Počet volaní na linku tiesňového volania 112 z roka na rok klesá

29.11.2019 21:38 | Tlačové správy | TS

V tomto roku bolo do konca októbra prijatých na linku tiesňového volania 112 spolu viac ako 900-tisíc volaní. Za uplynulé tri roky to bolo viac ako 3,7 milióna volaní: 1 143 719 volaní v roku 2018, 1 223 864 volaní v roku 2017 a 1 343 253 volaní v roku 2016. Zo štatistík vidieť, že počet volaní na tiesňovú linku 112 má z roka na rok klesajúcu tendenciu.

Trend znižovania počtu volaní súvisí predovšetkým so zvyšovaním povedomia o tomto Európskom čísle tiesňového volania, v ktorom sa pravidelne Slovenská republika umiestňuje na popredných miestach v rámci štátov EÚ. „Som nesmierne rada, že občania a predovšetkým deti si začínajú uvedomovať, že na toto číslo je potrebné volať len v prípadoch, kedy je naozaj potrebné poskytnutie pomoci. Za prvých desať mesiacov roka 2019 bolo vyše 57 % volaní na 112 oprávnených, teda pomoc bola potrebná,“ povedala ministerka vnútra Denisa Saková.

Pri volaní na 112 je volajúci automaticky smerovaný na koordinačné stredisko integrovaného záchranného systému podľa územnej príslušnosti. V súčasnosti máme na Slovensku osem koordinačných stredísk IZS, ktorých územná príslušnosť sa odvodzuje od hraníc bývalých krajov - Bratislava, Trnava, Nitra, Trenčín, Banská Bystrica, Prešov, Košice. Na každom z týchto koordinačných stredísk slúžia za normálnych okolností 4 operátori, ktorí sa striedajú v 12-hodinových zmenách.

Na základe štatistických výstupov môžeme konštatovať, že najviac volaní na 112 je v rámci týždňa v piatok a v sobotu. Špeciálne ide o volania prijaté v nočných hodinách z piatka na sobotu a zo soboty na nedeľu. Najviac volaní každý rok zaznamenávame v Košickom kraji a najmenej v Trenčianskom.

Európske číslo tiesňového volania 112 je jediné tiesňové číslo, z ktorého je možné vyžiadať si pomoc aj z telefónov bez SIM karty alebo z oblastí, kde volajúci nemá „signál“ svojej domovskej mobilnej siete.

„Ministerstvo vnútra SR zaviedlo od 1. januára 2018 možnosť tzv. alternatívneho prístupu k službám pomoci v tiesni prostredníctvom SMS správ na linku 112. Využívanie tejto služby je bezplatné, tak isto ako tiesňové volania. Nie je podmienené žiadnou registráciou, nutnosťou sťahovať aplikáciu alebo akokoľvek meniť nastavenia mobilného zariadenia. Treba však dodať, že na rozdiel od tiesňového hovoru na 112 je v prípade tiesňovej SMS nutné mať v telefóne vloženú SIM kartu slovenského operátora,“ informovala ministerka vnútra. A dodala: „Primárnou cieľovou skupinou tejto služby sú sluchovo a rečovo znevýhodnené osoby. Ďalšími skupinami občanov, pre ktorých je táto služba určená, sú napríklad obete domáceho násilia, svedkovia páchania trestných činov alebo všeobecne všetky osoby, ktoré by tiesňovým volaním a hovorením mohli byť vystavené ohrozeniu života a zdravia“.

Ministerstvo vnútra v tejto súvislosti pripomína, že tiesňové volanie je primárnym spôsobom vyžadovania pomoci v tiesni a občan by mal aj naďalej prednostne zatelefonovať na linku 112. V prípade posielania SMS je dôležité byť stručný a vecný tak, aby operátor dokázal čo najrýchlejšie určiť hlavne čo sa stalo, kde a komu sa stalo.

Pri zavádzaní tejto služby Sekcia krízového riadenia MV SR úzko spolupracovala so zástupcami sluchovo a rečovo znevýhodnených osôb, najmä Národnou radou nepočujúcich a nedoslýchavých v SR, ktorej zástupca vykonal v spolupráci so Sekciou krízového riadenia školenia pre všetkých operátorov 112, na ktorých sa sústredil hlavne na špecifiká komunikácie so sluchovo a rečovo znevýhodnenými osobami.

