Vláda zablokovala Pente majetok v hodnote 15 miliónov eur

09.01.2020 19:43 | Tlačové správy |

Slovenská republika vykonala zabezpečovacie opatrenia na zabezpečenie svojich nárokov z titulu trov konania v žalobe jediného akcionára zdravotnej poisťovne Dôvera.

Okresný súd Bratislava I rozhodol dňa 19. júla 2019 vo veci žalobcu HICEE B.V. (akcionár zdravotnej poisťovne DÔVERA zdravotná poisťovňa, a. s.) proti žalovanému Slovenská republika, zastúpená Národnou radou Slovenskej republiky, o zaplatenie 750 miliónov eur, následne znížených na sumu 200 mil. eur. Na strane žalovaného v spore taktiež intervenovalo Ministerstvo financií Slovenskej republiky a Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. Súd žalobu zamietol v celom rozsahu a priznal žalovanému a intervenientom plnú náhradu trov konania.

V rozsudku Okresný súd Bratislava I konštatoval, že žalobca nepreukázal, že prijatím neziskovej novely došlo k takému zásahu, ktorý by sa negatívne prejavil na majetkovej sfére žalobcu, a preto žalobu zamietol.

Vláda Slovenskej republiky v nadväznosti na vydané rozhodnutie okresného súdu schválila dňa 18. decembra 2019 uznesenie, ktorým odporučila predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky a vedúcemu kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky vykonať všetky úkony a súvisiace opatrenia vyplývajúce z rozsudku okresného súdu tak, aby boli chránené a zabezpečené záujmy a majetok Slovenskej republiky.

V nadväznosti na prijaté uznesenie Slovenská republika podala na príslušný holandský súd návrh na zablokovanie prostriedkov na účtoch v Holandsku, ktoré sú vedené v prospech žalobcu. Holandský súd 20. decembra 2019 konštatoval, že žiadosť je opodstatnená, a vydal rozhodnutie, že Slovenská republika je oprávnená žiadať o zablokovanie sumy vo výške 15 647 000 eur na účtoch vedených v holandských bankách.

Podobný zabezpečovací inštitút si uplatnila Holandská spoločnosť Achmea vlastniaca zdravotnú poisťovňu Union. Vtedy na základe jej žiadosti luxemburský súd nariadil zablokovanie slovenského majetku v hodnote 29,5 milióna eur. Na tento majetok bola vykonaná exekúcia po tom, ako v decembri 2012 vyhrala arbitrážny súd so Slovenskou republikou kvôli zákazu zisku. Z tohto dôvodu je nevyhnutné pokladať postup Slovenskej republiky ako odôvodnený a legitímny.

Slovenská republika čelila viacerým súdnym sporom súvisiacim s prijatím neziskovej novely, a to nielen na domácich súdoch, ale aj v medzinárodných arbitrážach, v ktorých Slovenskú republiku zastupovalo Ministerstvo financií Slovenskej republiky. Slovenská republika je doposiaľ v týchto sporoch úspešná a nemusela protistranám zo štátneho rozpočtu hradiť žiadne prostriedky.

Slovensko pozná víťazov 1. ročníka Social Awards Slovakia. Rozhodlo viac ako 183-tisíc hlasov

Je rozhodnuté. Slováci rozhodli o tom, ktorí influenceri a vlogeri zvíťazili v 1. ročníku najväčšej ankety v slovenskom online priestore.

Prečo vám prišla SMS, že ste COVID-19 pozitívni alebo negatívni, a pritom ste na teste neboli?

„Dnes mi volal známy, že šiel včera s dcérou na test, ale bolo tam veľa ludi, tak nečakali. Dnes im prišla sms, že sú obaja pozitívni. Kde berie Matelko tie čísla? Umelo to nafukuje,“ napísal na facebooku istý Erik.

Finále tenisového Roland Garros prinesie Dajto a TVnoviny.sk, pozrite si program (VIDEO)

Televízia DAJTO a portál TVnoviny.sk prinesú priamy prenos finále tenisového turnaja Roland Garros.

Prečo Kotleba mal mať v RTVS rúško a Bukovský a Daniška nemuseli?

RTVS má svoje interné pravidlá, tie však platia len pre niektorých. V praxi to znamená, že väčšina zamestnancov chodí v rúšku a niektorí nemusia a dokonca môžu z obrazovky vysielať divákom posolstvo, že to nie je vôbec nutné.

365.bank už nebude len digitálna, stane sa fullservisovou bankou. Poštová banka posilní pozicioning najdostupnejšej banky

Skupina Poštovej banky vstupuje do dôležitej fázy svojej rozvojovej stratégie. V rámci nej zmení pozicioning oboch svojich bankových značiek – Poštovej banky a 365.bank.

Teórie o korze na hraniciach neplatia, podľa dát mobilného operátora 4ka Slováci dovolenkovali doma

Počty pozitívne testovaných na COVID-19 neustále rastú a za jeden z dôvodov odborníci označujú aj otvorené hranice a nedávne prázdniny. Podľa dát mobilného operátora 4ka však počet Slovákov, ktorí v lete vycestovali za hranice medziročne klesol o desiatky percent.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil zakladateľa Kulturblogu a asistenta Mazureka

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil asistenta poslanca Milana Mazureka a zakladateľa Kulturblogu Jána Pastuszeka zo zločinu rozširovania extrémistického materiálu páchaného po dlhší čas a verejne.

Orange hlási rozsiahly výpadok na území celého Slovenska

Zákazníci z rôznych častí Slovenska hlásia poruchy niektorých internetových služieb Orange.

Kňažko: Som COVID-19 pozitív. Neverte lacným exhibicionistom, že je to len ľahká chrípka

Herec a bývalý minister kultúry Milan Kňažko na facebooku oznámil, že je v nemocnici a je chorý na COVID-19. Zároveň vyzval ľudí, aby neverili tým, ktorí ochorenie zľahčujú a šíria dezinformácie o tom, že COVID-19 je len ľahká chrípka.

Dag Daniš odchádza z Aktualít

Komentátor Dag Daniš odchádza z Aktualít.