Odpovede na najčastejšie otázky súvisiace s ochorením COVID-19 (nový koronavírus)

Úrad verejného zdravotníctva pripravil odpovede na najčastejšie otázky súvisiace s nákazou COVID-19.

Aký je prameň pôvodcu nákazy ochorenia COVID-19?
Ako prameň pôvodcu nákazy sa predpokladajú zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan. Predpokladá sa, že ľudia sa nakazili kontaktom so živými zvieratami, ktoré sa predávajú aj na spomenutom trhu. Zatiaľ nie je presne isté, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

 

Aké sú prejavy ochorenia COVID-19?
Nový koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie –- vírusovú pneumóniu (kvapôčková infekcia). Ide o všeobecné príznaky virózy, respektíve klasických respiračných ochorení, napríklad aj chrípky – teplota nad 38 °C kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Pri komplexnejšom vyšetrení býva prítomný RTG nález – zápal pľúc. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa uvádza 2 až 14 dní, priemerne 6 dní.

 

Ako sa lieči ochorenie COVID-19?
COVID-19 je vírusové ochorenie a zaraďujeme ho medzi kvapôčkovú infekciu. Neúčinkujú naň antibiotiká. Overená očkovacia látka zatiaľ neexistuje. Liečba je symptomatická. U ľudí infikovaných novým koronavírusom sa zahajuje podporná liečba, ktorá zmierňuje príznaky infekcie. K podpornej liečbe sa využívajú bežne dostupné lieky. Liečba je individuálna a vychádza z konkrétnych potrieb pacienta. Väčšina ľudí, ktorí sa nakazia, má mierny priebeh ochorenia a zotaví sa. U starších ľudí, osôb s oslabenou imunitou či pridruženými chronickými ochoreniami je väčšia pravdepodobnosť vážnejšieho priebehu ochorenia. Príznaky nákazy ako sú napríklad horúčka alebo zápal môžu skomplikovať aj tehotenstvo.

 

Aká je pravdepodobnosť, že sa novým koronavírusom nakazím?

Ľudia sa môžu nakaziť najmä od osôb, u ktorých bol koronavírus potvrdený. Ochorenie sa prenáša malými kvapôčkami z nosa alebo úst, keď infikovaná osoba kašle alebo vydychuje. Hlavný spôsob prenosu sú teda kvapôčky vylúčené osobou, ktorá kašle. Prenos ochorenia od bezpríznakovej osoby nie je vylúčený. V prípade, že ste neboli v krajinách, kde sa ochorenie COVID-19 vyskytuje, respektíve ste neboli v kontakte s osobami, ktoré uvedené krajiny navštívili, alebo ste neboli v kontakte s osobami s podozrením na ochorenie COVID-19, ide s veľkou pravdepodobnosťou, vzhľadom na prebiehajúcu chrípkovú sezónu, o iné akútne respiračné ochorenie alebo chrípku či chrípke podobné ochorenie, a preto netreba podliehať panike. Samozrejme, aj v takomto prípade je dôležité kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, pretože i tieto ochorenia môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

 

Čo ma čaká, ak sa od 10.03.2020 vrátim na Slovensko z Talianska, Číny, Iránu a Južnej Kórey?

Čaká vás domáca povinná karanténa po dobu 14 dní, vrátane osôb, ktoré s vami žijú v domácnosti. Toto opatrenie je jedným z dôležitých nástrojov na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 v Slovenskej republike.

Všetkým osobám s prechodným a trvalým pobytom v Slovenskej republike, žijúcim na území Slovenskej republiky nad 90 dní alebo zamestnaným na území Slovenskej republiky, ktoré sa v období od 10.03.2020 vrátili z pobytu na území Čínskej ľudovej republiky, Kórejskej republiky, Iránskej islamskej republiky a Talianskej republiky, do Slovenskej republiky sa nariaďuje, aby bezprostredne po návrate do Slovenskej republiky oznámili túto skutočnosť, a to telefonicky alebo elektronicky svojmu ošetrujúcemu lekárovi. Ošetrujúci lekár musí v tomto prípade rozhodnúť o izolácii v domácom prostredí, vrátane osôb žijúcich s predmetnými osobami po dobu 14 dní.

