SaS: Sme pobúrení z konania štátneho podniku. Podávame trestné oznámenie

07.11.2019 14:42 | Tlačové správy | TS SaS

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je pobúrená tým, ako postupuje štátny podnik Lesy SR, konkrétne, ako ťažba kalamitného dreva v Mútnom skončila devastáciou lesa.

„Je neprijateľné, aby neodborná ťažba kalamitného dreva v Mútnom zničila lesnú pôdu a poškodila aj tok potoka. Vďaka takémuto zlyhaniu bude les potrebovať na regeneráciu desiatky rokov a my sa tomu nemôžeme len nečinne pozerať. Z toho dôvodu podávame trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Navyše máme podozrenia, že nejde o ojedinelý prípad,“ uviedla poslankyňa NR SR za Sas a tímlíderka strany pre životné prostredie Anna Zemanová.

Premiér Peter Pellegrini a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná namiesto rázneho konania voči štátnemu podniku Lesy SR, prichádza s návrhom zmeniť návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý prikazuje lesníkom odviesť do štátneho rozpočtu minimálne päť miliónov eur ako povinný odvod. „Už od roku 2016 pravidelne predkladáme pri schvaľovaní rozpočtu návrh, osobitné zdanenie tohto štátneho podniku skončilo a nebol už požadovaný osobitný odvod. Vyjadrenia premiéra a podpredsedníčky vlády však poukazujú na absolútnu neschopnosť riadiť lesné hospodárstvo a spravovať majetok Slovenskej republiky,“ uzavrela Anna Zemanová.

Mobilná aplikácia dokáže rozpoznávať huby a mapovať ich

Študent Fakulty aplikovaných vied Západočeskej univerzity (ZČU) Lukáš Picek sa podieľal na vývoji mobilnej aplikácie Svampeatlas, ktorá vie rozpoznávať huby, mapovať ich a zdieľať súradnice s ostatnými užívateľmi. Aplikácia je výstupom rovnomenného projektu s dánskymi kolegami z kodanskej univerzity, dokáže rozpoznať 1400 druhov húb.

Študenti lekárskych fakúlt posielajú Ficovi otvorený list (VIDEO)

Študenti lekárskych fakúlt zverejnili vyhlásenie, v ktorom reagujú na prejav predsedu Smeru Roberta Fica na dnešnej programovej konferencii strany.

Negatívnych článkov o Meghan je viac než pozitívnych (VIDEO)

O manželke britského princa Harryho Meghan vychádzalo dvakrát viac negatívnych článkov než pozitívnych.

Producentka Bonda vylúčila špekulácie, že agentom 007 bude žena (VIDEO)

Budúcim Jamesom Bondom bude opäť muž, a nie žena. Potvrdila to v rozhovore s magazínom Variety filmová producentka Barbara Broccoliová, ktorá stojí aj za najnovšou bondovkou, v ktorej hlavnú úlohu stvárnil opäť Daniel Craig.

Na twitteri bolo možné zacieliť reklamy na nenávistné skupiny

Sociálna sieť Twitter umožňovala cieliť reklamy na používateľov aj podľa kľúčových slov ako "neonacista", "zástancovia belošskej nadradenosti" či "islamofob". Ukázal to nedávny experiment spravodajskej spoločnosti BBC, ktorej sa podarilo opakovane spustiť platené oznámenia s problematicky definovanou cieľovou skupinou. Platforma sa po upozornení redakcie ospravedlnila a uviedla, že problém odstránila.

Šéf maltskej polície rezignoval kvôli kauze zavraždenej novinárky

Veliteľ maltskej polícii Lawrence Cutajar v piatok podal demisiu v súvislosti s prípadom zavraždenia novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej v roku 2017.

Admin stránky Harabina sa chválil spoluprácou s veľkými firmami, ktoré o ňom ani netušia

Chyba Facebooku odhalila nielen adminov mnohých stránok, ale aj pochybné praktiky jednej agentúry.

Salvador Dalí. Kniha o tajomstvách jeho života

Tajný život Salvadora Dalího vyšla v roku 1942 vo francúzštine, potom ju preložili do angličtiny. Dalí knihu napísal tak ako maľoval – veľmi podrobne, metodicky vrstvil slová jedno na druhé, tretie vedľa štvrtého. Je to kniha plná fantázie, humoru, narcistických i sadistických priznaní.

Chcete si v roku 2020 viac nasporiť? Pozrite si niekoľko užitočných tipov

Stalo sa už akousi „tradíciou“, že si s vykročením do nového roka dávame novoročné predsavzatia. Niektorí len preto, aby reč nestála. Iní s dobrým úmyslom, ale bez následných činov. Sú aj takí, ktorí neostanú len pri prázdnych slovách, no a oproti týmto všetkým sú tí, ktorí si predsavzatia vôbec nedajú. Možno preventívne, aby sa do nich niekto nemohol „obuť“, že ich nesplnili.

Shortlist súťaže PROKOP 2019 je známy

Do jubilejného 10. ročníka súťaže najlepších PR projektov na Slovensku PROKOP 2019 agentúry a zadávatelia registrovali historicky najvyšší počet prác - 128 projektov. Vo štvrtok zasadala porota a vybrala projekty, ktoré postúpili na shortlist v 12 kategóriách.