SaS: Vítame ukončenie vyšetrovania OLAF-u v prípade zneužívania eurofondov

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) s potešením prijala informáciu Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) o ukončení vyšetrovania podvodov štyroch zberných dvorov pri čerpaní prostriedkov EÚ, na ktoré upozornili v roku 2016 vtedajšia podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová a predseda SaS Richard Sulík.

„Na Európsku komisiu sme sa obrátili, pretože existovalo dôvodné podozrenie, že v Slovenskej republike existuje organizovaná skupina, ktorá prostredníctvom predražených projektov zneužívala prostriedky z úniového rozpočtu. Išlo dokonca až o 2,5- násobne predražené projekty na zberné dvory v štyroch obciach a výstavbu vrakoviska. Je zrejmé, že organizovaná skupina využívala svoj vplyv na ministerstve životného prostredia,“ pripomenul predseda SaS Richard Sulík.

Na základe svojich zistení vydal OLAF odporúčania adresované Úradu špeciálnej prokuratúry a Generálnemu riaditeľstvu Európskej komisie pre regionálnu a mestskú politiku na ich posúdenie. OLAF taktiež zaslal záverečnú správu okrem spomínaných inštitúcii aj Úradu vlády Slovenskej republiky.

„Záverečné správy OLAF-u majú vo všeobecnosti len odporúčací charakter, preto môžeme hovoriť o najlepšom možnom výsledku. Pomyselná loptička je tak na strane slovenských orgánov činných v trestnom konaní a my veríme, že všetci vinníci budú spravodlivo potrestaní,“ uzavrela Lucia Ďuriš Nicholsonová. Na základe jej trestného oznámenia sa už slovenské orgány činné v trestnom konaní organizovanou skupinou zneužívajúcou eurofondy zaoberajú, takže súčasná europoslankyňa verí, že vinníci budú spravodlivo potrestaní.