Vyhlásenie ECAV k 17. novembru 1989

18.11.2019 18:31 | Tlačové správy | TS ECAV

Dnes, pri 30. výročí udalostí, ktoré viedli k pádu komunizmu v bývalom Československu, s radosťou a vďačnosťou voči Pánu Bohu vyznávame, že si nesmierne vážime prítomný čas politickej, občianskej a náboženskej slobody. Prijímame ho z Božích rúk ako dar a zároveň ako záväzok k službe: či už ľuďom, ktorí vytvárajú spoločenstvá našich cirkevných zborov, ale aj k službe, ktorá má širší spoločenský prínos. Tešíme sa, že sa opäť mohlo rozvinúť naše cirkevné školstvo, sociálna práca diakonie, rómska misia, duchovná služba v ozbrojených silách a zložkách, činnosť rozličných pomáhajúcich združení z prostredia cirkvi a ďalšie. Bez základného rámca slobody by to nebolo možné.

Našu reflexiu tridsiatich rokov slobody chceme usmerniť troma faktami, ktoré získavajú na dôležitosti. Tým prvým je fakt, že dnes sme otvorili Rok cirkevného školstva. Stojíme zoči – voči našim deťom a mládeži. Majú vlastný svet, plný nových otázok, pokušení, možností i ohrození. Našim poslaním je ich vzdelávať a vychovávať. Treba však pridať i to tretie – naplniť ich svet láskou. Naše deti a mládež nám spoza smartfónov a silných raperských póz signalizujú, že sa vo svete cítia sami, prázdni a smutní. Prvou úlohou nás, učiteľov, rodičov, duchovných, dospelých je: dajme im pocítiť lásku. Aby oni, zahltení tovarom, službami, cestovaním, jedením a zábavou, neboli sami. Komunikujme im to najdôležitejšie: že ich v Ježišovi Kristovi miluje Boh a snažme sa byť pre nich názornou ilustráciou Božej lásky.

Druhým usmernením našej reflexie je fakt, že pádom komunizmu sa naša spoločnosť neocitla za vodou. Podoby hriechu sú neuveriteľne variabilné a životaschopné. V ponovembrových dňoch sme často hovorili, že sa skončilo naše štyridsaťročné putovanie po púšti. Až neskôr sme si uvedomili, že v tom svete púšte sa predsa len dala vysledovať hranica medzi pravdou a lžou, bielym a čiernym. A ani sme si neuvedomili a ocitli sme sa uprostred nového putovania, v ktorom známa Husova výzva „hľadať pravdu, žiť v pravde a hájiť pravdu“, predstavuje úlohu zorientovať sa v nekonečnom spektre pohľadov, hodnôt a možností, z ktorých si každá nárokuje byť pravdou. Toto predstavuje zložitú úlohu pre ľudskú slobodu. Jej nezvládnutie má devastačné následky pre človeka i pre spoločnosť. Z tejto perspektívy nahliadané, s hanbou a vinou priznávame, že jestvuje množstvo dôkazov toho, ako sme nezvládli našu slobodu a následkom toho sa do nášho spoločného života vylialo nebývalé množstvo vulgárnosti, primitivizmu, amorálnosti, hrabivosti, podvodného jednania, korupcie, mafiánstva, cynizmu, straty taktu, vkusu, zábran. Nech výročie Nežnej revolúcie vyznie ako alarmujúca výzva úplne všetkým v našom štáte! Najmä však tradičným elitám a autoritám; politikom, náboženským predstaviteľom, učiteľom, či právnikom, aby nedopustili, aby ich stav stratil tradičný status dôveryhodnosti a nasledovaniahodnosti. Elity musia ísť príkladom. To je pravda, ktorá mala storočia úplne osobnú, miestnu a konkrétnu platnosť, ale zároveň bol na nej vybudovaný univerzálny koncept západnej civilizácie, ktorého sme súčasťou.

Tretím usmernením našej reflexie je fakt, že udalosti nás zobúdzajú k obrannému postoju. Roky sme sa potýkali s názorom, ako bolo za socializmu dobre. Potýkali sme sa s idylickou štylizáciou tejto diktatúry a s prekrúcaním faktov o jej zločinoch a o jej obetiach. Dnes k tomu pribudol sebavedomý nástup priameho ideologického príbuzného komunizmu – teda fašizmu. Potýkame sa s idylickou štylizáciou tejto diktatúry a prekrúcaním faktov o jej zločinoch a jej obetiach. Z pozície kresťanskej viery chceme jasne odmietnuť všetky druhy politického extrémizmu, či už ľavicového alebo pravicového. Tiež vyzývame predstaviteľov politického života, aby svoj mandát, ktorý im prepožičiavame vo voľbách vykonávali tak, aby v občanoch nerástla frustrácia z politiky a skepsa voči parlamentnej demokracii. Tam totiž pramení vznik či už politickej apatie, alebo naopak politického extrémizmu. A toto poznanie nás oblúkom vracia na začiatok – k našim deťom a mládeži. Tak isto, ako si prajeme, aby nemali dôvody odchádzať, ale zostávali doma, takisto si prajeme, aby mali zdravé politické a životné názory, túžili pracovať a platiť dane, milovali svoju vlasť a jej kultúru, boli hrdými a mierumilovnými susedmi ostatným v Európe a boli ochotní sa s komunitou deliť o svoj život, schopnosti, peniaze, nadšenie. Toto želáme našim deťom a mládeži tridsať rokov po páde komunizmu.

