Vyhlásenie ECAV k 17. novembru 1989

18.11.2019 18:31 | Tlačové správy | TS ECAV

Dnes, pri 30. výročí udalostí, ktoré viedli k pádu komunizmu v bývalom Československu, s radosťou a vďačnosťou voči Pánu Bohu vyznávame, že si nesmierne vážime prítomný čas politickej, občianskej a náboženskej slobody. Prijímame ho z Božích rúk ako dar a zároveň ako záväzok k službe: či už ľuďom, ktorí vytvárajú spoločenstvá našich cirkevných zborov, ale aj k službe, ktorá má širší spoločenský prínos. Tešíme sa, že sa opäť mohlo rozvinúť naše cirkevné školstvo, sociálna práca diakonie, rómska misia, duchovná služba v ozbrojených silách a zložkách, činnosť rozličných pomáhajúcich združení z prostredia cirkvi a ďalšie. Bez základného rámca slobody by to nebolo možné.

Našu reflexiu tridsiatich rokov slobody chceme usmerniť troma faktami, ktoré získavajú na dôležitosti. Tým prvým je fakt, že dnes sme otvorili Rok cirkevného školstva. Stojíme zoči – voči našim deťom a mládeži. Majú vlastný svet, plný nových otázok, pokušení, možností i ohrození. Našim poslaním je ich vzdelávať a vychovávať. Treba však pridať i to tretie – naplniť ich svet láskou. Naše deti a mládež nám spoza smartfónov a silných raperských póz signalizujú, že sa vo svete cítia sami, prázdni a smutní. Prvou úlohou nás, učiteľov, rodičov, duchovných, dospelých je: dajme im pocítiť lásku. Aby oni, zahltení tovarom, službami, cestovaním, jedením a zábavou, neboli sami. Komunikujme im to najdôležitejšie: že ich v Ježišovi Kristovi miluje Boh a snažme sa byť pre nich názornou ilustráciou Božej lásky.

Druhým usmernením našej reflexie je fakt, že pádom komunizmu sa naša spoločnosť neocitla za vodou. Podoby hriechu sú neuveriteľne variabilné a životaschopné. V ponovembrových dňoch sme často hovorili, že sa skončilo naše štyridsaťročné putovanie po púšti. Až neskôr sme si uvedomili, že v tom svete púšte sa predsa len dala vysledovať hranica medzi pravdou a lžou, bielym a čiernym. A ani sme si neuvedomili a ocitli sme sa uprostred nového putovania, v ktorom známa Husova výzva „hľadať pravdu, žiť v pravde a hájiť pravdu“, predstavuje úlohu zorientovať sa v nekonečnom spektre pohľadov, hodnôt a možností, z ktorých si každá nárokuje byť pravdou. Toto predstavuje zložitú úlohu pre ľudskú slobodu. Jej nezvládnutie má devastačné následky pre človeka i pre spoločnosť. Z tejto perspektívy nahliadané, s hanbou a vinou priznávame, že jestvuje množstvo dôkazov toho, ako sme nezvládli našu slobodu a následkom toho sa do nášho spoločného života vylialo nebývalé množstvo vulgárnosti, primitivizmu, amorálnosti, hrabivosti, podvodného jednania, korupcie, mafiánstva, cynizmu, straty taktu, vkusu, zábran. Nech výročie Nežnej revolúcie vyznie ako alarmujúca výzva úplne všetkým v našom štáte! Najmä však tradičným elitám a autoritám; politikom, náboženským predstaviteľom, učiteľom, či právnikom, aby nedopustili, aby ich stav stratil tradičný status dôveryhodnosti a nasledovaniahodnosti. Elity musia ísť príkladom. To je pravda, ktorá mala storočia úplne osobnú, miestnu a konkrétnu platnosť, ale zároveň bol na nej vybudovaný univerzálny koncept západnej civilizácie, ktorého sme súčasťou.

Tretím usmernením našej reflexie je fakt, že udalosti nás zobúdzajú k obrannému postoju. Roky sme sa potýkali s názorom, ako bolo za socializmu dobre. Potýkali sme sa s idylickou štylizáciou tejto diktatúry a s prekrúcaním faktov o jej zločinoch a o jej obetiach. Dnes k tomu pribudol sebavedomý nástup priameho ideologického príbuzného komunizmu – teda fašizmu. Potýkame sa s idylickou štylizáciou tejto diktatúry a prekrúcaním faktov o jej zločinoch a jej obetiach. Z pozície kresťanskej viery chceme jasne odmietnuť všetky druhy politického extrémizmu, či už ľavicového alebo pravicového. Tiež vyzývame predstaviteľov politického života, aby svoj mandát, ktorý im prepožičiavame vo voľbách vykonávali tak, aby v občanoch nerástla frustrácia z politiky a skepsa voči parlamentnej demokracii. Tam totiž pramení vznik či už politickej apatie, alebo naopak politického extrémizmu. A toto poznanie nás oblúkom vracia na začiatok – k našim deťom a mládeži. Tak isto, ako si prajeme, aby nemali dôvody odchádzať, ale zostávali doma, takisto si prajeme, aby mali zdravé politické a životné názory, túžili pracovať a platiť dane, milovali svoju vlasť a jej kultúru, boli hrdými a mierumilovnými susedmi ostatným v Európe a boli ochotní sa s komunitou deliť o svoj život, schopnosti, peniaze, nadšenie. Toto želáme našim deťom a mládeži tridsať rokov po páde komunizmu.

