Filmový festival Berlín uvedie tri slovenské filmy v oficiálnom programe

Dráma Služobníci Ivana Ostrochovského, životopisný film Šarlatán Agnieszky Holland a celovečerný debut FREM Viery Čákanyovej sú tri filmy, ktoré budú tento rok reprezentovať Slovensko na jubilejnom 70. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Berlín. Celkovo päť nových slovenských filmov bude možné vidieť na trhových projekciách a zástupcov bude mať Slovensko aj v sprievodnom festivalovom programe a na filmovom trhu European Film Market. Aktuálny ročník Berlinale sa začne vo štvrtok 20. februára a potrvá do nedele 1. marca 2020.

 

Oficiálny festivalový program

Celovečerný film Ivana Ostrochovského Služobníci (2020) je zaradený do novej sekcie Encounters, ktorá predstavuje formálne i obsahovo výrazné diela inovatívnych filmárov. Jej zámerom je otvárať nové perspektívy v kinematografii. Ostrochovského film sa odohráva v roku 1980, jeho hlavnými hrdinami sú dvaja študenti bohosloveckej fakulty v totalitnom Československu. Pedagógovia ich formujú do podoby vyhovujúcej vládnucej komunistickej strane a každý z nich sa musí rozhodnúť, či si zvolí ľahšiu cestu kolaborácie, alebo sa dostane pod drobnohľad cirkevného odboru tajnej polície.

„Príbeh dospievania a konfrontácie s realitou, keď si človek musí vybrať, na ktorú stranu sa postaví, je univerzálny a vždy aktuálny,“ hovorí o svojom filme Ostrochovský v anglickom vydaní mesačníka o filmovom dianí Film.sk, ktoré vychádza pri príležitosti Berlinale. „Názov Služobníci odkazuje na to, že vždy sme pod vplyvom nejakých vyšších síl, ktoré nás vedome alebo nevedome ovládajú a občas nenápadne menia naše skutky aj postoje. Ľahko sa potom môže stať, že sa človek ocitne v pasci a slúži niečomu, čo vôbec nekorešponduje s jeho hodnotami.“ Film bude uvedený na Berlinale vo svetovej premiére a ako jediný zo slovenských filmov v oficiálnom programe je zaradený do súťažnej sekcie.

Snímka na pomedzí hraného a dokumentárneho filmu FREM (2019) Viery Čákanyovej mala svetovú premiéru na vlaňajšom Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava, v Berlíne bude mať v sekcii Forum medzinárodnú premiéru. Hovorí o tom, ako umelá inteligencia prešla do fyzického sveta a spoznáva ho. Je pokusom dostať sa za hranice vlastnej mysle a tvorcovia ju označujú ako audiovizuálne rekviem za druh Homo sapiens. „V mojom filme nie je hlavná postava človek, ale nová forma inteligentnej neľudskej entity, pozorujúcej prírodný svet, ktorého sme súčasťou,“ približuje svoj film Čákanyová. V sekcii Berlinale Special Gala bude mať svetovú premiéru slovenský koprodukčný film Šarlatán (2020) svetoznámej poľskej režisérky Agnieszky Holland. Na pozadí historických zvratov približuje životnú drámu výnimočného človeka, odrážajúcu starodávny boj dobra a zla, dvoch princípov, ktoré ovládajú ľudstvo od počiatku.

Trhové projekcie a sprievodný program

Päticu slovenských filmov bude možné na berlínskom festivale vidieť na projekciách Medzinárodného filmového trhu European Film Market (EFM). Okrem Služobníkov Ivana Ostrochovského a Šarlatána Agnieszky Holland si návštevníci filmového trhu budú môcť pozrieť aj filmy Nech je svetlo (2019) Marka Škopa, ktorý mal svetovú premiéru na vlaňajšom MFF Karlove Vary, Sviňa (2020) Mariany Čengel Solčanskej a Rudolfa Biermanna, ktorý zatiaľ nebol uvedený na žiadnom festivale, no hrdí sa prelomovým číslom domácej návštevnosti počas otváracieho víkendu, a Žaby bez jazyka (2019) Miry Fornay, ktorý je príbehom jedného dňa v živote páchateľa domáceho násilia. Film mal svetovú premiéru na filmovom festivale Tallinn Black Nights a uvedený bol aj na MFF Rotterdam v januári tohto roka.

V sprievodnom festivalovom programe budú slovenskí tvorcovia účastníkmi viacerých programov pre filmových profesionálov. Emerging producers je propagačný a vzdelávací projekt Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava, ktorý prepája talentovaných európskych producentov so zameraním na dokumentárne filmy. Slovensko v ňom bude zastupovať Tomáš Krupa, producent spoločnosti Hailstone, režisér dokumentárnych filmov ABSOLVENTI: Sloboda nie je zadarmo (2012) a Dobrá smrť (2018), ktorý mal svetovú premiéru na MFDF Ji.hlava 2018.

Na networkingovej platforme pre mladých filmárov z celého sveta Berlinale Talents, ktorej cieľom je rozšírenie vedomostí účastníkov a nadviazanie medzinárodných kontaktov, sa zúčastní slovenský mladý talentovaný animátor Martin Smatana. Jeho debutový film Rosso Papavero (2015) mal premiéru na Berlinale, premietali ho na viac ako 150 festivaloch v 50 krajinách sveta a získal 13 medzinárodných ocenení. Rovnako zarezonoval aj jeho absolventský film Šarkan (2019), ktorý mal tiež premiéru na Berlinale a bol nominovaný do semifinále študentských Oscarov. Ako prvý slovenský film bol zaradený do filmotéky MOMA v New Yorku.

Po prvýkrát budeme mať aj zástupkyňu v porote organizácie European Film Promotion pre jeden z jej vlajkových programov European Shooting Stars. Na výbere mladých talentovaných hercov a herečiek z celej Európy sa bude podieľať slovenská producentka Katarína Krnáčová. Film Piata loď (2017) Ivety Grófovej, ktorý zastrešila producentsky, získal pred tromi rokmi na Berlinale Krištáľového medveďa za najlepší film sekcie Generation Kplus.

Počas Berlinale sa bude udeľovať aj cena Najlepší európsky film pre deti a mládež za rok 2019, ktorú vyhlasuje Európska asociácia filmov pre deti (European Children's Film Association, ECFA), združujúca 125 členov z 36 krajín. Cena venuje osobitnú pozornosť kvalitným filmom pre mladé publikum a upozorňuje na európske detské filmy. Medzi nominovanými je aj slovenský koprodukčný film Môj dedo spadol z Marsu (2019) režisérskej dvojice Dražen Žarković a Marina Andree Škop.