Vznikli informačné kancelárie pre obete trestných činov, pozrite sa, v ktorých mestách sú

06.12.2019 08:07 | Tlačové správy | TS MV

Informačné kancelárie pre obete trestných činov, tzv. kontaktné body na klientskych centrách v každom kraji Slovenska sú zamerané na päť cieľových skupín – obete z radov seniorov, obete násilných trestných činov, nenávistných trestných činov a extrémizmu, obete obchodovania s ľuďmi a obete z radov mládeže. Ich hlavnou úlohou je poskytnutie základných informácií obetiam trestných činov a sprostredkovanie poskytovania služieb v troch vybraných oblastiach – sociálne a psychologické poradenstvo, právne usmernenie a podpora.

„Projekt bol spustený v roku 2017 a služby Informačných kancelárií pre obete sú pre verejnosť dostupné od konca roka 2018. Počet osôb, ktoré ku koncu novembra vyhľadali pomoc informačných kancelárií je 253, z toho takmer 40 bolo ich pracovníkmi vyhodnotených ako prípady domáceho násilia, pričom v 36 prípadoch bola obeťou žena,” hovorí ministerka vnútra Denisa Saková.

Na Slovensku ide o prvé zavedenie systémovej služby pre obete trestných činov, ktorá je v gescii Ministerstva vnútra SR v spolupráci s jednotlivými partnermi. Cieľom je vytvorenie a poskytovanie dostupných služieb na verejne prístupných a známych miestach.

V informačnej kancelárii

„Prípady násilného správania, ktoré sa najčastejšie odohrávajú práve doma za zatvorenými dverami, sú neakceptovateľné, neprijateľné a odsúdenia hodné. Vo vyspelej a zdravej spoločnosti by ľudia mali vedieť, ako sa k sebe majú správať a že rešpekt a úcta by mali patriť k základnej mentálnej výbave každého človeka. Akýkoľvek prejav násilia páchaného na deťoch, ženách či senioroch musí byť predmetom dôkladného vyšetrovania a následného potrestania. Myslieť musíme tiež na obete, ktoré sa mnohokrát boja povedať o tomto probléme. Kontaktné body v Klientskych centrách v krajských mestách po celom Slovensku sú zriadené aj na pomoc obetiam domáceho násilia. Som veľmi rada, že sme našim občanom týmto vytvorili akýsi bezpečný priestor, kde sa môžu prísť zdôveriť či poradiť,“ podčiarkla ministerka vnútra Denisa Saková.

Obetiam trestných činov je v kancelárii k dispozícii koordinátor na regionálnej úrovni a dvaja asistenti koordinátora. Uvedení pracovníci na základe identifikovaných potrieb každého individuálneho prípadu zabezpečia obeti alebo potenciálnej obeti bezproblémový a promptný prístup k základným informáciám, tiež v prípade potreby sprostredkujú sociálne, psychologické poradenstvo a právne usmernenie a podporu.

Informačné kancelárie pre obete riešia celú škálu rôznorodej trestnej činnosti. Na ich služby sa obracajú obete majetkovej a ekonomickej kriminality, ale aj násilných trestných činov. Okrem toho pracovníci vybavujú podnety osôb s neštandardným správaním. Obrátili sa na nich aj poškodení s obchodnoprávnymi alebo občianskoprávnymi problémami či s prípadmi priestupkov. Čo sa týka problematiky domáceho násilia, tá predstavuje až 16 %. Obetí podvodu je 23 % a okolo 30 % tvorí netrestná agenda.

