DÔLEŽITÉ: Všetky nariadenia v súvislosti s koronou na jednom mieste

28.03.2020 17:29 | Tlačové správy | ÚVZ

Úrad verejného zdravotníctva SR na základe záverov z Ústredného krízového štábu SR zabezpečuje na úseku verejného zdravotníctva nasledovné:

• Až do odvolania sa predlžuje všetkým fyzickým osobám, fyzickým osobám – podnikateľom a právnickým osobám zákaz organizovať a usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy (termín od 24.03.2020 do odvolania).

• Od 30.03.2020 do odvolania sa predlžuje uzatvorenie všetkých maloobchodných prevádzok a všetkých prevádzok poskytujúcich služby okrem: predajní potravín, mäsa, chleba a pečiva, ovocia a zeleniny/predajní potravín na osobitné výživové účely pre dojčatá a malé deti a predajní potravín na osobitné lekárske účely/lekární, predajní a výdajní zdravotníckych pomôcok a očných optík/predajní drogérie/čerpacích staníc pohonných hmôt a palív/predajní novín a tlačovín/predajní s krmivom pre zvieratá a veterinárnych ambulancií/prevádzok telekomunikačných operátorov/prevádzok verejného stravovania a stánkov s rýchlym občerstvením/prevádzok poštových, bankových, poisťovacích služieb a leasingových služieb/donáškových služieb a prevádzok internetových obchodov (eshop) s možnosťou vyzdvihnutia tovaru v prevádzke/pohrebných služieb, služieb pohrebiska a krematória/autoservisov, pneuservisov a odťahových služieb/služieb slovenskej technickej kontroly a emisnej kontroly/servisov výpočtovej a telekomunikačnej techniky/taxi služieb vykonávajúcich prepravu vecí a tovaru/práčovní a čistiarní odevov/advokátov, notárov, súdnych exekútorov, správcov konkurzných podstát, mediátorov, dražobníkov, rozhodcov, znalcov, tlmočníkov a prekladateľov/prevádzok kľúčových služieb/zberných dvorov/predajní metrového textilu a galantérie/predajní a servisov bicyklov/prevádzok záhradníctva a záhradnej techniky, ak vnútorná predajná plocha prevádzky nepresahuje 1000 m2/prevádzok stavebnín, inštalačného a elektroinštalačného materiálu, železiarstva, farieb lakov, ak vnútorná predajná plocha prevádzky nepresahuje 1000 m2.

• S účinnosťou od 30. marca 2020 do odvolania sa zakazuje prítomnosť verejnosti v prevádzkach verejného stravovania a stánkov s rýchlym občerstvením; tento zákaz sa nevzťahuje na predaj mimo prevádzku stravovacích služieb (napríklad prevádzky rýchleho občerstvenia s výdajným okienkom alebo predaj pokrmov so sebou bez vstupu do prevádzky).

• S účinnosťou od 30. marca 2020 do odvolania sa nariaďuje prevádzkovateľom obchodného domu, aby uzatvoril všetky maloobchodné prevádzky a všetky prevádzky poskytujúce služby okrem predajní potravín, mäsa, chleba a pečiva, ovocia a zeleniny, predajní potravín na osobitné výživové účely pre dojčatá a malé deti a predajní potravín na osobitné lekárske účely, lekární, predajní a výdajní zdravotníckych pomôcok, očných optík, predajní drogérie.

• Otvorené prevádzky budú musieť sprísniť hygienický režim. S účinnosťou od 30. marca do odvolania umožnia: vstup a pobyt v prevádzke len s prekrytými hornými dýchacími cestami (napríklad respirátor, rúško, šál, šatka, atď.), pri vchode do prevádzky aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice, v radách nakupujúcich zabezpečiť odstup minimálne 2 metre, počet nakupujúcich v prevádzke v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jeden nakupujúci na 25 m2 z predajnej plochy prevádzky, na všetky vstupy do prevádzky viditeľne umiestniť oznam o povinnosti dodržiavať vyššie uvedené hygienické opatrenia a oznam o maximálnom počte zákazníkov v jednom okamihu.

