Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu 6. 11. 2019

06.11.2019 17:17 | Tlačové správy | TS RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• udelila licenciu na regionálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby Ľubovnianska televízia, spoločnosti Ľubovnianska mediálna spoločnosť, s.r.o.;
• zmenila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie vysielateľa  ANTIK Telecom, s.r.o. v časti Názov programovej služby z „Mestská TV Sečovce“ na „Infokanál Kysak“
• uložila sankciu – pokutu vo výške 8 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), v súvislosti s vysielaním programu Súdna sieň, dňa 5. 3. 2019 o cca 9:10 hod., ktorý bol označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, napriek tomu, že obsahoval slovnú agresivitu a expresívne vyjadrovanie čím došlo k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• uložila sankciu – pokutu vo výške 3 500 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), v súvislosti s vysielaním programu Všetky moje ex,, dňa 2. 3. 2019 o cca 16:19 hod., ktorý bol označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, napriek tomu, že obsahoval obscénne vyjadrovanie, čím došlo k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• uložila sankciu – pokutu vo výške 3 000 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), v súvislosti s vysielaním programu Jeho foter, to je lotor, dňa 23. 3. 2019 o cca 15:50 hod., ktorý bol označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, napriek tomu, že obsahoval expresívne vyjadrovanie, čím došlo k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• uložila sankciu – pokutu vo výške 3 319 eur vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) za porušenie § 18a písm. a) ZVR v súvislosti s nedodržaním podielu programov s multimodálnym prístupom (10% všetkých vysielaných programov) v mesiacoch január, február a marec 2019;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Novocentrum Nové Zámky a.s. (programová služba TV Nové Zámky) za porušenie § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému došlo dňa 6. 3. 2019 odvysielaním celkovo 5-krát rozhovoru s primátorom mesta Nové Zámky k téme posledného zasadnutia MsZ Nové Zámky v ktorom nebolo sprostredkované stanovisko skupiny poslancov MsZ mesta Nové Zámky v súvislosti s ich konaním na tomto zasadnutí, a uložila sankciu – pokutu vo výške 3 319 eur za porušenie § 34 ods. 1 ZVR v súvislosti s odvysielaním troch reklamných blokov dňa 6. 3. 2019 bez toho, aby boli na konci zreteľne oddelené od iných častí programovej služby tak, aby neboli zameniteľné s inými zložkami programovej služby;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 18aa ods. 1 písm. b) a c) (multimodálny prístup) v súvislosti s vysielaním titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím v rámci programov Kutyil s.r.o. dňa 15. 8. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 18aa ods. 1 písm. a) a b) (multimodálny prístup) v súvislosti s vysielaním titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím v rámci programov Súdna sieň dňa 22. 8. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 7. 8. 2019 o cca 20:39 hod. odvysielal program Čierne vdovy, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 13. 8. 2019 o cca 20:38 hod. odvysielal program 9-1-1, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 31. 8. 2019 o cca 16:54 hod. a dňa 1. 9. 2019 o cca 11:42 hod. odvysielal program Bajkeri označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 24. 7. 2019 o cca 20:39 hod. odvysielal program Čierne vdovy, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO, vo veci možného porušenia § 32 ods. 4 písm. a) ZVR (čestnosť a slušnosť reklamy a telenákupu), v súvislosti s vysielaním komunikátu Cez prsty, dňa 24. 7. 2019 a vo veci možného porušenia § 36 ods. 2 ZVR (vysielací čas vyhradený reklamám počas jednej celej hodiny nesmie presiahnuť 12 min.), v súvislosti s vysielaním dňa 24. 7. 2019 od 21:00:00 do 21:59:59 hod.;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba DAJTO) vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 ZVR (ochrana maloletých – časové zaradenie) v súvislosti s tým, že dňa 23. 8. 2019 o cca 08:39 hod. odvysielal upútavkový blok a v rámci neho upútavky na program Zakázaná zóna a program Zradná hlbočina, označené ako nevhodné pre maloletých do 15 rokov, ktorý predchádzal programu Tom a Jerry, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 7 rokov, čím mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti zohľadniť vekovú vhodnosť programov a iných zložiek programovej služby pre maloletých a zabezpečiť ich časové zaradenie v súlade s podmienkami ustanovenými JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV DOMA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 10. 9. 2019 o cca 14:49 hod. odvysielal dve epizódy programu Druhý dych, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 2. 9. 2019 o cca 21:24 hod. odvysielal program Farma, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 17. 9. 2019 o cca 13:45 hod. odvysielal program Farma, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• uznala za neopodstatnené 17 sťažností, respektíve ich častí.

