Odporúčanie pre médiá, ako komunikovať obyvateľstvu poskytovanie zdravotnej starostlivosti v časoch mimoriadnej situácie súvisiace s pandémiou COVID-19

30.03.2020 13:47 | Tlačové správy |

Keby sme chceli odporučiť orgánom a odborníkom zodpovedným za vytváranie podmienok, za ktorých budú schopní zdravotníci i ľudia vôbec dlhodobo fungovať pod extrémnym tlakom a stresom, pripadá nám oveľa zmysluplnejšie, aby sa zamerali iným smerom a ošetrili predovšetkým spôsob komunikácie a vzťahovania sa, ako k zdravotníkom, tak aj ľuďom všeobecne (napr. zo strany štátu a zodpovedných orgánov, príp. osobností a odborníkov).

Systém spolupráce a pocit bezpečia vieme podporiť spoľahlivou edukáciou a informovanosťou, jednaním s ľuďmi ako s dospelými kompetentnými jedincami, ktorí majú podľa možností maximálnu možnú mieru kontroly nad sebou a svojou situáciou. Toto je obzvlášť dôležité za súčasných okolností, keď šíriaca sa epidémia, ako aj následné opatrenia prirodzene vyvolávajú intenzívne pocity straty kontroly.

Systém starostlivosti, keď sa aktivuje, dokáže zmierniť prejavy stresovej reakcie a zlepšiť schopnosť CNS spracovávať informácie (emočne i kognitívne), bez ohľadu na to, či sa nebezpečenstvo naozaj znížilo. Inými slovami, ak chceme, aby sa v pretrvávajúcom ohrození ľudia mohli cítiť bezpečnejšie a uvoľnenejšie, môžeme pracovať na tom, aby cítili, že je o nich postarané. Tento pocit a pocit bezpečia sa zvyšuje, keď má človek zážitok, že je vnímaný, braný vážne (s tým, čo prežíva a čo potrebuje), pochopený a ocenený, keď je potvrdená jeho hodnota.

Premýšľali sme aj o tom, čo by sme vnímali ako účinnú starostlivosť o zdravotníkov a iných odborníkov v prvej línii nasadenia a ich potreby.
Len veľmi málo ľudí zlepší svoj výkon pod tlakom kritiky, príkazov a vyhrážania.

Väčšina ľudí je schopná zvládnuť stres a dlhodobo pracovať pre dobro iných, ak majú pocit, že to má zmysel a že ich úsilie je vnímané, ocenené a podporené. Väčšina zdravotníkov i psychológov si zvolili toto povolanie z altruistických dôvodov. Ich motivácia pomáhať je prirodzená, ale v súčasnosti potrebujú zvýšenú podporu, aby dokázali dlhodobo odolávať stresu a traumatizácii. Stupňovanie tlaku zo strany štátu je síce pochopiteľné, ale ak nebude vhodne komunikované a ošetrené, môže sa stať súčasťou problému a nie riešenia.
Tlak cez reštriktívne opatrenia a príkazy je neúčinný pre udržanie pozitívnej motivácie a úplne kontraproduktívny z hľadiska manažmentu stresu. Vhodne ošetrené o.i. znamená, že je potrebné, aby boli podporení úplne pragmaticky a materiálno-technicky maximálne, ako je to možné, ale tiež zmysluplnými a koordinovanými informáciami a inštrukciami. Vhodne komunikované znamená, že potrebujú počuť a vnímať (zo strany štátu, zodpovedných orgánov..., aj spoluobčanov) uznanie, pochopenie, úprimný záujem o ich emócie a potreby. Potrebujú vedieť, že v tom nie sú sami a že ich úsilie prináša ovocie.

Kelly McGonigal (ktorá sa zaoberá psychológiou i neurobiológiou zdravia, stresu a napr. aj súcitu a súcitu so sebou) hovorí, že pre udržateľnosť súcitu je potrebné, aby ľudia mali možnosť zažiť uspokojenie zo súcitu: t.j., že ich aktivita pomáha, alebo aspoň je ocenená, podporená a skúsenosť zdieľaná. V opačnom prípade nastúpi vyčerpanie a súcitná motivácia môže ustúpiť iným prirodzeným motiváciám (napr. ochrana seba, vylúčenie cudzieho etc.).

Na druhej strane ochranný efekt sociálnych stratégií zvládania stresu je natoľko silný, že ak sa podarí vytvoriť pocit spolupatričnosti a spolupráce, ľudia môžu dokázať prekonať extrémne situácie aj bez vážnych následkov na psychickom zdraví.

Prebraté a skrátené zo Slovenský inštitút pre psychotraumatológiu a EMDR (SIPE)
Mgr. Hana Vojtová
MUDr. Daniel Ralaus
Mgr. Katarína Kárászová
Mgr. et Mgr. Shane Tylor
Mgr. Jana Vyskočil
Mgr. Janka Ashford, PhD.

