PCB látky sú naďalej najväčšou ranou Zemplína. Riešenie je však v nedohľadne

20.01.2020 09:20 | Tlačové správy |

Poslanec NR SR Miroslav Sopko navrhne na začiatku 57. parlamentnej schôdze nový bod programu. Do rokovania chce zaradiť správu o vyhlásení mimoriadnej situácie v Košickom i Prešovskom kraji z dôvodu znečistenia okolia mesta Strážske PCB látkami.

„Verejnosť si po vyše troch desaťročiach zaslúži vedieť, akými konkrétnymi opatreniami bude zneškodnená najväčšia koncentrácia týchto nebezpečných látok na svete. Ako bude prebiehať sanácia kontaminovaného územia a či sa bude týkať i Zemplínskej šíravy, v akom časovom horizonte prebehnú nevyhnutné kroky a či budeme žiadať o pomoc i zahraničných odborníkov,“ vyhlásil Sopko a pokračoval:„Ako zástupcovia občanov potrebujeme poznať odpovede na tieto otázky, rovnako ako aj výsledky všetkých kontrol, expertíz a analýz k tejto krízovej situácií,“ vyhlásil Sopko.

Poslanec Košického samosprávneho kraja Milan Kaplan podal 12.1. 2020 v súvislosti s nezneškodnením PCB látok v Strážskom oficiálnu sťažnosť Európskej komisii voči porušovaniu európskeho práva zo strany ministerstva životného prostredia SR. „Slovenská republika je viazaná právom EÚ, na základe ktorého mala prebehnúť dekontaminácia, resp. zneškodnenie použitých PCB látok do konca roku 2010,“ tvrdí Kaplan, pričom sa odvoláva na Smernicu Rady 96/59/ES zo 16. septembra 1996 o zneškodnení polychlórovaných bifenylov a polychlórovaných terfenylov (PCB/PCT), a tiež Nariadenie (ES) č. 850/2004 Európskeho parlamentu a Rady z 29. apríla 2004 o perzistentných organických znečisťujúcich látkach, ktorým sa mení a dopĺňa smernica 79/117/EHS, ktoré boli vypracované na základe Štokholmského dohovoru o perzistentných organických látkach. „Sme v roku 2020 a stále sa tu hovorí len o vyhlásení mimoriadnej situácie, avšak každý jeden stratený deň znamená vysokú daň na zdraví obyvateľov regiónu Zemplína. Keďže v minulosti neboli úspešné ani petície organizované dotknutými obcami, ktoré slovenské orgány ako keby odignorovali a v súčasnosti túto tému mnohí len komentujú, rozhodol som sa podať oficiálnu sťažnosť, pretože cestu vidím práve v tlaku zo strany Európskej komisie,“ dodal M. Kaplan.

„Proces odstránenia týchto PCB látok musí byť jednou z priorít budúcej exekutívy a proces záchrany celého územia Zemplína aj s jeho obyvateľmi bude zvýraznený veľkými písmenami v programovom vyhlásení vlády,“ uzavrel Sopko.

Pozor podvod: Pár hodín pred voľbami sa šíri falošný prieskum verejnej mienky

Pár hodín pred voľbami prišiel mnohým do mailu ale aj do správ na sociálnych sieťach falošný prieskum s falošnými výsledkami.

Vznikla nezávislá Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska

V štruktúre Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc došlo k 1. januáru 2020 k zmene.

RTVS v súvislosti s úmrtím Alojza Čobeja mení program

Vo štvrtok 27. februára vo veku 84 rokov zomrel textár, skladateľ, dramatik a spisovateľ Alojz Čobej.

Do komunikačnej platformy Hilbi určenej pre pacientov vstúpil nový investor

Do slovenského startupu Hilbi, ktorý je decentralizovanou komunikačnou platfomou s umelou inteligenciou na ochranu pacienta vstupuje významný zahraničný investor.

Šírenie poplašnej správy o nakazených koronavírusom je trestný čin, upozorňuje ministerstvo

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo upozornenie, ktorým chce zastaviť šírenie rôznych neoverených informácií o tom, že na Slovensku sú potvrdené prípady ochorenia koronavírusom.

Hongkonská polícia zatkla mediálneho magnáta

Hongkonská polícia dnes zatkla mediálneho magnáta a kritika Pekingu Jimmyho Laie a ďalších dvoch prodemokratických aktivistov. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej trojica čelí obvineniu z nepovoleného zhromažďovania.

Nekonečný marec: S paušálmi od Telekomu nemusia zákazníci kontrolovať spotrebu celý mesiac a dátujú ako nikdy predtým

Telekom pripravil na marec 2020 nevídanú akciu na slovenské pomery. Celý mesiac budú môcť zákazníci využívať dáta úplne naplno v jednej z TOP 10 najlepších sietí na svete vďaka novému nekonečnému balíčku.

Akcionári CME schválili predaj Markízy a ďalších televízií skupine PPF

Akcionári mediálnej spoločnosti Central European Media Enterprises (CME) na dnešnej valnom zhromaždení schválili ponuku na prevzatie CME firmou PPF českého miliardára Petra Kellnera.

Poslednú predvolebnú debatu sledovalo 655 tisíc divákov (VIDEO)

Poslednú predvolebnú diskusiu, ktorú odvysielala v predvečer moratória RTVS na Jednotke, sledovalo 655 tisíc divákov.

Kočner a Rusko boli odsúdení zhodne na 19 rokov väzenia

Zhodný trest väzenia vo výške 19 rokov uložil dnes súd Marianovi Kočnerovi a exministrovi hospodárstva a niekdajšiemu šéfovi ​​televízie Markíza Pavlovi Ruskovi.