Koronavírus: Čo robiť a čo nerobiť počas domácej izolácie

13.03.2020 17:28 | Tlačové správy | ÚVZ

Inštrukcie Úradu verejného zdravotníctva:

Ak sa vrátite zo zahraničia, počnúc dnešným dňom až do odvolania vás čaká povinná 14-dňová karanténa, vrátane osôb žijúcich s vami v spoločnej domácnosti. Osoby, ktoré sa vrátili zo zahraničia, sú povinné bezprostredne po návrate na Slovensko oznámiť túto skutočnosť telefonicky alebo elektronicky svojmu ošetrujúcemu lekárovi, ktorý rozhodne o domácej izolácii.

Pre fungovanie domácnosti počas povinnej karantény platí niekoľko pravidiel.

Nákupy si skúste zorganizovať s pomocou priateľov, rodiny či blízkych a poprosiť ich, aby vám ich nechali pred dverami alebo na inom určenom mieste, prípadne, ak sa dá, využite službu dovozu potravín do domácnosti. Ak to nie je možné, choďte do obchodu v čase keď tam nie je veľa ľudí a zoznam vecí si pripravte dopredu, aby ste pri nákupe strávili čo najmenej času.

Prevenciou voči vírusovému ochoreniu je najmä dôsledné umývanie rúk dezinfekčným mydlom a časté, nárazové vetranie miestností. Kľučky, povrchy a predmety, ktoré bežne používate, dezinfikujte častejšie prípravkami s obsahom chlóru alebo alkoholu. Používajte jednorazové papierové a vlhčené utierky, každý člen rodiny má mať svoj vlastný uterák. Rovnako vlastný tanier, poháre či príbor. Ideálnym riešením pre člena rodiny, ktorý prišiel zo zahraničia, je samostatná izba a minimálne kontakty s ostatnými. Ak to aj nie je možné, každý člen rodiny by mal urobiť maximum pre to, aby k prípadnému prenosu ochorenia neprišlo.

POČAS DOMÁCEJ IZOLÁCIE:

- sledujte svoj zdravotný stav
- ak sa u vás objaví aspoň jeden z príznakov ako horúčka, kašeľ, dýchavičnosť, hneď kontaktujte telefonicky svojho ošetrujúceho lekára, aj príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a dohodnite sa na odbere biologického materiálu
- obmedzte kontakty s inými osobami, nenavštevujte kultúrne, spoločenské, športové alebo iné hromadné podujatia, neprijímajte a nechoďte na návštevy
- necestujte
- na výučbové aktivity využívajte e-learningové formy
- vykonávajte iba takú pracovnú činnosť, ktorú môžete vykonávať v mieste izolácie
- zdržte sa akýchkoľvek činností mimo miesta

Bývalý redaktor Markízy bude poradcom a hovorcom ministra dopravy

Poradcom ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala pre strategickú a krízovú komunikáciu sa stal bývalý novinár Ivan Rudolf.

Už viete, kto je Nanuk? Stredoslovenská energetika, a. s., prináša zaujímavú zmenu v kreatíve (VIDEO)

Spoločnosť Stredoslovenská energetika, a. s., sa po troch rokoch rozhodla zmeniť svoj komunikačný koncept. Ústredná postava a tvár predchádzajúceho konceptu Šoko odovzdáva štafetu peknej a šikovnej eskimáčke Nanuk.

Bývalá hovorkyňa premiéra má novú prácu

Bývalá hovorkyňa premiéra sa presunula z úradu vlády do parlamentu.

Penta čistí redakciu Trendu, zbavila sa ľudí, ktorí sa ozvali proti zásahom zhora

Penta si s nákazou koronavírusu vyčistila redakciu od kritických a "neposlušných" redaktorov.

Zabite nudu počas karantény a natočte spot pre 365.bank!

Aktuálna situácia ohľadne koronavírusu donútila ostať doma nejedného človeka. Čo zrazu s toľkým voľným časom? Môžete ho využiť efektívne, kreatívne a ešte sa aj zabavíte. 365.bank totiž dáva príležitosť stať sa hlavnými aktérmi jej spotov. Hercami, kameramanmi, rekvizitármi či strihačmi. Stačí si len vybrať jeden zo scenárov a poslať svoje podomácky vytvorené videá odborníkom.

Z Trendu odchádzajú ďalší ľudia

Minulý týždeň sa v redakcii Trendu osem ľudí vrátane zástupkyne šéfredaktora dozvedelo, že vedenie nemá záujem o ďalšiu spoluprácu a v redakcii končia.

RTVS pridáva do vysielania bohoslužby, ale nie tak, ako žiadal Matovič

Vláda minulý týždeň požiada riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, aby RTVS každý deň o 18:00 vysielala na Dvojke bohoslužby. RTVS dnes oznámila, že pridáva do vysielania bohoslužby, ale nie tak, ako žiadal Igor Matovič.

Členovia Klubu reklamných agentúr posielajú vláde, zadávateľom aj kolegom otvorený list

Zástupcovia reklamných agentúr združených v KRAS-e zverejnili otvorený list, ktorý adresujú kolegom, zadávateľom ja vláde. Prinášame celé znenie:

Kontroverzný youtuber Rudolf Vasky je opäť zadržaný

Vyšetrovateľ NAKA dnes opätovne zadržal Rudolfa Vaskyho. „Dôvodom je nerešpektovanie rozhodnutia súdu, ktorým tejto osobe zakázal uverejňovať príspevky na verejnosť, alebo sa na ich tvorbe akýmkoľvek spôsobom podieľať,“ píše polícia na facebooku.

Chystá sa náhrada za zrušenú Eurovíziu (VIDEO)

Európska vysielacia únia (EBU) chystá náhradu za medzinárodnú spevácku súťaž Eurovízia, ktorej tento ročník sa zrušil kvôli pandémii koronavírusu.