Pracovníci sú už niekoľko mesiacov školení špeciálne pre kontakt s dotknutou osobou a po celom Slovensku prebiehajú aj ďalšie školenia, ktoré zahŕňajú Vzdelávania príslušníkov Policajného zboru, Tréning trénerov cieľovej skupiny (seniori ako lektori) a Vzdelávania osôb prvého kontaktu. K novembru 2019 bolo uskutočnených viac ako 60 školení pre cca 1 200 osôb a počas trvania projektu sa uskutoční ďalších 40 vzdelávaní. Súčasťou pomoci obetiam sú tiež preventívne aktivity (besedy a zážitkové workshopy) konajúce sa priamo v teréne.
Celkovo je zriadených osem Informačných kancelárií pre obete, v každom kraji jedna:

Informačná kancelária Banská Bystrica, Štefánikovo nábrežie 7, 974 01 Banská Bystrica
Informačná kancelária Prešov, Námestie mieru 3, 080 01 Prešov
Informačná kancelária Košice, Komenského 52, 040 01 Košice
Informačná kancelária Trenčín, Hviezdoslavova 3, 911 01 Trenčín
Informačná kancelária Žilina, Janka Kráľa 4, 010 01 Žilina
Informačná kancelária Trnava, Kollárova 8, 917 01 Trnava
Informačná kancelária Nitra, Štefánikova trieda 69, 949 01 Nitra
Informačná kancelária Bratislava, Tomášikova 46, 831 03 Bratislava

Markíza bude mať špeciálne Na telo so Zuzanou Čaputovou (VIDEO)

Televízia Markíza v nedeľu o 13:00 odvysiela v relácii Na telo rozhovor s prezidentkou Zuzanu Čaputovou.

Registrácia na Digital PIE 2020 je spustená, známe je už aj zloženie poroty

Asociácia digitálnych marketingových agentúr (ADMA) a organizátor RULEZZ konferencií – TheMarketers.biz tento týždeň spustili 4. ročník súťaže v digitálnom marketingu na Slovensku - Digital PIE 2020. Aj v tomto roku je partnerom združenie pre internetovú reklamu IAB Slovakia, ktoré odovzdá špeciálne ocenenie DIGITAL MEDIA SOLUTION.

Časopis Vatikánu: Za poklesom počtu mníšok je aj zneužívanie

Vatikánsky dámsky časopis pripísal dramatický pokles počtu rádových sestier na svete veľmi náročným pracovným podmienkam, sexuálnemu zneužívaniu a zneužívaniu moci zo strany ich nadriadených a duchovných.

Súťaž PROKOP pozná víťazov (FOTO)

Vo štvrtok večer počas slávnostného večera v Bratislave boli vyhlásení víťazi súťaže o najlepší PR projekt za minulý rok PROKOP 2019.

RTVS má novú diskusnú reláciu (VIDEO)

RTVS prinesie novú diskusnú reláciu s názvom Do kríža, ktorú bude vysielať na Dvojke každú stredu o 22:25.

Zomrela hviezda zoskupenia Monty Python, herec Terry Jones (VIDEO)

Vo veku 77 rokoch zomrel britský herec Terry Jones, známy najmä z komediálnej skupiny Monty Python.

Daňa a Vaskyho prepustili z väzenia, youtuberskú kariéru majú zakázanú

Kontroverzná dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky po 41 dňoch sa môžu nadýchnuť na slobode. Krajský súd v Bratislave dnes dvojicu prepustil z väzby.

Redakcia vysvetľuje faux pas titulky, na ktorej k herečke po chemoterapii bez vlasov pribalili šampón na husté vlasy (FOTO)

Dosah, aký mala marketingová akcia lifestylového časopisu Story a kozmetickej spoločnosti Schwarzkopf, určite nechce zažiť žiadna spoločnosť.

Súd v kauze vraždy Kuciaka povedal, že Threema je zákonná

Dnes v stredu pokračuje súdne pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Na programe sú výpovede obžalovaných a členov komanda, ktoré sledovalo pre Kočnera novinárov - Peter Tóth, Štefan Mlynarčík a Miroslav Kriak..

Skylink zvyšuje ceny niektorých služieb

Prevádzkovateľ satelitnej platformy Skylink, spoločnosť M7 Group od 1. 3. 2020 mení cenník.