Dane: Pozrite si návod, ako poukázať 2% alebo 3% občianskym združeniam a nadáciám

14.02.2020 11:24 | Tlačové správy | TS FS

Daňovníci majú aj tento rok možnosť darovať 2% zo svojich zaplatených daní neziskovým organizáciám, občianskym združeniam, nadáciám či iným vybraným prijímateľom. Fyzické a právnické osoby, ktoré podávajú daňové priznanie, tak urobia priamo v daňovom priznaní. Zamestnanci, ktorým zamestnávateľ vykoná ročné zúčtovanie dane, predložia daňovému úradu vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane. Vyhlásenie sa podáva na predpísanom tlačive. Počet darcov, obdarovaných a aj celková výška sumy sa každoročne zvyšuje.

Aj tento rok je možné darovať 2% zo svojich zaplatených daní. Zamestnanci tak musia urobiť na štruktúrovanom tlačive. Zamestnanec, ktorému zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2019, predkladá Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane do 30.04.2020. Prílohou vyhlásenia je aj Potvrdenie o zaplatení dane, ktoré vystaví zamestnávateľ najneskôr do 15.04.2020. Vzor vyhlásenia aj potvrdenie sú dostupné na portáli finančnej správy.

Občan či živnostník, ktorý podáva daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2019, je oprávnený v daňovom priznaní vyhlásiť, že podiel zaplatenej dane do výšky 2% sa má poukázať ním určenej organizácii. Môže poukázať aj 3%, ak v roku 2019 vykonával dobrovoľnícku činnosť v rozsahu najmenej 40 hodín. V takomto prípade je povinný doložiť aj písomné potvrdenie, ktoré je prílohou daňového priznania. Fyzická osoba môže darovať 2% (3%) len jednému prijímateľovi, pričom podiel zaplatenej dane je najmenej 3 eurá.

Právnická osoba, ktorá podáva daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za rok 2019, je oprávnená v daňovom priznaní vyhlásiť, že podiel zaplatenej dane sa má poukázať ním určeným prijímateľom do výšky 1% zaplatenej dane. V prípade splnenia podmienky darovania 0,5% zaplatenej dane najneskôr v lehote na podanie daňového priznania za rok 2019 určeným daňovníkom, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie na verejnoprospešný účel vymedzený v zákone o dani z príjmov, právnická osoba môže prostredníctvom daňového priznania poukázať podiel zaplatenej dane do výšky 2%.

Právnické osoby môžu poukázať 1% (2%) aj viacerým prijímateľom, minimálna výška v prospech jedného prijímateľa je 8 eur. Fyzické a právnické osoby si môžu zo zoznamu prijímateľov na rok 2020 vybrať napr. neziskovú organizáciu poskytujúcu všeobecne prospešné služby, občianske združenie či nadáciu. Zoznam vedie Notárska komora SR a je verejne dostupný na stránke www.notar.sk, ako aj na portáli finančnej správy. Tí, ktorí si odložia podanie daňových priznaní, poukazujú podiel zaplatenej dane v predĺženom termíne, v ktorom budú podávať daňové priznanie.

Suma darovaných financií každoročne rastie. Minulý rok darovalo podiel zo zaplatených daní takmer 905 000 daňovníkov (852 734 fyzických a 52 252 právnických osôb). 15 590 prijímateľom darovali sumu viac ako 73 mil. eur.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

Členovia Klubu reklamných agentúr posielajú vláde, zadávateľom aj kolegom otvorený list

Zástupcovia reklamných agentúr združených v KRAS-e zverejnili otvorený list, ktorý adresujú kolegom, zadávateľom ja vláde. Prinášame celé znenie:

Kontroverzný youtuber Rudolf Vasky je opäť zadržaný

Vyšetrovateľ NAKA dnes opätovne zadržal Rudolfa Vaskyho. „Dôvodom je nerešpektovanie rozhodnutia súdu, ktorým tejto osobe zakázal uverejňovať príspevky na verejnosť, alebo sa na ich tvorbe akýmkoľvek spôsobom podieľať,“ píše polícia na facebooku.

Chystá sa náhrada za zrušenú Eurovíziu (VIDEO)

Európska vysielacia únia (EBU) chystá náhradu za medzinárodnú spevácku súťaž Eurovízia, ktorej tento ročník sa zrušil kvôli pandémii koronavírusu.

Maďarský provládny podnikateľ kúpil polovicu nezávislej mediálnej skupiny Index.hu

Maďarský podnikateľ Miklós Vaszily, ktorý už riadi provládnu stanicu TV2, dnes oznámil, že kúpil päťdesiatpercentný podiel v holdingovej spoločnosti Indamedia. Tá kontroluje reklamné príjmy pre nezávislý spravodajský portál Index.hu.

4ka: Spolu to dokážeme. Dáta na to!

Ku každému paušálu SLOBODA+ alebo SLOBODA DÁTA prináša mobilný operátor 4ka od 1. apríla zadarmo balík NEKONEČNO NA DOMA. „Dnes, viac ako inokedy je dôležité, aby rodina držala spolu. Chceme rodine našich zákazníkov uľahčiť tieto chvíle, keď trávime čas doma viac ako inokedy a preto im dávame dáta zadarmo,“ vysvetľuje generálny riaditeľ 4ky Juraj Ondriš.

Miloš Zeman bude v nedeľu naživo hovoriť o koronavíruse

Prezident Miloš Zeman v neděli okomentuje opatření, která vláda přijala v souvislosti s epidemií koronaviru, v rozhovoru pro server Blesk.cz.

V súvislosti s úmrtím herečky Evy Krížikovej mení RTVS program (VIDEO)

Vo veku 85 rokov dnes v nemocnici v Malackách zomrela legendárna divadelná, filmová, televízna a rozhlasová herečka Eva Krížiková.

Alexej Fulmek: Situácia je veľmi vážna

Súčasná kríza spôsobená koronavírusom sa bolestne začína dotýkať aj niektorých médií. V niektorých vydavateľských domoch sa už začalo prepúšťať, znižujú sa platy, rušia sa aj niektoré tituly.

Zomrela herečka Eva Krížiková (VIDEO)

Zomrela známa herečka a popredná členka Činohry SND Eva Krížiková. O úmrtí informovalo Slovenské národné divadlo.

Končí niekoľko webov: hokej.sk, infospravy.sk, mobil.sk, auto.sk a ďalšie

Súčasná kríza spôsobená koronavírusom má v médiách ďalšie obete.