L. Ď. Nicholsonová: Domáce násilie karanténu nemá, musíme byť vnímavejší

27.03.2020 09:18 | Tlačové správy |

Poslankyňa Európskeho parlamentu za SaS a predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne záležitosti Lucia Ďuriľš Nicholsonová upozornila na neľahkú situáciu žien, ktoré majú skúsenosť s domácim násilím.

„Ženy aj deti sú v týchto dňoch zatvorené doma. Rovnako je však s nimi zatvorený aj násilník. Iné obete, než svojich najbližších, na vyventilovanie svojho hnevu nemá. Ženy aj deti sú preto prvými obeťami a svedkami násilia, ktoré ostáva za nútene zatvorenými dverami, bez možnosti úniku. Ak by sa matky s deťmi aj rozhodli pre odchod, nemajú sa kam uchýliť. Situáciu komplikuje nielen to, že krízové centrá nemajú dostatočné kapacity, no krízové centrá obmedzili prijímanie žien a detí tiež z dôvodu ochrany pred rozšírením koronavírusu,“ popísala situáciu Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Ako europoslankyňa preto Nicholsonová vyzýva vládu, najmä rezorty práce a sociálnych vecí a ministerstvo vnútra, aby urýchlene prijali opatrenia na zlepšenie situácie. Navrhuje vo väčšej miere operatívne a dočasne využívať ako krízové centrá nevyužité hotelové izby a iné ubytovacie zariadenia. Tiež navrhuje jasné a dostupné informovanie o takýchto možnostiach. Pripomína intenzívnejšiu odbornú prípravu bezpečnostných zložiek vo vzťahu k obetiam domáceho násilia.

„V neposlednom rade treba dnešné krízové centrá dofinancovať. Obete by mali mať k dispozícii núdzový fond na pokrytie nákladov spojených s odchodom od násilníka,“ vymenúva ďalšie nevyhnutné opatrenia Lucia Ďuriš Nicholsonová. Pripomína tiež: „Nezabúdajme, že v týchto časoch, keď väčšina z nás rieši prioritne ochranu vlastného zdravia a zdravia svojich blízkych, mnoho žien a detí čelí mnohonásobne ťažšej situácii zhoršenej pandémiou koronavírusu.“

Pomôcť ženám a deťom čeliacim násiliu môžu aj ľudia či rodina v ich okolí. Obrátiť sa môžu na Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie. Číslo na linku je 0800 212 212 a aj v súčasnosti je dostupná nepretržite.

„Vyzývam tiež verejnosť – buďme všetci obozretnejší a vnímavejší k domácemu násiliu. Podozrenia treba nahlasovať polícii. Týraná žena je často bezmocná - v karanténe čelí domácemu násiliu a keďže násilník ju má doma stále pod kontrolou, sama si pomoc nezavolá,“ apeluje Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Matej Tóth vybavil deťom telesnú na doma (VIDEO)

Počas pandémie sa na Slovensku zatvorili školy, prerušila činnosť športových klubov a zrušili sa športové podujatia. Táto situácia sa dotkla aj tréningov O2 Športovej akadémie Mateja Tótha, ktoré boli z bezpečnostných dôvodov zrušené do konca školského roka. V čase, kedy je dôležité zostať zdravý, ale zároveň v bezpečí domova, sa O2 spolu s O2 Športovou akadémiou Mateja Tótha rozhodli priniesť projekt „Telesná na doma“.

Formula 1 potvrdila začiatok odloženej sezóny, prinášame podrobný program

Nový ročník majstrovstiev sveta Formuly 1, ktorý bol odložený kvôli pandémiu koronavírusu, odštartuje za mesiac v Rakúsku. Dnes o tom informovalo vedenie šampionátu a súčasne zverejnilo kalendár úvodných ôsmich pretekov sezóny.

