Čiastkové riešenie vlády na očistu justície len zvýši pocit nespravodlivosti u ľudí

06.12.2019 10:09 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Je to podľa všetkého posledný návrh zákona, ktorý predkladá parlamentu minister spravodlivosti Gábor Gál. Podľa tieňového ministra spravodlivosti za hnutie OĽANO Milana Vetráka by však bolo lepšie, ak by už nepredkladal nič. Zákon, ktorý navrhuje Gál, totiž nemá nič spoločné s reformou justície, hovorí Vetrák.

Snahu Gábora Gála na očistu súdov a prokuratúry formou pozastavenia výkonu ich funkcie, ak je ohrozená dôveryhodnosť alebo dobrá povesť súdnictva alebo prokuratúry, síce podľa Vetráka možno vnímať pozitívne, no reformu justície tento zákon absolútne nerieši. „Práve naopak, skôr zvýši pocit nespravodlivosti, ktorý verejnosť pociťuje vo vzťahu k sudcom a prokurátorom kvôli ich nedotknuteľnosti,“ upozorňuje M. Vetrák.

„Ak premiér Pellegrini spolu s ministrom spravodlivosti Gálom hovoria o tom, že systém justície je v zásade v poriadku a treba ho len doladiť, je zjavné, že ani nepostrehli krízu, v ktorej sa slovenská justícia zmieta počas ich vládnutia, a odmietajú si priznať, že k hodnoteniu Slovenska ako jednej z najskorumpovanejších krajín sveta prispela aj ich neschopnosť priniesť zásadné riešenia v rezorte spravodlivosti,“ pokračoval Vetrák.

Ako ďalej uvádza Vetrák, navrhované pozastavenie výkonu funkcie je namieste, nemožno však akceptovať, že nehodný prokurátor alebo sudca bude počas pozastavenia funkcie poberať až 80% svojho platu. „Pozastavenie sa totiž nedeje na základe neprevereného anonymu, ale dôvodného podozrenia, a už len toto samotné podozrenie poškodzuje dobrú povesť a dôveryhodnosť prokuratúry alebo súdnictva,“ vyjadril sa Vetrák.

Poslanec za OĽANO a člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Ján Marosz dopĺňa, že ak by si toho bol minister spravodlivosti vedomý, jeho návrh by riešil nielen obmedzenie platu nehodného prokurátora a sudcu na 20-30%, keďže pri nepreukázaní viny bude aj tak doplatený do výšky 100%. „Keby to minister vedel, v zákone by sa zaoberal aj zložením a otvorenosťou disciplinárnych senátov, krátkou dĺžkou objektívnych premlčacích lehôt na začatie disciplinárneho konania, či zodpovednosťou sudcov za nezákonné rozhodnutia v širšom rozsahu, ako je tomu v súčasnosti. A aj to by bolo len čiastkové riešenie reformy súdnictva, ktorá je na Slovensku nevyhnutná pre dobré fungovania krajiny,“ uzavrel Ján Marosz.

Markíza bude mať špeciálne Na telo so Zuzanou Čaputovou (VIDEO)

Televízia Markíza v nedeľu o 13:00 odvysiela v relácii Na telo rozhovor s prezidentkou Zuzanu Čaputovou.

Registrácia na Digital PIE 2020 je spustená, známe je už aj zloženie poroty

Asociácia digitálnych marketingových agentúr (ADMA) a organizátor RULEZZ konferencií – TheMarketers.biz tento týždeň spustili 4. ročník súťaže v digitálnom marketingu na Slovensku - Digital PIE 2020. Aj v tomto roku je partnerom združenie pre internetovú reklamu IAB Slovakia, ktoré odovzdá špeciálne ocenenie DIGITAL MEDIA SOLUTION.

Časopis Vatikánu: Za poklesom počtu mníšok je aj zneužívanie

Vatikánsky dámsky časopis pripísal dramatický pokles počtu rádových sestier na svete veľmi náročným pracovným podmienkam, sexuálnemu zneužívaniu a zneužívaniu moci zo strany ich nadriadených a duchovných.

Súťaž PROKOP pozná víťazov (FOTO)

Vo štvrtok večer počas slávnostného večera v Bratislave boli vyhlásení víťazi súťaže o najlepší PR projekt za minulý rok PROKOP 2019.

RTVS má novú diskusnú reláciu (VIDEO)

RTVS prinesie novú diskusnú reláciu s názvom Do kríža, ktorú bude vysielať na Dvojke každú stredu o 22:25.

Zomrela hviezda zoskupenia Monty Python, herec Terry Jones (VIDEO)

Vo veku 77 rokoch zomrel britský herec Terry Jones, známy najmä z komediálnej skupiny Monty Python.

Daňa a Vaskyho prepustili z väzenia, youtuberskú kariéru majú zakázanú

Kontroverzná dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky po 41 dňoch sa môžu nadýchnuť na slobode. Krajský súd v Bratislave dnes dvojicu prepustil z väzby.

Redakcia vysvetľuje faux pas titulky, na ktorej k herečke po chemoterapii bez vlasov pribalili šampón na husté vlasy (FOTO)

Dosah, aký mala marketingová akcia lifestylového časopisu Story a kozmetickej spoločnosti Schwarzkopf, určite nechce zažiť žiadna spoločnosť.

Súd v kauze vraždy Kuciaka povedal, že Threema je zákonná

Dnes v stredu pokračuje súdne pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Na programe sú výpovede obžalovaných a členov komanda, ktoré sledovalo pre Kočnera novinárov - Peter Tóth, Štefan Mlynarčík a Miroslav Kriak..

Skylink zvyšuje ceny niektorých služieb

Prevádzkovateľ satelitnej platformy Skylink, spoločnosť M7 Group od 1. 3. 2020 mení cenník.