SaS: Je neprípustné, aby bol Trnka na slobode. Podávame trestné oznámenie v súvislosti s Čižnárom

Obvinenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku z trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa prišlo neskoro, ale predsa. Vo svojej reakcii to uviedla politická strana Sloboda a Solidarita (SaS).

 

„Je však pre nás neprípustné, že Dobroslav Trnka je stíhaný na slobode a nie je vo vyšetrovacej väzbe, pretože je pri najmenšom zrejmé, že bude mať možnosť ovplyvňovať vyšetrovanie. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik opäť spochybňuje svoj úrad, keď pripustí, že zákonná možnosť nariadiť väzbu pre Dobroslava Trnku, sa neuplatňuje. Preto ho vyzývame, aby tak urobil. Trnka je stelesnením mafie, ktorá tu rozťahuje svoje chápadlá. Aj toto je ďalší dôkazom o nevyhnutnosti očisty justície na Slovensku,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Podľa strany SaS by mal byť rovnako ako pri Dobroslavovi Trnkovi vyšetrené, či sa činu marenia spravodlivosti nedopustil aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. „Z toho dôvodu, sme sa rozhodli s bývalým vyšetrovateľom NAKA Pavlom Milanom podať trestné oznámenie, aby orgány činné v trestnom konaní preverili, či sa aj on nedopustil marenia spravodlivosti. Bol to práve on, ktorý až tento rok v médiách priznal, že mu Dobroslav Trnka pustil zvukovú nahrávku z Gorily, keď bol krajským prokurátorom. Čižnár mal už vtedy konať a podľa nás tak nesplnil ako verejný činiteľ povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku informovať o tom orgány činné v trestnom konaní,“ povedala europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.