Obvinenie J. Naďa bola len slabá a nepremyslená pomsta šéfa tajných Jána Balciara

02.12.2019 10:23 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Tieňový minister obrany za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Jaroslav Naď si dnes spolu so svojím právnym zástupcom Danielom Lipšicom prevzali uznesenie o zrušení obvinenia Jaroslava Naďa vo veci ohrozenia utajovanej skutočnosti. Obvinenie bolo podľa Naďa od začiatku postavené na vode, a bolo len nepremyslenou a slabou pomstou šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara.

Naďovi bol dnes takisto vrátený mobilný telefón, ktorí mu vyšetrovatelia zaistili pri vznesení obvinenia priamo v Bojniciach, kde sa pripravoval na ďalší zo série stretnutí s občanmi na tému obrany. „Na základe dôkazov v spise som bol prekvapený, že vôbec došlo k obvineniu. Od začiatku bolo jasné, že toto obvinenie je postavené na vode,“ uviedol J. Naď, ktorý za obvinením vidí zlý úmysel riaditeľa Vojenského spravodajstva Jána Balciara. „Balciar už vo februári tohto roka disponoval informáciami, na základe ktorých som bol obvinený. Trestné oznámenie však podal až v septembri, čím podľa môjho názoru jednoznačne zanedbal svoje povinnosti. Urobil tak až krátko po tom, ako som ho spolu s poslancami hnutia OĽANO vyzval, aby odstúpil preto, že nedokázal vysvetliť svoje majetkové pomery. Bola to z jeho strany nepremyslená a veľmi slabá pomsta. Som rád, že sa vyšetrovateľ k tomu postavil tak, ako sa postavil. Dokázal to, že Vojenské spravodajstvo je v rukách človeka, ktorý tam nikdy nemal byť a mal by okamžite skončiť,“ dodal Jaroslav Naď.

Právny zástupca Jaroslava Naďa Daniel Lipšic ocenil postup vyšetrovateľa NAKA, ako aj postup dozorujúceho prokurátora. „Vyšetrovateľ v plnom rozsahu vyhovel nami podanej sťažnosti proti vzneseniu obvinenia, pretože zabezpečené dôkazy preukázali, že neboli naplnené zákonné znaky trestného činu ohrozenia utajovanej skutočnosti. Vyšetrovatelia NAKA aj v tomto prípade konali profesionálne, ale boli zavedení vedením vojenského spravodajstva, ktoré podsunulo NAKE informácie, ktoré nezodpovedali dôkazom ani prílohám samotného trestného oznámenia,“ povedal Lipšic, ktorý to zároveň považuje za spravodajskú hru vojenského spravodajstva.

Podľa Lipšica v tejto veci nikdy neboli naplnené zákonné znaky trestného činu ohrozenia utajovanej skutočnosti. Ako uviedol, kľúčový svedok nezmenil svoju výpoveď, a pri doplňujúcich otázkach bolo bez akýchkoľvek pochybností jasné, že Jaroslav Naď nikdy nemal vedomosť o tom, že odpoveď na otázku, ktorú sa pýtal, môže mať utajovaný charakter. „Dôkazná skutková aj právna situácia bola jednoznačná. Preto prišlo v krátkej dobe k zrušeniu obvinenia a k vráteniu mobilného telefónu,“ uzavrel Lipšic.

365.bank si odnáša Zlatý klinec za svoje „Reklamy z obývačky“ (VIDEO)

Jarná kampaň 365 banky, v ktorej využila nový marketingový prístup, tzv. „crowdvertising“, a vyzvala ľudí, aby jej natočili spoty z pohodlia svojej obývačky, zabodovala.

Spolužitie majority s rómskou menšinou bude v Rádiu Slovensko pravidelnou témou relácie Kontakty

Rádio Slovensko sa od pondelka 21. septembra v publicistickej relácii Kontakty bude v dvojtýždňovej periodicite venovať otázkam života rómskej národnostnej menšiny.

Trump v USA zablokuje TikTok a WeChat

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa od nedele v Spojených štátoch zablokuje možnosť sťahovať aplikácie TikTok a WeChat, ktoré sú v čínskom vlastníctve.

Navaľnyj na Instagrame popisuje svoj stav a ako sa našla fľaša, v ktorej mohla byť jeho otrava (FOTO)

Zdravotný stav ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa ďalej zlepšuje, aj keď pomaly. Kritik ruského prezidenta Vladimira Putina o tom dnes sám informoval na sociálnej sieti Instagram, kde tiež zverejnil svoju fotografiu z prechádzky po schodisku.

4 typy dátožrútov a 4 tipy na dokonalý smartfón pre každého z nich

V obchodoch je toľko špičkových smartfónov, ktoré dnes dokážu viac, než akýkoľvek starší notebook! Nie každý však musí vo vrecku nosiť mobil za vyše 1 000 eur. Niekto používa mobil len zriedka, iní sa od neho neodlepí po celý deň.

Celebrity ohlásili pauzu od Instagramu na protest proti Facebooku

Niektoré americké a britské celebrity sa na celý deň odmlčali na platformách prevádzkovaných spoločnosťou Facebook, aby tak upozornili na problémy sociálnych sietí s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami.

Poslankyňa Tabak sa síce za kontroverznú fotku ospravedlnila, no šíri ju ďalej (FOTO)

Aj poslankyňa Romana Tabak sa rozhodla pripomenúť deň obetí holokaustu, no dosť nešťastným spôsobom.

ČT se nemusí ospravedlniť Agrofertu za reportáže

Česká televize (ČT) se nemusí omlouvat koncernu Agrofert za to, že ho ve dvou reportážích spojila s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Pražský městský soud dnes zamítl žalobu, ve které společnost tvrdila, že reportáže poškodily její pověst.

Úrad verejného zdravotníctva má nového šéfa komunikácie

Úrad verejného zdravotníctva má nového riaditeľa sekcie komunikácie a medzinárodných vzťahov.

Čínska firma zhromažďovala dáta o prominentoch zo západu, dokonca aj o ich deťoch

Čínska firma Zhenhua Data Technology, ktorá sa na svojom už vypnutom webe označovala za pioniera vo využívaní dát pre hybridné vojnu, vplyvných ľudoch zo západu, ktorý z čínskej firmy unikol.