SaS: Matečná podporila ešte väčšiu šikanu pre podnikateľov

Ďalšia povinnosť, ktorou bude štát šikanovať podnikateľov začne platiť už za pár dní – 14. decembra. Tentokrát sa o ňu nepostaral SMER-SD, ale SNS, ktorá štyri roky balamutí národ, ako podporuje podnikateľov. Uviedla to strana Sloboda a Solidarita v reakcii na ďalšie kontroly v gastroprevádzkach, keďže tie musia vyvesiť oznam o pôvode mäsa, ktoré nakupujú.

 

„Napriek pripomienkam zo strany podnikateľov, prevádzkovateľov reštaurácií, ale aj našim pripomienkam, že táto nezmyselná byrokracia zbytočne zaťaží podnikateľov, tak ju aj tak poslanci SNS cez parlament pretlačili. Gastroprevádzky tak musia písomne uviesť pôvod mäsa vo všetkých hotových pokrmoch a jedlách. Na jednotné usmernenie tejto povinnosti si ministerstvo pôdohospodárstva samo určilo povinnosť vydať všeobecne záväzný predpis. Do dnešného dňa sa tak nestalo a návrh takéhoto usmerňujúceho právneho predpisu nie je ani len v legislatívnom procese,“ upozornila tímlíderka SaS Jarmila Halgašová.

Vyše 10-tisíc gastronomických prevádzok sa tak podľa liberálov nechtiac zrejme dostane do polohy nedobrovoľných porušovateľov zákona. „Pokuty chce ministerstvo pôdohospodárstva ukladať prevádzkovateľom reštaurácií, ak písomne neuvedú pôvod mäsa v jedlách. Ministerskí úradníci pritom nielenže nepripravili návrh vykonávacieho predpisu, ale neinformovali ani Európsku komisiu o tejto novej povinnosti, ktorá je nad rámec predpisov EÚ. Poslankyni Eve Antošovej a ministerke Gabriele Matečnej, ktoré sa o túto zmenu postarali, je to však ľahostajné. Dôležité je, že sa o nich bude chvíľu písať. Našťastie táto vláda proti podnikateľom má už svoje dni zrátané,“ doplnil expert SaS na potravinárstvo Miroslav Žiak.