Vznikli informačné kancelárie pre obete trestných činov, pozrite sa, v ktorých mestách sú

06.12.2019 08:07 | Tlačové správy | TS MV

Informačné kancelárie pre obete trestných činov, tzv. kontaktné body na klientskych centrách v každom kraji Slovenska sú zamerané na päť cieľových skupín – obete z radov seniorov, obete násilných trestných činov, nenávistných trestných činov a extrémizmu, obete obchodovania s ľuďmi a obete z radov mládeže. Ich hlavnou úlohou je poskytnutie základných informácií obetiam trestných činov a sprostredkovanie poskytovania služieb v troch vybraných oblastiach – sociálne a psychologické poradenstvo, právne usmernenie a podpora.

„Projekt bol spustený v roku 2017 a služby Informačných kancelárií pre obete sú pre verejnosť dostupné od konca roka 2018. Počet osôb, ktoré ku koncu novembra vyhľadali pomoc informačných kancelárií je 253, z toho takmer 40 bolo ich pracovníkmi vyhodnotených ako prípady domáceho násilia, pričom v 36 prípadoch bola obeťou žena,” hovorí ministerka vnútra Denisa Saková.

Na Slovensku ide o prvé zavedenie systémovej služby pre obete trestných činov, ktorá je v gescii Ministerstva vnútra SR v spolupráci s jednotlivými partnermi. Cieľom je vytvorenie a poskytovanie dostupných služieb na verejne prístupných a známych miestach.

V informačnej kancelárii

„Prípady násilného správania, ktoré sa najčastejšie odohrávajú práve doma za zatvorenými dverami, sú neakceptovateľné, neprijateľné a odsúdenia hodné. Vo vyspelej a zdravej spoločnosti by ľudia mali vedieť, ako sa k sebe majú správať a že rešpekt a úcta by mali patriť k základnej mentálnej výbave každého človeka. Akýkoľvek prejav násilia páchaného na deťoch, ženách či senioroch musí byť predmetom dôkladného vyšetrovania a následného potrestania. Myslieť musíme tiež na obete, ktoré sa mnohokrát boja povedať o tomto probléme. Kontaktné body v Klientskych centrách v krajských mestách po celom Slovensku sú zriadené aj na pomoc obetiam domáceho násilia. Som veľmi rada, že sme našim občanom týmto vytvorili akýsi bezpečný priestor, kde sa môžu prísť zdôveriť či poradiť,“ podčiarkla ministerka vnútra Denisa Saková.

Obetiam trestných činov je v kancelárii k dispozícii koordinátor na regionálnej úrovni a dvaja asistenti koordinátora. Uvedení pracovníci na základe identifikovaných potrieb každého individuálneho prípadu zabezpečia obeti alebo potenciálnej obeti bezproblémový a promptný prístup k základným informáciám, tiež v prípade potreby sprostredkujú sociálne, psychologické poradenstvo a právne usmernenie a podporu.

Informačné kancelárie pre obete riešia celú škálu rôznorodej trestnej činnosti. Na ich služby sa obracajú obete majetkovej a ekonomickej kriminality, ale aj násilných trestných činov. Okrem toho pracovníci vybavujú podnety osôb s neštandardným správaním. Obrátili sa na nich aj poškodení s obchodnoprávnymi alebo občianskoprávnymi problémami či s prípadmi priestupkov. Čo sa týka problematiky domáceho násilia, tá predstavuje až 16 %. Obetí podvodu je 23 % a okolo 30 % tvorí netrestná agenda.

Pracovníci sú už niekoľko mesiacov školení špeciálne pre kontakt s dotknutou osobou a po celom Slovensku prebiehajú aj ďalšie školenia, ktoré zahŕňajú Vzdelávania príslušníkov Policajného zboru, Tréning trénerov cieľovej skupiny (seniori ako lektori) a Vzdelávania osôb prvého kontaktu. K novembru 2019 bolo uskutočnených viac ako 60 školení pre cca 1 200 osôb a počas trvania projektu sa uskutoční ďalších 40 vzdelávaní. Súčasťou pomoci obetiam sú tiež preventívne aktivity (besedy a zážitkové workshopy) konajúce sa priamo v teréne.
Celkovo je zriadených osem Informačných kancelárií pre obete, v každom kraji jedna:

Informačná kancelária Banská Bystrica, Štefánikovo nábrežie 7, 974 01 Banská Bystrica
Informačná kancelária Prešov, Námestie mieru 3, 080 01 Prešov
Informačná kancelária Košice, Komenského 52, 040 01 Košice
Informačná kancelária Trenčín, Hviezdoslavova 3, 911 01 Trenčín
Informačná kancelária Žilina, Janka Kráľa 4, 010 01 Žilina
Informačná kancelária Trnava, Kollárova 8, 917 01 Trnava
Informačná kancelária Nitra, Štefánikova trieda 69, 949 01 Nitra
Informačná kancelária Bratislava, Tomášikova 46, 831 03 Bratislava

4 typy dátožrútov a 4 tipy na dokonalý smartfón pre každého z nich

V obchodoch je toľko špičkových smartfónov, ktoré dnes dokážu viac, než akýkoľvek starší notebook! Nie každý však musí vo vrecku nosiť mobil za vyše 1 000 eur. Niekto používa mobil len zriedka, iní sa od neho neodlepí po celý deň.

Celebrity ohlásili pauzu od Instagramu na protest proti Facebooku

Niektoré americké a britské celebrity sa na celý deň odmlčali na platformách prevádzkovaných spoločnosťou Facebook, aby tak upozornili na problémy sociálnych sietí s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami.

Poslankyňa Tabak sa síce za kontroverznú fotku ospravedlnila, no šíri ju ďalej (FOTO)

Aj poslankyňa Romana Tabak sa rozhodla pripomenúť deň obetí holokaustu, no dosť nešťastným spôsobom.

ČT se nemusí ospravedlniť Agrofertu za reportáže

Česká televize (ČT) se nemusí omlouvat koncernu Agrofert za to, že ho ve dvou reportážích spojila s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Pražský městský soud dnes zamítl žalobu, ve které společnost tvrdila, že reportáže poškodily její pověst.

Úrad verejného zdravotníctva má nového šéfa komunikácie

Úrad verejného zdravotníctva má nového riaditeľa sekcie komunikácie a medzinárodných vzťahov.

Čínska firma zhromažďovala dáta o prominentoch zo západu, dokonca aj o ich deťoch

Čínska firma Zhenhua Data Technology, ktorá sa na svojom už vypnutom webe označovala za pioniera vo využívaní dát pre hybridné vojnu, vplyvných ľudoch zo západu, ktorý z čínskej firmy unikol.

Zomrel herec Martin Horňák (VIDEO)

V piatok 11. septembra zomrel vo veku 68 rokov herec Martin Horňák.

Otvorený list hygienikom týkajúci sa nových pandemických opatrení

Poslanci a právnici posielajú hygienikom otvorený list k opatreniam, týkajúcim sa kultúrnych, športových a ďalších podujatí.

Zlatého leva si z Benátok odváža film Nomadland (VIDEO)

Zlatého leva na 77. filmovom festivale v Benátkach dnes získal film Nomadland (Krajina nomádov) americkej režisérky čínskeho pôvodu Chloé Zhao.

Kde je ten, čo mi zavraždil brata?!

Dlhá cesta nadol je nezvyčajný román napísaný vo veršoch. A hoci to môže mnohých odradiť, počkajte chvíľu.