To najlepšie zo slovenského jazzu ponúkne Music City v Žiline

 Šeban, Buntaj, Rózsa, Valihora, Vizváry a ďalší
 13. júna v Mestskom divadle v Žiline
 Pre všetkých zadarmo

Telekom prináša do slovenských miest pod hlavičkou Music City sériu koncertov kapiel najrôznejších žánrov. Po hip-hopovej nádielke v Spišskej Novej Vsi prichádza Music City do Žiliny.

Vo štvrtok 13. júna 2013 v Mestskom divadle v Žiline ponúkne Music City návštevníkom výber toho najlepšieho zo slovenského jazzu. Dvere divadla sa otvoria o 18.00 h, vstup je pre všetkých bezplatný.

Od 19.00 h sa predstavia:

TUTU feat. Marcel Buntaj
RetroAct Experience (feat. Valihora, Rózsa, Vizváry)
Andrej Šeban Band
Darkness Positive QuinteT
Big Band žilinského konzervatória

Andrej Šeban Band založil v 90. rokoch slovenský gitarista, skladateľ, producent a spevák Andrej Šeban ako inštrumentálnu kapelu. Pôvodnú zostavu kapely tvorili okrem Andreja Oskar Rózsa a Marcel Buntaj. Obaja do Žiliny prídu s inými projektmi. Andrej sa po sólovej dráhe nedávno ku svojej kapele vrátil a oživil ju novým obsadením, s ktorým sa predstavil na minuloročnom turné po Slovensku. Andrej sa nedávno podelil o svoje gitarové umenie druhým pokračovaním Gitarovej školy Andreja Šebana a tento rok plánuje vydať troj-CD albumov Improvizácie I., Bez Slov a novinky Medzi sviatkami.

Ďalší inštrumentálny virtuóz sa predstaví v česko-slovenskej formácii TUTU. Známy bubeník a klavirista Marcel Buntaj s kapelou spolupracuje už 16 rokov. TUTU je jazz fusion projekt českého skladateľa a klaviristu Borisa Urbánka. Názov rovnako ako tvorba kapely boli ovplyvnené jazzovou legendou Milesom Davisom. TUTU hoc v meniacej sa zostave existuje už od roku 1987. Venujú sa hlavne živým vystúpeniam a medzi tie pamätnejšie patrí napríklad vystúpenie pre českého prezidenta Václava Klausa na pražskom hrade v roku 2006.

Zostavu jazzových velikánov v Žiline uzavrie RetroAct Experience Martina Valihoru, Oskara Rózsu a Eugena Vizváryho. Základom projektu je groove klávesov, basovej gitary a bicích v zmesi acid jazzu, funku a soulu so zvukom inšpirovaným 70. a 80. rokmi.

Jedného z najlepších slovenských bubeníkov Martina Valihoru netreba predstavovať – hral v množstve slovenských popových, rockových a jazzových kapiel, medzi inými to boli Prúdy, Fermáta, Collegium Musicum a ďalšie. Je zároveň dramaturgom projektu Music City. Oskar Rózsa je popredným slovenským basgitaristom, producentom, dirigentom a skladateľom. Ako hudobník a producent sa podieľal na približne 50 albumoch rôznych umelcov. V roku 1999 nahral jedinečný album Hrana - poctu Marekovi Brezovskému. Bol zakladateľom skupín Free Faces a Barflies. Eugen Vizváry je klavirista a basgitarista a podobne ako ďalší členovia tria je vo svojom obore veľmi vyhľadávaným muzikantom. Všetkých troch spája láska k jazzovej hudbe a inštrumentálne majstrovstvo, ktoré predvedú aj v Žiline.

Darkness Positive QuinteT je mladá jazzová formácia založená piatimi hudobníkmi z Martina a Žiliny. Komorná kapela sa zameriava na hudbu, ktorá prechádza mnohými obdobiami vývoja jazzu. Jazzový večer sa nemôže zaobísť bez správneho big bandu, a preto sa na Music City predstaví aj Big Band žilinského konzervatória pod vedením saxofonistu Mareka Pastiríka.

O Music City 2013

„Music City má viac ako 5-ročnú tradíciu a jeho pokračovaním chceme potvrdiť orientáciu našej značky na hudbu. V tomto roku sme sa rozhodli zmeniť koncept projektu tak, aby bol ešte pútavejší, po hudobnej stránke kvalitnejší a odrážal aktuálne trendy. Práve s ohľadom na zvýšenie kvality ho prinášame na klubovú scénu, teda náročnejšej a užšej cieľovej skupine, " povedala o projekte Drahomíra Juríková, šéfka marketingovej komunikácie Telekomu.

Základným motívom Music City sú tento rok netradičné hudobné spojenia, garantom ktorých je dramaturg projektu Martin Valihora: „Našim cieľom nie je prepierať pojmy ako komercia či alternatíva, ale skôr objavovať, spájať a dávať priestor, pričom hlavným menovateľom všetkých podujatí je kvalita a hudobný odkaz. Sme presvedčení, že vytváranie neobvyklých hudobných spojení môže roztočiť špirálu vývoja slovenskej hudobnej scény a posunúť ju o niečo ďalej. Čo je ale najlepšie, fanúšikovia môžu byť pri tom a unikátnu atmosféru zažiť spolu s nami," povedal o projekte Valihora.

Mestá a termíny Music City 2013:
11.5. (sobota) - Spišská Nová Ves
13.6. (štvrtok) - Žilina
27.9. (piatok) - Košice
3.10. (štvrtok) - Banská Bystrica