Po Jaroslavovi Naďovi ide šéf vojenských tajných Ján Balciar

21.11.2019 16:28 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Tieňový minister obrany za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Jaroslav Naď dnes vypovedal na NAKA v Bratislave. Obvinenie a trestné oznámenie, ktoré na neho podal šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar, považuje Naď za absurdné a absolútne nepodložené.

Ako po výsluchu uviedol J. Naď, prvé konanie sa týka obvinenia z ohrozenia utajovanej skutočnosti. Veľa informácií v spise je podľa neho utajených, preto sa musel zaviazať mlčanlivosťou a pred novinármi preto nemohol informovať o všetkých skutočnostiach. „Pri svojej práci, ktorú som robil a aj robím, bežne komunikujem s ľuďmi na rôznych pozíciách. Pri jednej komunikácii s mojím kamarátom som mu položil otázku, ktorá sa týkala vyšetrovania kauzy Skripaľ, v ktorej išlo o pokus o vraždu bývalého ruského agenta vo Veľkej Británii,“ priblížil dôvod absurdného obvinenia Naď s tým, že na otázku ani len nedostal odpoveď.

„Toto obvinenie považujem za absurdné a absolútne nepodložené. Je tu podsúvané tvrdenie, že vraj tým, že som v minulosti pôsobil na ministerstve obrany, som musel vedieť, že takáto informácia je utajovaná. Nehnevajte sa, ale ja som to naozaj nevedel. Netušil som to. Práve preto, že som mal v minulosti previerku na najvyšší stupeň, by som nikdy nekládol také otázky a nečakal také odpovede, ktoré by boli porušením zákona o ochrane utajovaných skutočností. Je to absurdné a každému sa môžem pozrieť do očí,“ uviedol Naď.

V druhej veci podal Ján Balciar trestné oznámenie, ktoré sa týka podnikania Jaroslava Naďa v minulosti. Má sa týkať údajného korupčného správania novinára, ktorý mal písať články v prospech Jaroslava Naďa. Podľa Naďa však ide o vykonštruovaný výmysel. „Ján Balciar nasadil všetky možné prostriedky na to, aby na mňa niečo našiel. Nenašiel však nič a tak začal fabrikovať. Jedna z vyfabrikovaných vecí je podozrenie z toho, že som korumpoval novinára ako riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku,“ vyjadril sa Naď s tým, že spomínaný novinár dlhodobo editoval texty učebníc, publikácií a internetových výstupov pre Inštitút, za čo Inštitútu občasne vystavoval faktúry v stovkách eur. „Tento novinár dlhodobo pracoval v Inštitúte ešte pred mojím príchodom a aj po mojom odchode. V rámci projektu dostával normálne zaplatené malé čiastky v priebehu niekoľkých rokov. Trestné oznámenie v tejto veci preto takisto pokladám za vykonštruovaný výmysel, ktorý má akože vyzerať ako korumpovanie novinára,“ dodal Naď.

Na Naďa boli dlhodobo nasadené informačno-technické prostriedky a bol lustrovaný Vojenským obranným spravodajstvom. Z odposluchov Naďa je však zrejmé, že sa nedopustil žiadneho porušenia zákona. „Z pomerne dlho trvajúceho úkonu odposluchu nevzišla žiadna trestnoprávna skutočnosť,“ uviedol právny zástupca Jaroslava Naďa Daniel Lipšic, podľa ktorého tiež trestné oznámenia riaditeľa Vojenského spravodajstva Jána Balciara v mnohých veciach vôbec nekorešpondujú so zabezpečeným dôkazným materiálom. „Čiže ak pán Balciar ukazoval nejaké analytické správy premiérovi Pellegrinimu, na jeho mieste by som bol obozretný, či to, čo mu ukázal, aj reálne korešponduje s dôkazným materiálom,“ uzavrel Lipšic.

Zomrela hviezda zoskupenia Monty Python, herec Terry Jones (VIDEO)

Vo veku 77 rokoch zomrel britský herec Terry Jones, známy najmä z komediálnej skupiny Monty Python.

Daňa a Vaskyho prepustili z väzenia, youtuberskú kariéru majú zakázanú

Kontroverzná dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky po 41 dňoch sa môžu nadýchnuť na slobode. Krajský súd v Bratislave dnes dvojicu prepustil z väzby.

Redakcia vysvetľuje faux pas titulky, na ktorej k herečke po chemoterapii bez vlasov pribalili šampón na husté vlasy (FOTO)

Dosah, aký mala marketingová akcia lifestylového časopisu Story a kozmetickej spoločnosti Schwarzkopf, určite nechce zažiť žiadna spoločnosť.

Súd v kauze vraždy Kuciaka povedal, že Threema je zákonná

Dnes v stredu pokračuje súdne pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Na programe sú výpovede obžalovaných a členov komanda, ktoré sledovalo pre Kočnera novinárov - Peter Tóth, Štefan Mlynarčík a Miroslav Kriak..

Skylink zvyšuje ceny niektorých služieb

Prevádzkovateľ satelitnej platformy Skylink, spoločnosť M7 Group od 1. 3. 2020 mení cenník.

Nové paušály SLOBODA+ s dátami skutočne na celom Slovensku

Mobilný operátor 4ka odteraz bude ešte výhodnejší a jednoduchší. Natrvalo ruší rozdielne objemy dát v rôznych sieťach, vďaka čomu bude jeho ponuka rovnako výhodná pre tých, ktorí sa pohybujú v jej pokrytí, alebo v pokrytí jej obchodného partnera. Toto skvalitnenie ponuky prinesie väčší komfort zákazníkom a paradoxne, bude znamenať aj úsporu v ich peňaženkách.

Stovky osobností podpísali výzvu proti zneužívaniu kresťanstvských hodnôt Harabinom či kotlebovcami

Viaceré kresťanské organizácie a osobnosti podpísali v týchto dňoch otvorenú výzvu proti spôsobom kampane politických strán, hlavne ĽSNS a strany Vlasť Štefana Harabina, ktoré zneužívajú kresťanské hodnoty na šírenie dezinformácií, nenávisti a strachu. Pod iniciatívou Kresťania proti nenávisti je takmer 700 podpisov.

V predvolebnom dueli sa proti sebe posadia aj dvaja bratranci (VIDEO)

Televízia TA3 chystá pred parlamentnými voľbami sériu televíznych debát.

Vydavateľstvo Pravdy oznámilo meno šéfredaktora

Pred pol rokom odišla z vedenia Pravdy dlhoročná šéfredaktorka Nora Slišková. Od 1. júla bol poverený vedením Jakub Prokeš.

Je tu rok 2020. Na čo všetko sa môžu tešiť hráči počítačových hier?

Rok 2020 bude veľký. Vývojárske štúdiá už dokončujú práce na viacerých veľkých projektoch, ktoré nepochybne potešia každého, kto má doma PC, Xbox alebo PlayStation. Na množstvo ťahákov sa navyše môžeme tešiť už v prvej polovici roka!