Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu 22. 4. 2020

22.04.2020 22:48 | Tlačové správy |

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby RTVS Šport vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona;
• udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby Šport Extra spoločnosti SPRÁVCA SK, s.r.o.;
• zmenila licenciu na digitálne vysielanie televíznej programovej služby spoločnosti ANTIK Telecom s.r.o., v časti druh licencie z lokálnej na celoplošnú, v časti názov programovej služby z názvu „Mestská TV Svit“ na „Corona Virus Info TV“ a v časti jazyk vysielania a podiely programových typov;
• uložila sankciu – pokutu 663 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo v dňoch 17. 9. 2019 (cca 13:43 hod.), 18. 10. 2019 (cca 13:53 hod.), 10. 10. 2019 (cca 14:02 hod.) 9. 10. 2019 (cca 22:21 hod.), 5. 11. 2019 (cca 21:45 hod.) a 6. 11. 2019 (cca 13:44 hod.) odvysielaním programov Farma, označených ako nevhodné pre maloletých divákov do 12 rokov, napriek tomu, že obsahovali expresívne vyjadrovanie, v dňoch 18. 10. a 17. 9. aj obscénne vyjadrovanie a v dňoch 9. a 10. 10., 5. a 6. 11. 2019 okrem expresívneho vyjadrovania aj slovnú agresivitu pre ktoré mali byť klasifikované ako nevhodné pre maloletých divákov do 15 rokov, čím došlo k porušeniu JSO;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenia zákona poskytovateľovi audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie Slovenská produkčná, a.s. za porušenie § 63a ods. 1 ZVR v súvislosti s  poskytovaním audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie na internetovej stránke https://video.noviny.sk dňa 11. 12. 2019, bez oznámenia údajov Rade;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 31a ods. 4 ZVR (zákaz skrytej reklamy) v súvislosti s vysielaním príspevku Vzniká titulná skladba k filmu Správa, v programe Správy RTVS dňa 1. 2. 2020;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 9. 2. 2020 o cca 16:57 hod. odvysielal program Osudové leto 2, ktorý neoznačil žiadnym piktogramom nevhodnosti, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO, vo veci možného porušenia § 35 ods. 3 ZVR, v súvislosti s tým, že program Osudové leto 2, ktorý odvysielal v dňoch 8. 2. (v trvaní cca 146 minút a 56 sekúnd vrátane reklamných prerušení) a 9. 2. 2020 (v trvaní cca 147 minút a 12 sekúnd vrátane reklamných prerušení) prerušil zaradením reklamy v oboch dňoch päťkrát a vo veci možného porušenia § 36 ods. 2 ZVR v súvislosti s tým, že dňa 8. 2. 2020 v čase od 13:00:00 hod. do 13:59:59 hod. a od 14:00:00 hod. do 14:59:59 hod. a dňa 9. 2. 2020 v čase od 17:00:00 hod. do 17:59:59 hod. a od 18:00:00 hod. do 18:59:59 hod. mohlo dôjsť k odvysielaniu reklamných a telenákupných šotov v časovom rozsahu vyššom ako 12 minút;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť dňa 16. 2. 2020 o cca 20:33 hod. odvysielaním programu Babská jazda, ktorý bol označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť dňa 1. 2. 2020 o cca 14:10 hod. odvysielaním programu Rýchlo a zbesilo 2, ktorý bol označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi C.E.N., s.r.o. (programová služba TA3) vo veci možného porušenia § 16 ods. 2 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť politicko-publicistického programu) a vo veci možného porušenia § 32 ods. 9 ZVR (zákaz vysielania politickej reklamy), ku ktorým mohlo dôjsť dňa 4. 2. 2020 o cca 15:10 hod. odvysielaním programu Študio TA3;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MV Média, s.r.o. (programová služba TV REGION) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR z dôvodu, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania zo dňa 12. 2. 2020 a vo veci možného porušenia § 51 ods. 1 ZVR v súvislosti s tým, že neoznámil Rade zmeny údajov uvedených v žiadosti o licenciu do 15 dní od vzniku týchto zmien;
• uznala za neopodstatnené 13 sťažností, respektíve ich častí.

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka sa stal Lukáš Diko

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) sa od 13. júla stal Lukáš Diko, ktorý prevzal vedenie redakcie občianskeho združenia.

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.