Po Jaroslavovi Naďovi ide šéf vojenských tajných Ján Balciar

21.11.2019 16:28 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Tieňový minister obrany za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Jaroslav Naď dnes vypovedal na NAKA v Bratislave. Obvinenie a trestné oznámenie, ktoré na neho podal šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar, považuje Naď za absurdné a absolútne nepodložené.

Ako po výsluchu uviedol J. Naď, prvé konanie sa týka obvinenia z ohrozenia utajovanej skutočnosti. Veľa informácií v spise je podľa neho utajených, preto sa musel zaviazať mlčanlivosťou a pred novinármi preto nemohol informovať o všetkých skutočnostiach. „Pri svojej práci, ktorú som robil a aj robím, bežne komunikujem s ľuďmi na rôznych pozíciách. Pri jednej komunikácii s mojím kamarátom som mu položil otázku, ktorá sa týkala vyšetrovania kauzy Skripaľ, v ktorej išlo o pokus o vraždu bývalého ruského agenta vo Veľkej Británii,“ priblížil dôvod absurdného obvinenia Naď s tým, že na otázku ani len nedostal odpoveď.

„Toto obvinenie považujem za absurdné a absolútne nepodložené. Je tu podsúvané tvrdenie, že vraj tým, že som v minulosti pôsobil na ministerstve obrany, som musel vedieť, že takáto informácia je utajovaná. Nehnevajte sa, ale ja som to naozaj nevedel. Netušil som to. Práve preto, že som mal v minulosti previerku na najvyšší stupeň, by som nikdy nekládol také otázky a nečakal také odpovede, ktoré by boli porušením zákona o ochrane utajovaných skutočností. Je to absurdné a každému sa môžem pozrieť do očí,“ uviedol Naď.

V druhej veci podal Ján Balciar trestné oznámenie, ktoré sa týka podnikania Jaroslava Naďa v minulosti. Má sa týkať údajného korupčného správania novinára, ktorý mal písať články v prospech Jaroslava Naďa. Podľa Naďa však ide o vykonštruovaný výmysel. „Ján Balciar nasadil všetky možné prostriedky na to, aby na mňa niečo našiel. Nenašiel však nič a tak začal fabrikovať. Jedna z vyfabrikovaných vecí je podozrenie z toho, že som korumpoval novinára ako riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku,“ vyjadril sa Naď s tým, že spomínaný novinár dlhodobo editoval texty učebníc, publikácií a internetových výstupov pre Inštitút, za čo Inštitútu občasne vystavoval faktúry v stovkách eur. „Tento novinár dlhodobo pracoval v Inštitúte ešte pred mojím príchodom a aj po mojom odchode. V rámci projektu dostával normálne zaplatené malé čiastky v priebehu niekoľkých rokov. Trestné oznámenie v tejto veci preto takisto pokladám za vykonštruovaný výmysel, ktorý má akože vyzerať ako korumpovanie novinára,“ dodal Naď.

Na Naďa boli dlhodobo nasadené informačno-technické prostriedky a bol lustrovaný Vojenským obranným spravodajstvom. Z odposluchov Naďa je však zrejmé, že sa nedopustil žiadneho porušenia zákona. „Z pomerne dlho trvajúceho úkonu odposluchu nevzišla žiadna trestnoprávna skutočnosť,“ uviedol právny zástupca Jaroslava Naďa Daniel Lipšic, podľa ktorého tiež trestné oznámenia riaditeľa Vojenského spravodajstva Jána Balciara v mnohých veciach vôbec nekorešpondujú so zabezpečeným dôkazným materiálom. „Čiže ak pán Balciar ukazoval nejaké analytické správy premiérovi Pellegrinimu, na jeho mieste by som bol obozretný, či to, čo mu ukázal, aj reálne korešponduje s dôkazným materiálom,“ uzavrel Lipšic.

Pochopiť tínedžera nie je jednoduché...

Práve vyšla novinka s názvom Najhoršia od slovenskej autorky Kataríny Gulai.

Trump nariadil čínskej ByteDance predať TikTok v USA

Americký prezident Donald Trump nariadil čínskej spoločnosti ByteDance, aby predala americká podiel svoje aplikácie TikTok do 90 dní. Oznámila to agentúra Reuters.

Apple a Google stiahli hru Fortnite z databázy

Technologickí giganti Apple a Google vo štvrtok odstránili úspešnú hru Fortnite zo svojich ponúk mobilných aplikácií kvôli aktualizácii, ktorá údajne porušuje ich pravidlá o platbách vnútri aplikácií. Herné štúdio Epic Games reagovalo podaním žalôb proti obom spoločnostiam, ktoré obviňuje z monopolistického správania. Informovala o tom agentúra Reuters.

Postoj chystá vlastnú televíziu, propaguje ju aj moderátor JOJ (VIDEO)

Konzervatívny web Postoj.sk sa rozširuje - v septembri chce spustiť vlastnú TV Postoj.

Spotreba narastá. Častejšie chodíme do reštaurácií aj do potravín. Dovolenkujeme doma

Letné mesiace patria vo všeobecnosti k tým obdobiam, kedy viac míňame. Takýto trend sa potvrdzuje aj tento rok, a to aj napriek pretrvávajúcej pandémii koronavírusu. Aj keď obavy zo straty príjmu mala v apríli polovica populácie, dnes sa situácia stabilizuje, čo môžeme sledovať na narastajúcej spotrebe a výdavkoch.

Formula 1 bude exkluzívne na SPORT1 A SPORT2

Spoločnosť AMC Networks International - Central and Northern Europe predĺžila svoj kontrakt na vysielanie Formuly 1 na Slovensku a v Českej republike o ďalšie tri sezóny.

RTVS pripravila špeciálne vysielanie k SNP (VIDEO)

76. výročie Slovenského národného povstania si RTVS v televíznom a rozhlasovom vysielaní bude pripomínať už od polovice augusta. RTVS zaradila do vysielania dokumenty, filmy, diskusie, ale aj priame prenosy z osláv v Banskej Bystrici.

Telekom spustil kampaň s päťnásobnou držiteľkou GRAMMY (VIDEO)

Telekom odštartoval v spolupráci s päťnásobnou držiteľkou GRAMMY Billie Eilish globálnu kampaň, v ktorej poukazuje na úspechy a potenciál mladých ľudí.

Česká vláda pripravuje zákon o službách ako je YouTube

Lepší ochranu dětí před nevhodným obsahem či obecně ochranu veřejnosti před projevy násilí a nenávisti i před nežádoucí reklamou má zajistit navrhovaný zákon o službách platforem pro sdílení videonahrávek. Zákon předkládaný ministerstvem kultury do českého právního řádu zavádí evropskou směrnici z roku 2018, členské státy se k ní mají připojit do 19. září. V pondělí se návrhem zákona, který mimo jiné zavádí i povinnost pevného podílu evropských děl v nabídce služeb videoték na vyžádání, bude zabývat vláda.

Bývalý redaktor Trendu o spôsoboch Penty: Drž hubu a krok, šúchaj nohami o zem a bude pokoj. Ak sa ozveš, dostaneš cez držku

„Žralokov z deväťdesiatych rokov si pamätám len zbežne. Nátlakové vyjednávania s hrubými krkmi poznám vlastne len z románov a filmov. Ale to, čo sa dialo v Rosume (sídlo vydavateľstva Trendu - pozn.red.) krátko po tom, ako som dostal výpoveď, mi deväťdesiatky v niečom pripomínalo.“