Ministerstvo zdravotníctva: Rozširujeme laboratórnu diagnostiku nového koronavírusu

16.03.2020 14:19 | Tlačové správy |

Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva SR rozšírili laboratórnu diagnostiku nového koronavírusu.

Vzorky od pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19 vyšetruje okrem Národného referenčného centra pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva SR aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici a Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach. Do konca týždňa by mala laboratórna diagnostika odštartovať aj na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne.

„Testovacie kapacity posilňujeme z dôvodu pribúdajúceho počtu vzoriek a z dôvodu zabezpečenia lepšej dostupnosti laboratórnej diagnostiky nového koronavírusu. Laboratóriá úradov verejného zdravotníctva v Bratislave, v Košiciach a v Banskej Bystrici sú schopné spolu denne vyšetriť približne 400 vzoriek,“ povedal predseda vlády SR Peter Pellegrini poverený riadením Ministerstva zdravotníctva SR.

„Rozšírením laboratórnej diagnostiky nového koronavírusu na ďalšie pracoviská úradov verejného zdravotníctva sa zvýši šanca väčšieho záchytu ochorenia COVID-19, čo našim epidemiológom v teréne zabezpečí podchytenie väčšieho množstva ohnísk s následkom úspešnej eliminácie rizika šírenia ochorenia,“ doplnil hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas s tým, že po zapojení Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne bude počet vyšetrených vzoriek za deň ešte vyšší.

Rozšírením testovacích kapacít sa zároveň skráti doba čakania na výsledky, keďže sa tak, ako doteraz, nebudú všetky vzorky posielať do bratislavského Národného referenčného centra pre chrípku na ÚVZ SR.

K posilneniu testovacích kapacít na úradoch verejného zdravotníctva SR sa ponúkol Virologický ústav Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV). Rezort komunikuje vo veci zapojenia sa do koordinovanej štátom riadenej laboratórnej diagnostiky nového koronavírusu aj s komerčnými laboratóriami.

Bývalý redaktor Markízy bude poradcom a hovorcom ministra dopravy

Poradcom ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala pre strategickú a krízovú komunikáciu sa stal bývalý novinár Ivan Rudolf.

Už viete, kto je Nanuk? Stredoslovenská energetika, a. s., prináša zaujímavú zmenu v kreatíve (VIDEO)

Spoločnosť Stredoslovenská energetika, a. s., sa po troch rokoch rozhodla zmeniť svoj komunikačný koncept. Ústredná postava a tvár predchádzajúceho konceptu Šoko odovzdáva štafetu peknej a šikovnej eskimáčke Nanuk.

Bývalá hovorkyňa premiéra má novú prácu

Bývalá hovorkyňa premiéra sa presunula z úradu vlády do parlamentu.

Penta čistí redakciu Trendu, zbavila sa ľudí, ktorí sa ozvali proti zásahom zhora

Penta si s nákazou koronavírusu vyčistila redakciu od kritických a "neposlušných" redaktorov.

Zabite nudu počas karantény a natočte spot pre 365.bank!

Aktuálna situácia ohľadne koronavírusu donútila ostať doma nejedného človeka. Čo zrazu s toľkým voľným časom? Môžete ho využiť efektívne, kreatívne a ešte sa aj zabavíte. 365.bank totiž dáva príležitosť stať sa hlavnými aktérmi jej spotov. Hercami, kameramanmi, rekvizitármi či strihačmi. Stačí si len vybrať jeden zo scenárov a poslať svoje podomácky vytvorené videá odborníkom.

Z Trendu odchádzajú ďalší ľudia

Minulý týždeň sa v redakcii Trendu osem ľudí vrátane zástupkyne šéfredaktora dozvedelo, že vedenie nemá záujem o ďalšiu spoluprácu a v redakcii končia.

RTVS pridáva do vysielania bohoslužby, ale nie tak, ako žiadal Matovič

Vláda minulý týždeň požiada riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, aby RTVS každý deň o 18:00 vysielala na Dvojke bohoslužby. RTVS dnes oznámila, že pridáva do vysielania bohoslužby, ale nie tak, ako žiadal Igor Matovič.

Členovia Klubu reklamných agentúr posielajú vláde, zadávateľom aj kolegom otvorený list

Zástupcovia reklamných agentúr združených v KRAS-e zverejnili otvorený list, ktorý adresujú kolegom, zadávateľom ja vláde. Prinášame celé znenie:

Kontroverzný youtuber Rudolf Vasky je opäť zadržaný

Vyšetrovateľ NAKA dnes opätovne zadržal Rudolfa Vaskyho. „Dôvodom je nerešpektovanie rozhodnutia súdu, ktorým tejto osobe zakázal uverejňovať príspevky na verejnosť, alebo sa na ich tvorbe akýmkoľvek spôsobom podieľať,“ píše polícia na facebooku.

Chystá sa náhrada za zrušenú Eurovíziu (VIDEO)

Európska vysielacia únia (EBU) chystá náhradu za medzinárodnú spevácku súťaž Eurovízia, ktorej tento ročník sa zrušil kvôli pandémii koronavírusu.