Všímaví ľudia darovali Vianoce viac ako 7 000 ľuďom

15.12.2019 09:16 | Tlačové správy | TS Orange

Vianoce sú pre väčšinu z nás najkrajšie sviatky roka, ktoré prežívame v radosti a v spoločnosti rodiny a blízkych priateľov. Mnohí ľudia však toľko šťastia v živote nemajú. Je dôležité nezatvárať oči pred tými v núdzi či bez domova, pre ktorých sú Vianoce ťažkým a smutným obdobím. Vďaka ľudom s dobrých srdcom a grantovému programu Darujte Vianoce už po osemnásty raz Nadácia Orange prerozdelila sumu 50 000 eur a podporila 322 projektov na pomoc ľudom, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii.

Ako každý rok v období Vianoc, aj tento Nadácia Orange priniesla možnosť ľuďom, ktorým nie je ľahostajný osud tých menej šťastných v ich okolí, posielať svoje nápady ako im pomôcť. Spomedzi 585 predložených žiadostí sa hodnotiaca komisia rozhodla prerozdeliť finančnú podporu 50 000 eur až 322 príbehom.

Najviac sa tento rok bude pomáhať v Banskobystrickom kraji, v ktorom sa podporí až 69 žiadostí. Ďalších 63 neľahkých životných situácií sa zmení k lepšiemu v Košickom kraji a 54 projektov bude zrealizovaných v Nitrianskom kraji. Spomedzi vybraných žiadostí sa najväčšej podpory dočkajú rodiny v núdzi, osamelé matky a osamelí otcovia s deťmi, no tiež deti, mládež a seniori či ľudia bez domova. Až 237 oprávnených žiadostí o podporu Nadácie Orange pritom prišlo od fyzických osôb, čo je dôkazom toho, že ľudia v našej spoločnosti nie sú voči svojmu okoliu ľahostajní a chcú nezištne pomáhať.

Jednou zo žiadostí, ktoré Nadácia Orange podporí, je napríklad príbeh osamelej matky štyroch detí, ktorá popri rodičovských povinnostiach chodí do zamestnania, aby svojim deťom mohla zabezpečiť základné životné potreby. Na nepriaznivý osud tejto rodiny upozornili kolegyne silnej mamičky, ktoré by chceli pomôcť potrebným zimným oblečením, obuvou a darčekmi pre deti.

Srdce na pravom mieste majú aj tí najmenší. Dôkazom toho je základná škola, ktorá sa rozhodla obdarovať 70 osamelých seniorov a ľudí v núdzi. Žiaci školy budú spolu s dobrovoľníkmi vyrábať darčeky, medovníky či vianočné pohľadnice, a potom navštívia seniorov a osamelých ľudí a vyrobené darčeky im slávnostne odovzdajú, pričom im zaspievajú vianočné koledy a zarecitujú básne. Finančné prostriedky od Nadácie Orange budú využité na nákup potrebných surovín a materiálu.
Ďalším príbehom, ktorý sa rozhodla komisia finančne podporiť, je Správny krok. Dobrovoľníčka chce v rámci tejto aktivity obdarovať štyri osoby bez domova, ktoré už urobili prvý krok k tomu, aby našli zmysel života a postavili sa svojmu neľahkému osudu. Z finančného príspevku chce individuálne každému z nich kúpiť to, čo potrebujú, ako napríklad ruksak, domáce oblečenie či zimné topánky. Darčeky im odovzdá pri malom vianočnom posedení, ktoré pre nich zorganizuje.

Krásnym predvianočným príkladom pomoci je tiež príbeh mladej plavkyne s Downovým syndrómom, ktorú chcú predkladatelia obdarovať tabletom. Ten pre ňu bude moderným prostriedkom, ako si ľahšie, rýchlejšie a komplexnejšie osvojiť učivo.

Počas Vianoc pomáhajú aj zákazníci a zamestnanci Orangeu

Vďaka programu Darujte dáta môžu tento rok pomáhať aj zákazníci Orangeu. Stačí, ak darujú svoje nespotrebované dáta, ktoré by im inak na konci fakturačného obdobia prepadli. Zákazníci o nič neprídu, pomôžu však zmeniť budúcnosť detí z pestúnskych rodín.

