Lidl opäť podal pomocnú ruku vážne chorým novorodencom (VIDEO)

24.10.2019 12:16 | Tlačové správy | TS Lidl

Vďaka zákazníkom Lidla získali slovenské nemocnice za päť rokov život zachraňujúce prístroje pre novorodencov v celkovej hodnote takmer 4 500 000 eur.

Zákazníci spoločnosti Lidl Slovenská republika opäť potvrdili, že majú srdce na správnom mieste. Vďaka ich podpore získa všetkých 52 pracovísk na Slovensku umožňujúcich bezplatný pôrod zostavu život zachraňujúcich prístrojov pre novorodencov. V rámci projektu „Dobré rozprávky“ venoval diskont počas piatich rokov nemocniciam dôležité prístroje v hodnote takmer 4 500 000 €.

Od 7. októbra mohli zákazníci Lidla získať za každých 20 € nákupu jednu z troch jedinečných audiorozprávok na motívy príbehov Pavla Dobšinského: „Mechúrik Koščúrik“, „Myšacia bundička“ a „Zlatá priadka“ za symbolické 1 €. A toto jedno euro opäť dokázalo zázraky. Diskontný reťazec totiž venuje dôležité prístrojové vybavenie všetkým 52 novorodeneckým pracoviskám, ktoré na Slovensku umožňujú bezplatný pôrod, v hodnote celého výnosu z akcie.

Prvý set prístrojov odovzdali zástupcovia Lidla vo štvrtok 24. októbra v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP v Ružomberku. „Sme veľmi radi, že takéto veľké spoločnosti, aj napriek tomu, že nemusia, myslia na tých najzraniteľnejších, ktorými sú práve novorodenci. O to zvlášť, ak ide o kritických novorodencov. Verím, že život zachraňujúce resuscitačné transportné lôžko pre stabilizáciu novorodenca na pôrodnej sále nájde uplatnenie na našom novorodeneckom oddelení“, uviedol MUDr. Peter Vaněk, riaditeľ ÚVN SNP Ružomberok – FN. „Dlhodobo sa spolu s našimi zákazníkmi snažíme prispievať k tomu, aby bolo Slovensko lepším miestom pre život a opäť sa nám podarila skvelá vec. Spoločne sme podali pomocnú ruku vážne chorým novorodencom. Pevne verím, že tieto prístroje pomôžu zachrániť a skvalitniť život mnohých detí,“ povedal Matúš Gála, generálny riaditeľ Lidl Slovenská republika.

Pomoc predčasne narodeným deťom je o to dôležitejšia, že dlhodobé zdravotné následky sa u nich vyskytujú desaťkrát častejšie ako u donosených novorodencov. Každé 11. dieťa narodené na Slovensku sa na svet vypýta predčasne a mnoho z týchto približne päťtisíc novorodencov potrebuje v prvých, tzv. „zlatých minútach“ svojho života intenzívnu lekársku starostlivosť.

Od roku 2015 získali slovenské nemocnice umožňujúce bezplatný pôrod od Lidla život zachraňujúce prístroje pre novorodencov v celkovej hodnote takmer 4 500 000 €. V aktuálnom ročníku projektu „Dobré rozprávky“ mali neonatologické pracoviská možnosť vybrať si z dvoch setov prístrojov. „Prvý pozostával z resuscitačného lôžka určeného pre oživovanie hlavne nedonosených novorodencov v pôrodnej sále. Svojou osobitou konštrukciou umožní okrem oživovania aj oneskorený podväz pupočnej šnúry dieťaťa po narodení v sterilnom prostredí. Zníži sa tým množstvo komplikácií po narodení a súčasne významne skvalitní život nedonoseného dieťaťa v budúcnosti. Doteraz na Slovensku žiadne pracovisko nevlastnilo takýto prístroj,“ vysvetlil prof. MUDr. Mirko Zibolen, CSc, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre neonatológiu. Prof. Zibolen, ktorý je odborným garantom projektu, predstavil aj druhú sadu prístrojov: „Jej cieľom je zabezpečenie dodatočného dýchania počas prevozu z pôrodnej sály na oddelenie a je využiteľná aj v čase, keď je dieťa liečené na oddelení a udržiavané v optimálnom stave pred transportom na špecializované pracovisko.“ Sada umožní aj sledovanie dodávky kyslíka, ako aj monitorovanie krvného tlaku a činnosti srdca. Cieľom použitia prístrojov je, aby deti počas transportu na oddelenie boli optimálne liečené a vyhli sa komplikáciám, ktoré by mohli mať nepriaznivé následky na celý život.

Starostlivosť o vážne choré deti patrí medzi hlavné priority v rámci spoločensky zodpovedných aktivít diskontného reťazca. Popri projekte „Dobré rozprávky“ podporuje Lidl spolu so svojimi zákazníkmi zdravotne znevýhodnené deti aj v rámci kampane „Od začiatku v dobrých rukách“. V rámci neho pomáha reťazec každý týždeň jednému dieťaťu do troch rokov podľa jeho diagnózy. Viac informácií o projekte je dostupných na stránke www.spolocenskazodpovednost.sk.

Zoznam 52 novorodeneckých pracovísk v slovenských nemocniciach, ktoré umožňujú bezplatný pôrod:

RTVS odvysiela priamy prenos letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Na stredu 27. mája je naplánovaný štart misie Demo-2 do vesmíru. Od roku 2011, čo bol ukončený program letu raketoplánov do vesmíru, je to prvýkrát čo poletí americká posádka do vesmíru z americkej pôdy na americkom zariadení, ale aj prvýkrát, čo ľudí do vesmíru dopraví súkromná spoločnosť.

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze  (VIDEO)

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela dnes večer so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.

Ale bolo to na internete! Príručka na ochranu pred internetovými hoaxami a klamstvami

Vďaka internetu sú dnes informácie dostupné rýchlejšie, než kedykoľvek predtým. To je určite dobrá vec, no správ môže byť niekedy až priveľa.

Expres odvysiela Radio Rave - exkluzívny live set najúspešnejších svetových dídžejov

Rádio Expres exkluzívne odvysiela najväčšiu európsku house párty Radio Rave s najúspešnejšími svetovými dídžejmi súčasnosti.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.

Za letáky velebiace smrť vojakov uložil súd polročnú podmienku

Jiřímu Kopřivovi, ktorý v centre Prahy vylepil letáky oslavujúce smrť českých vojakov v Afganistane, uložil dnes súd polročný podmienečný trest za schvaľovanie trestného činu a za podnecovanie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa obratom odvolal. Pre muža žiadal päťročné väzenie za podporu a propagáciu terorizmu. Kopřiva uviedol, že je zásadným odporcom násilia a že jeho cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vojenským konfliktom v Afganistane, nie podporovať terorizmus.

Festival Atmosféra bude - ale až v roku 2021. Čo so zakúpenou vstupenkou?

Organizátori sa rozhodli presunúť deviaty ročník festivalu na leto 2021.