SaS: Vláda klame a zanecháva po sebe nášľapné míny

08.11.2019 14:05 | Tlačové správy | TS SaS

Slovenská republika musí byť pripravená na ekonomickú krízu, ktorá reálne môže nastať. Jedným z riešení je aj ústavné zavedenie výdavkových stropov. Vo svojej reakcii na varovanie MMF to uviedla strana Sloboda a Solidarita (SaS).

„Dosluhujúca vláda Smeru po sebe zanecháva nášľapné míny. V krízových rokoch 2009-2010 vláda Smeru ukázala, že nevie hospodáriť v zlých časoch. Strana Smer nám však aktuálne dokázala, že nie sú schopní zodpovedne hospodáriť ani v dobrých časoch. Slovensko vôbec nepripravili na horšie časy. Keby bola vláda aspoň trochu zodpovedná, nemohol by už od roku 2017 rásť rozpočtový deficit. Konsolidačné úsilie vlády teda skončilo v roku 2017– v ekonomicky najlepších časoch,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Keďže existuje maximálny strop na deficit v EÚ na úrovni 3% HDP, znamená to podľa liberálov, že pred krízou by mali byť verejné financie v čo najlepšej kondícii. „Na to by stačil aj obyčajný autopilot. Napriek sľubom vlády, je rozpočet 2020 pripravený ako deficitný. Navyše, je pripravený úplne nerealisticky, obsahuje v sebe príjmy, ktoré ešte parlament neschválil, ako napríklad daň z tabaku. Na druhej strane nezahŕňa výdavky, ktoré už sú parlamentom schválené. Prezentovaný deficit 0,5% HDP je nemožné dosiahnuť,“ tvrdí poslanec NR SR za SaS a člen finančného výboru Marián Viskupič.

NBS prognózuje deficit na úrovni 1,5% HDP, prognóza Európskej komisie na úrovni 1,2% HDP. Aj toto jednoznačne potvrdzuje, že vláda klame. „Slovensko potrebuje zodpovednú vládu, avšak vláda Smeru to nie je. Netýka sa to len budúcich záväzkov vlády, ktoré narástli o takmer 300 mld. eur od roku 2016. Súvisí to aj s krachom udržateľnosti nášho dôchodkové systému. Ihneď, ako budeme vo vláde, presadíme desiatky opatrení zameraných na zastavenie plytvania. A ak kríza naozaj príde, budeme sa snažiť zmierniť jej dôsledky – aj ústavným zavedením dlhodobých výdavkových stropov, tak, ako to predpokladal zákon o dlhovej brzde z roku 2011,“ uzavrel europoslanec a tímlíder pre verejné financie Eugen Jurzyca.

Keď mafia čulo spolupracuje so štátnymi orgánmi...

„Nejaký prokurátor sa s nejakým fízlom a s nejakým sudcom dohodnú, že jej byt proste počká. Teba noviny už raz osrali, a veľmi rýchlo. S tebou nebude žiadna extra námaha, stačí z teba urobiť kokota. A to si na dobrej ceste.“

Angelina Jolie pripravuje v BBC reláciu aj o manipuláciách (VIDEO)

Britská vysielacia spoločnosť BBC pripravuje v spolupráci s americkou herečkou Angelinou Jolie reláciu, ktorý má pomôcť dospievajúcim deťom s orientáciou vo svetovom dianí a s rozlišovaním dôveryhodných informácií od manipulácií.

Ceny Trilobit sú rozdané, ocenenia získali aj tvorcovia zo Slovenska

Český filmový a televizní svaz FITES udělil Hlavní cenu Trilobit 2020 hercům Jiřímu Schmitzerovi a Ladislavu Mrkvičkovi za jejich role ve filmu Staříci.

Markíza bude mať špeciálne Na telo so Zuzanou Čaputovou (VIDEO)

Televízia Markíza v nedeľu o 13:00 odvysiela v relácii Na telo rozhovor s prezidentkou Zuzanu Čaputovou.

Registrácia na Digital PIE 2020 je spustená, známe je už aj zloženie poroty

Asociácia digitálnych marketingových agentúr (ADMA) a organizátor RULEZZ konferencií – TheMarketers.biz tento týždeň spustili 4. ročník súťaže v digitálnom marketingu na Slovensku - Digital PIE 2020. Aj v tomto roku je partnerom združenie pre internetovú reklamu IAB Slovakia, ktoré odovzdá špeciálne ocenenie DIGITAL MEDIA SOLUTION.

Časopis Vatikánu: Za poklesom počtu mníšok je aj zneužívanie

Vatikánsky dámsky časopis pripísal dramatický pokles počtu rádových sestier na svete veľmi náročným pracovným podmienkam, sexuálnemu zneužívaniu a zneužívaniu moci zo strany ich nadriadených a duchovných.

Súťaž PROKOP pozná víťazov (FOTO)

Vo štvrtok večer počas slávnostného večera v Bratislave boli vyhlásení víťazi súťaže o najlepší PR projekt za minulý rok PROKOP 2019.

RTVS má novú diskusnú reláciu (VIDEO)

RTVS prinesie novú diskusnú reláciu s názvom Do kríža, ktorú bude vysielať na Dvojke každú stredu o 22:25.

Zomrela hviezda zoskupenia Monty Python, herec Terry Jones (VIDEO)

Vo veku 77 rokoch zomrel britský herec Terry Jones, známy najmä z komediálnej skupiny Monty Python.

Daňa a Vaskyho prepustili z väzenia, youtuberskú kariéru majú zakázanú

Kontroverzná dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky po 41 dňoch sa môžu nadýchnuť na slobode. Krajský súd v Bratislave dnes dvojicu prepustil z väzby.