Želáme im to nahlas, v slobode, ktorú smieme užívať, no zároveň pohnutí, v tieni smutných udalostí tohto týždňa, predovšetkým tragickej nehody, pri ktorej vyhasol život dvanástich ľudí, z toho niekoľkých detí, ktoré sa vracali zo školy. To, čo napokon ovplyvňuje náš pohľad na existenciu, je cynická, nevypočítateľná absurdita smrti. A tak našim deťom a mládeži želáme nie iba život v demokratických pomeroch, ale predovšetkým život prežitý v milujúcej dlani nášho Pána a Spasiteľa Ježiša Krista.

Chcete zbohatnúť? Musíte si opakovať: Mám na to!

Mnohých z nás v súčasnosti trápi finančná neistota a to bez ohľadu na sumu, aká sa nám mesačne pripisuje na účet. Máme pocit, akoby na nás svet kričal: „Nemáš dosť peňazí.“

Zomrel syn spisovateľa Tolkiena, ktorý sa staral o otcov odkaz

Vo veku 95 rokov zomrel Christopher Tolkien, ktorý sa posledných niekoľko desiatok rokov venoval literárnemu odkazu svojho otca J. R. R. Tolkiena.

Mobilná aplikácia dokáže rozpoznávať huby a mapovať ich

Študent Fakulty aplikovaných vied Západočeskej univerzity (ZČU) Lukáš Picek sa podieľal na vývoji mobilnej aplikácie Svampeatlas, ktorá vie rozpoznávať huby, mapovať ich a zdieľať súradnice s ostatnými užívateľmi. Aplikácia je výstupom rovnomenného projektu s dánskymi kolegami z kodanskej univerzity, dokáže rozpoznať 1400 druhov húb.

Študenti lekárskych fakúlt posielajú Ficovi otvorený list (VIDEO)

Študenti lekárskych fakúlt zverejnili vyhlásenie, v ktorom reagujú na prejav predsedu Smeru Roberta Fica na dnešnej programovej konferencii strany.

Negatívnych článkov o Meghan je viac než pozitívnych (VIDEO)

O manželke britského princa Harryho Meghan vychádzalo dvakrát viac negatívnych článkov než pozitívnych.

Producentka Bonda vylúčila špekulácie, že agentom 007 bude žena (VIDEO)

Budúcim Jamesom Bondom bude opäť muž, a nie žena. Potvrdila to v rozhovore s magazínom Variety filmová producentka Barbara Broccoliová, ktorá stojí aj za najnovšou bondovkou, v ktorej hlavnú úlohu stvárnil opäť Daniel Craig.

Na twitteri bolo možné zacieliť reklamy na nenávistné skupiny

Sociálna sieť Twitter umožňovala cieliť reklamy na používateľov aj podľa kľúčových slov ako "neonacista", "zástancovia belošskej nadradenosti" či "islamofob". Ukázal to nedávny experiment spravodajskej spoločnosti BBC, ktorej sa podarilo opakovane spustiť platené oznámenia s problematicky definovanou cieľovou skupinou. Platforma sa po upozornení redakcie ospravedlnila a uviedla, že problém odstránila.

Šéf maltskej polície rezignoval kvôli kauze zavraždenej novinárky

Veliteľ maltskej polícii Lawrence Cutajar v piatok podal demisiu v súvislosti s prípadom zavraždenia novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej v roku 2017.

Admin stránky Harabina sa chválil spoluprácou s veľkými firmami, ktoré o ňom ani netušia

Chyba Facebooku odhalila nielen adminov mnohých stránok, ale aj pochybné praktiky jednej agentúry.

Salvador Dalí. Kniha o tajomstvách jeho života

Tajný život Salvadora Dalího vyšla v roku 1942 vo francúzštine, potom ju preložili do angličtiny. Dalí knihu napísal tak ako maľoval – veľmi podrobne, metodicky vrstvil slová jedno na druhé, tretie vedľa štvrtého. Je to kniha plná fantázie, humoru, narcistických i sadistických priznaní.