Lidl opäť podal pomocnú ruku vážne chorým novorodencom (VIDEO)

24.10.2019 12:16 | Tlačové správy | TS Lidl

Vďaka zákazníkom Lidla získali slovenské nemocnice za päť rokov život zachraňujúce prístroje pre novorodencov v celkovej hodnote takmer 4 500 000 eur.

Zákazníci spoločnosti Lidl Slovenská republika opäť potvrdili, že majú srdce na správnom mieste. Vďaka ich podpore získa všetkých 52 pracovísk na Slovensku umožňujúcich bezplatný pôrod zostavu život zachraňujúcich prístrojov pre novorodencov. V rámci projektu „Dobré rozprávky“ venoval diskont počas piatich rokov nemocniciam dôležité prístroje v hodnote takmer 4 500 000 €.

Od 7. októbra mohli zákazníci Lidla získať za každých 20 € nákupu jednu z troch jedinečných audiorozprávok na motívy príbehov Pavla Dobšinského: „Mechúrik Koščúrik“, „Myšacia bundička“ a „Zlatá priadka“ za symbolické 1 €. A toto jedno euro opäť dokázalo zázraky. Diskontný reťazec totiž venuje dôležité prístrojové vybavenie všetkým 52 novorodeneckým pracoviskám, ktoré na Slovensku umožňujú bezplatný pôrod, v hodnote celého výnosu z akcie.

Prvý set prístrojov odovzdali zástupcovia Lidla vo štvrtok 24. októbra v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP v Ružomberku. „Sme veľmi radi, že takéto veľké spoločnosti, aj napriek tomu, že nemusia, myslia na tých najzraniteľnejších, ktorými sú práve novorodenci. O to zvlášť, ak ide o kritických novorodencov. Verím, že život zachraňujúce resuscitačné transportné lôžko pre stabilizáciu novorodenca na pôrodnej sále nájde uplatnenie na našom novorodeneckom oddelení“, uviedol MUDr. Peter Vaněk, riaditeľ ÚVN SNP Ružomberok – FN. „Dlhodobo sa spolu s našimi zákazníkmi snažíme prispievať k tomu, aby bolo Slovensko lepším miestom pre život a opäť sa nám podarila skvelá vec. Spoločne sme podali pomocnú ruku vážne chorým novorodencom. Pevne verím, že tieto prístroje pomôžu zachrániť a skvalitniť život mnohých detí,“ povedal Matúš Gála, generálny riaditeľ Lidl Slovenská republika.

Pomoc predčasne narodeným deťom je o to dôležitejšia, že dlhodobé zdravotné následky sa u nich vyskytujú desaťkrát častejšie ako u donosených novorodencov. Každé 11. dieťa narodené na Slovensku sa na svet vypýta predčasne a mnoho z týchto približne päťtisíc novorodencov potrebuje v prvých, tzv. „zlatých minútach“ svojho života intenzívnu lekársku starostlivosť.

Od roku 2015 získali slovenské nemocnice umožňujúce bezplatný pôrod od Lidla život zachraňujúce prístroje pre novorodencov v celkovej hodnote takmer 4 500 000 €. V aktuálnom ročníku projektu „Dobré rozprávky“ mali neonatologické pracoviská možnosť vybrať si z dvoch setov prístrojov. „Prvý pozostával z resuscitačného lôžka určeného pre oživovanie hlavne nedonosených novorodencov v pôrodnej sále. Svojou osobitou konštrukciou umožní okrem oživovania aj oneskorený podväz pupočnej šnúry dieťaťa po narodení v sterilnom prostredí. Zníži sa tým množstvo komplikácií po narodení a súčasne významne skvalitní život nedonoseného dieťaťa v budúcnosti. Doteraz na Slovensku žiadne pracovisko nevlastnilo takýto prístroj,“ vysvetlil prof. MUDr. Mirko Zibolen, CSc, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre neonatológiu. Prof. Zibolen, ktorý je odborným garantom projektu, predstavil aj druhú sadu prístrojov: „Jej cieľom je zabezpečenie dodatočného dýchania počas prevozu z pôrodnej sály na oddelenie a je využiteľná aj v čase, keď je dieťa liečené na oddelení a udržiavané v optimálnom stave pred transportom na špecializované pracovisko.“ Sada umožní aj sledovanie dodávky kyslíka, ako aj monitorovanie krvného tlaku a činnosti srdca. Cieľom použitia prístrojov je, aby deti počas transportu na oddelenie boli optimálne liečené a vyhli sa komplikáciám, ktoré by mohli mať nepriaznivé následky na celý život.

