Ministerka vnútra: Za nedodržanie povinnej karantény hrozí pokuta až do výšky 1 659 eur

Ministerka vnútra Denisa Saková upozorňuje na najnovšie bezpečnostné opatrenia:

Od pondelka 16. marca budú uzatvorené všetky školské a predškolské zariadenia, vrátane univerzít. Rovnako tak voľnočasové združenia. Od dnes rána sa zatvorili akvaparky a lyžiarske strediská, ako aj všetky zábavné podniky, detské kútiky a cez víkend dôjde k uzatvoreniu nákupných centier s výnimkou drogérií, lekární a potravín. Reštaurácie zatiaľ zostanú otvorené.

Všetci Slováci, ktorí sa na územie SR vracajú zo zahraničia, musia ísť do povinnej 14-dňovej karantény. Zároveň sprísňujeme kontroly na dodržiavanie karanténnych opatrení. Za nedodržanie povinnej karantény hrozí pokuta až do výšky 1 659 eur. Upozorňujeme, že štát má všetky prostriedky na to, aby skontroloval, či karanténu dodržiavate. Klientske centrá budú od pondelka 16.3. fungovať len tri hodiny denne. Obmedzujeme medzinárodnú osobnú, vlakovú a autobusovú dopravu okrem nákladnej.

Nákladná doprava bude aj naďalej povolená. Veľké hraničné priechody zatiaľ zostanú otvorené, ale zavádzajú sa na nich kontroly s tým, že na územie SR budú mať povolený vstup len osoby, ktoré sa preukážu oficiálnou formou pobytu – trvalým či prechodným pobytom - a platným cestovným dokladom.

Malé hraničné priechody sa postupne zatvoria. Osoby vstupujúce na územie SR budú musieť dodržať povinnú 14-dňovú karanténu. Osobám, ktoré dochádzajú na územie SR za prácou z prihraničných obcí v Rakúsku či Maďarsku, odporúčame vybaviť si potvrdenie od zamestnávateľa.
Zatvorili sme medzinárodné letiská v Bratislave, Košiciach a Poprade pre osobnú dopravu. Cargo lety fungujú naďalej.

Ešte raz vás chcem všetkých poprosiť, buďte disciplinovaní a dodržiavajte prijaté opatrenia.