Slovensko má nový spravodajský portál. Šéfuje mu novinár, ktorý musel odísť kvôli odhaleniu na Pašku

17.11.2019 11:22 | Tlačové správy | TS

Portál chce bojovať proti dezinformáciám, zameraný bude predovšetkým na oblasť obrany, bezpečnosti, IT a cybersec.

Slovenský mediálny priestor sa rozšíril o ďalšieho hráča. Symbolicky v nedeľu, 17. novembra, na 30. výročie od Nežnej revolúcie odštartoval nový spravodajský portál Defence News.

Má ísť o prvý nezávislý spravodajský portál na Slovensku, ktorý sa špecializuje na oblasť obrany a bezpečnosti.

Šéfredaktorom sa stal novinár Lukáš Milan, ktorý sa dlhé roky špecializuje práve na obranu a bezpečnosť. V minulosti pôsobil v RTVS, v denníkoch Pravda, Nový Čas, či týždenníku Plus 7 dní. Odtiaľ musel odísť po tom, ako v roku 2016 zverejnil článok, ktorý odhalil podozrivé prepojenia v zdravotníctve smerujúce k expredsedovi parlamentu za SMER-SD Pavlovi Paškovi.

Týždenník Plus 7 dní v tom čase už vlastnila finančná skupina Penta, ktorá v zdravotníctve dlhodobo podniká.

„V minulosti sme to len tušili, no dnes sa jednoznačne potvrdzuje, že peniaze, známosti a moc mali v tomto štáte dlho navrch. Každý slušný človek by mal prispieť k tomu, aby si našu krajinu už nikdy žiadna skupina ľudí nemohla privlastniť. Do verejného priestoru sa navyše úspešne tlačia politici, ktorých hlavným pracovným nástrojom sú dezinformácie a polopravdy. Našou ambíciou je naopak prinášať kvalitné, overené správy a analýzy, a tak zvyšovať povedomie o dôležitosti otázok bezpečnosti a obrany. Veríme v demokraciu a chceme zamedziť vlne falošných správ, povier, klebiet, či priamo výmyslov, ktoré majú jej zmysluplnosť podkopať,“ povedal šéfredaktor Lukáš Milan.

Spravodajský portál defencenews.sk prevádzkuje spoločnosť W.R. MEDIA. Majiteľmi spoločnosti sú bývalý novinár Ivan Rudolf (TA3, TV Markíza) a Mikuláš Virág.

Chcete zbohatnúť? Musíte si opakovať: Mám na to!

Mnohých z nás v súčasnosti trápi finančná neistota a to bez ohľadu na sumu, aká sa nám mesačne pripisuje na účet. Máme pocit, akoby na nás svet kričal: „Nemáš dosť peňazí.“

Zomrel syn spisovateľa Tolkiena, ktorý sa staral o otcov odkaz

Vo veku 95 rokov zomrel Christopher Tolkien, ktorý sa posledných niekoľko desiatok rokov venoval literárnemu odkazu svojho otca J. R. R. Tolkiena.

Mobilná aplikácia dokáže rozpoznávať huby a mapovať ich

Študent Fakulty aplikovaných vied Západočeskej univerzity (ZČU) Lukáš Picek sa podieľal na vývoji mobilnej aplikácie Svampeatlas, ktorá vie rozpoznávať huby, mapovať ich a zdieľať súradnice s ostatnými užívateľmi. Aplikácia je výstupom rovnomenného projektu s dánskymi kolegami z kodanskej univerzity, dokáže rozpoznať 1400 druhov húb.

Študenti lekárskych fakúlt posielajú Ficovi otvorený list (VIDEO)

Študenti lekárskych fakúlt zverejnili vyhlásenie, v ktorom reagujú na prejav predsedu Smeru Roberta Fica na dnešnej programovej konferencii strany.

Negatívnych článkov o Meghan je viac než pozitívnych (VIDEO)

O manželke britského princa Harryho Meghan vychádzalo dvakrát viac negatívnych článkov než pozitívnych.

Producentka Bonda vylúčila špekulácie, že agentom 007 bude žena (VIDEO)

Budúcim Jamesom Bondom bude opäť muž, a nie žena. Potvrdila to v rozhovore s magazínom Variety filmová producentka Barbara Broccoliová, ktorá stojí aj za najnovšou bondovkou, v ktorej hlavnú úlohu stvárnil opäť Daniel Craig.

Na twitteri bolo možné zacieliť reklamy na nenávistné skupiny

Sociálna sieť Twitter umožňovala cieliť reklamy na používateľov aj podľa kľúčových slov ako "neonacista", "zástancovia belošskej nadradenosti" či "islamofob". Ukázal to nedávny experiment spravodajskej spoločnosti BBC, ktorej sa podarilo opakovane spustiť platené oznámenia s problematicky definovanou cieľovou skupinou. Platforma sa po upozornení redakcie ospravedlnila a uviedla, že problém odstránila.

Šéf maltskej polície rezignoval kvôli kauze zavraždenej novinárky

Veliteľ maltskej polícii Lawrence Cutajar v piatok podal demisiu v súvislosti s prípadom zavraždenia novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej v roku 2017.

Admin stránky Harabina sa chválil spoluprácou s veľkými firmami, ktoré o ňom ani netušia

Chyba Facebooku odhalila nielen adminov mnohých stránok, ale aj pochybné praktiky jednej agentúry.

Salvador Dalí. Kniha o tajomstvách jeho života

Tajný život Salvadora Dalího vyšla v roku 1942 vo francúzštine, potom ju preložili do angličtiny. Dalí knihu napísal tak ako maľoval – veľmi podrobne, metodicky vrstvil slová jedno na druhé, tretie vedľa štvrtého. Je to kniha plná fantázie, humoru, narcistických i sadistických priznaní.