Vláda zablokovala Pente majetok v hodnote 15 miliónov eur

09.01.2020 19:43 | Tlačové správy |

Slovenská republika vykonala zabezpečovacie opatrenia na zabezpečenie svojich nárokov z titulu trov konania v žalobe jediného akcionára zdravotnej poisťovne Dôvera.

Okresný súd Bratislava I rozhodol dňa 19. júla 2019 vo veci žalobcu HICEE B.V. (akcionár zdravotnej poisťovne DÔVERA zdravotná poisťovňa, a. s.) proti žalovanému Slovenská republika, zastúpená Národnou radou Slovenskej republiky, o zaplatenie 750 miliónov eur, následne znížených na sumu 200 mil. eur. Na strane žalovaného v spore taktiež intervenovalo Ministerstvo financií Slovenskej republiky a Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. Súd žalobu zamietol v celom rozsahu a priznal žalovanému a intervenientom plnú náhradu trov konania.

V rozsudku Okresný súd Bratislava I konštatoval, že žalobca nepreukázal, že prijatím neziskovej novely došlo k takému zásahu, ktorý by sa negatívne prejavil na majetkovej sfére žalobcu, a preto žalobu zamietol.

Vláda Slovenskej republiky v nadväznosti na vydané rozhodnutie okresného súdu schválila dňa 18. decembra 2019 uznesenie, ktorým odporučila predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky a vedúcemu kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky vykonať všetky úkony a súvisiace opatrenia vyplývajúce z rozsudku okresného súdu tak, aby boli chránené a zabezpečené záujmy a majetok Slovenskej republiky.

V nadväznosti na prijaté uznesenie Slovenská republika podala na príslušný holandský súd návrh na zablokovanie prostriedkov na účtoch v Holandsku, ktoré sú vedené v prospech žalobcu. Holandský súd 20. decembra 2019 konštatoval, že žiadosť je opodstatnená, a vydal rozhodnutie, že Slovenská republika je oprávnená žiadať o zablokovanie sumy vo výške 15 647 000 eur na účtoch vedených v holandských bankách.

Podobný zabezpečovací inštitút si uplatnila Holandská spoločnosť Achmea vlastniaca zdravotnú poisťovňu Union. Vtedy na základe jej žiadosti luxemburský súd nariadil zablokovanie slovenského majetku v hodnote 29,5 milióna eur. Na tento majetok bola vykonaná exekúcia po tom, ako v decembri 2012 vyhrala arbitrážny súd so Slovenskou republikou kvôli zákazu zisku. Z tohto dôvodu je nevyhnutné pokladať postup Slovenskej republiky ako odôvodnený a legitímny.

Slovenská republika čelila viacerým súdnym sporom súvisiacim s prijatím neziskovej novely, a to nielen na domácich súdoch, ale aj v medzinárodných arbitrážach, v ktorých Slovenskú republiku zastupovalo Ministerstvo financií Slovenskej republiky. Slovenská republika je doposiaľ v týchto sporoch úspešná a nemusela protistranám zo štátneho rozpočtu hradiť žiadne prostriedky.

Zuzana Čaputová bude mať vlastnú diskusnú reláciu (VIDEO)

Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozhodla častejšie prihovárať verejnosti a to cez vlastnú reláciu.

SME zrušilo vybrali.sme.sk, služba posledné roky vyvolávala nedôveru

Po 14 rokoch vedenie denníka SME ukončilo platformu vybrali.sme.sk, na ktorú čitatelia vkladali tipy na zaujímavé články a ostatní čitatelia za nich hlasovali.

Lasica, Drobná a ďalší naspievali pieseň pre Jána a Martinu (VIDEO)

Predstavujem si krajinu je názov piesne podľa predlohy skladby Imagine od Johna Lennona, ktorú slovenskí umelci upravili a naspievali ako spomienkou na život a lásku dvoch mladých ľudí - zavraždeného páru Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorí zmenili Slovensko a nikdy sa o tom nedozvedeli.

Poslednú nedeľu pred voľbami budú debatovať Pellegrini, Danko, Matovič, Kotleba a ďalší (VIDEO)

Poslednú nedeľu pred voľbami sa RTVS rozhodla pozvať do štúdia relácie O 5 minút 12 predsedov všetkých súčasných parlamentných strán. Podľa tohto kľúča mal prísť do štúdia Robert Fico, no podľa tlačovej správy za Smer príde podpredseda Smeru a premiér Peter Pellegrini.

Prezidentka si bola uctiť pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pri ich dome (FOTO)

Prezidentka Zuzana Čaputová si v piatok 21. februára 2020 uctila vo Veľkej Mači pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v deň druhého výročia ich vraždy.

Markíza vysvetľuje, ako sa dostal do jej živého vysielania vulgarizmus (VIDEO)

Súčasťou relácie Teleráno na Markíze v piatok bola aj divácka telefonická súťaž o finančnú výhru.

Nezneužívajte folklór v politickom boji, odkazujú osobnosti vo výzve Nie v mojom kroji (VIDEO)

Osobnosti spoločenského aj folklórneho života dnes zverejnili výzvu, v ktorej reagujú na zneužívanie ľudových symbolov a prekrúcanie histórie v politickom boji.

Začať šetriť peniaze a planétu môžeme aj maličkosťami

Menej jazdiť autom, obmedziť spotrebu energie a vody, minimalizovať používanie plastov a papiera. To je len niekoľko spôsobov, ako možno ušetriť nielen svoje financie ale aj životné prostredie. 365.bank sa pozrela aj na ďalšie oblasti, v ktorých môžeme malou zmenou v správaní začať fungovať ekonomickejšie a popri tom tiež ekologickejšie.

V 6O-tke miest po celom Slovensku si ľudia pripomenú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (VIDEO)

V približne šesťdesiatich miestach na Slovensku, ale aj v ČR, sa dnes popoludní uskutočnia zhromaždenia pri príležitosti druhého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Predvolebný prieskum, ktorý si objednali ľudia, sa šíri správami

Hoci najdôležitejšie obdobie z pohľadu rozhodovania voličov je obdobie 1-2 týždne pred voľbami, parlament schválil zákon, ktorým zakázal zverejňovanie prieskumov volebných preferencií 50 dní pred voľbami a občanom tým obmedzil ich právo na prístup k informáciám.