SaS: Sme pobúrení z konania štátneho podniku. Podávame trestné oznámenie

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je pobúrená tým, ako postupuje štátny podnik Lesy SR, konkrétne, ako ťažba kalamitného dreva v Mútnom skončila devastáciou lesa.

 

„Je neprijateľné, aby neodborná ťažba kalamitného dreva v Mútnom zničila lesnú pôdu a poškodila aj tok potoka. Vďaka takémuto zlyhaniu bude les potrebovať na regeneráciu desiatky rokov a my sa tomu nemôžeme len nečinne pozerať. Z toho dôvodu podávame trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Navyše máme podozrenia, že nejde o ojedinelý prípad,“ uviedla poslankyňa NR SR za Sas a tímlíderka strany pre životné prostredie Anna Zemanová.

Premiér Peter Pellegrini a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná namiesto rázneho konania voči štátnemu podniku Lesy SR, prichádza s návrhom zmeniť návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý prikazuje lesníkom odviesť do štátneho rozpočtu minimálne päť miliónov eur ako povinný odvod. „Už od roku 2016 pravidelne predkladáme pri schvaľovaní rozpočtu návrh, osobitné zdanenie tohto štátneho podniku skončilo a nebol už požadovaný osobitný odvod. Vyjadrenia premiéra a podpredsedníčky vlády však poukazujú na absolútnu neschopnosť riadiť lesné hospodárstvo a spravovať majetok Slovenskej republiky,“ uzavrela Anna Zemanová.