Dane: Pozrite si návod, ako poukázať 2% alebo 3% občianskym združeniam a nadáciám

14.02.2020 11:24 | Tlačové správy | TS FS

Daňovníci majú aj tento rok možnosť darovať 2% zo svojich zaplatených daní neziskovým organizáciám, občianskym združeniam, nadáciám či iným vybraným prijímateľom. Fyzické a právnické osoby, ktoré podávajú daňové priznanie, tak urobia priamo v daňovom priznaní. Zamestnanci, ktorým zamestnávateľ vykoná ročné zúčtovanie dane, predložia daňovému úradu vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane. Vyhlásenie sa podáva na predpísanom tlačive. Počet darcov, obdarovaných a aj celková výška sumy sa každoročne zvyšuje.

Aj tento rok je možné darovať 2% zo svojich zaplatených daní. Zamestnanci tak musia urobiť na štruktúrovanom tlačive. Zamestnanec, ktorému zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2019, predkladá Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane do 30.04.2020. Prílohou vyhlásenia je aj Potvrdenie o zaplatení dane, ktoré vystaví zamestnávateľ najneskôr do 15.04.2020. Vzor vyhlásenia aj potvrdenie sú dostupné na portáli finančnej správy.

Občan či živnostník, ktorý podáva daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2019, je oprávnený v daňovom priznaní vyhlásiť, že podiel zaplatenej dane do výšky 2% sa má poukázať ním určenej organizácii. Môže poukázať aj 3%, ak v roku 2019 vykonával dobrovoľnícku činnosť v rozsahu najmenej 40 hodín. V takomto prípade je povinný doložiť aj písomné potvrdenie, ktoré je prílohou daňového priznania. Fyzická osoba môže darovať 2% (3%) len jednému prijímateľovi, pričom podiel zaplatenej dane je najmenej 3 eurá.

Právnická osoba, ktorá podáva daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za rok 2019, je oprávnená v daňovom priznaní vyhlásiť, že podiel zaplatenej dane sa má poukázať ním určeným prijímateľom do výšky 1% zaplatenej dane. V prípade splnenia podmienky darovania 0,5% zaplatenej dane najneskôr v lehote na podanie daňového priznania za rok 2019 určeným daňovníkom, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie na verejnoprospešný účel vymedzený v zákone o dani z príjmov, právnická osoba môže prostredníctvom daňového priznania poukázať podiel zaplatenej dane do výšky 2%.

Právnické osoby môžu poukázať 1% (2%) aj viacerým prijímateľom, minimálna výška v prospech jedného prijímateľa je 8 eur. Fyzické a právnické osoby si môžu zo zoznamu prijímateľov na rok 2020 vybrať napr. neziskovú organizáciu poskytujúcu všeobecne prospešné služby, občianske združenie či nadáciu. Zoznam vedie Notárska komora SR a je verejne dostupný na stránke www.notar.sk, ako aj na portáli finančnej správy. Tí, ktorí si odložia podanie daňových priznaní, poukazujú podiel zaplatenej dane v predĺženom termíne, v ktorom budú podávať daňové priznanie.

Suma darovaných financií každoročne rastie. Minulý rok darovalo podiel zo zaplatených daní takmer 905 000 daňovníkov (852 734 fyzických a 52 252 právnických osôb). 15 590 prijímateľom darovali sumu viac ako 73 mil. eur.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

V Paríži došlo k útoku pri časopise Charlies Hebdo, prípad rieši protiteroristický úrad (VIDEO)

Muž a žena dnes boli zranení v Paríži pri útoku, ktorého vyšetrovanie prevzal protiteroristický úrad prokuratúry. Útočník vyzbrojený pravdepodobne sečnou alebo bodnou zbraňou oboch ľudí vážne zranil na ulici pred ich pracoviskom.

Signál 4ky sa opäť rozšíril do ďalších kútov Slovenska

Signál najmladšieho operátora 4ka sa šíri aj z nových vysielačov, ktoré v ostatnom kvartáli pribudli v  mnohých mestách. Plný komfort modernej 4G siete je tak dostupný pre tisícky nových zákazníkov ako zo západného, tak aj stredného či východného Slovenska.

Našli nezvestného blogera, ktorý v januári zverejňoval kritické videá o novej nákaze vo Wu-chan (VIDEO)

Po siedmich mesiacoch sa zrejme našiel čínsky právnik, aktivista a bloger Čchen Čchiou-š'. Nezvestný bol od chvíle, keď na prelome januára a februára kriticky informoval o situácii vo Wu-chan, ťažko zasiahnutom epidémiou choroby covid-19.

Začína nový seriál Pumpa s Heribanom a Kubovčíkom, bude aj o Smere či Matovičovi (VIDEO)

""Je úplne jedno, čo Matovič nosí, či nenosí… Keď dôjde sem, tak bude mať rúško! A keď nebude mať, tak mu na papulu natiahnem tie jeho tramky!“ hovorí herec Michal Kubovčík Danovi Heribanovi v novom komediálnom skeč seriáli Pumpa, ktorý prichádza na obrazovky Jednotky.

Česká miniseria o kyberšikane, ktorá sa vysiela aj na Slovensku, má nomináciu na Emmy (VIDEO)

Český seriálový thriller #martyisdead, ktorý môžu vidieť aj slovenskí diváci na Mall.tv, dnes získal nomináciu na medzinárodnú televíznu cenu Emmy.

Fun rádio má novú moderátorku (FOTO)

Do vysielania Fun rádia pribudol tento týždeň nový moderátorský hlas. Informuje rádio v tlačovej správe.

Séria Životy slávnych: aká bola Mona Lisa?

Séria Životy slávnych z vydavateľstva Slovenský spisovateľ pokračuje. Úžasná edícia, ktorá približuje osudy slávnych umelcov, ako boli Picasso (Žila som s Picassom), Dalí (Tajný život Salvadora Dalího), van Gogh (Smäd po živote), či životopis Grécky poklad od Irvinga Stona – príbeh priekopníka modernej archeológie Heinricha Schliemanna.

O2 spustila kampaň aj web pre nového digitálneho operátora Radosť (VIDEO)

Spoločnosť O2 dnes sprístupnila web radost.digital aj s možnosťou objednávok novej služby Radosť, o ktorom informovala začiatkom septembra.

Príchodu 5G sa obáva len pätina opýtaných, konšpirácie veľmi nezabrali (VIDEO)

V oblasti telekomunikácií je pojem 5G dlhodobo diskutovanou témou, pretože predstavuje novú mobilnú dátovú sieť, ktorá má nahradiť súčasné riešenie 4G.

Nominácie na Novinársku cenu sú známe

Nadácia otvorenej spoločnosti zverejnila nominované príspevky súťaže Novinárska cena 2019. Víťazov vyhlási na slávnostnom odovzdávaní 28. septembra v Starej tržnici v Bratislave.