SaS: Vláda klame a zanecháva po sebe nášľapné míny

08.11.2019 14:05 | Tlačové správy | TS SaS

Slovenská republika musí byť pripravená na ekonomickú krízu, ktorá reálne môže nastať. Jedným z riešení je aj ústavné zavedenie výdavkových stropov. Vo svojej reakcii na varovanie MMF to uviedla strana Sloboda a Solidarita (SaS).

„Dosluhujúca vláda Smeru po sebe zanecháva nášľapné míny. V krízových rokoch 2009-2010 vláda Smeru ukázala, že nevie hospodáriť v zlých časoch. Strana Smer nám však aktuálne dokázala, že nie sú schopní zodpovedne hospodáriť ani v dobrých časoch. Slovensko vôbec nepripravili na horšie časy. Keby bola vláda aspoň trochu zodpovedná, nemohol by už od roku 2017 rásť rozpočtový deficit. Konsolidačné úsilie vlády teda skončilo v roku 2017– v ekonomicky najlepších časoch,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Keďže existuje maximálny strop na deficit v EÚ na úrovni 3% HDP, znamená to podľa liberálov, že pred krízou by mali byť verejné financie v čo najlepšej kondícii. „Na to by stačil aj obyčajný autopilot. Napriek sľubom vlády, je rozpočet 2020 pripravený ako deficitný. Navyše, je pripravený úplne nerealisticky, obsahuje v sebe príjmy, ktoré ešte parlament neschválil, ako napríklad daň z tabaku. Na druhej strane nezahŕňa výdavky, ktoré už sú parlamentom schválené. Prezentovaný deficit 0,5% HDP je nemožné dosiahnuť,“ tvrdí poslanec NR SR za SaS a člen finančného výboru Marián Viskupič.

NBS prognózuje deficit na úrovni 1,5% HDP, prognóza Európskej komisie na úrovni 1,2% HDP. Aj toto jednoznačne potvrdzuje, že vláda klame. „Slovensko potrebuje zodpovednú vládu, avšak vláda Smeru to nie je. Netýka sa to len budúcich záväzkov vlády, ktoré narástli o takmer 300 mld. eur od roku 2016. Súvisí to aj s krachom udržateľnosti nášho dôchodkové systému. Ihneď, ako budeme vo vláde, presadíme desiatky opatrení zameraných na zastavenie plytvania. A ak kríza naozaj príde, budeme sa snažiť zmierniť jej dôsledky – aj ústavným zavedením dlhodobých výdavkových stropov, tak, ako to predpokladal zákon o dlhovej brzde z roku 2011,“ uzavrel europoslanec a tímlíder pre verejné financie Eugen Jurzyca.

Marek Hamšík a jeho kniha Neapolská odysea

Toto je jeho cesta. Odmalička miloval loptu a napokon sa dostal do špičkového talianskeho mužstva, vďaka ktorému vystúpil na vrchol. Marek Hamšík a jeho kniha Neapolská odysea. Vyznal sa v nej z nadštandardnej vernosti klubu. A hoci od februára 2019 je už hráčom čínskeho klubu Ta-lien I-fang, Neapol navždy zostane jeho láskou...

Európsky parlament ponúka stáže venované pamiatke Jána Kuciaka

Európsky parlament začal tento týždeň ponúkať stáže, ktoré sú venované pamiatke slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Prví Kuciakovi stážisti nastúpia do EP v marci 2020.

Súťaž Marketér roka 2019 pozná nominovaných

Združenie Ľudia z marketingu, ktoré zastupuje zadávateľov reklamy na Slovensku, vybralo zo všetkých nominácií 3 marketérov, z ktorých jeden získa ocenenie Marketér roka a bude reprezentovať Slovensko v súťaži GLOBAL MARKETER OF THE YEAR.

Denník Financial Times prvýkrát povedie šéfredaktorka

Britský denník Financial Times (FT) od januára prvýkrát za jeho viac ako 130 ročnú históriu pôsobenia povedie žena.

Výstredný komentátor ostal bez práce po tom, ako kritizoval prisťahovalcov (VIDEO)

Kanadský hokejový komentátor Don Cherry prišiel o prácu v televíznej a rozhlasovej spoločnosti SportsNet. Prepustila ho po tom, čo osemdesiatpäťročný excentrik v sobotňajšom dieli tradičnej relácie Coach 's Corner (Trénerov kútik) kritizoval prisťahovalcov, že v Deň spomienok, ktorý je v Kanade obdobou Dňa vojnových veteránov, nenosia kvet vlčieho maku, ktorý je celosvetovým symbolom pocty vojnovým hrdinom.

Analytici zmapovali internetové operácie ruskej vojenskej rozviedky

Ruská vojenská rozviedka známa pod skratkou GRU aktualizovala metódy zavedené v dobe studenej vojny a snaží sa ovplyvňovať verejnú mienku vo svete pomocou virtuálnych novinárov a fiktívnych mediálnych organizácií či výskumných ústavov. Jej internetové operácie sa zároveň líšia od postupov propagandistickej Agentúry pre výskum internetu (AII).

Nové O2 SMART Paušály majú už aj viaceré osobnosti. Vyskladali si ich po svojom (VIDEO)

O2 predstavilo 4. novembra nové revolučné O2 Paušály. Do nich pridalo okrem veľkých objemov dát aj vybrané služby prémiového obsahu ako je HBO GO, O2 TV, hudobnú streamovaciu službu Tidal s najväčšou databázou hudobných singlov, či predplatné denníkov SME a Denníka N, a to v cene paušálu podľa výberu zákazníka. Okrem tradičnej marketingovej kampane O2 pracuje aj so samostatnou online kampaňou.

Kočnerova Threema: Kočnerovým človekom mal byť aj Ivan Čeredejev

Sieť novinárov, ktorú mal využívať Marian Kočner a jeho komando, sa rozrastá.

Polícia: Podozrenia z otravy novinárky, ktorá náhle zomrela, sa nepotvrdili

Obvinený z vraždy novinára Jána Kuciaka Zoltán Andruskó vyslovil na začiatku roka podozrenie, že redaktorka RTVS mohla byť otrávená vraždiacim komandom, ktoré stojí za vraždou Kuciaka.

Inkognito so Zuzanou Čaputovou malo historický rekord (VIDEO)

Špeciálny diel zábavnej relácie televízie JOJ Inkognito, ktorý odvysielala televízia v pondelok večer, dosiahol podľa JOJ hneď dva rekordy.