Toto sú najčastejšie mená novorodencov v roku 2019

03.12.2019 15:01 | Tlačové správy | TS MV SR

Poradie obľúbenosti mien detí sa ani v tomto roku veľmi nemenilo. V prvej desiatke mien dievčatiek i chlapcov kraľujú mená ako Viktória, Nela, Tamara, Michaela či Martin, Filip a Samuel.

Rovnako ako minulý rok je však najpoužívanejším dievčenským menom Sofia – pre toto meno sa dosiaľ v tomto roku rozhodlo 762 rodičov. U chlapcov znovu zvíťazil Jakub, tých pribudlo do matričných záznamov až 1229.
Druhým najpoužívanejším menom pre dievča je v tomto roku Nina /738 nositeliek/, tretím Ema /690 nositeliek/. U chlapcov v prvej trojke k zmenám neprišlo – hneď po Jakubovi prišlo na svet najviac Adamkov /999 nositeľov/ a Michalov /873 nositeľov/.

Najpoužívanejšie dievčenské mená v roku 2019:

1. Sofia 762
2. Nina 738
3. Ema 690
4. Viktória 631
5. Natália 589
6. Eliška 583
7. Nela 499
8. Tamara 452
9. Laura 439
10. Michaela 434
11. Kristína 427
12. Hana 417
13. Karolína 406
14. Mia 400
15. Emma 386
16. Sára 382
17. Anna 377
18. Adela 362
19. Diana 336
20. Júlia 333

Najpoužívanejšie chlapčenské mená v roku 2019:

1. Jakub 1229
2. Adam 999
3. Michal 873
4. Samuel 842
5. Tomáš 819
6. Martin 777
7. Oliver 776
8. Filip 761
9. Matej 707
10. Lukáš 696
11. Matúš 617
12. Richard 599
13. Peter 583
14. Šimon 573
15. Dominik 514
16. Dávid 506
17. Tobias 500
18. Patrik 498
19. Alex 496
20. Ján 472

Spotreba narastá. Častejšie chodíme do reštaurácií aj do potravín. Dovolenkujeme doma

Letné mesiace patria vo všeobecnosti k tým obdobiam, kedy viac míňame. Takýto trend sa potvrdzuje aj tento rok, a to aj napriek pretrvávajúcej pandémii koronavírusu. Aj keď obavy zo straty príjmu mala v apríli polovica populácie, dnes sa situácia stabilizuje, čo môžeme sledovať na narastajúcej spotrebe a výdavkoch.

Formula 1 bude exkluzívne na SPORT1 A SPORT2

Spoločnosť AMC Networks International - Central and Northern Europe predĺžila svoj kontrakt na vysielanie Formuly 1 na Slovensku a v Českej republike o ďalšie tri sezóny.

RTVS pripravila špeciálne vysielanie k SNP (VIDEO)

76. výročie Slovenského národného povstania si RTVS v televíznom a rozhlasovom vysielaní bude pripomínať už od polovice augusta. RTVS zaradila do vysielania dokumenty, filmy, diskusie, ale aj priame prenosy z osláv v Banskej Bystrici.

Telekom spustil kampaň s päťnásobnou držiteľkou GRAMMY (VIDEO)

Telekom odštartoval v spolupráci s päťnásobnou držiteľkou GRAMMY Billie Eilish globálnu kampaň, v ktorej poukazuje na úspechy a potenciál mladých ľudí.

Česká vláda pripravuje zákon o službách ako je YouTube

Lepší ochranu dětí před nevhodným obsahem či obecně ochranu veřejnosti před projevy násilí a nenávisti i před nežádoucí reklamou má zajistit navrhovaný zákon o službách platforem pro sdílení videonahrávek. Zákon předkládaný ministerstvem kultury do českého právního řádu zavádí evropskou směrnici z roku 2018, členské státy se k ní mají připojit do 19. září. V pondělí se návrhem zákona, který mimo jiné zavádí i povinnost pevného podílu evropských děl v nabídce služeb videoték na vyžádání, bude zabývat vláda.

Bývalý redaktor Trendu o spôsoboch Penty: Drž hubu a krok, šúchaj nohami o zem a bude pokoj. Ak sa ozveš, dostaneš cez držku

„Žralokov z deväťdesiatych rokov si pamätám len zbežne. Nátlakové vyjednávania s hrubými krkmi poznám vlastne len z románov a filmov. Ale to, čo sa dialo v Rosume (sídlo vydavateľstva Trendu - pozn.red.) krátko po tom, ako som dostal výpoveď, mi deväťdesiatky v niečom pripomínalo.“

Zdravý olovrant je pre deti základom popoludnia

Deti na svoj správny vývin potrebujú rozmanitú a zdravú stravu, ktorá by mala byť rozdelená do viacerých porcií počas dňa. Hoci raňajky, obed či večera sú pre väčšinu rodín samozrejmosťou, to isté sa už nedá povedať o olovrante. Ide pritom o dôležitú súčasť jedálnička detí vo vývoji. Potvrdzuje to aj odborník na výživu MUDr. Boris Bajer, ktorý pre BILLA navrhol päť jednoduchých tipov na zdravý detský olovrant.

Walt Disney končí s jednou z najznámejších značiek

Americká spoločnosť Walt Disney končí so značkou 20th Century Fox, ktorá je jedným z najznámejších mien v zábavnom priemysle.

Z Trendu odchádzajú ďalší redaktori

Odchody v redakcii Trendu pokračujú. Redakčný tím je od nástupu nového vedenia v júni minulého roka už takmer celý obmenený.

Prieskum: Česi najviac dôverujú rozhlasu, potom televízii

Nejdůvěryhodnějším typem média je podle Čechů rádio, kterému věří 73 procent lidí. Následuje televize s 64 procenty a tisk s důvěrou 60 procent lidí.