Matej Tóth vybavil deťom telesnú na doma (VIDEO)

Počas pandémie sa na Slovensku zatvorili školy, prerušila činnosť športových klubov a zrušili sa športové podujatia. Táto situácia sa dotkla aj tréningov O2 Športovej akadémie Mateja Tótha, ktoré boli z bezpečnostných dôvodov zrušené do konca školského roka. V čase, kedy je dôležité zostať zdravý, ale zároveň v bezpečí domova, sa O2 spolu s O2 Športovou akadémiou Mateja Tótha rozhodli priniesť projekt „Telesná na doma“.

Formula 1 potvrdila začiatok odloženej sezóny, prinášame podrobný program

Nový ročník majstrovstiev sveta Formuly 1, ktorý bol odložený kvôli pandémiu koronavírusu, odštartuje za mesiac v Rakúsku. Dnes o tom informovalo vedenie šampionátu a súčasne zverejnilo kalendár úvodných ôsmich pretekov sezóny.

Majstrovstvá, ktoré mali pôvodne odštartovať v marci, začnú 5. júla Veľkou cenou Rakúska. Týždeň nato sa na okruhu vo Spielbergu pôjde znova, potom sa formula presunie do Maďarska. Nasledovať budú dva preteky v Silverstone a Veľké ceny Španielska, Belgicka a Talianska, kde by sa malo ísť 6. septembra.

Podľa vyhlásenia na webe Formuly 1 sa zatiaľ všetky preteky pôjdu bez divákov a za prísnych hygienických opatrení. Konečný program seriálu by mal byť zverejnený v najbližších týždňoch. Uskutočniť sa má 15 až 19 závodov a majstrovstvá by malo skončiť v decembri.

"V posledných týždňoch sme neustále rokovali so všetkými partnermi vrátane stajní a Medzinárodnej automobilovej federácie, aby sme pripravili úvodnú časť kalendára pre sezónu 2020 a mohli za čo najbezpečnejších podmienok začať pretekať," uviedol na webe šéf seriálu Chase Carey.

"Sezóna síce odštartuje bez divákov na pretekoch, ale veríme, že v najbližších mesiacoch bude situácia už natoľko bezpečná, že ich budeme môcť znova privítať späť. Sme presvedčení, že návrat Formuly 1 urobí radosť športovým fanúšikom na celom svete," dodal.

Zatiaľ známy program sezóny Formuly 1:

5. júla: Veľká cena Rakúska (Red Bull Ring, Spielberg),
12. júla: Veľká cena Štajerska (Red Bull Ring, Spielberg),
19. júla: Veľká cena Maďarska (Hungaroring, Budapešť),
2. augusta: Veľká cena Británia (Silverstone),
9. augusta: Jubilejný Veľká cena k výročiu 70 rokov F1 (Silverstone),
16. augusta: Veľká cena Španielska (Circuit de Catalunya, Barcelona),
30. augusta: Veľká cena Belgicka (Spa-Francorchamps),
6. septembra: Veľká cena Talianska (Monza).

Počítačová hra s Hitlerom v Moskve rozhnevala Kremeľ (VIDEO)

Kremeľ dnes obvinil ukrajinskú firmu vyvíjajúcu počítačové hry z glorifikácie nacizmu.

RTVS odvysiela prejav Zuzany Čaputovej a mimoriadne štúdio (VIDEO)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová predstúpi v piatok 5. júna o 9:00 pred parlament so správou o stave republiky, prvou od svojho nástupu do funkcie.

12 slovenských médií získalo podporu z krízového fondu Google

Pandémia rapídne zasiahla mediálne odvetvie po celom svete a niektoré lokálne vydavateľstvá museli v posledných týždňoch pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov, ku škrtaniu rozpočtov a v niektorých prípadoch aj k ukončeniu činnosti.

UPC zaraďuje balíček s 8 ruskými TV stanicami

Spoločnosť UPC okrem rôznych žánrových balíčkov ponúka tiež Nemecký, Maďarský a po novom aj Ruský balíček

Železnice majú novú hovorkyňu

Od 1. júna majú Železnice Slovenskej republiky novú hovorkyňu.

EÚ ponúka obciam možnosť získať verejné Wi-Fi zadarmo

V stredu 3. júna komisia vyhlási štvrtú výzvu na predkladanie žiadostí do iniciatívy WiFi4EU.

Minister školstva sa na Markíze stretne zoči-voči riaditeľom škôl (VIDEO)

Dnes večer, v utorok 2. júna, televízia Markíza sa bude v mimoriadnej relácii venovať návratu detí do škôl.

Slovenská sporiteľňa otvorila svoju prvú bezhotovostnú pobočku (FOTO)

V turbulentnom období pandémie koronavírusu sa Slovenská sporiteľňa rozhodla otvoriť svoju prvú bezhotovostnú pobočku s modernou samoobslužnou zónou, ktorá bude klientom k dispozícií 24 hodín denne, 7 dní v týždni.