PCB látky sú naďalej najväčšou ranou Zemplína. Riešenie je však v nedohľadne

20.01.2020 09:20 | Tlačové správy |

Poslanec NR SR Miroslav Sopko navrhne na začiatku 57. parlamentnej schôdze nový bod programu. Do rokovania chce zaradiť správu o vyhlásení mimoriadnej situácie v Košickom i Prešovskom kraji z dôvodu znečistenia okolia mesta Strážske PCB látkami.

„Verejnosť si po vyše troch desaťročiach zaslúži vedieť, akými konkrétnymi opatreniami bude zneškodnená najväčšia koncentrácia týchto nebezpečných látok na svete. Ako bude prebiehať sanácia kontaminovaného územia a či sa bude týkať i Zemplínskej šíravy, v akom časovom horizonte prebehnú nevyhnutné kroky a či budeme žiadať o pomoc i zahraničných odborníkov,“ vyhlásil Sopko a pokračoval:„Ako zástupcovia občanov potrebujeme poznať odpovede na tieto otázky, rovnako ako aj výsledky všetkých kontrol, expertíz a analýz k tejto krízovej situácií,“ vyhlásil Sopko.

Poslanec Košického samosprávneho kraja Milan Kaplan podal 12.1. 2020 v súvislosti s nezneškodnením PCB látok v Strážskom oficiálnu sťažnosť Európskej komisii voči porušovaniu európskeho práva zo strany ministerstva životného prostredia SR. „Slovenská republika je viazaná právom EÚ, na základe ktorého mala prebehnúť dekontaminácia, resp. zneškodnenie použitých PCB látok do konca roku 2010,“ tvrdí Kaplan, pričom sa odvoláva na Smernicu Rady 96/59/ES zo 16. septembra 1996 o zneškodnení polychlórovaných bifenylov a polychlórovaných terfenylov (PCB/PCT), a tiež Nariadenie (ES) č. 850/2004 Európskeho parlamentu a Rady z 29. apríla 2004 o perzistentných organických znečisťujúcich látkach, ktorým sa mení a dopĺňa smernica 79/117/EHS, ktoré boli vypracované na základe Štokholmského dohovoru o perzistentných organických látkach. „Sme v roku 2020 a stále sa tu hovorí len o vyhlásení mimoriadnej situácie, avšak každý jeden stratený deň znamená vysokú daň na zdraví obyvateľov regiónu Zemplína. Keďže v minulosti neboli úspešné ani petície organizované dotknutými obcami, ktoré slovenské orgány ako keby odignorovali a v súčasnosti túto tému mnohí len komentujú, rozhodol som sa podať oficiálnu sťažnosť, pretože cestu vidím práve v tlaku zo strany Európskej komisie,“ dodal M. Kaplan.

„Proces odstránenia týchto PCB látok musí byť jednou z priorít budúcej exekutívy a proces záchrany celého územia Zemplína aj s jeho obyvateľmi bude zvýraznený veľkými písmenami v programovom vyhlásení vlády,“ uzavrel Sopko.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.

Špeciálna verzia festivalu – Nádych s Atmosférou – bude a až trikrát

Výnimočné situácie si žiadajú výnimočné riešenia. Preto sa organizátori festivalu Atmosféra, ktorý sa koná v prekrásnom prostredí viníc neďaleko Hontianskych Nemiec, rozhodli priniesť festival k návštevníkom aj tento rok – avšak v komornejšej verzii s dôrazom na bezpečnosť. Miniséria podujatí Nádych s Atmosférou ovládne atmosférickú lúku v auguste 2020 dokonca trikrát!

RTVS prinesie seriálový hit Babylon Berlín (VIDEO)

Od pondelka 6. júla sa na obrazovky RTVS vráti populárny výpravný seriálový hit z dielne HBO - Babylon Berlín. RTVS odvysiela vždy dva diely za sebou každý pondelok o 22:00 na Dvojke.

Kníhkupecká sieť Panta Rhei má nového šéfa

Od 1. júla 2020 došlo k zmene vo vedení v spoločnosti Panta Rhei.

Automatické hlášky nahradili asistenti a asistentky, ohlasuje O2 v reklame (VIDEO)

O2 sa rozhodla zmeniť komunikáciu so zákazníkmi.