• Zatvorenie týchto obchodov v nedeľu za účelom sanitárneho dňa: predajne potravín, mäsa, chleba a pečiva, ovocia a zeleniny, predajne potravín na osobitné výživové účely pre dojčatá a malé deti a predajne potravín na osobitné lekárske účely, lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok, predajne drogérie, predajne novín a tlačovín, predajne s krmivom pre zvieratá.
Zatvorenie v nedeľu neplatí pre veterinárne ambulancie a „pohotovostné lekárne“, nemocničné lekárne a verejné lekárne a nemocničné lekárne s oddelením výdaja verejnosti s miestom výkonu činnosti v sídle pevného bodu ambulancie pevnej pohotovostnej služby so schváleným prevádzkovým časom zahŕňajúcim nedeľu v prípade, ak v sídle tohto pevného bodu ambulancie pevnej pohotovostnej služby nie je zabezpečený výkon lekárenskej pohotovostnej služby spôsobom uvedeným vyššie.

• Vydanie opatrenia, ktorým sa zakazuje vychádzať a pohybovať sa na verejnosti bez prekrytia horných dýchacích ciest (Termín od 25.03.2020 od polnoci do odvolania).

• Dočasné pozastavenie poskytovania sociálnych služieb v zariadeniach sociálnych služieb s ambulantnou formou tejto sociálnej služby všetkým poskytovateľom sociálnej služby v týchto zariadeniach, ktorými sú: denné stacionáre, zariadenia pre seniorov s ambulantnou formou sociálnej služby, zariadenia opatrovateľskej služby s ambulantnou formou sociálnej služby, rehabilitačné strediská s ambulantnou formou sociálnej služby, špecializované zariadenia s ambulantnou formou sociálnej služby, domovy, sociálnych služieb s ambulantnou formou sociálnej služby, denné centrá, (bývalé "kluby dôchodcov") a zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa ( bývalé "detské jasle"). Prikazuje sa verejným a neverejným poskytovateľom sociálnych služieb dôsledne dodržiavať hygienicko-epidemiologický režim. (Termín od 25.03.2020 do odvolania).

• Od 30.03.2020 do odvolania vyčleniť nákupný čas iba pre seniorov nad 65 rokov od 9.00 h do 12.00 h v dňoch od pondelka do soboty v predajniach potravín, mäsa, chleba a pečiva, ovocia a zeleniny a v predajniach drogérie.

• Vydať usmernenie, ktorým sa odporučí od 30.03.2020 merať telesnú teplotu pri vstupe do nemocníc a priemyselných podnikov, a ktorým sa uložia usmernenia, ako postupovať pri nameraní zvýšenej telesnej teploty.

• Vypracovať krízový plán pre potravinové prevádzky, vypracovať odporúčanie, aby fyzické osoby na verejnosti dodržiavali, dvojmetrový odstup, ak je to možné a stanovil podmienky a výnimky z tohto odporúčaného opatrenia

• Preškoliť určených príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže na testovanie v ústave na výkon trestu

Vláda SR, Ústredný krízový štáb SR a Úrad verejného zdravotníctva SR zároveň dôrazne vyzývajú seniorov, aby obmedzili dopravu vo vlakoch a obmedzili pohyb po vonku len na nevyhnutné prípady (nákup, venčenie spoločenských zvierat, návšteva zdravotníckeho zariadenia). Seniori patria z pohľadu šírenia ochorenia a možného vzniku vážnych zdravotných komplikácií medzi rizikovú skupinu obyvateľstva. Na uvedené opatrenia je potrebné nazerať ako na jeden z krokov a dôležitých nástrojov, ktorým vieme zamedziť šíreniu ochorenia COVID-19 na Slovensku.

Matej Tóth vybavil deťom telesnú na doma (VIDEO)

Počas pandémie sa na Slovensku zatvorili školy, prerušila činnosť športových klubov a zrušili sa športové podujatia. Táto situácia sa dotkla aj tréningov O2 Športovej akadémie Mateja Tótha, ktoré boli z bezpečnostných dôvodov zrušené do konca školského roka. V čase, kedy je dôležité zostať zdravý, ale zároveň v bezpečí domova, sa O2 spolu s O2 Športovou akadémiou Mateja Tótha rozhodli priniesť projekt „Telesná na doma“.

