Ministerstvo financií pripravilo balík pomoci pre podnikateľov, prinášame podrobnosti

30.03.2020 20:58 | Tlačové správy | TS

Ministerstvo financií SR pripravilo prvý balík opatrení na zmiernenie dopadov koronavírusu pre podnikateľov. Opatrenia sú súčasťou balíčka „Prvej pomoci zamestnancom, firmám a SZČO“, ktoré boli koncom minulého týždňa predstavené vládou. Za rezort financií je to poskytnutie bankových záruk, odklad platenia preddavkov dane z príjmu, či možnosť započítania si doteraz neuplatnenej straty. Ide o opatrenia číslo 3., 6. a 7.

Opatrenia za ministerstvo financií sa týkajú predovšetkým daňovej agendy a bankových záruk. Jedným z opatrení, ktoré v nedeľu predstavila v rámci balíčka pomoci vláda, je odklad platenia preddavkov dane z príjmu. Tento návrh sa týka všetkých daňovníkov, ktorým v danom mesiaci klesnú tržby (resp. príjem, alebo obrat) o viac ako 40%, oproti rovnakému mesiacu minulého roka a túto skutočnosť oznámi finančnej správe formou čestného vyhlásenia. Opatrenie začína platiť od apríla 2020. Objem tržieb a porovnanie s predchádzajúcim rokom si musí urobiť každý daňovník sám. V prípade, že mu tržby v danom mesiaci klesli o viac ako 40%, oznámi elektronicky formou čestného vyhlásenia finančnej správe, teda správcovi dane, že v danom mesiaci, resp. štvrťroku nebude platiť preddavky na daň z príjmu. Toto oznámenie (čestné vyhlásenie) musí urobiť v každom mesiaci, resp. štvrťroku počas trvania mimoriadnej situácie, v ktorom chce, aby mu bolo platenie preddavkov odložené. Nezaplatené preddavky bude povinný vyrovnať v daňovom priznaní za rok 2020, teda do marca 2021. Toto opatrenie sa týka všetkých podnikateľov, bez obmedzenia počtu zamestnancov, či výšky príjmu, teda tak malých firiem, SZČO, ako aj veľkých spoločností. Tí, ktorým tržby neklesli, môžu stále využívať ustanovenie zákona o dani z príjmu, ktoré daňovníkom umožňuje požiadať správcu dane o úpravu platenia preddavkov dane z príjmu inak.

Ďalším opatrením je umožnenie započítať si doteraz neuplatnené straty od roku 2014. Toto opatrenie sa týka tých podnikateľov, ktorí podávajú daňové priznanie za rok 2019 v čase od 1.1.2020 do 31.12.2020. To znamená, že aj daňovník, ktorý podal daňové priznanie z dôvodu hospodárskeho roku v januári, februári 2020 si môže cez inštitút dodatočného daňového priznania túto daňovú stratu douplatňovať. Pri umorovaní tejto straty sa postupuje tak, že ostáva v platnosti zákonný režim uplatňovania straty v minulosti, a len tá časť straty, ktorá nemohla byť uplatnená zákonným spôsobom vzhľadom na výšku základu dane v minulých rokoch, ostáva dnes ako možnosť jej jednorazového doumorovania.

V rámci prvej pomoci podnikateľom pripravilo MF SR v spolupráci zo Slovak Investment Holding (SIH) schému bankových záruk a úrokových dotácií pod názvom SIH antikorona záruka. SIH vyčlenil z európskych peňazí 38 mil. eur., ktoré budú tvoriť záruku za úvery poskytnuté klientom zo strany zazmluvnených komerčných bánk. Pomoc vo forme úverov na preklenutie nepriaznivého obdobia je určená pre živnostníkov a malé a stredné podniky. Klienti bánk tak budú môcť využívať zvýhodnené úvery až do výšky 1,2 milióna eur. Celkovo banky poskytnú v rámci tejto schémy úvery vo výške viac než 80 mil. eur. Malo by ísť o maximálne 4 ročné úvery, vrátane 12 mesačného odkladu splátok istiny aj úroku. Úroková dotácia bude až do výšky 4%, to znamená, že úroky bude znášať SIH a klient môže v prípade udržania zamestnanosti získať úver nízko-úročne až bezúročne. Podporené podniky budú môcť úverové zdroje použiť na svoje investičné a prevádzkové náklady v záujme udržania zamestnanosti. Prejavenie záujmu bánk o spoluprácu a dokladanie splnenia kritérií sa očakáva v priebehu apríla, následne môžu banky poskytovať SIH antikorona úvery svojim klientom.

Ministerstvo financií intenzívne pracuje aj na ďalších opatreniach, ktoré budú súčasťou tzv. lex korona, ktorý by mal byť v najbližšom období predložený na rokovanie vlády a následne do parlamentu.

