Odporúčanie Úradu verejného zdravotníctva SR v súvislosti s výskytom koronavírusu

27.02.2020 17:13 | Tlačové správy |

Na základe aktuálnych informácií o výskyte nového koronavírusu v Taliansku Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča zvážiť občanom Slovenskej republiky cestovať do krajín, resp. oblastí, kde je zaznamenané šírenie koronavírusových ochorení. Cestovaním do oblastí, kde sa šíri koronavírus, sa občania vystavia riziku, že sa nakazia a môžu byť prameňom nákazy pre ďalšie osoby.

V izolácii na severe Talianska je aktuálne cca 50 000 osôb. K dnešnému dňu 26.02.2020 (10,00 hod) je na talianskom území registrovaných 322 prípadov nákazy koronavírusom v 9 regiónoch (Toskánsko, Sicília, Lombardia, Benátsko, Emilia Romagna, Piemont, Lazio, Trentino Alto Adige, Liguria). Celkový počet úmrtí 11.

Zákonným dekrétom talianska vláda v Lombardsku a Benátsku zaviedla zákaz premiestnenia a prístupu do nasledujúcich obcí a oblastí (10 obcí v Lombardsku – Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo e San Fiorano - a 1 v Benátsku - Vo’ Euganeo), pozastavenie verejných zhromaždení a všetkých foriem stretnutí na verejných alebo súkromných miestach, pozastavenie služieb detského a školského vzdelávania a školských výletov, návštevy múzeí a galérií, pozastavenie konkurzných konaní a činnosti verejnej správy, bez toho, aby bolo dotknuté poskytovanie základných a verejnoprospešných služieb, uplatňovanie karantény s aktívnym dohľadom na osoby, ktoré boli v úzkom kontakte s ľuďmi postihnutými vírusom, a ustanovenie povinnosti pre tých, ktorí vstúpili do Talianska z epidemiologických rizikových oblastí, aby o vstupe informovali odbor prevencie príslušnej zdravotnej spoločnosti, pozastavenie práce pre niektoré druhy podnikania a ukončenie niektorých druhov obchodných činností.

Prístup k základným verejným službám a podnikom na účely nákupu základných potrieb je podmienený použitím osobných ochranných prostriedkov, obmedzuje sa prístup, príp. sa pozastavujú služby prepravy tovaru a osôb, s výnimkou osobitných výnimiek.

Dekrét rovnako stanovuje, že nedodržanie opatrení na zabránenie šírenia vírusu je trestné.

Na základe týchto informácií odporúčame občanom SR zvážiť cestovanie do Talianska.

Vzhľadom na závažnosť ochorenia a prísnejšie preventívne opatrenia je pri cestovaní do Talianska potrebné očakávať zvýšenú kontrolu zdravotného stavu.

Mimoriadny príhovor premiéra Igora Matoviča (VIDEO)

RTVS na žiadosť Úradu vlády odvysielala mimoriadny príhovor predsedu vlády SR Igora Matoviča (OĽANO) k obmedzeniam počas Veľkej noci.

Telekom ponúkne množstvo TV kanálov a ďalšie filmy zdarma až do konca apríla

Vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu situáciu predĺži Telekom jeden z najpopulárnejších benefitov posledných týždňov až do konca apríla.

KORONAVÍRUS: Mobilné dáta nesmú byť využívané v rozpore s pravidlami EÚ

Využívanie mobilných dát s cieľom zmapovať šírenie ochorenia COVID-19 musí byť v súlade s pravidlami EÚ na ochranu údajov a súkromia, vyhlásil v utorok predseda výboru EP pre občianske slobody.

Igor Matovič požiadal o mimoriadne vystúpenie v RTVS

Úrad vlády požiadal dnes RTVS o možnosť vystúpenia predsedu vlády Igora Matoviča vo vysielaní.

Zeman aj Babiš vystúpia v televízii s prejavmi (VIDEO)

Český prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš (ANO) tento týden vystoupí s projevy v České televizi.

Markíza odvysiela rozhovor s prezidentkou Zuzanou Čaputovou (VIDEO)

Dnes večer, v utorok 7. apríla, odvysiela televízia Markíza so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.

O2 Športová akadémia Mateja Tótha spúšťa Telesnú na doma (VIDEO)

O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha kvôli karanténe nemôže cvčiť s eťmi na školách, preto sa rozhodla pripraviť cvičenie pre vetky deti, ktoré sú doma a spolu s O2 spúšťa online aktivitu „Telesná na doma“.

Rádiá v rámci akcie #ostávamdoma odvysielajú koncerty: Polemic, Vidiek a Puding pani Elvisovej

Trnavské rádio odvysiela koncerty troch známych slovenských kapiel, ktoré zaznamenalo minulý rok.

Zomrela jedna z najznámejších Bond girl - z bondovky Goldfinger (VIDEO)

Vo veku 94 rokov zomrela herečka Honor Blackman, ktorá okrem iného stvárnila jednu z najznámejších Bond girl Pussy Galore.

Markíza v mimoriadnej relácii priniesie rozhovor s nakazenými aj s Matovičom a Radičovou (VIDEO)

Aj dnes večer odvysiela Markíza so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.