Reakcia AONE na iniciatívu Igora Matoviča o vytvorení štátneho fondu na podporu investigatívnej žurnalistiky

Asociácia na ochranu novinárskej etiky (AONE), ktorá v sebe združuje najvýznamnejšie profesijné zoskupenia z oblasti printových a digitálnych médií a je strešnou organizáciou pre fungovanie nezávislej Tlačovo-digitálnej rady, chápe iniciatívu budúceho premiéra Igora Matoviča ako prejav zmeny prístupu k novinárskej obci zo strany budúcej vlády. Novinári by už konečne nemali byť zo strany štátnych orgánov vnímaní ako nepriatelia platení zo zahraničia.

Na druhej strane, navrhovaná iniciatíva by mohla byť v svojich dôsledkoch riskantným a nesystémovým riešením problémov, ktoré má slovenská mediálna sféra. Na ministerstve kultúry napríklad už viac ako rok „leží” nedokončený návrh novej mediálnej legislatívy, ktorej príprave predstavitelia vydavateľov i mediálni právni experti venovali veľa času a energie, bohužiaľ, zatiaľ bez výsledku. V rámci nej sú rozpracované aj témy ako ochrana zdroja, či ďalšie právne aspekty nevyhnutné pre fungovanie investigatívnej žurnalistiky.

Otázkou blízkej budúcnosti v zmysle odporúčaní EÚ je aj ďalšia integrácia slovenských médií v otázke samoregulácie, vrátane tých audiovizuálnych. Považujeme preto za užitočnejšie, aby sa podobné, zrejme aj dobre mienené iniciatívy uskutočnovali na základe poznania skutočných problémov a potrieb slovenských médií a novinárov, vrátane tých „investigatívnych”.

Marian Zima predseda Zboru zástupcov Asociácie na ochranu novinárskej etiky (AONE)