Hodnotenie rozpočtu Radou pre rozpočtovú zodpovednosť potvrdzuje, že vláda klame o rozpočte

15.11.2019 20:22 | Tlačové správy | TS OĽaNO

"Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) sa dnes pridala ku kritikom navrhovaného rozpočtu, ako je EK a NBS a tvrdí, že deficit v budúcom roku bude viac ako trojnásobný voči plánovanému rozpočtu, rádovo takmer 2 mld eur. RRZ zároveň poodhalila grécku cestu, na ktorú vláda Smeru slovenské verejné financie dostala. V roku 2022 namiesto avizovaného vyrovnaného rozpočtu bude bez dodatočných opatrení podľa RRZ obrovský deficit 2,5 mld eur.

To znamená deficit na úrovni len o 500 mil. eur menej, ako je maximálne povolený deficit pre Slovensko (3% HDP). RRZ tak upozorňuje, že vláda v rozpočte bezostyšne zavádza, kedy vyčíslené čísla štátneho dlhu sú za predpokladu vyrovnaného rozpočtu. V realite podľa RRZ bude dlh v pomere k HDP narastať, nikdy sa nedostane pod sankčné pásma a dokonca v roku 2022 sa ocitne v „gréckom“ treťom sankčnom pásme ústavného limitu na dlh.

Napĺňajú sa tak tvrdenia OĽANO, že takto nekvalitný rozpočet nemá byť poslaný na hlasovanie do NRSR, ale má byť urýchlene prepracovaný. Klamanie v rozpočte RRZ opisuje tak, že „návrh rozpočtu opakuje rovnaké nedostatky ako predošlé rozpočty.... vznikajú nerealistickým rozpočtovaním alebo nesprávnym zohľadňovaním metodiky ESA2010. Prezentovanie vyrovnaného rozpočte v návrhu rozpočtu je ... skresľujúce. Návrh rozpočtu v textovej časti prezentuje tabuľky, ktoré nezodpovedajú daňovým príjmmom skutočne zahrnutým v rozpočte“. Takto nekvalitne a klamlivo pripravený rozpočet posunutý do NRSR je urážkou a výsmechom poslancov, ktorí majú o ňom hlasovať.

Aby vláda mohla maximálne prejedať príjmy, snaží sa maximálne „šetriť“ znižovaním investícií. Ako tvrdilo OĽANO, podľa RRZ nie je príčinou horšieho vývoja deficitu v roku 2019 horší ekonomický vývoj. Naopak, daňové príjmy ovplyvnené rastom ekonomiky sú dokonca vyššie o 34 mil. eur, ako bolo plánované.

Tento posledný rozpočet tejto vlády je tak silné memento, ako hospodárska politika vlády zadlžovala občanov dokonca v dobrých časoch, zatiaľ čo okolité krajiny boli schopné hospodáriť vyrovnane alebo prebytkovo. Naplnili sa tak naše slová, že táto vláda trestuhodne nevyužila úrodné roky, nedodáva kvalitné služby a nepripravuje Slovensko pre budúcnosť.”

Eduard Heger, tieňový minister financií a hospodárstva

Skylink zvyšuje ceny niektorých služieb

Prevádzkovateľ satelitnej platformy Skylink, spoločnosť M7 Group od 1. 3. 2020 mení cenník.

Nové paušály SLOBODA+ s dátami skutočne na celom Slovensku

Mobilný operátor 4ka odteraz bude ešte výhodnejší a jednoduchší. Natrvalo ruší rozdielne objemy dát v rôznych sieťach, vďaka čomu bude jeho ponuka rovnako výhodná pre tých, ktorí sa pohybujú v jej pokrytí, alebo v pokrytí jej obchodného partnera. Toto skvalitnenie ponuky prinesie väčší komfort zákazníkom a paradoxne, bude znamenať aj úsporu v ich peňaženkách.

Stovky osobností podpísali výzvu proti zneužívaniu kresťanstvských hodnôt Harabinom či kotlebovcami

Viaceré kresťanské organizácie a osobnosti podpísali v týchto dňoch otvorenú výzvu proti spôsobom kampane politických strán, hlavne ĽSNS a strany Vlasť Štefana Harabina, ktoré zneužívajú kresťanské hodnoty na šírenie dezinformácií, nenávisti a strachu. Pod iniciatívou Kresťania proti nenávisti je takmer 700 podpisov.

V predvolebnom dueli sa proti sebe posadia aj dvaja bratranci (VIDEO)

Televízia TA3 chystá pred parlamentnými voľbami sériu televíznych debát.

Vydavateľstvo Pravdy oznámilo meno šéfredaktora

Pred pol rokom odišla z vedenia Pravdy dlhoročná šéfredaktorka Nora Slišková. Od 1. júla bol poverený vedením Jakub Prokeš.

Je tu rok 2020. Na čo všetko sa môžu tešiť hráči počítačových hier?

Rok 2020 bude veľký. Vývojárske štúdiá už dokončujú práce na viacerých veľkých projektoch, ktoré nepochybne potešia každého, kto má doma PC, Xbox alebo PlayStation. Na množstvo ťahákov sa navyše môžeme tešiť už v prvej polovici roka!

Martin Daňo má na krku ďalšie obvinenie za útoky na novinárku

Kontroverzný youtuber Martin Daňo, tohto času zadržaný vo väzbe, má na krku ďalšie obvinenie.

Haščák poprel, že by vedel o chystanej vražde Kuciaka

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák dnes na súde odmietol, že by mu Marian Kočner, ktorý čelí obžalobe z objednania vraždy novinára Jána Kuciaka, písal o príprave fyzickej likvidácie niekoho.

Generálny riaditeľ BBC odstúpi z funkcie

Generálny riaditeľ britskej verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti BBC Tony Hall dnes oznámil, že tento rok v lete po siedmich rokoch odstúpi z funkcie.

Výtvarník Kalmus jedol počas Haščákovho brífingu banán (VIDEO)

Výtvarníkovi Petrovi Kalmusovi sa počas brífingu šéfa Penty Jaroslava Haščáka podaril neobvyklý performance.