Príjem televízneho signálu rušil aj plazmový televízor

Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky (TÚ SR) v minulom roku vyriešil 329 podaní na rušený alebo nekvalitný príjem alebo žiadostí o meranie.

Z uvedeného počtu bolo 44 prípadov rušenia televízie a 11 prípadov rušenia príjmu rozhlasu. Ďalších 64 rušení sa týkalo mobilnej telefónnej služby, 32 rušení pevnej pohyblivej služby, napr. taxislužieb a bezpečnostných služieb, 12 prípadov rušenia amatérskej služby atď. Špecialisti TÚ SR riešili aj rôzne zaujímavé prípady rušenia. TÚ SR uložil prevádzkovateľom zariadení, ktoré spôsobovali rušenie, urobiť účinné ochranné opatrenia.
Špecialisti TÚ SR vyriešili niekoľko zaujímavých prípadov rušenia napr. rušenie rozhlasu, ktoré vzniklo poruchou rozhlasového vysielača. V inom prípade bolo rušenie spôsobené kmitajúcim predzosilňovačom v anténe. V Žiari nad Hronom starší rádioprijímač spôsoboval rušenie rádioamatérskych frekvencií vyžarovaním frekvenčne nestabilného signálu. V Myjave nabíjačka akumulátorov spôsobovala z dôvodu poruchy rušenie amatérskej služby neprípustným vyžarovaním. V Starej Turej bolo rušenie spôsobené vyžarovaním plazmového TV prijímača. Ďalšie zaujímavé prípady rušenia boli spojené s neprípustným širokopásmovým vyžarovaním elektroniky modernizovaných výťahových zariadení.
Podľa zákona o elektronických komunikáciách, ak dôjde k škodlivému rušeniu alebo k rušeniu, ktoré bráni prevádzke zariadenia v súlade s jeho určením, telekomunikačný operátor alebo užívateľ zariadenia, ktoré spôsobuje rušenie, je povinný bezodkladne urobiť účinné ochranné opatrenia alebo ukončiť prevádzkovanie zariadenia. Ak to nie je možné alebo ak je hospodárnejšie, alebo účelnejšie urobiť ochranné opatrenia na rušenom zariadení, urobí ich telekomunikačný operátor. Náklady na odstránenie rušenia uhrádza ten, koho zariadenie spôsobuje rušenie.