička populárneho poľského speváka o privilégiách šéfa vládnej strany Jaroslawa Kaczyńského sa dostala až na vrchol hitparády populárnej stanice verejnoprávneho poľského rozhlasu Trojka, ale potom náhle zmizla. Rozhlas obviňujú z cenzúry, hrozia odchody novinárov aj bojkot časti umelcov. Pesnička sa stala hitom, na internete má seďem miliónov zhliadnutí.

Novým hovorcom SaS je bývalý redaktor Parlamentných listov

Strana Sloboda a solidarita má nového hovorcu.

Výzva osobností parlamentu a vláde: Nedopustíme okliešťovanie ľudských práv a základných demokratických hodnôt

Mnohí verejní činitelia a činiteľky už roky dávajú najavo, že ľudské práva ani svoje zodpovednosti v tejto oblasti neberú vážne. Nedávno väčšina poslancov a poslankýň NR SR s jasne prejaveným dešpektom k ľudským právam odmietla zobrať na vedomie správu verejnej ochrankyne práv, v ktorej informovala o nedostatkoch a potrebe ich nápravy. Hoci „nezobratie na vedomie“ nemá zásadnejšiu právnu relevanciu, odhaľuje podstatnú skutočnosť: porušovanie ústavou garantovaných práv a slobôd pre väčšinu poslancov a poslankýň nič neznamená.