Európsky parlament ponúka stáže venované pamiatke Jána Kuciaka

Európsky parlament začal tento týždeň ponúkať stáže, ktoré sú venované pamiatke slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Prví Kuciakovi stážisti nastúpia do EP v marci 2020.

Súťaž Marketér roka 2019 pozná nominovaných

Združenie Ľudia z marketingu, ktoré zastupuje zadávateľov reklamy na Slovensku, vybralo zo všetkých nominácií 3 marketérov, z ktorých jeden získa ocenenie Marketér roka a bude reprezentovať Slovensko v súťaži GLOBAL MARKETER OF THE YEAR.

Denník Financial Times prvýkrát povedie šéfredaktorka

Britský denník Financial Times (FT) od januára prvýkrát za jeho viac ako 130 ročnú históriu pôsobenia povedie žena.

Výstredný komentátor ostal bez práce po tom, ako kritizoval prisťahovalcov (VIDEO)

Kanadský hokejový komentátor Don Cherry prišiel o prácu v televíznej a rozhlasovej spoločnosti SportsNet. Prepustila ho po tom, čo osemdesiatpäťročný excentrik v sobotňajšom dieli tradičnej relácie Coach 's Corner (Trénerov kútik) kritizoval prisťahovalcov, že v Deň spomienok, ktorý je v Kanade obdobou Dňa vojnových veteránov, nenosia kvet vlčieho maku, ktorý je celosvetovým symbolom pocty vojnovým hrdinom.

Analytici zmapovali internetové operácie ruskej vojenskej rozviedky

Ruská vojenská rozviedka známa pod skratkou GRU aktualizovala metódy zavedené v dobe studenej vojny a snaží sa ovplyvňovať verejnú mienku vo svete pomocou virtuálnych novinárov a fiktívnych mediálnych organizácií či výskumných ústavov. Jej internetové operácie sa zároveň líšia od postupov propagandistickej Agentúry pre výskum internetu (AII).

Nové O2 SMART Paušály majú už aj viaceré osobnosti. Vyskladali si ich po svojom (VIDEO)

O2 predstavilo 4. novembra nové revolučné O2 Paušály. Do nich pridalo okrem veľkých objemov dát aj vybrané služby prémiového obsahu ako je HBO GO, O2 TV, hudobnú streamovaciu službu Tidal s najväčšou databázou hudobných singlov, či predplatné denníkov SME a Denníka N, a to v cene paušálu podľa výberu zákazníka. Okrem tradičnej marketingovej kampane O2 pracuje aj so samostatnou online kampaňou.

Kočnerova Threema: Kočnerovým človekom mal byť aj Ivan Čeredejev

Sieť novinárov, ktorú mal využívať Marian Kočner a jeho komando, sa rozrastá.

Polícia: Podozrenia z otravy novinárky, ktorá náhle zomrela, sa nepotvrdili

Obvinený z vraždy novinára Jána Kuciaka Zoltán Andruskó vyslovil na začiatku roka podozrenie, že redaktorka RTVS mohla byť otrávená vraždiacim komandom, ktoré stojí za vraždou Kuciaka.

Inkognito so Zuzanou Čaputovou malo historický rekord (VIDEO)

Špeciálny diel zábavnej relácie televízie JOJ Inkognito, ktorý odvysielala televízia v pondelok večer, dosiahol podľa JOJ hneď dva rekordy.

Operátor upozorňuje na podvodné telefonáty, útočia na city

Mobilný operátor 4ka zachytil včera vôbec najmasívnejší pokus o podvodné volania zo zahraničia.