Hodnotenie rozpočtu Radou pre rozpočtovú zodpovednosť potvrdzuje, že vláda klame o rozpočte

15.11.2019 20:22 | Tlačové správy | TS OĽaNO

"Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) sa dnes pridala ku kritikom navrhovaného rozpočtu, ako je EK a NBS a tvrdí, že deficit v budúcom roku bude viac ako trojnásobný voči plánovanému rozpočtu, rádovo takmer 2 mld eur. RRZ zároveň poodhalila grécku cestu, na ktorú vláda Smeru slovenské verejné financie dostala. V roku 2022 namiesto avizovaného vyrovnaného rozpočtu bude bez dodatočných opatrení podľa RRZ obrovský deficit 2,5 mld eur.

To znamená deficit na úrovni len o 500 mil. eur menej, ako je maximálne povolený deficit pre Slovensko (3% HDP). RRZ tak upozorňuje, že vláda v rozpočte bezostyšne zavádza, kedy vyčíslené čísla štátneho dlhu sú za predpokladu vyrovnaného rozpočtu. V realite podľa RRZ bude dlh v pomere k HDP narastať, nikdy sa nedostane pod sankčné pásma a dokonca v roku 2022 sa ocitne v „gréckom“ treťom sankčnom pásme ústavného limitu na dlh.

Napĺňajú sa tak tvrdenia OĽANO, že takto nekvalitný rozpočet nemá byť poslaný na hlasovanie do NRSR, ale má byť urýchlene prepracovaný. Klamanie v rozpočte RRZ opisuje tak, že „návrh rozpočtu opakuje rovnaké nedostatky ako predošlé rozpočty.... vznikajú nerealistickým rozpočtovaním alebo nesprávnym zohľadňovaním metodiky ESA2010. Prezentovanie vyrovnaného rozpočte v návrhu rozpočtu je ... skresľujúce. Návrh rozpočtu v textovej časti prezentuje tabuľky, ktoré nezodpovedajú daňovým príjmmom skutočne zahrnutým v rozpočte“. Takto nekvalitne a klamlivo pripravený rozpočet posunutý do NRSR je urážkou a výsmechom poslancov, ktorí majú o ňom hlasovať.

Aby vláda mohla maximálne prejedať príjmy, snaží sa maximálne „šetriť“ znižovaním investícií. Ako tvrdilo OĽANO, podľa RRZ nie je príčinou horšieho vývoja deficitu v roku 2019 horší ekonomický vývoj. Naopak, daňové príjmy ovplyvnené rastom ekonomiky sú dokonca vyššie o 34 mil. eur, ako bolo plánované.

Tento posledný rozpočet tejto vlády je tak silné memento, ako hospodárska politika vlády zadlžovala občanov dokonca v dobrých časoch, zatiaľ čo okolité krajiny boli schopné hospodáriť vyrovnane alebo prebytkovo. Naplnili sa tak naše slová, že táto vláda trestuhodne nevyužila úrodné roky, nedodáva kvalitné služby a nepripravuje Slovensko pre budúcnosť.”

Eduard Heger, tieňový minister financií a hospodárstva

Chcete zbohatnúť? Musíte si opakovať: Mám na to!

Mnohých z nás v súčasnosti trápi finančná neistota a to bez ohľadu na sumu, aká sa nám mesačne pripisuje na účet. Máme pocit, akoby na nás svet kričal: „Nemáš dosť peňazí.“

Zomrel syn spisovateľa Tolkiena, ktorý sa staral o otcov odkaz

Vo veku 95 rokov zomrel Christopher Tolkien, ktorý sa posledných niekoľko desiatok rokov venoval literárnemu odkazu svojho otca J. R. R. Tolkiena.

Mobilná aplikácia dokáže rozpoznávať huby a mapovať ich

Študent Fakulty aplikovaných vied Západočeskej univerzity (ZČU) Lukáš Picek sa podieľal na vývoji mobilnej aplikácie Svampeatlas, ktorá vie rozpoznávať huby, mapovať ich a zdieľať súradnice s ostatnými užívateľmi. Aplikácia je výstupom rovnomenného projektu s dánskymi kolegami z kodanskej univerzity, dokáže rozpoznať 1400 druhov húb.

Študenti lekárskych fakúlt posielajú Ficovi otvorený list (VIDEO)

Študenti lekárskych fakúlt zverejnili vyhlásenie, v ktorom reagujú na prejav predsedu Smeru Roberta Fica na dnešnej programovej konferencii strany.

Negatívnych článkov o Meghan je viac než pozitívnych (VIDEO)

O manželke britského princa Harryho Meghan vychádzalo dvakrát viac negatívnych článkov než pozitívnych.

Producentka Bonda vylúčila špekulácie, že agentom 007 bude žena (VIDEO)

Budúcim Jamesom Bondom bude opäť muž, a nie žena. Potvrdila to v rozhovore s magazínom Variety filmová producentka Barbara Broccoliová, ktorá stojí aj za najnovšou bondovkou, v ktorej hlavnú úlohu stvárnil opäť Daniel Craig.

Na twitteri bolo možné zacieliť reklamy na nenávistné skupiny

Sociálna sieť Twitter umožňovala cieliť reklamy na používateľov aj podľa kľúčových slov ako "neonacista", "zástancovia belošskej nadradenosti" či "islamofob". Ukázal to nedávny experiment spravodajskej spoločnosti BBC, ktorej sa podarilo opakovane spustiť platené oznámenia s problematicky definovanou cieľovou skupinou. Platforma sa po upozornení redakcie ospravedlnila a uviedla, že problém odstránila.

Šéf maltskej polície rezignoval kvôli kauze zavraždenej novinárky

Veliteľ maltskej polícii Lawrence Cutajar v piatok podal demisiu v súvislosti s prípadom zavraždenia novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej v roku 2017.

Admin stránky Harabina sa chválil spoluprácou s veľkými firmami, ktoré o ňom ani netušia

Chyba Facebooku odhalila nielen adminov mnohých stránok, ale aj pochybné praktiky jednej agentúry.

Salvador Dalí. Kniha o tajomstvách jeho života

Tajný život Salvadora Dalího vyšla v roku 1942 vo francúzštine, potom ju preložili do angličtiny. Dalí knihu napísal tak ako maľoval – veľmi podrobne, metodicky vrstvil slová jedno na druhé, tretie vedľa štvrtého. Je to kniha plná fantázie, humoru, narcistických i sadistických priznaní.