 

Osoby, na ktoré sa vzťahuje predmetné opatrenie, sú povinné:

a) sledovať svoj zdravotný stav (náhly nástup aspoň jedného z týchto príznakov: horúčka, kašeľ, dýchavičnosť) a v prípade objavenia sa príznakov bez meškania telefonicky kontaktovať ošetrujúceho lekára a územne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a podrobiť sa odberu biologického materiálu

b) zdržať sa sociálnych kontaktov (napr. návštev kultúrnych, spoločenských, športových alebo iných hromadných podujatí alebo prijímania osôb alebo vykonávania spoločenských aktivít v mieste izolácie)

c) zdržať sa cestovania

d) zdržať sa účasti na výučbových aktivitách s výnimkou e-learningových foriem

e) zdržať sa pracovnej činnosti s výnimkou práce v mieste domácej izolácie

f) zdržať sa akýchkoľvek činností, ktoré si vyžadujú opustiť miesto izolácie alebo prijímať v mieste izolácie vnímavé osoby

 

Povinná domáca izolácia sa nevzťahuje na

vodičov nákladnej dopravy, ktorí prechádzajú cez uvedené štáty alebo vykonávajú prepravu, nakladanie a vykladanie tovaru v uvedených štátoch.

vodičov a posádky dopravnej zdravotnej služby, ktorí vykonávajú transport pacienta cez územie Talianskej republiky alebo z územia Talianskej republiky

pilotov dopravných lietadiel, ktorí neopustia palubu lietadla s výnimkou vykonania predletovej a medziletovej prípravy, pri tranzitoch alebo spiatočných letov

 

Týmto osobám sa nariaďuje, aby v prípade akýchkoľvek príznakov chrípkového ochorenia bezodkladne oznámili túto skutočnosť, a to telefonicky svojmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo, a s ktorým má uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

 

Vodičom nákladnej dopravy, ktorí prechádzajú cez uvedené štáty alebo vykonávajú prepravu, nakladanie a vykladanie tovaru v uvedených štátoch sa nariaďuje, aby pri nakladaní a vykladaní tovaru používali respirátory FFP2 alebo FFP3, maximálne obmedzili priamy kontakt s personálom v uvedenom štáte a mali vozidlo vybavené gumenými rukavicami k použitiu podľa potreby a antibakteriálnym gélom k pravidelnému čisteniu rúk.

 

Vodičom a posádkam dopravnej zdravotnej služby, ktorí vykonávajú transport pacienta cez územie Talianskej republiky alebo z územia Talianskej republiky sa nariaďuje, aby transport pacienta vykonávali len vozidlami, v ktorých je oddelený priestor pre pacienta, aby pri transporte používali osobné ochranné pracovné pomôcky (respirátory FFP3, ochranné okuliare, rukavice) a používali antibakteriálne gély k pravidelnému čisteniu rúk.

 

Aké ďalšie rozhodnutie o nariadení opatrenia na prechádzanie vzniku a šíreniu prenosného ochorenia COVID-19 vydal Úrad verejného zdravotníctva SR?

ÚVZ SR s platnosťou od 10.03.2020 po dobu 14 dní zakazuje všetkým fyzickým osobám, fyzickým osobám – podnikateľom a právnickým osobám organizovať a usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy.

Opatrenie na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosného ochorenia COVID-19 je vydané v súvislosti s nepriaznivým vývojom epidemiologickej situácie. Toto opatrenie je jedným z dôležitých nástrojov na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 v Slovenskej republike. Existuje vysoké riziko, že v súvislosti s konaním hromadných podujatí, kedy dochádza k stretnutiu väčšieho počtu ľudí, môže dôjsť k ďalšiemu šíreniu tohto ochorenia.

 

Je potrebné preventívne dodržiavať nejaké hygienické návyky?

