Obvinenie J. Naďa bola len slabá a nepremyslená pomsta šéfa tajných Jána Balciara

02.12.2019 10:23 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Tieňový minister obrany za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Jaroslav Naď si dnes spolu so svojím právnym zástupcom Danielom Lipšicom prevzali uznesenie o zrušení obvinenia Jaroslava Naďa vo veci ohrozenia utajovanej skutočnosti. Obvinenie bolo podľa Naďa od začiatku postavené na vode, a bolo len nepremyslenou a slabou pomstou šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara.

Naďovi bol dnes takisto vrátený mobilný telefón, ktorí mu vyšetrovatelia zaistili pri vznesení obvinenia priamo v Bojniciach, kde sa pripravoval na ďalší zo série stretnutí s občanmi na tému obrany. „Na základe dôkazov v spise som bol prekvapený, že vôbec došlo k obvineniu. Od začiatku bolo jasné, že toto obvinenie je postavené na vode,“ uviedol J. Naď, ktorý za obvinením vidí zlý úmysel riaditeľa Vojenského spravodajstva Jána Balciara. „Balciar už vo februári tohto roka disponoval informáciami, na základe ktorých som bol obvinený. Trestné oznámenie však podal až v septembri, čím podľa môjho názoru jednoznačne zanedbal svoje povinnosti. Urobil tak až krátko po tom, ako som ho spolu s poslancami hnutia OĽANO vyzval, aby odstúpil preto, že nedokázal vysvetliť svoje majetkové pomery. Bola to z jeho strany nepremyslená a veľmi slabá pomsta. Som rád, že sa vyšetrovateľ k tomu postavil tak, ako sa postavil. Dokázal to, že Vojenské spravodajstvo je v rukách človeka, ktorý tam nikdy nemal byť a mal by okamžite skončiť,“ dodal Jaroslav Naď.

Právny zástupca Jaroslava Naďa Daniel Lipšic ocenil postup vyšetrovateľa NAKA, ako aj postup dozorujúceho prokurátora. „Vyšetrovateľ v plnom rozsahu vyhovel nami podanej sťažnosti proti vzneseniu obvinenia, pretože zabezpečené dôkazy preukázali, že neboli naplnené zákonné znaky trestného činu ohrozenia utajovanej skutočnosti. Vyšetrovatelia NAKA aj v tomto prípade konali profesionálne, ale boli zavedení vedením vojenského spravodajstva, ktoré podsunulo NAKE informácie, ktoré nezodpovedali dôkazom ani prílohám samotného trestného oznámenia,“ povedal Lipšic, ktorý to zároveň považuje za spravodajskú hru vojenského spravodajstva.

Podľa Lipšica v tejto veci nikdy neboli naplnené zákonné znaky trestného činu ohrozenia utajovanej skutočnosti. Ako uviedol, kľúčový svedok nezmenil svoju výpoveď, a pri doplňujúcich otázkach bolo bez akýchkoľvek pochybností jasné, že Jaroslav Naď nikdy nemal vedomosť o tom, že odpoveď na otázku, ktorú sa pýtal, môže mať utajovaný charakter. „Dôkazná skutková aj právna situácia bola jednoznačná. Preto prišlo v krátkej dobe k zrušeniu obvinenia a k vráteniu mobilného telefónu,“ uzavrel Lipšic.

Telekom spustil kampaň s päťnásobnou držiteľkou GRAMMY (VIDEO)

Telekom odštartoval v spolupráci s päťnásobnou držiteľkou GRAMMY Billie Eilish globálnu kampaň, v ktorej poukazuje na úspechy a potenciál mladých ľudí.

Česká vláda pripravuje zákon o službách ako je YouTube

Lepší ochranu dětí před nevhodným obsahem či obecně ochranu veřejnosti před projevy násilí a nenávisti i před nežádoucí reklamou má zajistit navrhovaný zákon o službách platforem pro sdílení videonahrávek. Zákon předkládaný ministerstvem kultury do českého právního řádu zavádí evropskou směrnici z roku 2018, členské státy se k ní mají připojit do 19. září. V pondělí se návrhem zákona, který mimo jiné zavádí i povinnost pevného podílu evropských děl v nabídce služeb videoték na vyžádání, bude zabývat vláda.

Bývalý redaktor Trendu o spôsoboch Penty: Drž hubu a krok, šúchaj nohami o zem a bude pokoj. Ak sa ozveš, dostaneš cez držku

„Žralokov z deväťdesiatych rokov si pamätám len zbežne. Nátlakové vyjednávania s hrubými krkmi poznám vlastne len z románov a filmov. Ale to, čo sa dialo v Rosume (sídlo vydavateľstva Trendu - pozn.red.) krátko po tom, ako som dostal výpoveď, mi deväťdesiatky v niečom pripomínalo.“

Zdravý olovrant je pre deti základom popoludnia

Deti na svoj správny vývin potrebujú rozmanitú a zdravú stravu, ktorá by mala byť rozdelená do viacerých porcií počas dňa. Hoci raňajky, obed či večera sú pre väčšinu rodín samozrejmosťou, to isté sa už nedá povedať o olovrante. Ide pritom o dôležitú súčasť jedálnička detí vo vývoji. Potvrdzuje to aj odborník na výživu MUDr. Boris Bajer, ktorý pre BILLA navrhol päť jednoduchých tipov na zdravý detský olovrant.

Walt Disney končí s jednou z najznámejších značiek

Americká spoločnosť Walt Disney končí so značkou 20th Century Fox, ktorá je jedným z najznámejších mien v zábavnom priemysle.

Z Trendu odchádzajú ďalší redaktori

Odchody v redakcii Trendu pokračujú. Redakčný tím je od nástupu nového vedenia v júni minulého roka už takmer celý obmenený.

Prieskum: Česi najviac dôverujú rozhlasu, potom televízii

Nejdůvěryhodnějším typem média je podle Čechů rádio, kterému věří 73 procent lidí. Následuje televize s 64 procenty a tisk s důvěrou 60 procent lidí.

Vyhlásenie: Proti volebnej fraške a policajnej brutalite! Za slobodu Bieloruska!

My, príslušníci občianskej spoločnosti Slovenska, ako ľudia ktorí si ctia slobodné demokratické voľby, vyjadrujeme našu plnú podporu občiankam a občanom Bieloruska v ich protestoch proti masívnemu falšovaniu výsledkov prezidentských volieb, v ich boji za slobodu, ktorú im pred 26 rokmi ukradol človek, ktorý je dnes považovaný za jedného z posledných diktátorov v Európe.

Krajniakove ministerstvo riadi bývalý redaktor Markízy a šéfredaktor jeho webu

Generálnym tajomníkom služobného úradu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny je bývalý novinár Karol Zimmer. Ten na ministerstvo, na čele ktorého je Milan Krajniak zo Sme rodina, nastúpil 1. júla 2020.

V Bielorusku pokračujú protesty, viacerí novinári sú nezvestní, vypínajú internet

V bieloruskom Minsku tretiu noc pokračujú protesty proti režimu staronového prezidenta Alexandra Lukašenka. "Policajti zasahujú s novou silou. Zatýkanie začalo. Počuť aj výbuchy, podobné ohlušujúcim granátom, ale k potýčkam doteraz nedošlo," hlási opozičný server Belorusskij partizan s odvolaním sa na informácie zo sociálnych sietí.