Po Jaroslavovi Naďovi ide šéf vojenských tajných Ján Balciar

21.11.2019 16:28 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Tieňový minister obrany za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Jaroslav Naď dnes vypovedal na NAKA v Bratislave. Obvinenie a trestné oznámenie, ktoré na neho podal šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar, považuje Naď za absurdné a absolútne nepodložené.

Ako po výsluchu uviedol J. Naď, prvé konanie sa týka obvinenia z ohrozenia utajovanej skutočnosti. Veľa informácií v spise je podľa neho utajených, preto sa musel zaviazať mlčanlivosťou a pred novinármi preto nemohol informovať o všetkých skutočnostiach. „Pri svojej práci, ktorú som robil a aj robím, bežne komunikujem s ľuďmi na rôznych pozíciách. Pri jednej komunikácii s mojím kamarátom som mu položil otázku, ktorá sa týkala vyšetrovania kauzy Skripaľ, v ktorej išlo o pokus o vraždu bývalého ruského agenta vo Veľkej Británii,“ priblížil dôvod absurdného obvinenia Naď s tým, že na otázku ani len nedostal odpoveď.

„Toto obvinenie považujem za absurdné a absolútne nepodložené. Je tu podsúvané tvrdenie, že vraj tým, že som v minulosti pôsobil na ministerstve obrany, som musel vedieť, že takáto informácia je utajovaná. Nehnevajte sa, ale ja som to naozaj nevedel. Netušil som to. Práve preto, že som mal v minulosti previerku na najvyšší stupeň, by som nikdy nekládol také otázky a nečakal také odpovede, ktoré by boli porušením zákona o ochrane utajovaných skutočností. Je to absurdné a každému sa môžem pozrieť do očí,“ uviedol Naď.

V druhej veci podal Ján Balciar trestné oznámenie, ktoré sa týka podnikania Jaroslava Naďa v minulosti. Má sa týkať údajného korupčného správania novinára, ktorý mal písať články v prospech Jaroslava Naďa. Podľa Naďa však ide o vykonštruovaný výmysel. „Ján Balciar nasadil všetky možné prostriedky na to, aby na mňa niečo našiel. Nenašiel však nič a tak začal fabrikovať. Jedna z vyfabrikovaných vecí je podozrenie z toho, že som korumpoval novinára ako riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku,“ vyjadril sa Naď s tým, že spomínaný novinár dlhodobo editoval texty učebníc, publikácií a internetových výstupov pre Inštitút, za čo Inštitútu občasne vystavoval faktúry v stovkách eur. „Tento novinár dlhodobo pracoval v Inštitúte ešte pred mojím príchodom a aj po mojom odchode. V rámci projektu dostával normálne zaplatené malé čiastky v priebehu niekoľkých rokov. Trestné oznámenie v tejto veci preto takisto pokladám za vykonštruovaný výmysel, ktorý má akože vyzerať ako korumpovanie novinára,“ dodal Naď.

Na Naďa boli dlhodobo nasadené informačno-technické prostriedky a bol lustrovaný Vojenským obranným spravodajstvom. Z odposluchov Naďa je však zrejmé, že sa nedopustil žiadneho porušenia zákona. „Z pomerne dlho trvajúceho úkonu odposluchu nevzišla žiadna trestnoprávna skutočnosť,“ uviedol právny zástupca Jaroslava Naďa Daniel Lipšic, podľa ktorého tiež trestné oznámenia riaditeľa Vojenského spravodajstva Jána Balciara v mnohých veciach vôbec nekorešpondujú so zabezpečeným dôkazným materiálom. „Čiže ak pán Balciar ukazoval nejaké analytické správy premiérovi Pellegrinimu, na jeho mieste by som bol obozretný, či to, čo mu ukázal, aj reálne korešponduje s dôkazným materiálom,“ uzavrel Lipšic.

Hlasovenie o Globálnom Marketérovi Roka bolo spustené

Svetová federácia zadávateľov reklamy (WFA), ktorej členom je za Slovensko Slovenské združenie pre značkové výrobky, predstavila nominácie na cenu Global Marketer of the Year.

Kirgizský súd zmrazil účty médiám, prezident to kritizuje

Súd v stredoázijskom Kirgizsku nechal zmraziť bankové účty niekoľkých médií vrátane pobočky Rádia Slobodná Európa, ktorá zverejnila správy o korupcii na colniciach.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Martina Daňa a Rudolfa Vaskyho

Po piatkovom zadržaní Martina Daňa a Rudolfa Vaskyho spracoval vyšetrovateľ podnet na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby.

Klienti 365.bank a Poštovej banky si budú môcť vyberať z bankomatov aj bezkontaktne

365.bank spolu s Poštovou bankou od dnešného dňa spúšťajú bezkontaktné transakcie v celej sieti 187 bankomatov.

Od statusov Ľuboša Blahu sa dištancuje aj Akadémia Policajného zboru

Akadémia Policajného zboru v Bratislave sa vo vyhlásení dištancuje od nenávistných statusov poslanca Ľuboša Blahu, ktorý je vedený na akadémii ako vyučujúci.

Čo predchádzalo vojne, v ktorej zahynuli milióny ľudí?

Zneli mierové zvony a Európa ich počúvala s nádejou. Zdalo sa, že svetová vojna, vražedný konflikt veľmocí, je navždy zažehnaný. Vďaka bezpríkladnému priemyselnému rozvoju silneli vo všetkých krajinách myšlienky socializmu, ktorého prvoradým cieľom bolo ukončenie nepriateľstva medzi národmi.

Pozor na podvodné ponuky smartfónov na akoby serióznych stránkach médií

Spoločnosť Samsung varuje pred podvodnými ponukami na internete.

Ukrajinská polícia zadržala podozrivých z vraždy novinára, ktorého ubili na smrť

Ukrajinská polícia zadržala a obvinila podozrivých z vraždy novinára Pavla Seremeta. Toho pred tromi rokmi zabil v centre Kyjeva výbuch bomby nastraženej v aute. Zadržanie podozrivých dnes oznámil minister vnútra Arsen Avakov.
Seremet v minulosti pracoval ako novinár aj v Bielorusku a v Rusku.

Greta Thunbergová sa stala osobnosťou roka časopisu Time (VIDEO)

Osobnosťou roka, ktorú každoročne vyberá časopis Time, sa tento rok stala švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Informoval o tom tento americký týždenník.

Podpredseda OKS podal na Blahu trestné oznámenie za fotku na facebooku

Podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Juraj Petrovič podal trestné oznámenie na poslanca Smeru Ľuboša Blahu za status s fotkou Roboerta Fica, na ktorej drží Blaha v ruke hviezdu s kosákom a kladivom, ktorú dostal k 40tke od Fica.