Matej Tóth vybavil deťom telesnú na doma (VIDEO)

Počas pandémie sa na Slovensku zatvorili školy, prerušila činnosť športových klubov a zrušili sa športové podujatia. Táto situácia sa dotkla aj tréningov O2 Športovej akadémie Mateja Tótha, ktoré boli z bezpečnostných dôvodov zrušené do konca školského roka. V čase, kedy je dôležité zostať zdravý, ale zároveň v bezpečí domova, sa O2 spolu s O2 Športovou akadémiou Mateja Tótha rozhodli priniesť projekt „Telesná na doma“.

Formula 1 potvrdila začiatok odloženej sezóny, prinášame podrobný program

Nový ročník majstrovstiev sveta Formuly 1, ktorý bol odložený kvôli pandémiu koronavírusu, odštartuje za mesiac v Rakúsku. Dnes o tom informovalo vedenie šampionátu a súčasne zverejnilo kalendár úvodných ôsmich pretekov sezóny.

Majstrovstvá, ktoré mali pôvodne odštartovať v marci, začnú 5. júla Veľkou cenou Rakúska. Týždeň nato sa na okruhu vo Spielbergu pôjde znova, potom sa formula presunie do Maďarska. Nasledovať budú dva preteky v Silverstone a Veľké ceny Španielska, Belgicka a Talianska, kde by sa malo ísť 6. septembra.

Podľa vyhlásenia na webe Formuly 1 sa zatiaľ všetky preteky pôjdu bez divákov a za prísnych hygienických opatrení. Konečný program seriálu by mal byť zverejnený v najbližších týždňoch. Uskutočniť sa má 15 až 19 závodov a majstrovstvá by malo skončiť v decembri.

"V posledných týždňoch sme neustále rokovali so všetkými partnermi vrátane stajní a Medzinárodnej automobilovej federácie, aby sme pripravili úvodnú časť kalendára pre sezónu 2020 a mohli za čo najbezpečnejších podmienok začať pretekať," uviedol na webe šéf seriálu Chase Carey.

"Sezóna síce odštartuje bez divákov na pretekoch, ale veríme, že v najbližších mesiacoch bude situácia už natoľko bezpečná, že ich budeme môcť znova privítať späť. Sme presvedčení, že návrat Formuly 1 urobí radosť športovým fanúšikom na celom svete," dodal.

Zatiaľ známy program sezóny Formuly 1:

5. júla: Veľká cena Rakúska (Red Bull Ring, Spielberg),
12. júla: Veľká cena Štajerska (Red Bull Ring, Spielberg),
19. júla: Veľká cena Maďarska (Hungaroring, Budapešť),
2. augusta: Veľká cena Británia (Silverstone),
9. augusta: Jubilejný Veľká cena k výročiu 70 rokov F1 (Silverstone),
16. augusta: Veľká cena Španielska (Circuit de Catalunya, Barcelona),
30. augusta: Veľká cena Belgicka (Spa-Francorchamps),
6. septembra: Veľká cena Talianska (Monza).

Počítačová hra s Hitlerom v Moskve rozhnevala Kremeľ (VIDEO)

Kremeľ dnes obvinil ukrajinskú firmu vyvíjajúcu počítačové hry z glorifikácie nacizmu.

RTVS odvysiela prejav Zuzany Čaputovej a mimoriadne štúdio (VIDEO)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová predstúpi v piatok 5. júna o 9:00 pred parlament so správou o stave republiky, prvou od svojho nástupu do funkcie.

12 slovenských médií získalo podporu z krízového fondu Google

Pandémia rapídne zasiahla mediálne odvetvie po celom svete a niektoré lokálne vydavateľstvá museli v posledných týždňoch pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov, ku škrtaniu rozpočtov a v niektorých prípadoch aj k ukončeniu činnosti.

UPC zaraďuje balíček s 8 ruskými TV stanicami

Spoločnosť UPC okrem rôznych žánrových balíčkov ponúka tiež Nemecký, Maďarský a po novom aj Ruský balíček

Železnice majú novú hovorkyňu

Od 1. júna majú Železnice Slovenskej republiky novú hovorkyňu.

EÚ ponúka obciam možnosť získať verejné Wi-Fi zadarmo

V stredu 3. júna komisia vyhlási štvrtú výzvu na predkladanie žiadostí do iniciatívy WiFi4EU.

Minister školstva sa na Markíze stretne zoči-voči riaditeľom škôl (VIDEO)

Dnes večer, v utorok 2. júna, televízia Markíza sa bude v mimoriadnej relácii venovať návratu detí do škôl.

Slovenská sporiteľňa otvorila svoju prvú bezhotovostnú pobočku (FOTO)

V turbulentnom období pandémie koronavírusu sa Slovenská sporiteľňa rozhodla otvoriť svoju prvú bezhotovostnú pobočku s modernou samoobslužnou zónou, ktorá bude klientom k dispozícií 24 hodín denne, 7 dní v týždni.