Verejnosti odporúčame dodržiavať preventívne opatrenia, ktoré sú účinné vo vzťahu ku kvapôčkovým nákazám (patrí medzi ne aj COVID-19):

umývať si ruky často mydlom a teplou vodou, najmenej pod dobru 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu

očí, nosa i úst sa nedotýkajte neumytými rukami

zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahoďte do koša

vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky

dodržiavať vzdialenosť najmenej jeden meter medzi vami a kýmkoľvek kto kašle alebo kýcha

zvážiť účasť na hromadných podujatiach, respektíve oblastí s vysokou koncentráciou ľudí

v domácnosti dbajte na zvýšenú dezinfekciu povrchov

nosenie ochranného rúška a respirátora má význam u chorej osoby s respiračným ochorením alebo u zdravej osoby, ktorá sa zdržuje v blízkosti človeka s respiračným ochorením

ak ste chorý, zostaňte doma a telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby

 

Návod, ako si dôkladne umyť ruky, nájdete tu:

http://www.uvzsr.sk/docs/letaky/Letak_SD_cistych_ruk_2018.pdf

 

Odporúčania pre cestovateľov, ktorí sa vrátili z iných oblastí ako Taliansko, Čína, Irán a Južná Kórea

kontrolujte svoj zdravotný stav počas inkubačného času – 14 dní po návrate

dbajte na dôkladnú hygienu rúk, zvýšenú dezinfekciu povrchov v domácnosti, kašlite a kýchajte do papierových vreckoviek, ktoré potom zahodíte do koša. Ak sa dá, obmedzte návštevy priestorov s vyšším počtom ľudí

ak ste bez príznakov, a napriek tomu máte podozrenie na nákazu novým koronavírusom, môžete z vlastného rozhodnutia podstúpiť domácu izoláciu po dobu 14 dní

ak sa u vás počas 14 dní objavia príznaky ako kašeľ, horúčka, sťažené dýchanie, bolesť hrdla, hlavy, kĺbov, zostaňte doma a telefonicky kontaktujte lekára, lekársku pohotovostnú službu alebo operátora KOS ZZS a informujte ich o svojom pobyte v rizikovej oblasti.

 

Postup pre transport pacienta s podozrením na koronavírusové ochorenie COVID-19:

Telesná teplota 38 °C je pre transport pacienta s podozrením na COVID-19 rozhodujúcim faktorom. Pacienti s pozitívnou cestovateľskou anamnézou a symptómami respiračného ochorenia, ktorí majú telesnú teplotu nižšiu ako 38 °C, majú zostať v domácej izolácii. Lekár operátor KOS ZZS odporučí takémuto pacientovi symptomatickú liečbu. Lekár operátor KOS ZZS kontaktuje po 8 až 12 hodinách pacienta a verifikuje si jeho zdravotný stav. V prípade zhoršenia zdravotného stavu spojeného so vzostupom telesnej teploty, lekár KOS ZZS kontaktuje príslušného regionálneho hygienika. Po konzultácii s ním KOS ZZS v prípade potreby zabezpečí odber klinických vzoriek od pacienta. Pacienti podozriví z ochorenia na COVID-19, ktorí sú za prísnych preventívnych opatrení privezení na infekčné oddelenie posádkou ambulancie ZZS, zostanú hospitalizovaní do výsledkov laboratórneho vyšetrenia, ak lekár oddelenia nerozhodne inak.

 

Ako možno znížiť riziko šírenia nového koronavírusu na pracovisku?

Sledujte aktuálne informácie a odporúčania k služobným cestám. Uistite sa, že vaše pracovisko je čisté a hygienické – povrchy (stoly, stoličky) a predmety (telefóny, klávesnice) čistite pravidelne dezinfekčným prostriedkom. Pripomínajte všetkým, aby si dôkladne a pravidelne umývali ruky teplou vodou a mydlom, používali vhodnú dezinfekciu a dodržiavali respiračnú etiketu. Preventívne dodržiavajte všeobecné hygienické návyky, uvedené v predchádzajúcej otázke.

 

Ako dlho prežíva vírus na povrchoch?

Predbežné štúdie naznačujú, že koronavírusy môžu na povrchoch pretrvávať niekoľko hodín, až dní. Závisí to od viacerých podmienok - teploty, vlhkosti prostredia, typu povrchu a podobne. V rámci prevencie možno zvoliť časté čistenie povrchov vo vašom okolí dezinfekčnými prostriedkami.

 

Môže mi v prevencii proti ochoreniu COVID-19 pomôcť očkovanie proti chrípke?
Očkovanie proti chrípke je vhodné, chráni pred chrípkou počas prebiehajúcej chrípkovej sezóny. Ak by človek ochorel na infekciu vyvolanú koronavírusom, ďalšie ochorenie prebiehajúce súbežne, znamená vysoké riziko komplikácií.