Darované gigabajty premení Orange na balík služieb Love, ktorý obsahuje paušál Go 20 €, pevný internet, potrebné technologické zariadenia a kurz bezpečného používania internetu, keďže mu záleží, aby zákazníci využívali internet zodpovedne a vedeli odolávať nástrahám vo virtuálnom svete. Takýto balík dostane 100 vybraných pestúnskych rodín na dva roky úplne bezplatne. Nespotrebované dáta je možné darovať veľmi jednoducho, stačí poslať bezplatnú SMS v tvare DARUJEM na číslo 100. Pestúnskym rodinám pomáhajú tiež zamestnanci Orangeu, ktorí už počas prvého mesiaca kampane zozbierali viac než 7 200 GB nespotrebovaných dát. Viac informácií o projekte Darujte dáta nájdete na https://www.orange.sk/darujem.

Všetky informácie o grantových projektoch Nadácie Orange sú dostupné na www.nadaciaorange.sk.

Mobilná aplikácia dokáže rozpoznávať huby a mapovať ich

Študent Fakulty aplikovaných vied Západočeskej univerzity (ZČU) Lukáš Picek sa podieľal na vývoji mobilnej aplikácie Svampeatlas, ktorá vie rozpoznávať huby, mapovať ich a zdieľať súradnice s ostatnými užívateľmi. Aplikácia je výstupom rovnomenného projektu s dánskymi kolegami z kodanskej univerzity, dokáže rozpoznať 1400 druhov húb.

Študenti lekárskych fakúlt posielajú Ficovi otvorený list (VIDEO)

Študenti lekárskych fakúlt zverejnili vyhlásenie, v ktorom reagujú na prejav predsedu Smeru Roberta Fica na dnešnej programovej konferencii strany.

Negatívnych článkov o Meghan je viac než pozitívnych (VIDEO)

O manželke britského princa Harryho Meghan vychádzalo dvakrát viac negatívnych článkov než pozitívnych.

Producentka Bonda vylúčila špekulácie, že agentom 007 bude žena (VIDEO)

Budúcim Jamesom Bondom bude opäť muž, a nie žena. Potvrdila to v rozhovore s magazínom Variety filmová producentka Barbara Broccoliová, ktorá stojí aj za najnovšou bondovkou, v ktorej hlavnú úlohu stvárnil opäť Daniel Craig.

Na twitteri bolo možné zacieliť reklamy na nenávistné skupiny

Sociálna sieť Twitter umožňovala cieliť reklamy na používateľov aj podľa kľúčových slov ako "neonacista", "zástancovia belošskej nadradenosti" či "islamofob". Ukázal to nedávny experiment spravodajskej spoločnosti BBC, ktorej sa podarilo opakovane spustiť platené oznámenia s problematicky definovanou cieľovou skupinou. Platforma sa po upozornení redakcie ospravedlnila a uviedla, že problém odstránila.

Šéf maltskej polície rezignoval kvôli kauze zavraždenej novinárky

Veliteľ maltskej polícii Lawrence Cutajar v piatok podal demisiu v súvislosti s prípadom zavraždenia novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej v roku 2017.

Admin stránky Harabina sa chválil spoluprácou s veľkými firmami, ktoré o ňom ani netušia

Chyba Facebooku odhalila nielen adminov mnohých stránok, ale aj pochybné praktiky jednej agentúry.

Salvador Dalí. Kniha o tajomstvách jeho života

Tajný život Salvadora Dalího vyšla v roku 1942 vo francúzštine, potom ju preložili do angličtiny. Dalí knihu napísal tak ako maľoval – veľmi podrobne, metodicky vrstvil slová jedno na druhé, tretie vedľa štvrtého. Je to kniha plná fantázie, humoru, narcistických i sadistických priznaní.

Chcete si v roku 2020 viac nasporiť? Pozrite si niekoľko užitočných tipov

Stalo sa už akousi „tradíciou“, že si s vykročením do nového roka dávame novoročné predsavzatia. Niektorí len preto, aby reč nestála. Iní s dobrým úmyslom, ale bez následných činov. Sú aj takí, ktorí neostanú len pri prázdnych slovách, no a oproti týmto všetkým sú tí, ktorí si predsavzatia vôbec nedajú. Možno preventívne, aby sa do nich niekto nemohol „obuť“, že ich nesplnili.

Shortlist súťaže PROKOP 2019 je známy

Do jubilejného 10. ročníka súťaže najlepších PR projektov na Slovensku PROKOP 2019 agentúry a zadávatelia registrovali historicky najvyšší počet prác - 128 projektov. Vo štvrtok zasadala porota a vybrala projekty, ktoré postúpili na shortlist v 12 kategóriách.