Nadácia Orange reaguje na ďalší fenomén súčasnej situácie. Duševné zdravie potrebuje našu pozornosť viac ako inokedy FOto: Nadácia Orange

29.04.2020 23:20 | Tlačové správy | TS

Každý deň počas trvania krízy prichádzajú nové a nové informácie, ktoré znamenajú zásahy do nášho bežného fungovania. Nariadenia, obmedzenia, zákazy, odporúčania ale aj postupné uvoľnenia a dobré správy. Akokoľvek sa bude situácia ďalej vyvíjať a život sa bude postupne vracať do normálu, určité aspekty nášho krízou prestaveného života môžu ostať ešte pomerne dlhú dobu aktuálne. Jedným z nich je dopad krízovej situácie na duševné zdravie obyvateľstva, ktoré sa bude zotavovať ešte dlho po skončení špeciálneho režimu. V kontexte aktuálnej situácie sa rozhodli strategicky a dlhodobo reagovať Nadácia Orange a Orange. Začínajú podporou Krízovej linky pomoci.

Žiaľ, je to tak a potvrdzujú to aj dáta. Na Slovensku sa lieči na psychiatrické diagnózy 350 000 ľudí, ktorí sú extrémne ohrození izoláciou a výrazne zníženou schopnosťou absolvovať pravidelnú liečbu kontaktným spôsobom. Ďalších 750 000 ľudí s príznakmi duševných porúch, ktoré by mali liečiť, ale neliečia, sú rovnako veľmi ohrozenou skupinou, pretože neliečené príznaky sa budú v čase iba zhoršovať. A v neposlednom rade aj psychický stav ostatného a teda zdravého obyvateľstva môže byť v negatívnom zmysle ovplyvnený krízovou situáciou, s ktorou sme doteraz neprichádzali do styku a môžeme na ňu reagovať citlivejšie ako bežne. Tieto informácie dali  Nadácii Orange impulz na uvažovanie o tom, ako problematiku duševného zdravia riešiť strategicky a dlhodobo. S ohľadom na aktuálny stav a zmiernenie jeho dôsledkov aj v priaznivejšom období, prispela spolu s Orangeom ku konceptu Občianskeho združenia IPčko.sk zriadiť krízovú linku pomoci.
0800 500 333 alebo www.krizovalinkapomoci.sk

Príklady dobrej praxe napríklad aj z Číny či Talianska hovoria o veľkom význame krízových liniek poskytujúcich psychologickú podporu. Na túto prax nadväzuje v prvých kokoch aj OZ IPčko.sk so svojou niekoľkoročnou históriou poskytovania primárne online poradenstva. Vzhľadom na akútne potreby a nesmierny nárast prosieb o pomoc zriadilo novú webstránku www.krizovalinkapomoci.sk. Ľuďom v núdzi poskytne pomoc cez nimi preferované formy – video-rozhovor, emailová komunikácia či online chat so psychológmi a vyškolenými dobrovoľníkmi.

K nevyhnutnému kapacitnému posilneniu organizácie prispela finančne Nadácia Orange spolu s Orange Foundation v Paríži. Do projektu vstúpil aj Orange zriadením bezplatnej nonstop linky 0800 500 333 a ďalších piatich mobilných čísel, na ktoré budú presmerované prichádzajúce hovory tak, aby bolo zabezpečené efektívne fungovanie linky. Vďaka Krízovej linke pomoci budú odborníci schopní časť tých najvážnejších životných okolností odkloniť na ďalšie bezpečné miesto a tým oveľa efektívnejšie pomáhať ľuďom v núdzi.

Všetky potrebné informácie o novej linke nájdete na www.krizovalinkapomoci.sk. Ďalšie opatrenia a formy pomoci Orangeu a Nadácie Orange v súvislosti s aktuálnou situáciou nájdete na www.orange.sk/spoluazodpovedne.

Moderátor sa vo vysielaní neovládol, teraz sa ospravedlňuje (VIDEO)

Moderátor Televíznych novín Petr Suchoň z televízie Nova má za sebou ťažké dva dni.

Ministerstvo reaguje na Kotlebu: Bromhexin s vodkou COVID-19 nelieči, práve naopak (VIDEO)

Šéf ĽSNS Marian Kotleba donedávna šíril hoaxy a dezinformácie, ktorými spochybňoval epidemiologické opatrenia pri nákaze COVID-19. Nakoniec sám na COVID-19 ochorel.

Jaroslav Rezník je v karanténe, zasadnutie Rady RTVS sa odkladá

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník je v karanténe, pretože bol v bezprostrednom kontakte s blízkym spolupracovníkom, u ktorého bol v rámci preventívneho testovania v RTVS odhalený pozitívny výsledok na COVID-19.

Denníka Pravda sa vráti k zverejňovaniu čísel v audite ABC SR

Koncom októbra začne kancelária ABC SR zverejňovať aj údaje o tlačených a predaných nákladoch denníka Pravda.

Slovenská sporiteľňa získala ocenenie za výnimočné líderstvo počas krízy od magazínu Global Finance

Prestížny medzinárodný magazín Global Finance včera udeľoval ocenenia pre banky a finančné inštitúcie, za reakcie na globálnu pandémiu a išli ďaleko nad rámec v pomoci klientom, pri ochrane svojich zamestnancov a ktoré súčasne poskytovali kritickú podporu celej spoločnosti, informuje banka v tlačovej správe.

Speváčka Lea Daniš je novou moderátorkou Rádia Europa 2 (VIDEO)

Novou tvárou Rádia Europa 2 je moderátorka Lea Daniš, ktorá do Radio Services prestúpila z metropolitného Rádia VIVA.

Pozor, leták je chybný. Testovanie bude len v sobotu a v nedeľu (FOTO)

V utorok si veľká časť obyvateľov Slovenska našlo v schránkach leták od štátu s podrobnosťami o tom, ako prebehne celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19.

SledovanieTV sa rozširuje na ďalšie platformy vrátane Amazon Fire TV Stick

SledovanieTV, populárny český poskytovateľ televízie cez internet, rozširuje ponuku platforiem, na ktorých je možné službu využívať. Potvrdzuje tým svoju pozíciu IPTV služby s najširšou podporou platforiem a zariadení nielen v Českej republike, ale aj na Slovensku.

Profesionáli z call centra Slovenskej sporiteľne oddnes pomáhajú v boji s koronavírusom

Desať expertov z call centra Slovenskej sporiteľne oddnes posilnilo kapacity štátnej infolinky a pomáha odpovedať na otázky ľudí ohľadom COVID-19.

Pre ľudí z médií a kultúry budú špeciálne odberné miesta v Mlynskej doline

Ministerstvo obrany sa rozhodlo vyjsť v ústrety médiám a kultúre.