Po normalizácii tvrdá propaganda. OĽANO žiada personálne zmeny vo vedení RTVS

Verejnoprávna RTVS nie je v čase predvolebnej kampane vo vzťahu k vládnej SNS objektívna, ale nápomocná. Pri kauzách SNS už dokonca vykazuje známky cenzúry. Tvrdia to predstavitelia hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), ktorí žiadajú generálneho riaditeľa RTVS, aby prestal v predvolebnom období pomáhať vládnej SNS.

 

Parlamentné voľby podľa podpredsedníčky Výboru NR SR pre kultúru a médiá Natálie Milanovej (OĽANO) výrazne ovplyvní fakt, či o kandidujúcich stranách a politikoch budú médiá informovať objektívne a pravdivo. „Je mimoriadne dôležité, aby v tomto čase mali občania k dispozícii médium, na ktoré sa môžu spoľahnúť, pretože sa v ňom dozvedia všetko, čo je dôležité a najmä v pravdivom svetle. Na Slovensku si na to platíme verejnoprávne médiá a očakávame, že nám všetkým poskytnú kvalitné a objektívne spravodajstvo. Žiaľ, už niekoľko mesiacov, najmä v posledných dňoch, sme svedkami podozrivých politických zásahov do vysielania RTVS,”uviedla N. Milanová s tým, že na tento problém dlhodobo upozorňujú novinári, odborníci, nezávislé aj medzinárodné organizácie, no napriek tomu je vysielanie spravodajstva RTVS v prospech vládnej SNS čoraz okatejšie.

Jednou z hlavných tém tohto týždňa bolo zverejnenie nahrávok medzi predsedom parlamentu Andrejom Dankom a Alenou Zsuzsovou, ktorá je obvinená v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Nahrávky podľa novinára a bývalého redaktora RTVS dokazujú dve zásadné veci: „Andrej Danko v minulosti klamal, keď tvrdil, že si so spomínanou osobou nepísal a tiež, že ak mal túto nahrávku v mobilnom telefóne Marián Kočner, ktorý bol známy svojimi praktikami, tak Andrej Danko mohol byť kedykoľvek vydierateľný. Človek, ktorý nakupuje stíhačky za dve miliardy eur, mohol byť kedykoľvek vydierateľný,“ zdôraznil Čekovský s tým, že zatiaľ čo viaceré slovenské médiá od utorka prinášajú dôležité informácie o tejto kauze, verejnoprávna RTVS robí výraznú nadprácu v prospech vládnej SNS a podozrení zo zásahov do vysielania pribúda.

Pripomenul, že po posledných udalostiach odchádzajú z RTVS ďalší dvaja kvalitní redaktori, ktorí v televízii pôsobili aj 10 rokov. Ako dôvody uvádzajú práve dianie v RTVS. „Kauza Dankových telefonátov vysielaním RTVS doslova preletela ako nutnosť, o ktorej treba informovať čo najmenej. Zatiaľ čo ostatné televízie informovali divákov riadnymi reportážami, televízni diváci RTVS si vypočuli iba strohú správu. Dokonca už o pár minút si mohli vypočuť dlhú reportáž, ako Andrej Danko navštívil Portugalsko,“ vyjadril sa Čekovský, podľa ktorého sú mimoriadne zarážajúce aj najnovšie informácie o dianí v rozhlase, kedy po odvysielaní prvej informácie v Rádiožurnále o 18-tej bola pripravená dlhšia verzia do nočného Rádiožurnálu o 22-hej. „Táto verzia však nebola odvysielaná, inak povedané - bola stopnutá a prečítaná bola opäť iba strohá správa. Rozhlasoví poslucháči sa už poriadnej informácie nedočkali, pretože vedenie spravodajstva nezaradilo informáciu ani do ranného Rádiožurnálu o 7:00,“ pokračoval.

„Preferencie SNS padajú a o tom, či padnú pod 5% a národniari ostanú mimo parlamentu, rozhodne mediálny obraz predsedu SNS. Ako môžeme vidieť, v RTVS to momentálne funguje tak, že to, čo Andrejovi Dankovi škodí, sa vysiela obmedzene a to, čo mu pomáha, má priestoru viac, než by bolo vhodné,“ vyjadril sa Kristián Čekovský a dodal: „Je načase povedať, že RTVS nie je v čase predvolebnej kampane vo vzťahu k vládnej SNS objektívna, ale nápomocná. A pri kauzách SNS už dokonca vykazuje známky cenzúry, čo je v súčasnej dobe absolútne neprijateľné. Takéto praktiky patria do totality a nie do demokracie.“

Natália Milanová pripomenula, že v rovnakej situácii bola SNS aj pred štyrmi rokmi, kedy sa krátko pred voľbami potácala na hranici zvoliteľnosti. V tom čase bol Jaroslav Rezník šéfom tlačovej agentúry, ktorá takmer denne vydávala tlačové správy o činnosti Andreja Danka a SNS. „Verejnoprávna inštitúcia nepatrí ani jej riaditeľovi, ani strane, ktorá ho tam dosadila, ale ľuďom, ktorí si ju platia každý mesiac prostredníctvom koncesionárskych poplatkov. Zaslúžia si preto kvalitu a nestrannosť,“ vyjadrila sa N. Milanová a dodala: „Žiadame generálneho riaditeľa RTVS, aby prestal v predvolebnom období pomáhať vládnej SNS. Žiadame, aby si upratal vo vedení spravodajstva a zabezpečil, aby bolo v predvolebnom čase kvalitné, objektívne a nestranné.