Starostlivosť o vážne choré deti patrí medzi hlavné priority v rámci spoločensky zodpovedných aktivít diskontného reťazca. Popri projekte „Dobré rozprávky“ podporuje Lidl spolu so svojimi zákazníkmi zdravotne znevýhodnené deti aj v rámci kampane „Od začiatku v dobrých rukách“. V rámci neho pomáha reťazec každý týždeň jednému dieťaťu do troch rokov podľa jeho diagnózy. Viac informácií o projekte je dostupných na stránke www.spolocenskazodpovednost.sk.

Zoznam 52 novorodeneckých pracovísk v slovenských nemocniciach, ktoré umožňujú bezplatný pôrod:

Sudkyňa Maruniaková, ktorá pomohla Kočnerovi, utekala pred novinármi (VIDEO)

Pred osobitnú komisiu Súdnej rady sa dnes postavili štyria sudcovia, ktorí sa spomínajú v Kočnerovej Threeme. Prišla aj Zuzana Maruniaková, ktorá rozhodla v prospech Mariana Kočnera a prisúdila mu vyše osemmiliónovú zmenku proti televízii Markíza, bez toho, aby vôbec skúmala podpis Pavla Ruska. Maruniakovú celý čas riadila Jankovská.

Šíri sa deepfake video, v ktorom sa Čaputová mení na Harabina (VIDEO)

Tento týždeň bola prezidentka Zuzana Čaputová hosťom zábavnej relácie televízie JOJ Inkognito.

V súvislosti so štátnym smútkom mení RTVS vysielanie

RTVS počas štátneho smútku za obete stredajšej tragickej havárie autobusu, v piatok 15. novembra medzi 8:00 a 20:00, upraví televízne vysielanie.

Marek Hamšík a jeho kniha Neapolská odysea

Toto je jeho cesta. Odmalička miloval loptu a napokon sa dostal do špičkového talianskeho mužstva, vďaka ktorému vystúpil na vrchol. Marek Hamšík a jeho kniha Neapolská odysea. Vyznal sa v nej z nadštandardnej vernosti klubu. A hoci od februára 2019 je už hráčom čínskeho klubu Ta-lien I-fang, Neapol navždy zostane jeho láskou...

Európsky parlament ponúka stáže venované pamiatke Jána Kuciaka

Európsky parlament začal tento týždeň ponúkať stáže, ktoré sú venované pamiatke slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Prví Kuciakovi stážisti nastúpia do EP v marci 2020.

Súťaž Marketér roka 2019 pozná nominovaných

Združenie Ľudia z marketingu, ktoré zastupuje zadávateľov reklamy na Slovensku, vybralo zo všetkých nominácií 3 marketérov, z ktorých jeden získa ocenenie Marketér roka a bude reprezentovať Slovensko v súťaži GLOBAL MARKETER OF THE YEAR.

Denník Financial Times prvýkrát povedie šéfredaktorka

Britský denník Financial Times (FT) od januára prvýkrát za jeho viac ako 130 ročnú históriu pôsobenia povedie žena.

Výstredný komentátor ostal bez práce po tom, ako kritizoval prisťahovalcov (VIDEO)

Kanadský hokejový komentátor Don Cherry prišiel o prácu v televíznej a rozhlasovej spoločnosti SportsNet. Prepustila ho po tom, čo osemdesiatpäťročný excentrik v sobotňajšom dieli tradičnej relácie Coach 's Corner (Trénerov kútik) kritizoval prisťahovalcov, že v Deň spomienok, ktorý je v Kanade obdobou Dňa vojnových veteránov, nenosia kvet vlčieho maku, ktorý je celosvetovým symbolom pocty vojnovým hrdinom.

Analytici zmapovali internetové operácie ruskej vojenskej rozviedky

Ruská vojenská rozviedka známa pod skratkou GRU aktualizovala metódy zavedené v dobe studenej vojny a snaží sa ovplyvňovať verejnú mienku vo svete pomocou virtuálnych novinárov a fiktívnych mediálnych organizácií či výskumných ústavov. Jej internetové operácie sa zároveň líšia od postupov propagandistickej Agentúry pre výskum internetu (AII).

Nové O2 SMART Paušály majú už aj viaceré osobnosti. Vyskladali si ich po svojom (VIDEO)

O2 predstavilo 4. novembra nové revolučné O2 Paušály. Do nich pridalo okrem veľkých objemov dát aj vybrané služby prémiového obsahu ako je HBO GO, O2 TV, hudobnú streamovaciu službu Tidal s najväčšou databázou hudobných singlov, či predplatné denníkov SME a Denníka N, a to v cene paušálu podľa výberu zákazníka. Okrem tradičnej marketingovej kampane O2 pracuje aj so samostatnou online kampaňou.