Obvinenie J. Naďa bola len slabá a nepremyslená pomsta šéfa tajných Jána Balciara

02.12.2019 10:23 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Tieňový minister obrany za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Jaroslav Naď si dnes spolu so svojím právnym zástupcom Danielom Lipšicom prevzali uznesenie o zrušení obvinenia Jaroslava Naďa vo veci ohrozenia utajovanej skutočnosti. Obvinenie bolo podľa Naďa od začiatku postavené na vode, a bolo len nepremyslenou a slabou pomstou šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara.

Naďovi bol dnes takisto vrátený mobilný telefón, ktorí mu vyšetrovatelia zaistili pri vznesení obvinenia priamo v Bojniciach, kde sa pripravoval na ďalší zo série stretnutí s občanmi na tému obrany. „Na základe dôkazov v spise som bol prekvapený, že vôbec došlo k obvineniu. Od začiatku bolo jasné, že toto obvinenie je postavené na vode,“ uviedol J. Naď, ktorý za obvinením vidí zlý úmysel riaditeľa Vojenského spravodajstva Jána Balciara. „Balciar už vo februári tohto roka disponoval informáciami, na základe ktorých som bol obvinený. Trestné oznámenie však podal až v septembri, čím podľa môjho názoru jednoznačne zanedbal svoje povinnosti. Urobil tak až krátko po tom, ako som ho spolu s poslancami hnutia OĽANO vyzval, aby odstúpil preto, že nedokázal vysvetliť svoje majetkové pomery. Bola to z jeho strany nepremyslená a veľmi slabá pomsta. Som rád, že sa vyšetrovateľ k tomu postavil tak, ako sa postavil. Dokázal to, že Vojenské spravodajstvo je v rukách človeka, ktorý tam nikdy nemal byť a mal by okamžite skončiť,“ dodal Jaroslav Naď.

Právny zástupca Jaroslava Naďa Daniel Lipšic ocenil postup vyšetrovateľa NAKA, ako aj postup dozorujúceho prokurátora. „Vyšetrovateľ v plnom rozsahu vyhovel nami podanej sťažnosti proti vzneseniu obvinenia, pretože zabezpečené dôkazy preukázali, že neboli naplnené zákonné znaky trestného činu ohrozenia utajovanej skutočnosti. Vyšetrovatelia NAKA aj v tomto prípade konali profesionálne, ale boli zavedení vedením vojenského spravodajstva, ktoré podsunulo NAKE informácie, ktoré nezodpovedali dôkazom ani prílohám samotného trestného oznámenia,“ povedal Lipšic, ktorý to zároveň považuje za spravodajskú hru vojenského spravodajstva.

Podľa Lipšica v tejto veci nikdy neboli naplnené zákonné znaky trestného činu ohrozenia utajovanej skutočnosti. Ako uviedol, kľúčový svedok nezmenil svoju výpoveď, a pri doplňujúcich otázkach bolo bez akýchkoľvek pochybností jasné, že Jaroslav Naď nikdy nemal vedomosť o tom, že odpoveď na otázku, ktorú sa pýtal, môže mať utajovaný charakter. „Dôkazná skutková aj právna situácia bola jednoznačná. Preto prišlo v krátkej dobe k zrušeniu obvinenia a k vráteniu mobilného telefónu,“ uzavrel Lipšic.

Keď mafia čulo spolupracuje so štátnymi orgánmi...

„Nejaký prokurátor sa s nejakým fízlom a s nejakým sudcom dohodnú, že jej byt proste počká. Teba noviny už raz osrali, a veľmi rýchlo. S tebou nebude žiadna extra námaha, stačí z teba urobiť kokota. A to si na dobrej ceste.“

Angelina Jolie pripravuje v BBC reláciu aj o manipuláciách (VIDEO)

Britská vysielacia spoločnosť BBC pripravuje v spolupráci s americkou herečkou Angelinou Jolie reláciu, ktorý má pomôcť dospievajúcim deťom s orientáciou vo svetovom dianí a s rozlišovaním dôveryhodných informácií od manipulácií.

Ceny Trilobit sú rozdané, ocenenia získali aj tvorcovia zo Slovenska

Český filmový a televizní svaz FITES udělil Hlavní cenu Trilobit 2020 hercům Jiřímu Schmitzerovi a Ladislavu Mrkvičkovi za jejich role ve filmu Staříci.

Markíza bude mať špeciálne Na telo so Zuzanou Čaputovou (VIDEO)

Televízia Markíza v nedeľu o 13:00 odvysiela v relácii Na telo rozhovor s prezidentkou Zuzanu Čaputovou.

Registrácia na Digital PIE 2020 je spustená, známe je už aj zloženie poroty

Asociácia digitálnych marketingových agentúr (ADMA) a organizátor RULEZZ konferencií – TheMarketers.biz tento týždeň spustili 4. ročník súťaže v digitálnom marketingu na Slovensku - Digital PIE 2020. Aj v tomto roku je partnerom združenie pre internetovú reklamu IAB Slovakia, ktoré odovzdá špeciálne ocenenie DIGITAL MEDIA SOLUTION.

Časopis Vatikánu: Za poklesom počtu mníšok je aj zneužívanie

Vatikánsky dámsky časopis pripísal dramatický pokles počtu rádových sestier na svete veľmi náročným pracovným podmienkam, sexuálnemu zneužívaniu a zneužívaniu moci zo strany ich nadriadených a duchovných.

Súťaž PROKOP pozná víťazov (FOTO)

Vo štvrtok večer počas slávnostného večera v Bratislave boli vyhlásení víťazi súťaže o najlepší PR projekt za minulý rok PROKOP 2019.

RTVS má novú diskusnú reláciu (VIDEO)

RTVS prinesie novú diskusnú reláciu s názvom Do kríža, ktorú bude vysielať na Dvojke každú stredu o 22:25.

Zomrela hviezda zoskupenia Monty Python, herec Terry Jones (VIDEO)

Vo veku 77 rokoch zomrel britský herec Terry Jones, známy najmä z komediálnej skupiny Monty Python.

Daňa a Vaskyho prepustili z väzenia, youtuberskú kariéru majú zakázanú

Kontroverzná dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky po 41 dňoch sa môžu nadýchnuť na slobode. Krajský súd v Bratislave dnes dvojicu prepustil z väzby.