Formula 1 potvrdila začiatok odloženej sezóny, prinášame podrobný program

Nový ročník majstrovstiev sveta Formuly 1, ktorý bol odložený kvôli pandémiu koronavírusu, odštartuje za mesiac v Rakúsku. Dnes o tom informovalo vedenie šampionátu a súčasne zverejnilo kalendár úvodných ôsmich pretekov sezóny.

Majstrovstvá, ktoré mali pôvodne odštartovať v marci, začnú 5. júla Veľkou cenou Rakúska. Týždeň nato sa na okruhu vo Spielbergu pôjde znova, potom sa formula presunie do Maďarska. Nasledovať budú dva preteky v Silverstone a Veľké ceny Španielska, Belgicka a Talianska, kde by sa malo ísť 6. septembra.

Podľa vyhlásenia na webe Formuly 1 sa zatiaľ všetky preteky pôjdu bez divákov a za prísnych hygienických opatrení. Konečný program seriálu by mal byť zverejnený v najbližších týždňoch. Uskutočniť sa má 15 až 19 závodov a majstrovstvá by malo skončiť v decembri.

"V posledných týždňoch sme neustále rokovali so všetkými partnermi vrátane stajní a Medzinárodnej automobilovej federácie, aby sme pripravili úvodnú časť kalendára pre sezónu 2020 a mohli za čo najbezpečnejších podmienok začať pretekať," uviedol na webe šéf seriálu Chase Carey.

"Sezóna síce odštartuje bez divákov na pretekoch, ale veríme, že v najbližších mesiacoch bude situácia už natoľko bezpečná, že ich budeme môcť znova privítať späť. Sme presvedčení, že návrat Formuly 1 urobí radosť športovým fanúšikom na celom svete," dodal.

Zatiaľ známy program sezóny Formuly 1:

5. júla: Veľká cena Rakúska (Red Bull Ring, Spielberg),
12. júla: Veľká cena Štajerska (Red Bull Ring, Spielberg),
19. júla: Veľká cena Maďarska (Hungaroring, Budapešť),
2. augusta: Veľká cena Británia (Silverstone),
9. augusta: Jubilejný Veľká cena k výročiu 70 rokov F1 (Silverstone),
16. augusta: Veľká cena Španielska (Circuit de Catalunya, Barcelona),
30. augusta: Veľká cena Belgicka (Spa-Francorchamps),
6. septembra: Veľká cena Talianska (Monza).

Počítačová hra s Hitlerom v Moskve rozhnevala Kremeľ (VIDEO)

Kremeľ dnes obvinil ukrajinskú firmu vyvíjajúcu počítačové hry z glorifikácie nacizmu.

RTVS odvysiela prejav Zuzany Čaputovej a mimoriadne štúdio (VIDEO)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová predstúpi v piatok 5. júna o 9:00 pred parlament so správou o stave republiky, prvou od svojho nástupu do funkcie.

12 slovenských médií získalo podporu z krízového fondu Google

Pandémia rapídne zasiahla mediálne odvetvie po celom svete a niektoré lokálne vydavateľstvá museli v posledných týždňoch pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov, ku škrtaniu rozpočtov a v niektorých prípadoch aj k ukončeniu činnosti.

UPC zaraďuje balíček s 8 ruskými TV stanicami

Spoločnosť UPC okrem rôznych žánrových balíčkov ponúka tiež Nemecký, Maďarský a po novom aj Ruský balíček

Železnice majú novú hovorkyňu

Od 1. júna majú Železnice Slovenskej republiky novú hovorkyňu.

EÚ ponúka obciam možnosť získať verejné Wi-Fi zadarmo

V stredu 3. júna komisia vyhlási štvrtú výzvu na predkladanie žiadostí do iniciatívy WiFi4EU.

Minister školstva sa na Markíze stretne zoči-voči riaditeľom škôl (VIDEO)

Dnes večer, v utorok 2. júna, televízia Markíza sa bude v mimoriadnej relácii venovať návratu detí do škôl.

Slovenská sporiteľňa otvorila svoju prvú bezhotovostnú pobočku (FOTO)

V turbulentnom období pandémie koronavírusu sa Slovenská sporiteľňa rozhodla otvoriť svoju prvú bezhotovostnú pobočku s modernou samoobslužnou zónou, ktorá bude klientom k dispozícií 24 hodín denne, 7 dní v týždni.