 

Dá sa na Slovensku testovať na prítomnosť koronavírusu v organizme?
Ak lekár vysloví podozrenie z ochorenia COVID-19, pričom zodpovedne posúdi klinické a epidemiologické kritériá s dôrazom na cestovateľskú anamnézu, pacient je riešený na príslušnom infektologickom pracovisku, ktoré určí ďalší postup liečby. Laboratórnu diagnostiku vzoriek od pacienta s klinickými symptómami a cestovateľskou anamnézou zabezpečuje Národné referenčné centrum pre chrípku zriadené pri Úrade verejného zdravotníctva SR v Bratislave.
Biologický materiál od pacientov je najvhodnejšie odoberať v prvých dňoch po nástupe klinických príznakov respiračného ochorenia, v tomto období je najväčšia pravdepodobnosť záchytu vírusu. Odber nie je vhodné uskutočniť pred nástupom klinických príznakov, kedy množstvo vírusových častíc v organizme pacienta ešte nemusí dosahovať detekovateľnú hladinu. Znamená to, že počas inkubačnej doby bude test na koronavírusy s najväčšou pravdepodobnosťou negatívny - a napriek tomu môžu u danej osoby za pár dní nastúpiť klinické príznaky spôsobené prítomnosťou koronavírusu. Takáto osoba si môže mylne myslieť, že nie je infekčná a môže infekciu šíriť ďalej.
Osobe, ktorá sa vrátila z oblasti zasiahnutej novým koronavírusom odporúčame po dobu 14 dní kontrolovať svoj zdravotný stav. V tomto čase je potrebné myslieť na prevenciu. Pri kýchnutí si treba zakryť nos a ústa jednorazovou papierovou vreckovkou, ktorú treba následne zahodiť do koša, rovnako je potrebné si často umývať ruky mydlom a vodou. Ak je podozrenie, že by osoba mohla byť nakazená koronavírusom a ešte u nej nenastúpili žiadne symptómy, je možné, vzhľadom na jej vlastné rozhodnutie, podstúpiť domácu izoláciu na 14 dní v samostatnej izbe, v domácnosti zvýšiť intenzitu dezinfekcie povrchov a používať ochranné prostriedky. V prípade bezpríznakových osôb ide o štandardný postup aj v iných európskych krajinách bez potreby zavedenia prísnych karanténnych opatrení.

 

Je najväčším rizikom cestovanie?
Každé cestovanie do zasiahnutých oblastí je rizikové, preto odporúčame zvážiť nevyhnutnosť cestovania.

 

Pomôže mi nosenie ochranného rúška?
Nosenie ochranného rúška alebo respirátora má význam u chorej osoby s respiračným ochorením alebo u zdravej osoby, ktorá sa zdržuje v blízkosti človeka s respiračným ochorením.

 

Je potrebné plošne zatvárať školy?

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva v Slovenskej republike sú v pohotovosti a dôsledne monitorujú epidemiologickú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19. Na dennej báze ju vyhodnocujú a uskutočňujú adekvátne a potrebné preventívne opatrenia.

 

Karanténne opatrenia a prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu sú aktuálne vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie (potvrdené prípady ochorenia COVID-19) nariadené Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave na Cambridge International School v Bratislave, v Materskej škole Prešovská 28 a v jeho elokovanom pracovisku na Palkovičovej 11/A od 09.03.2020 do 22.03.2020. Karanténne opatrenia a prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu boli nariadené v termíne od 09.03.2020 do 15.03.2020 aj na Strednej odbornej škole masmediálnych a informačných štúdií, Kadnárová 7 v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19 u priateľa študentky navštevujúcej toto zariadenie.

 

Hoci zo strany Úradu verejného zdravotníctva SR nie je z epidemiologického hľadiska nutné pristúpiť k uzatvoreniu ďalších škôl, berieme na vedomie proaktívne kroky predstaviteľov žúp, miest a obcí a vysokých škôl. V takýchto prípadoch však dôrazne odporúčame, aby sa žiaci a študenti počas prerušenia školského vyučovania vyvarovali návštevám hromadných podujatí a miest s veľkým počtom ľudí. V prípade zmeny epidemiologickej situácie je rezort zdravotníctva pripravený operatívne a bezodkladne pristúpiť k potrebným opatreniam.