SaS: Ministerstvo vnútra zavádza a robí zjavnú nadprácu

Ministerstvo vnútra robí zjavnú nadprácu a dokonca zavádza verejnosť nepravdivou informáciou. Uviedla to strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na medializované informácie, že za zverejnenie predvolebných prieskumov v čase zákazu na Facebooku hrozí fyzickým osobám sankcia až 100-tisíc eur.

 

„Je pravda, že zákon o volebnej kampani v § 17 zakazuje zverejňovať výsledky volebných prieskumov 50 dní pred voľbami, teda od 10. januára 2020, a zakazuje to všetkým, teda aj fyzickým osobám. Nie je však pravda, že by zákon umožňoval za porušenie tohto zákazu sankcionovať aj fyzické osoby. Ak ministerstvo vnútra tvrdí niečo iné, nepozná zákon, vedome klame, alebo prinajmenšom zavádza,“ vysvetlil poslanec NR SR za SaS Ondrej Dostál.

Strana SaS upozorňuje, že sankcionovať za porušenie moratória na prieskumy možno iba fyzické osoby – podnikateľov, teda živnostníkov. „Aj to sankcionovanie fyzických osôb – podnikateľov by bolo možné iba v prípade, že by výsledky prieskumu tieto fyzické osoby – podnikatelia zverejnili pri výkone svojej podnikateľskej činnosti. Ak však bude ministerstvo vnútra požadovať od Facebooku informácie o všetkých osobách, ktoré uvedený zákaz porušia, teda aj o tých, ktoré za porušenie zákazu nemožno sankcionovať, bude tým neprimerane zasahovať do súkromia občanov a zhromažďovať osobné údaje nad rámec predpokladaný zákonom,“ uzavrel Ondrej Dostál.