Po evidenčné čísla aj technické preukazy už nemusíte chodiť, doručia vám ich domov či do práce

15.12.2019 08:54 | Tlačové správy | TS

Prvého decembra vstúpila do účinnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá okrem množstva zmien v cestnej premávke prináša novinku pri evidencii vozidiel špeciálne pre používateľov elektronických služieb. “Zámerom ministerstva vnútra bolo zjednodušiť vybavovanie elektronických podaní pri evidencii vozidiel. Ak teda občan použije niektorú z elektronických služieb Národnej evidencie vozidiel, v dôsledku ktorej mu vydajú nové doklady či tabuľky EČV, môže vynechať návštevu dopravného inšpektorátu,” vysvetľuje ministerka vnútra Denisa Saková.

A dodáva: “Po vykonaní elektronickej zmeny v evidencii vozidiel polícia zasiela tabuľky EČV a osvedčenia o evidencii, to znamená malý aj veľký technický preukaz, na adresu, ktorú si majiteľ alebo držiteľ vozidla určí, teda domov či na pracovisko. Kuriérovi pri doručení je potrebné odovzdať staré tabuľky aj doklady, ktoré poputujú do skartácie. Ak ich však občan nebude mať pripravené ani pri opakovanom doručení, podľa zákona mu nové kuriér neodovzdá a občan si ich bude môcť prevziať na najbližšom dopravnom inšpektoráte.”

Všetky služby so zabezpečením výroby a distribúcie technických preukazov a tabuliek EČV zabezpečuje nové pracovisko v Slovenskej Ľupči.

“Občan si teda z pohodlia domova cez internet vybaví všetky úkony spojené s prihlásením a odhlásením vozidla a kuriér mu do rúk doručí tabuľky s EČV, ako aj osvedčenia o evidencii. Šetríme tým čas a tiež peniaze občanom, keďže správne poplatky pri elektronických podaniach sú len polovičné. Zároveň nám to umožní postupne presúvať dopravných policajtov z kancelárií na policajnú prácu v prospech občanov. Na pracovisku v Slovenskej Ľupči bude pracovať päť zamestnancov, ktorí budú zabezpečovať túto činnosť pre celé Slovensko,” podčiarkla ministerka Denisa Saková.

Podľa novely zákona o cestnej premávke od decembra 2019 dopravné inšpektoráty fyzicky už nekontrolujú výrobné čísla vozidiel a pracovníci dopravných inšpektorátov, ktorí vykonávali fyzické porovnávanie výrobných identifikátorov vozidiel, vybavujú žiadateľov o evidenčné úkony.

O evidenčné úkony, ktorých vykonanie bolo doteraz naviazané na príslušný okres podľa pobytu alebo sídla držiteľa, už možno požiadať na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte. Ide o tieto zmeny :

• vyradenie vozidla z evidencie
• dočasné vyradenie vozidla z evidencie,
• zmena farby vozidla,
• zápis schváleného spájacieho zariadenia do osvedčenia o evidencii časť II alebo zrušenie takéhoto zápisu,
• zápis schválených rozmerov a druhu pneumatík a schválených rozmerov ráfikov, ak tento zápis nevykonal okresný úrad,
• výmena neplatného osvedčenia o evidencii:
◦ v prípade zrušenia zápisu nesprávnych alebo neúplných údajov uvádzaných v OEV I. alebo OEV II. a zápis správnych údajov do týchto dokladov,
◦ v prípade zmeny miesta pobytu, sídla alebo prevádzkarne, ak dopravný inšpektorát nevydáva novú tabuľku s evidenčným číslom.

Mobilná aplikácia dokáže rozpoznávať huby a mapovať ich

Študent Fakulty aplikovaných vied Západočeskej univerzity (ZČU) Lukáš Picek sa podieľal na vývoji mobilnej aplikácie Svampeatlas, ktorá vie rozpoznávať huby, mapovať ich a zdieľať súradnice s ostatnými užívateľmi. Aplikácia je výstupom rovnomenného projektu s dánskymi kolegami z kodanskej univerzity, dokáže rozpoznať 1400 druhov húb.

Študenti lekárskych fakúlt posielajú Ficovi otvorený list (VIDEO)

Študenti lekárskych fakúlt zverejnili vyhlásenie, v ktorom reagujú na prejav predsedu Smeru Roberta Fica na dnešnej programovej konferencii strany.

Negatívnych článkov o Meghan je viac než pozitívnych (VIDEO)

O manželke britského princa Harryho Meghan vychádzalo dvakrát viac negatívnych článkov než pozitívnych.

Producentka Bonda vylúčila špekulácie, že agentom 007 bude žena (VIDEO)

Budúcim Jamesom Bondom bude opäť muž, a nie žena. Potvrdila to v rozhovore s magazínom Variety filmová producentka Barbara Broccoliová, ktorá stojí aj za najnovšou bondovkou, v ktorej hlavnú úlohu stvárnil opäť Daniel Craig.

Na twitteri bolo možné zacieliť reklamy na nenávistné skupiny

Sociálna sieť Twitter umožňovala cieliť reklamy na používateľov aj podľa kľúčových slov ako "neonacista", "zástancovia belošskej nadradenosti" či "islamofob". Ukázal to nedávny experiment spravodajskej spoločnosti BBC, ktorej sa podarilo opakovane spustiť platené oznámenia s problematicky definovanou cieľovou skupinou. Platforma sa po upozornení redakcie ospravedlnila a uviedla, že problém odstránila.

Šéf maltskej polície rezignoval kvôli kauze zavraždenej novinárky

Veliteľ maltskej polícii Lawrence Cutajar v piatok podal demisiu v súvislosti s prípadom zavraždenia novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej v roku 2017.

Admin stránky Harabina sa chválil spoluprácou s veľkými firmami, ktoré o ňom ani netušia

Chyba Facebooku odhalila nielen adminov mnohých stránok, ale aj pochybné praktiky jednej agentúry.

Salvador Dalí. Kniha o tajomstvách jeho života

Tajný život Salvadora Dalího vyšla v roku 1942 vo francúzštine, potom ju preložili do angličtiny. Dalí knihu napísal tak ako maľoval – veľmi podrobne, metodicky vrstvil slová jedno na druhé, tretie vedľa štvrtého. Je to kniha plná fantázie, humoru, narcistických i sadistických priznaní.

Chcete si v roku 2020 viac nasporiť? Pozrite si niekoľko užitočných tipov

Stalo sa už akousi „tradíciou“, že si s vykročením do nového roka dávame novoročné predsavzatia. Niektorí len preto, aby reč nestála. Iní s dobrým úmyslom, ale bez následných činov. Sú aj takí, ktorí neostanú len pri prázdnych slovách, no a oproti týmto všetkým sú tí, ktorí si predsavzatia vôbec nedajú. Možno preventívne, aby sa do nich niekto nemohol „obuť“, že ich nesplnili.

Shortlist súťaže PROKOP 2019 je známy

Do jubilejného 10. ročníka súťaže najlepších PR projektov na Slovensku PROKOP 2019 agentúry a zadávatelia registrovali historicky najvyšší počet prác - 128 projektov. Vo štvrtok zasadala porota a vybrala projekty, ktoré postúpili na shortlist v 12 kategóriách.