SaS: Orgány činné v trestnom konaní by sa mali zaoberať sudkyňou Maruniakovou

Sudkyni Zuzane Maruniakovej, ktorá je podozrivá, že za úplatok rozhodla v kauze zmenky v prospech Mariana Kočnera, mala byť už dávno pozastavená funkcia. Navyše, je tu podozrenie, že svoju funkciu získala protizákonne. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) tak reaguje na dnešné zasadnutie Súdnej rady SR.

„Podozrenie, že výberová komisia postupovala v prípade Maruniakovej protizákonne, je ďalším dôkazom prehnitosti celého súdneho systému. Vecou by sa pritom mala zaoberať nielen Súdna rada, ale hlavne orgány činné v trestnom konaní. Existuje podozrenie, že sa jedná o trestnú činnosť celej skupiny, vrátane Moniky Jankovskej či iných osôb z prostredia ministerstva spravodlivosti a dotknutých predsedov súdov,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

V tej súvislosti je zaujímavé, že predseda Okresného súdu Bratislava V Dušan Srogončík reagoval nezmysleným zastrašovaním. „Konkrétne trestným oznámením za to, že sme v čase podania Kočnerových zmenkových žalôb upozornili na ich podozrivé prideľovanie sudcovi Michalovi Sobolovskému a sudkyni Zuzane Maruniakovej,“ povedal Alojz Baránik.

SaS má vo svojom programe viaceré riešenia, ktoré zabránia opakovaniu takýchto káuz na našich súdoch a zamedzia pochybným výberovým konaniam. Patria medzi ne zavedenie previerok sudcov či parlamentné vypočutie kandidátov na predsedov súdov.