Za prvý rok od spustenia služby koordinačné strediská IZS prijali takmer 30 000 SMS správ. V roku 2019 to bolo v období od začiatku roka do konca septembra zatiaľ 17 823 SMS správ. Väčšina týchto správ bola neopodstatnená. Sekcia krízového riadenia bude aj naďalej postupovať v nastolenom trende zjednodušovania a zrovnoprávňovania prístupu k službám pomoci v tiesni pre všetkých občanov.

Seriál No počkaj, zajac! pokračuje novými epizódami (VIDEO)

Obľúbený, pôvodne sovietsky kreslený seriál pre deti No počkaj, zajac! sa rozšíri o ďalšie desiatky epizód. Premiéra prvej z nich bude v Rusku na prelome leta a jesene.

RTVS naživo odvysiela druhý pokus letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Let historicky prvej vesmírnej lode súkromnej výroby v stredu 27. mája pre nepriaznivé počasie nevyšiel. Druhý pokus je naplánovaný na dnes, sobotu 30. mája.

Nora Gubková bude vo vedení rozhlasového spravodajstva

Bývalá dlhoročná hovorkyňa Nora Gubková len pred pár dňami nastúpila do RTVS ako editorka a už mieri medzi šéfov spravodajstva.

Rezník zosadil vedenie televízneho spravodajstva RTVS

V RTVS v televíznej časti spravodajstva a publicistiky to posledné dni vrie. Medzi členmi vedenia spravodajstva sú nezhody. Až také, že ich riešila Rada RTVS.

Abstinujúci gambler prehovoril o svojej závislosti

„Nevenujem majiteľom ani prevádzkovateľom stávkových kancelárií.“ Píše v úvode knihy Gambler samotný autor. Aj on

Markíza bude mať špeciálny večer - Spolu pre Slovensko (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela v nedeľu, 7. júna 2020, so začiatkom o 20:30 charitatívny večer s názvom Spolu pre Slovensko. V spolupráci so Slovenskou sporiteľňou prinesie na obrazovky program, v rámci ktorého sa známe osobnosti predstavia spoločne s hrdinami z prvej línie v boji s COVID-19.

Moderátorka BBC skončila potom, čo premiéra kritizovala za poradcu

Moderátorka britskej vysielacej spoločnosti BBC dočasne skončila s účinkovaním vo svojej relácii potom, čo sa kriticky vyjadrila k súčasnej afére premiérovho poradcu Dominika Cummingsa.

Riaditeľ ČT: Časti poslancov vyhovuje stupňujúci sa tlak na ČT

Generálního ředitele České televize (ČT) Petra Dvořáka výsledek dnešní volby do Rady ČT nepřekvapil. Část poslanců se podle něj dlouhodobě netají tím, že jim vyhovuje, když se tlak na ČT a její nezávislost stupňuje. Dvořák to uvedl ve stanovisku zveřejněném na twitteru České televize. Sněmovna zvolila do Rady ČT ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý.

"Výsledek volby pro mě není překvapivý. Část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT," uvedl Dvořák.

O této skutečnosti podle něj svědčil nedávný dopis předsedy sněmovního volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO) o kandidátech do rady. Berkovec v e-mailu u kandidátů například analyzoval, zda případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat zájmy generálního ředitele.

"Nemohu tak nyní jako ředitel televize, kterou Rada ČT kontroluje, vyslovit nic jiného než víru v to, že přístup všech jejích členů k České televizi bude konstruktivní, objektivní a bude respektovat zákon a Kodex ČT," dodal Dvořák.

Většina opozice výsledek volby kritizuje. ODS jej považuje za ohrožení svobody a nezávislosti fungování veřejnoprávního média. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je volba výsledkem nedůstojného politického handlu. Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík považuje volbu za alarmující a za ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie. TOP 09 hovořila o černém dni pro svobodu českého mediálního prostředí a ČT jako takovou. Rozčarování dal najevo i poslanec koaliční ČSSD Roman Sklenák.

Rada ČT je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Online účet zadarmo cez Georgea propaguje známy herec (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa prichádza s novou kampaň, ktorou tvárou je herec Marián Mitáš.

4ka naďalej rozširuje svoje pokrytie, jej signál pribudol vo vyše troch desiatkach miest a obcí

Mobilný operátor 4ka má opäť dobré správy pre svojich klientov. V týchto týždňoch zvýšil svoje pokrytie na 80% populácie, pre ktorých je odteraz k dispozícii najmodernejšia LTE sieť.