Želáme im to nahlas, v slobode, ktorú smieme užívať, no zároveň pohnutí, v tieni smutných udalostí tohto týždňa, predovšetkým tragickej nehody, pri ktorej vyhasol život dvanástich ľudí, z toho niekoľkých detí, ktoré sa vracali zo školy. To, čo napokon ovplyvňuje náš pohľad na existenciu, je cynická, nevypočítateľná absurdita smrti. A tak našim deťom a mládeži želáme nie iba život v demokratických pomeroch, ale predovšetkým život prežitý v milujúcej dlani nášho Pána a Spasiteľa Ježiša Krista.

Zomrel herec René Auberjonois zo seriálu MASH (VIDEO)

Vo veku 79 rokov v nedeľu zomrel americký herec René Auberjonois, ktorý sa preslávil najmä rolou Otca Mulcahyho vo filme MASH. Auberjonois skonal vo svojom dome v Los Angeles na rakovinu pľúc, povedal agentúre AP jeho syn Rémy-Luc Auberjonois.

Duel Kisku a Pellegriniho priniesol Markíze rekord roka (VIDEO)

Nedeľná diskusná relácia s bývalým prezidentom a premiérom priniesla Markíze rekordné čísla.

Za potraviny míňame milióny eur mesačne, tony jedla končia v koši

Kým viac ako desatina ľudí vo svete hladuje, v Európskej únii končí v koši okolo 89 miliónov ton potravín ročne. Zjednodušene povedané, každý z nás vyhodí štyri jedlá týždenne, a to napriek tomu, že za ne utrácame značnú časť príjmu. Jednou z príčin tohto stavu je nadmerné nakupovanie potravín, ktoré nestíhame zjesť, čo sa deje aj teraz, pred sviatkami.

Európske filmové ceny sú rozdané. Najviac ocenení získala Favoritka (VIDEO)

Odovzdávanie tohtoročných Európskych filmových cien (EFA) ovládla britsko-írska dráma Favoritka režírovaná Grékom Jorgosom Lanthimosom. Európska filmová akadémia ho vyhlásila za európsky film roka 2019 a za najlepšiu komédiu, ocenila aj prácu Lanthimosa a britskej herečky Olivie Colmanovej, ktorá stvárnila jednu z hlavných rolí.

Tragédia Prešov: Bezpečnostná kamera zachytila moment výbuchu (VIDEO)

Video z bezpečnostnej kamery zachytilo moment výbuchu 12-poschodovej bytovky v piatok o 12:13.

4ka podporí zbierku na pomoc obetiam výbuchu v Prešove. Znásobí dary o polovicu

Mobilný operátor 4ka sa rozhodol podporiť výzvu na pomoc obetiam výbuchu plynu v Prešove, pri ktorom zahynulo sedem ľudí a množstvo ďalších ostalo bez strechy nad hlavou. Sumu, ktorá sa vyzbiera cez darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk znásobí.

Tragédia v Prešove: Polícia na facebooku oznámila ďalších 6 obetí, neskôr to zmenila (FOTO)

Polícia v sobotu ráno oznámila, že v 12-poschodovom bytovom dome, ktorý v piatok zasiahol výbuch plynu, našli ďalšie obete.

Ako na online platby: pozrite si tipy a triky od 4ky

Digitálnym platbám sa dnes už nedá nijako vyhnúť. Online platíme letenky na letnú dovolenku, mesiace zábavy so službami Netflix a Spotify alebo darčeky pod stromček.

Pozor na falošné zbierky pre pomoc obetiam, oficiálne číslo účtu je toto

Mesto Prešov a Polícia SR upozorňujú na falošné zbierky pre pomoc obetiam tragédie.

RTVS chystá mimoriadne správy (VIDEO)

V súvislosti s tragédiou v Prešove, keď pri výbuchu plynu zachvátil 12-poschodový panelák požiar, pripravuje RTVS na sobotu mimoriadne správy.