Po Jaroslavovi Naďovi ide šéf vojenských tajných Ján Balciar

21.11.2019 16:28 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Tieňový minister obrany za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Jaroslav Naď dnes vypovedal na NAKA v Bratislave. Obvinenie a trestné oznámenie, ktoré na neho podal šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar, považuje Naď za absurdné a absolútne nepodložené.

Ako po výsluchu uviedol J. Naď, prvé konanie sa týka obvinenia z ohrozenia utajovanej skutočnosti. Veľa informácií v spise je podľa neho utajených, preto sa musel zaviazať mlčanlivosťou a pred novinármi preto nemohol informovať o všetkých skutočnostiach. „Pri svojej práci, ktorú som robil a aj robím, bežne komunikujem s ľuďmi na rôznych pozíciách. Pri jednej komunikácii s mojím kamarátom som mu položil otázku, ktorá sa týkala vyšetrovania kauzy Skripaľ, v ktorej išlo o pokus o vraždu bývalého ruského agenta vo Veľkej Británii,“ priblížil dôvod absurdného obvinenia Naď s tým, že na otázku ani len nedostal odpoveď.

„Toto obvinenie považujem za absurdné a absolútne nepodložené. Je tu podsúvané tvrdenie, že vraj tým, že som v minulosti pôsobil na ministerstve obrany, som musel vedieť, že takáto informácia je utajovaná. Nehnevajte sa, ale ja som to naozaj nevedel. Netušil som to. Práve preto, že som mal v minulosti previerku na najvyšší stupeň, by som nikdy nekládol také otázky a nečakal také odpovede, ktoré by boli porušením zákona o ochrane utajovaných skutočností. Je to absurdné a každému sa môžem pozrieť do očí,“ uviedol Naď.

V druhej veci podal Ján Balciar trestné oznámenie, ktoré sa týka podnikania Jaroslava Naďa v minulosti. Má sa týkať údajného korupčného správania novinára, ktorý mal písať články v prospech Jaroslava Naďa. Podľa Naďa však ide o vykonštruovaný výmysel. „Ján Balciar nasadil všetky možné prostriedky na to, aby na mňa niečo našiel. Nenašiel však nič a tak začal fabrikovať. Jedna z vyfabrikovaných vecí je podozrenie z toho, že som korumpoval novinára ako riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku,“ vyjadril sa Naď s tým, že spomínaný novinár dlhodobo editoval texty učebníc, publikácií a internetových výstupov pre Inštitút, za čo Inštitútu občasne vystavoval faktúry v stovkách eur. „Tento novinár dlhodobo pracoval v Inštitúte ešte pred mojím príchodom a aj po mojom odchode. V rámci projektu dostával normálne zaplatené malé čiastky v priebehu niekoľkých rokov. Trestné oznámenie v tejto veci preto takisto pokladám za vykonštruovaný výmysel, ktorý má akože vyzerať ako korumpovanie novinára,“ dodal Naď.

Na Naďa boli dlhodobo nasadené informačno-technické prostriedky a bol lustrovaný Vojenským obranným spravodajstvom. Z odposluchov Naďa je však zrejmé, že sa nedopustil žiadneho porušenia zákona. „Z pomerne dlho trvajúceho úkonu odposluchu nevzišla žiadna trestnoprávna skutočnosť,“ uviedol právny zástupca Jaroslava Naďa Daniel Lipšic, podľa ktorého tiež trestné oznámenia riaditeľa Vojenského spravodajstva Jána Balciara v mnohých veciach vôbec nekorešpondujú so zabezpečeným dôkazným materiálom. „Čiže ak pán Balciar ukazoval nejaké analytické správy premiérovi Pellegrinimu, na jeho mieste by som bol obozretný, či to, čo mu ukázal, aj reálne korešponduje s dôkazným materiálom,“ uzavrel Lipšic.

Keď mafia čulo spolupracuje so štátnymi orgánmi...

„Nejaký prokurátor sa s nejakým fízlom a s nejakým sudcom dohodnú, že jej byt proste počká. Teba noviny už raz osrali, a veľmi rýchlo. S tebou nebude žiadna extra námaha, stačí z teba urobiť kokota. A to si na dobrej ceste.“

Angelina Jolie pripravuje v BBC reláciu aj o manipuláciách (VIDEO)

Britská vysielacia spoločnosť BBC pripravuje v spolupráci s americkou herečkou Angelinou Jolie reláciu, ktorý má pomôcť dospievajúcim deťom s orientáciou vo svetovom dianí a s rozlišovaním dôveryhodných informácií od manipulácií.

Ceny Trilobit sú rozdané, ocenenia získali aj tvorcovia zo Slovenska

Český filmový a televizní svaz FITES udělil Hlavní cenu Trilobit 2020 hercům Jiřímu Schmitzerovi a Ladislavu Mrkvičkovi za jejich role ve filmu Staříci.

Markíza bude mať špeciálne Na telo so Zuzanou Čaputovou (VIDEO)

Televízia Markíza v nedeľu o 13:00 odvysiela v relácii Na telo rozhovor s prezidentkou Zuzanu Čaputovou.

Registrácia na Digital PIE 2020 je spustená, známe je už aj zloženie poroty

Asociácia digitálnych marketingových agentúr (ADMA) a organizátor RULEZZ konferencií – TheMarketers.biz tento týždeň spustili 4. ročník súťaže v digitálnom marketingu na Slovensku - Digital PIE 2020. Aj v tomto roku je partnerom združenie pre internetovú reklamu IAB Slovakia, ktoré odovzdá špeciálne ocenenie DIGITAL MEDIA SOLUTION.

Časopis Vatikánu: Za poklesom počtu mníšok je aj zneužívanie

Vatikánsky dámsky časopis pripísal dramatický pokles počtu rádových sestier na svete veľmi náročným pracovným podmienkam, sexuálnemu zneužívaniu a zneužívaniu moci zo strany ich nadriadených a duchovných.

Súťaž PROKOP pozná víťazov (FOTO)

Vo štvrtok večer počas slávnostného večera v Bratislave boli vyhlásení víťazi súťaže o najlepší PR projekt za minulý rok PROKOP 2019.

RTVS má novú diskusnú reláciu (VIDEO)

RTVS prinesie novú diskusnú reláciu s názvom Do kríža, ktorú bude vysielať na Dvojke každú stredu o 22:25.

Zomrela hviezda zoskupenia Monty Python, herec Terry Jones (VIDEO)

Vo veku 77 rokoch zomrel britský herec Terry Jones, známy najmä z komediálnej skupiny Monty Python.

Daňa a Vaskyho prepustili z väzenia, youtuberskú kariéru majú zakázanú

Kontroverzná dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky po 41 dňoch sa môžu nadýchnuť na slobode. Krajský súd v Bratislave dnes dvojicu prepustil z väzby.