Nemorálne okrádanie chorých pod rúškom Vianoc

Predstavitelia hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) dnes upozornili na podozrivý tender Fakultnej nemocnice v Nitre, ktorá vyhlásila verejnú súťaž na informačný systém s predpokladanou hodnou zákazky 5 miliónov s DPH. Podľa OĽANO je predpokladaná hodnota systému mimoriadne predražená, a nemocnica má v súčasnosti funkčný systém.

 

OĽANO upozornilo, že podobná súťaž na informačný systém prebehla aj v nemocnici v Banskej Bystrici, kde bola predpokladaná hodnota zákazky 2,3 milióna eur, pričom systém bol nakoniec vysúťažený za 1,45 milióna eur. „Je to pritom väčšia a špecializovanejšia nemocnica, no systém kúpila oveľa lacnejšie, než ho teraz plánujú kúpiť kompetentní v nitrianskej nemocnici,“ uviedol podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo a tieňový minister zdravotníctva Marek Krajčí, podľa ktorého je však oveľa vážnejším problémom, že nemocnica chce systém kúpiť na 5 rokov. Krajčí totiž tvrdí, že štátne nemocnice na Slovensku by mali byť spravované centrálne ako sieť, čo považuje za jedno z kľúčových opatrení. Zazmluvnenie systému na ďalších 5 rokov bude preto podľa Krajčího len ďalšou prekážkou na ceste k efektívnemu riadeniu nemocníc a k zastaveniu ich zadlžovania. „V štátnych nemocniciach potrebujeme mať jeden prepojený informačný systém. Napriek tomu, že ministerstvo zaviedlo Úrad pre riadenie podriadených organizácií, ktorý mal centrálne obstarávať pre nemocnice tovary a služby, v súčasnosti nakupujú nominanti SMERu v jednotlivých nemocniciach vlastné informačné systémy, čo nie je dobré.“

Dobrý komplexný a centrálny informačný systém podľa M. Krajčího dokáže výrazne pomôcť lekárom aj sestrám pri ich práci. Ako však tvrdí, dodávateľ kvalitného informačného systému sa na Slovensku ani v ČR nevyskytuje, a je ho potrebné hľadať v západnej Európe. „Žiaľ, to sa diať nebude, pretože zákazka bola zadaná cez vianočné obdobie. Nielen, že je to podozrivé, ale je tu vysoká pravdepodobnosť, že dodávateľ tohto systému je už dopredu dohodnutý,“ dodal Krajčí.

Aj podľa vyjadrení odborných zamestnancov Fakultnej nemocnice v Nitre má nemocnica momentálne funkčný a dobrý informačný systém, do vylepšenia ktorého sa aj tento rok investovali nemalé financie. Žiaľ tak ako z Fakultnej nemocnice v Nitre odchádzajú pre zlé pracovné podmienky a preťaženie ďalší lekári, tak sa zhoršuje aj kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Na tento stav poukázal aj nedávny prípad pacienta, ktorému neatestovaní lekári operovali nesprávne koleno. "Aj preto potrebuje nemocnica investovať svoje financie do posilnenia personálnych stavov na jednotlivých oddeleniach," upozornil Marek Krajčí s tým, že v nemocnici nemajú dosť kvalifikovaného personálu na viacerých oddeleniach.

Podľa zamestnancov potrebuje nemocnica investovať do iných záležitostí. „Nemocnica v Nitre trpí nedostatkom atestovaného personálu, priamo z nemocnice dostávame informácie, že táto nemocnica je v žalostnom stave. Čo je žalostnejšie, ide o krajské mesto,“ vyjadril sa predseda poslaneckého klubu OĽANO a tieňový minister financií za OĽANO Eduard Heger, podľa ktorého potrebuje nemocnica prioritne riešiť akútne problémy, a nie nakupovať predražený informačný systém. „Obludné na tom je, že toto verejné obstarávanie sa má udiať cez Vianoce - sviatky pokoja. Toto je obludnosť, ktorú Smer predvádza v zdravotníctve už roky. Priživuje sa na chorých ľuďoch, len aby na nich zarábal,“ dodal.

Podľa Hegera je zarážajúce, že zatiaľ čo na Slovensku máme podstatne viac odvrátiteľných úmrtí, než v okolitých krajinách, v takejto situácii si dovolí Smer vytunelovať 5 miliónov eur. „Nákup nového informačného systému do nemocnice v Nitre je to posledné, čo táto nemocnica potrebuje. Ak chceme, aby nemocnice fungovali efektívne, musia mať spoločný informačný systém,“ povedal Eduard Heger a dodal: „Vyzývame vedenie nemocnice a zastupujúceho ministra zdravotníctva a premiéra Petra Pellegriniho, aby tento tender zastavili a zrušili. Ak tak premiér neurobí, bude v tomto rezorte len chrániť ľudí, ktorí sa chcú na zdravotníctve nabaliť. Tento tender je nepotrebný a predražený. Financie v tejto nemocnici je potrebné nasmerovať inde.“