Majstrovstvá, ktoré mali pôvodne odštartovať v marci, začnú 5. júla Veľkou cenou Rakúska. Týždeň nato sa na okruhu vo Spielbergu pôjde znova, potom sa formula presunie do Maďarska. Nasledovať budú dva preteky v Silverstone a Veľké ceny Španielska, Belgicka a Talianska, kde by sa malo ísť 6. septembra.

Podľa vyhlásenia na webe Formuly 1 sa zatiaľ všetky preteky pôjdu bez divákov a za prísnych hygienických opatrení. Konečný program seriálu by mal byť zverejnený v najbližších týždňoch. Uskutočniť sa má 15 až 19 závodov a majstrovstvá by malo skončiť v decembri.

"V posledných týždňoch sme neustále rokovali so všetkými partnermi vrátane stajní a Medzinárodnej automobilovej federácie, aby sme pripravili úvodnú časť kalendára pre sezónu 2020 a mohli za čo najbezpečnejších podmienok začať pretekať," uviedol na webe šéf seriálu Chase Carey.

"Sezóna síce odštartuje bez divákov na pretekoch, ale veríme, že v najbližších mesiacoch bude situácia už natoľko bezpečná, že ich budeme môcť znova privítať späť. Sme presvedčení, že návrat Formuly 1 urobí radosť športovým fanúšikom na celom svete," dodal.

Zatiaľ známy program sezóny Formuly 1:

5. júla: Veľká cena Rakúska (Red Bull Ring, Spielberg),
12. júla: Veľká cena Štajerska (Red Bull Ring, Spielberg),
19. júla: Veľká cena Maďarska (Hungaroring, Budapešť),
2. augusta: Veľká cena Británia (Silverstone),
9. augusta: Jubilejný Veľká cena k výročiu 70 rokov F1 (Silverstone),
16. augusta: Veľká cena Španielska (Circuit de Catalunya, Barcelona),
30. augusta: Veľká cena Belgicka (Spa-Francorchamps),
6. septembra: Veľká cena Talianska (Monza).

Počítačová hra s Hitlerom v Moskve rozhnevala Kremeľ (VIDEO)

Kremeľ dnes obvinil ukrajinskú firmu vyvíjajúcu počítačové hry z glorifikácie nacizmu.

RTVS odvysiela prejav Zuzany Čaputovej a mimoriadne štúdio (VIDEO)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová predstúpi v piatok 5. júna o 9:00 pred parlament so správou o stave republiky, prvou od svojho nástupu do funkcie.

12 slovenských médií získalo podporu z krízového fondu Google

Pandémia rapídne zasiahla mediálne odvetvie po celom svete a niektoré lokálne vydavateľstvá museli v posledných týždňoch pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov, ku škrtaniu rozpočtov a v niektorých prípadoch aj k ukončeniu činnosti.

UPC zaraďuje balíček s 8 ruskými TV stanicami

Spoločnosť UPC okrem rôznych žánrových balíčkov ponúka tiež Nemecký, Maďarský a po novom aj Ruský balíček

Železnice majú novú hovorkyňu

Od 1. júna majú Železnice Slovenskej republiky novú hovorkyňu.

EÚ ponúka obciam možnosť získať verejné Wi-Fi zadarmo

V stredu 3. júna komisia vyhlási štvrtú výzvu na predkladanie žiadostí do iniciatívy WiFi4EU.

Minister školstva sa na Markíze stretne zoči-voči riaditeľom škôl (VIDEO)

Dnes večer, v utorok 2. júna, televízia Markíza sa bude v mimoriadnej relácii venovať návratu detí do škôl.

Slovenská sporiteľňa otvorila svoju prvú bezhotovostnú pobočku (FOTO)

V turbulentnom období pandémie koronavírusu sa Slovenská sporiteľňa rozhodla otvoriť svoju prvú bezhotovostnú pobočku s modernou samoobslužnou zónou, ktorá bude klientom k dispozícií 24 hodín denne, 7 dní v týždni.